Netflix experimenteert met lineair webkanaal (voor ouderwets tv-kijken)

09 november 2020 2 Minuten 0 Reacties
netflix-shutterstock

Netflix is begonnen met een opmerkelijk experiment in de vorm van een lineair webkanaal. Hier kijk je naar content volgens een planning.

Ouderwets tv-kijken met Netflix

Je kent het wel. Je komt thuis na een lange dag werken, geeft je partner een kus op de mond, de hond een aai over z’n bol, gooit je schoenen uit en pakt even wat lekkers. Je zet de tv aan en begint met zappen, hopend dat je iets tegenkomt wat je even lekker kunt kijken — zonder dat hier een actief besluitproces aan vooraf gaat. Videostreamingdiensten zijn natuurlijk hartstikke tof omdat je altijd kunt kijken wat je zelf wil, maar het verrassingselement van ouderwets tv-kijken is wel zo goed als weg. Maar daar lijkt Netflix nu iets aan te doen.

In Frankrijk test de videostreamingdienst namelijk een opmerkelijke functie, namelijk een lineair webkanaal. Via dit kanaal kun je op ouderwetse wijze kijken naar de beschikbare content, maar dan op vast te tijden. Net zoals dat op allerlei televisiezenders gebeurt. De planning is vijf dagen van te voren bekend en kun je op de website opzoeken, net zoals je dat zou doen met een papieren of digitale tv-gids, bijvoorbeeld. Netflix presenteert hier de meest populaire content, dus het kan zijn dat je al eens een aflevering gezien hebt van een serie.

Maar dat is heel het punt, natuurlijk: dat zou niet moeten uitmaken. Net zoals dat het niet uitmaakt dat je aan het einde van de dag op traditionele tv een serie van één of andere sitcom voor de honderdste keer aan het kijken bent. Het gaat erom dat je even kunt zitten en iets kunt kijken wat je op dat moment aangeboden wordt. Bovendien kan het gebeuren dat je op deze manier iets nieuws ontdekt op Netflix, wanneer zo’n serie je weet te verrassen. Dit is dus dubbel interessant voor het platform, omdat abonnees dan de content blijven kijken.

De reden dat Netflix dit experiment doet in Frankrijk, komt doordat de mensen daar ontzettend gewend zijn aan live-tv. Op dit moment werkt het nieuwe kanaal, dat Direct genoemd wordt, alleen nog in de browser en niet binnen de apps van het bedrijf. Tegen het begin van december aan moeten alle klanten in Frankrijk toegang krijgen tot Direct. De functie wordt nu langzaamaan uitgerold. De vraag is wat Netflix hier verder mee van plan is en of een dergelijke functie ook naar andere landen toekomt. Daarover is vooralsnog niets bekendgemaakt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)