Netflix pakt regio-omzeilers aan

05 januari 2015 1 Minuut 1 Reacties
Netflix

Netflix is momenteel bezig met het sluiten van achterdeuren, waardoor abonnees geen regioblokkades meer kunnen omzeilen via VPN. Voornamelijk op de computer was het mogelijk content uit andere regio's te bekijken via een omweg.

Netflix

Wanneer je de content van Netflix binnen verschillende regio’s met elkaar gaat vergelijken, dan zul je zien dat het aanbod nogal verschilt. Series en films die ze in Noord-Amerika hebben, hebben wij soms niet (of andersom) en soms moet de ene regio veel langer op bepaalde content wachten dan de andere. Dat heeft te maken met afspraken tussen Netflix en productiemaatschappijen en onderdelen binnen de internationale wetten, die het niet altijd toestaan dat bepaalde content binnen een specifiek gebied getoond wordt. Soms kan dat nog veranderen.

Handige internetgebruikers hebben middelen gevonden de regioblokkades te omzeilen. Die mensen maken dan veelal gebruik van VPN-verbindingen (virtual private networks) of speciale DNS-instellingen waarmee ze op een sluikse manier de server van Netflix kunnen duidelijk maken dat ze wel degelijk in een ander land wonen. En zo kunnen die gebruikers, enigszins maar niet volkomen legaal, content bekijken die eigenlijk nog niet voor hen bedoeld was, volgens de internationale wet en de agenda van productiemaatschappijen.

Netflix deed hier een tijd niets aan, maar nu is het inmiddels duidelijk dat het bedrijf de achterdeuren aan het sluiten is. Populaire VPN-verbindingen werken de afgelopen dagen niet meer (goed). Ook de Android-applicatie staat het niet meer toe via aangepaste DNS-instellingen content uit andere regio’s te bekijken. Mogelijk is dit nog maar het begin van een lange periode waarin we Netflix alle achterdeuren zien sluiten – en met reden: want dit soort sluwe manieren kost het bedrijf enorm veel geld. Geld dat het beter in series kan steken.

Reacties (1)