Popcorn Time is terug, maar wie zit erachter?

17 februari 2016 2 Minuten 1 Reacties
popcorn-time-1

De illegale videostreamingsite Popcorn Time is terug, maar de ontwikkelaars van het eerste uur hebben luid en duidelijk laten weten dat dit niet hun initiatief is en dat zij zich ervan distantiëren. Wie er dan wel achter zit, is duister.

Torrentsites

Popcorn Time maakte vorig jaar de tongen los, omdat de laatste films compleet met ondertiteling live thuis op de buis konden worden gebracht. De films, en ook vele series, werden van torrentsites gehaald en via de streamingsite verspreid. Op die manier kwam vele illegale content op een wel heel makkelijke, Netflix-achtige manier bij het grote publiek terecht.

Vervolging gebruikers

De MPAA ging er onmiddellijk achteraan en spande rechtszaken aan tegen de initiatiefnemers. Ook sommige gebruikers werden vervolgd met rechtszaken. Wie een torrent streamt, geeft die gelijktijdig weer door aan andere gebruikers. Uploaden van films en series waar een copyright op rust, is verboden en wordt zwaarder vervolgd dan simpelweg downloaden. Na een kat- en muisspel waarbij Popcorn Time via vele mirrorsites zichzelf in leven probeerde te houden, ging de streamingsite uiteindelijk uit de lucht.

Nieuwe Popcorn Time

Tot nu, want ineens verscheen er een tweet van de originele Popcorn Time twitter account met de mededeling: Say Hello to https://popcorntime.sh. Op die site kan software worden gedownload waarmee de illegale films en series weer kunnen worden bekeken, als vanouds dus. De software is inmiddels door kenners van torrents bekeken en lijkt geen wijzigingen te hebben ondergaan ten opzichte van de originele Popcorn Time-software.

Site eigendom van filmproducenten

Torrentfreak is eens beter gaan kijken wie er eigenlijk achter de nieuwe website van Popcorn Time zit, en kwam er achter dat die site in handen is van…. de MPAA, de Amerikaanse waakhond van filmrechten voor de grote studio’s. De nameservers zijn eigendom van deze instantie, en worden er ook door gecontroleerd.

Popcorn Time-makers distantiëren zich

Dan volgt ineens een mededeling van de door de MPAA nog altijd rechterlijk vervolgde originele bedenkers van Popcorn Time. Zij willen niets met de nieuwe software te maken hebben, en zijn niet betrokken bij de herrijzenis van de streamingsite, hebben zij bekendgemaakt.

Valkuil?

Wie zit er dan achter? Als de MPAA de site controleert, kan het wellicht zijn dat deze instantie op die manier gebruikers die illegaal films en series willen bekijken, in de val wil laten lopen om ze hoge boetes op te laten leggen. Wellicht is het een valkuil van de filmproducenten; wie toch op popcorntime.sh een leuke film wil bekijken, moet zich dus bewust zijn van het risico dat ze een vervelende brief kunnen krijgen. Al is dat in het geval van Nederlandse gebruikers vrij onwaarschijnlijk.

Bron BGR


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Flavium

Flavium
22 februari 2016 om 00:39

Zou kunnen wat hier staat ik zie voor alles in staat om dat te doen.
Maak het maar is betaalbaar de fysieke schijf dan word hij meer verkocht en geen hoge prijzen er voor vragen. Ze hebben het zelf om zeep geholpen de film maatschappijen en distributie van fysieke schijven. Artiest gaat het zelf verkopen en zet deze maatschappijen buiten spel dit gebeurt al jaren in de elektronisch muziek ik bedoel op synthesizers en geluids modules die verkopen het zelf wel eigen muziek.
Kijk jongeren gaan liever streamen dan kopen van fysieke schijven.

Inloggen