PlayStation 5 en Xbox Series X in 2021: games om in de gaten te houden

03 januari 2021 7 Minuten 0 Reacties
horizon-forbidden-west-playstation-5

De PlayStation 5 en de Xbox Series X zijn gearriveerd en de meeste launchgames zijn tof. Maar wat kunnen we in 2021 verwachten van de spelcomputers?

In november 2020 zijn zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X gelanceerd. De launch ging gepaard met minder bombarie dan normaal, omdat het coronavirus nou eenmaal veel roet in het eten gooit. Dat is een groot, maatschappelijk probleem, maar consoleboeren kunnen hierdoor in elk geval niet de productie draaien die ze graag hadden willen zien. Daardoor staan veel gamers nog met lege handen, terwijl een klein deel van de gamende bevolking één van de console onder of naast de tv heeft staan (en in sommige gevallen hebben ze ze allebei kunnen kopen).

Heel veel launchgames waren best tof om te spelen, zoals je ziet in onze artikelen over de beste games van dit moment en de beste games van 2020. Maar wat zijn nu de titels waar we naar uit kunnen kijken? Zowel Sony als Microsoft heeft flink wat games in de pijplijn zitten. Maar hier geldt helaas wel een belangrijke kanttekening. Het kan zijn dat een specifieke game op een later moment uitgesteld wordt, waardoor we er dus mogelijk niet in 2021 mee aan de slag kunnen. Dus, met een slag om de arm: dit zijn de games waar je in 2021 naar uit kunt kijken.

Hitman 3

De Hitman-games zijn altijd toffe games geweest, maar met de reboot van een paar jaar geleden laat, de inmiddels onafhankelijke, ontwikkelaar IO Interactive goed zien wat het in huis heeft. In Hitman 3 is Agent 47 terug: de man met een streepjescode in z’n nek moet met gevaar voor eigen leven allerlei verschillende missies uitvoeren. De gameplay borduurt verder op wat we in deel 1 en 2 zagen, met grote, open levels die meerdere mogelijkheden aanbieden voor het omleggen van de vele vijanden doelwitten. En dat natuurlijk zonder gespot te worden.

Halo Infinite

Inmiddels is de kogel door de kerk: Halo Infinite verschijnt eind 2021 als exclusieve titel voor Xbox Series X en Series S. De iconische Xbox-shooter, met zijn weergaloze multiplayer, moest eigenlijk een launchtitel worden, maar die deadline haalde de ontwikkelaar niet. De game is gebouwd op een nieuwe engine (de basis van een game) en gaat er steeds beter uitzien. Trouwe Halo-fans weten wat ze kunnen verwachten qua gameplay, maar dit keer doen we dat in geheel nieuwe omgevingen met nieuwe verhalen en personages.

Ratchet and Clank: A Rift Apart

Ratchet and Clank: A Rift Apart moet één van de grootste exclusieve games worden die je aankomend jaar op je PlayStation 5 moet spelen. Wanneer is nog niet precies duidelijk, maar vooralsnog is de game niet vooruitgeschoven. Ratchet en Clank is een populair platformduo die PlayStation-eigenaars hopelijk al jaren kennen, omdat die games garant staan voor uren onvervalst speelplezier. De interdimensionele gameplay die centraal staat in dit deel, lijkt gebruik te maken van een hoop van de paardekracht die aanwezig is in de PlayStation 5.

God of War Ragnarok

Wellicht is het ijdele hoop, maar we hebben nog geen reden om aan te nemen waarom God of War: Ragnarok (ook wel God of War 2 genoemd) niet in 2021 naar de PlayStation 5 komt. Het vorige deel is één van onze favoriete games op de PlayStation 4, die uitdaging, mooie omgevingen en een uitdagend gevechtsysteem combineert met prachtige visuals, sounddesign en een bijzondere relatie met je virtuele zoon. We hopen dat dit nieuwe deel alles pakt wat het origineel zo goed maakt en voortbouwt op de stenen die destijds zijn klaargelegd.

Horizon Zero Dawn

Horizon: Forbidden West

Games van eigen bodem spelen blijft iets speciaals. Toen we eenmaal de platinum trophy ontgrendelde op de PlayStation 4, voelde dat toch veel specialer dan bij menig andere PS4-titel. De grote open wereld, het toffe concept achter de robotdino’s en de eigen draai achter het einde van de wereld: het uitspelen van Horizon: Zero Dawn smaakte naar meer. En dat krijgen we gelukkig in 2021 op PlayStation 5, in de vorm van Horizon: Forbidden West. Dit keer is de omgeving wat tropischer, waardoor we qua gameplay als graphics een sterke titel verwachten.

The Medium

De ontwikkelaars van populaire horrorgames Layers of Fear en Blair Witch werken ondertussen aan een nieuwe horrorgame, namelijk The Medium. Dit moet een Silent Hill-achtige videogame worden, waarbij horror en mysterie een goed mengel vormen. De atmosfeer is erg belangrijk in dit soort spellen, dus is het goed om te zien dat in elk geval de composer van Silent Hill-games meewerkt aan The Medium. In het spel maken we kennis met Marianne, een medium die leeft tussen twee werelden: de echte wereld en natuurlijk die van de geestenwereld.

Senua's Saga: Hellblade 2

Een goede game die vaak over het hoofd gezien wordt, is Hellblade: Senua’s Saga. Dit is een psychologische horror- en puzzelgame, die nogal een indruk achterlaat na het spelen. Dat we dus uitkijken naar Senua’s Saga: Hellblade 2 scharen we onder het kopje understatement. Op moment van schrijven weten we nog niets over het verhaal, maar wel is duidelijk dat het spel optimaal gebruik gaat maken van de next-gen hardware van de Xbox Series X. Ook ziet het ernaar uit dat de donkere tonen van het eerste deel behouden blijven in de gameplay en aankleding.

Far Cry 6

De Far Cry-serie staat al jaren voor puur en onvervalst vermaak. De serie staat bekend om zijn grote open wereld met overtuigende omgeving en grote hoeveelheid vijanden. Je kunt die vijanden neerleggen op allerlei verschillende manieren. Hoewel het spel ook soms last heeft van ‘typisch Ubisoft-design’, is het ook zo dat de vijandelijke personages een diepe indruk achterlaten op de speler. Voor Far Cry 6 zien we gebeuren dat dit wederom het geval gaat zijn, aangezien niemand minder dan Giancarlo Esposito de hoofdvijand speelt.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2

Wellicht is dit niet meteen een titel die op je radar staat, maar we kunnen je aanraden hem er wel op te zetten. Dit is namelijk het vervolg op een inmiddels cultklassieker die het beste te omschrijven is als ‘Deus Ex, maar dan met vampiers’. Dit nieuwe deel pakt dat eerste deel als basis, maar voegt moderne ideeën toe aan de formule. In dit deel zien we dat The Masquerade gebroken is — en dat terwijl dit nou net die vampiers verscholen hield. Daardoor breekt er oorlog uit tussen verschillende facties, waar jij met je zelfontwikkelde personage je flink mee mag bemoeien.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)