PlayStation 5-specificaties onthuld door Sony

19 maart 2020 2 Minuten 1 Reacties
playstation-4-controller-star-wars

In dezelfde week als dat Microsoft de details over Xbox Series X onthulde, heeft Sony laten weten wat er onder de motorkap van de PlayStation 5 te vinden is.

Sony’s PlayStation 5

Waar Microsoft enkele dagen geleden zijn Xbox Series X-specificaties presenteerde op een laagdrempelige manier, was het duidelijk dat Sony de onthulling van de specificaties van zijn PlayStation 5 echt had ingestoken op het publiek van de Game Developers Conference die door het coronavirus niet kon plaatsvinden. Het was wat technischer en droger, maar zeker niet minder interessant.

In het kort:

CPU

 • x86-64-AMD Ryzen™ “Zen 2”
 • 8 Cores / 16 Threads
 • Variable frequentie tot 3.5 GHz

GPU

 • AMD Radeon™ RDNA 2 grafische engine
 • Ray Tracing Acceleration
 • Variable frequency, up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)

System Memory

 • GDDR6 16GB
 • 448GB/s Bandwidth

SSD

 • 825GB
 • 5.5GB/s Read Bandbreedte (Raw)

PS5 Game Disc

 • Ultra HD Blu-ray™, up to 100GB/disc

Video Out

 • Ondersteuning van 4K 120Hz TVs, 8K TVs, VRR (specifiek HDMI ver.2.1)

Audio

 • “Tempest” 3D AudioTech

Teraflops

De CPU van PlayStation 5 is net als bij Xbox Series X 8 core (15 threads) Zen 2 van AMD. Echter wordt er hier niet gebruikgemaakt van een vergrendelde kloksnelheid, maar een variabele frequentie tot 3.5GHz. Datzelfde geldt voor de GPU van 36 units, die maximaal 2.23GHz haalt. PlayStation 5 heeft 10,28 teraflops versus 12,15 teraflops voor Xbox Series X.

Sony wil PlayStation 5 sneller maken voor gamers door met een SSD te werken. In de PlayStation 5 zit sowieso een NVMe SSD van 825 gigabyte, waardoor het laden van een spel in een veel kortere tijd moet zijn voltooid. Is dat nog niet genoeg, dan kunnen gamers een andere SSD gebruiken. Het is niet zo dat alle SSD’s kunnen worden gebruikt, hiervan volgt op een later moment een lijst.

Externe en interne SSD

Dat is een belangrijk detail, want als je PlayStation 5-spellen wil opslaan, dan moeten die verplicht op de interne SSD komen te staan. Het is mogelijk om externe HDD en SSD’s via USB toe te voegen, maar dus niet voor de opslag van PlayStation 5-games. Qua backwards compatibility is onthuld dat bijna alle blockbusters van PlayStation 4 op de nieuwe console werken. Of dat ook voor de oudere consoles geldt, zoals bij Xbox, dat is nog onbekend.

Wat PlayStation 5 en Xbox Series X bovendien allebei hebben, dat is ray tracing. Dit is technologie die ervoor zorgt dat de manier waarop licht op objecten in het spel valt, nog realistischer lijkt. Er is ook aan het geluid gedacht, want PlayStation 5 kan van je televisiespeakers een virtueel surround sound creëren. Het gaat nog verder: voor de perfecte audio-ervaring wordt je zelfs gevraagd om een foto van je oor in te sturen, voor de de ideale geluidsomstandigheden voor jou specifiek.

Het is nog onbekend wat de details zijn van de controller van de console. Ook blijft Sony ons vooralsnog een prijs en releasedatum schuldig.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Ron Booden

Ron Booden
19 maart 2020 om 15:22

Foto van je oor???
Insturen op 01-04 zeker?

Inloggen