Netflix verlaagt 4k bitrate, maar belooft dezelfde kwaliteit

15 oktober 2020 1 Minuut 11 Reacties
Netflix

Netflix gaat aan de slag met het opnieuw coderen van alle 4k-, hdr- en hfr-titels. Het bedrijf zegt dat het dezelfde kwaliteit content kan leveren, maar dan met de helft van de bitrate.

Eerder dit jaar werd de bitrate al verlaagd vanwege het Coronavirus. Om overbelasting van het netwerk tegen te gaan door het vele thuiswerken van mensen in heel Europa werd de kwaliteit in maart teruggeschroefd. In mei werd dit echter weer ongedaan gemaakt en werden videostreams weer naar het oude niveau teruggebracht. Dit keer heeft de wijziging dus niets te maken met het Coronavirus. Volgens Netflix gaat het simpelweg over het optimaliseren en gaan gebruikers niets merken van de lagere kwaliteit. De premium streams die enkele jaren geleden werden gelanceerd hadden een vaste 4k-resolutie bitrate met 8, 10, 12 en 16 Mbps. Dit was onafhankelijk van de content. Sinds die tijd heeft het bedrijf verder gewerkt aan het algoritme en is het met verbeteringen gekomen die het bedrijf ‘per-title encode optimazations’ en ‘per-shot dynamic optimization’ noemt. Deze verbeteringen zijn echter nooit naar de 4k-content gekomen.

Grote impact op het netwerk

Aangezien het aantal 4k-titels sterk groeit op Netflix, het ledenaantal toeneemt en steeds meer apparaten deze content van hoge kwaliteit ook kunnen afspelen hebben deze streams een grote impact op het achterliggende netwerk. Nieuwe innovaties als shot-based encoding, dynamic optimization (DO) en verbeterde instellingen voor encoders moeten er nu voor zorgen dat de kwaliteit behouden blijft, terwijl toch de bitrate gehalveerd kan worden. Wie het hele technische verhaal wil lezen kan terecht op de Netflixtechblog.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

sir oled

sir oled
15 oktober 2020 om 14:39

Het is niet dat met allerlei mooie statistieken en dure woorden je ook iedereen kan laten geloven dat het ook werkt. Op een smartphone werkt dit misschien . Het is enkel een optimalisatie voor bandbreedte niet meer en minder. Al de rest is b*lls*t en marketingpraatjes zoals zoveel bij Netflix. Bit rates moeten omhoog niet omlaag doe gewoon de vergelijking met fysieke media en je veegt gewoon de vloer aan met Netflix beeld en geluid kwaliteit. Misschien moeten de gebruikers dan ook maar de helft van hun abonnement betalen helft van de bit rates dus ….

Inloggen
Pol Willems

Pol Willems
26 december 2020 om 20:49

Wel, ik betaal voor het duurste abonnement dat ‘dolby surround’ -geluid moet weergeven. Ik hoor het niet!!! 🙁

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
15 oktober 2020 om 15:40

Bitrates zijn een bijzonder rudimentaire manier om de kwaliteit van een een videostream te bepalen. Het is perfect mogelijk om betere kwaliteit te leveren met een lagere bitrate. Alles hangt af van de instellingen die je gebruikt tijdens het encoding proces.
Als je er even in wil duiken, dan vind je hier het volledige artikel:https://netflixtechblog.com/optimized-shot-based-encodes-for-4k-now-streaming-47b516b10bbb

Er zitten ook mooie voorbeelden bij.

Inloggen
sir oled

sir oled
15 oktober 2020 om 18:32

Beste Eric,

De stelling dat je met de nodige compressie en video encoding een degelijk resultaat kan halen ga ik zeker niet betwisten toch niet tegen een specialist. Waar ik wel een probleem mee heb is het klakkeloos aannemen dat wat Netflix stelt met spreadsheets , mooie statistiekjes en foto’s de nieuwe heilige graal uitgevonden heeft. Het wordt heel druk qua bandbreedte dus wordt er gewoon gezorgd dat er meer bandbreedte beschikbaar wordt. Als je een 4k bestand met DD+ in een container van een 15.6 naar zeg een kleine 8m/s zorgt dat gewoon voor meer compressie in geluid en beeld.
Dat kan evengoed lijken op een laptop of een smartphone maar als dinosaurus geef ik de voorkeur aan de grotere formaten. De evolutie is al een tijdje aan de gang en zie ik vooral in 1080 p en in mindere mate 4K materiaal vooral kwaliteitsverlies bij Netflix in beeld en geluid. Zo blijf ik bij mijn stelling dat bit rates omhoog moeten en niet omlaag en al zeker niet om dat de poenscheppers bij Netflix dat beweren. Mvg,

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
16 oktober 2020 om 14:43

Uiteraard willen we allemaal betere kwaliteit, dat spreekt vanzelf! Maar wat ik net probeerde uit te leggen was dat een hogere bitrate niet de enige oplossing is om betere kwaliteit te leveren.
Het gebruik van een nieuwe codec (H266, AV1, LV-EVC bvb) zou ook tot een lagere bitrate leiden, met behoud van kwaliteit of zelfs betere kwaliteit. Omgekeerd zou je een bestaand bestand kunnen encoden in het oude MPEG2 (gebruikt op DVD) en zou je een enorm hoge bitrate zien, zonder enige verbetering en mogelijk zelfs slechtere kwaliteit.
Maar ook binnen één codec kan er uitgebreid gesleuteld worden aan instellingen en parameters. Voor streamingdiensten is het een continue zoektocht om de beschikbare bitrate BETER in te zetten (zelfde bitrate, betere kwaliteit of zelfde kwaliteit, lagere bitrate).
Overigens, wanneer filmhuizen, streamingdiensten of andere bedrijven spreken over kwaliteit, dan wordt bitrate zelden of nooit als de metric van dienst gebruikt. Dat zegt voldoende. De correlatie tussen bitrate en kwaliteit is gewoon te klein (tenzij in specifieke gevallen). Voor kwaliteit wordt gekeken naar metrics zoals SSIM, PSNR, VMAF, BD-rate… Er wordt in dat domein ook nog veel onderzoek gedaan. (Hier is wat gespecialiseerde lectuur: https://streaminglearningcenter.com/blogs/new-itu-t-metrics-for-qoe-and-video-quality-show-great-promise.html)

Kortom, als goed ingelichte consument moet je ijveren voor betere kwaliteit. Niet voor hogere bitrates. Niet alleen omdat die niet voldoende gecorreleerd zijn, maar vooral ook omdat de realiteit is zoals je zelf zegt: er is veel vraag naar bandbreedte en streamingdiensten zullen dan ook altijd de bandbreedte lager willen houden. We mogen dus absoluut niet aanvaarden dat de Netflixen van deze wereld de kwaliteit drukken, maar als ze de beschikbare bitrate beter kunnen inzetten, dan lijkt me dat prima.

Inloggen
Frans

Frans
15 oktober 2020 om 18:02

Niet alles is ook in 4 k te zien nog. Ik heb ook netflix 4 k abbo. Maar beeld en geluid is goed. Ik heb ook veel eigen 4 k disks alleen goede films maar die zijn gewoon goed in beeld geluid niet elke film is real 4 k er zijn ook fake 4 k dan word het niet echt mooier. Maar 4 k disk word toch minder uit gebracht er zijn er al zat winkels online, Disney die veel bezit dus dat gaat schaars worden eigen bezit films 4 k disney wil hier helemaal van af disk. Je bent verplicht om abbo s te gaan nemen zeker bij disney. Dus ik hoop nog wel dat de andere films op disk blijven uitbrengen zoals straks the hobbit en lord of the rings. ZAVI BOL.COM BOOKSPOT ZIJN DE GOEDKOPE ONLINE WINKELS.

Inloggen
HvK

HvK
16 oktober 2020 om 10:04

Zie ook het artikel op https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1602743673

Inloggen
Maarten

Maarten
16 oktober 2020 om 10:41

Dit is een verkapte manier van kostenbesparing. Minder bandbreedte betekent meer cappaciteit op hetzelfde netwerk. Toch mooi meegenomen van de coronacrisis voor de streamingsdiensten.

Inloggen
EncodingDoos

EncodingDoos
18 oktober 2020 om 20:00

Netflix is al een tijdje van alles aan het uitproberen. Helaas met wisselend resultaat. Bepaalde titels (met name die op max. HD-resolutie) zijn niet om aan te kijken. Alsof je naar een pirated film kijkt.

Naar mijn mening moet men meer kijken naar het gebruikte device om de bovenste bitrate-treden in de ladder te bepalen. Stream je direct naar mijn grote OLED-tv, doe dan wél die hoogste trede erbij juist omdat ik alle kleine details zie. Op m’n iPad zie ik die absoluut niet en komt 720p uit (of 1080p lagere bitrate).

Het grootste probleem bij deze techniek is dat een lagere bitrate in bepaalde scenes een constraint is die de beeldkwaliteit verlaagt, ook als deze gemiddeld genomen volgens allerlei metrics verhoogt. De verlaging (volgens VMAF, PSNR, hoe je ook wil) valt er wel uit als een dip, maar het gemiddelde verbetert. Men weet inmiddels bij Netflix ook dat de perceived beeldkwaliteit bij mensen hoger wordt als de beelden met slechte kwaliteit op het einde van een aflevering zitten; dan herinnert men het zich een stuk beter. Geen idee of men nu iets doet met die kennis, maar dit vertelde een topdeveloper tijdens een congres waar ik bij zat.

Hoe dit er in de praktijk uitziet is nog even afwachten. Waar ik een beetje bang voor ben is dat de gemiddelde gebruiker idd niets ziet veranderen, maar mensen met een “golden eye” en een goede tv het achteruit zien gaan.

Inloggen
sir oled

sir oled
22 oktober 2020 om 17:58

Klopt en dat is net het punt dat ik wilde maken. Streaming heeft nog altijd een lange te gaan tegen fysieke media . Als je alles samenperst in een container van 8 mb/s of nog lager beeld en geluid dat zie ik en hoor ik het verschil. Doe gewoon de test 4k ultra hdr Netflix één van de nieuwste producties vrij te kiezen tegen Apple tv app één van hun laatste producties. Apple streamt aan ongeveer 40mb/s. Beeld en geluidskwaliteit veegt gewoon de vloer aan met Netflix alle gebruikte fancy codecs ten spijt. Spijtig dat Golden eye Eric dit niet ziet.

Inloggen
Carel

Carel
28 oktober 2020 om 11:50

Sinds een paar dagen heb ik geen surround 5.1 of dolby Atmos stream meer met Netflix op zowel mijn LG Oled 65E9 als ook 55E6.
Netflix gebruik ik via de interne Netflix-app.

Inloggen