Games streamen in 2020: dit zijn alle mogelijkheden

04 april 2020 + 10 minuten 0 Reacties
google-stadia-verzameling

Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst alleen nog maar games streamen: we halen de content dan van externe servers af, in plaats van apparaten die nu onder of naast de tv staan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. We nemen alvast een kijkje in de toekomst van gaming met deze opties.

Games streamen in 2020

In theorie is games streamen, zonder lokale hardware, op zich een prima idee. De industrie kan namelijk meer mensen bereiken dan die nu doet. Kijk maar naar hoe Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Spotify en allerlei andere streamingdiensten voor films, series, muziek of podcasts de content naar de kijker en luisteraar gebracht heeft. Echter, vooralsnog hebben geïnteresseerden daar een stevige en stabiele internetverbinding voor nodig. In Nederland is dat misschien goed geregeld, maar dat geldt niet voor alle andere landen.

Het zal dus ongetwijfeld nog even duren voordat we zover zijn met z’n allen, maar dat neemt niet weg dat er nu al prima opties bestaan voor het games streamen. Je kunt dan denken aan diensten die vanuit de cloud (externe servers) games naar allerlei schermen brengt, maar ook aan diensten die je pc-spellen naar de woonkamer brengen of een combinatie van de twee aanbieden. In dit artikel gaan we in op de gamestreamingdiensten die op dit moment beschikbaar zijn in Nederland. Zo ga je goed voorbereid de toekomst tegemoet.

Je eigen games streamen in huis

We beginnen met de categorie diensten waarmee je games streamt waar je al eigenaar van bent. Je hoeft dus geen extra spellen te kopen om hiervan gebruik te maken, tenzij je natuurlijk nog geen spellen op specifieke platformen staan hebt. Wat je hiervoor nodig hebt is een Xbox One (of S of X), PlayStation 4 (Pro) of een eigen computer (laptop of pc). Daarnaast moet je voor een aantal applicaties en programma’s zorgen, maar die nemen we hieronder in behandeling. Zo kun je je eigen games streamen in huis.

Steam Link

Steam Link van Valve is één van de beste manier om je games in huis te streamen van het ene naar het andere apparaat. Met de dienst kun je games streamen vanaf een computer met Windows, Linux of Mac, naar andere laptops, desktops, smartphones en tablets op hetzelfde netwerk. Ondertussen kun je je eigen controllers, toetsenbord en muis gebruiken. Maak je ondertussen gebruik van een hdmi-kabel, dan kun je Steam Link ook nog gebruiken op de tv in de woonkamer, waardoor je dus je pc-spellen op het grote scherm speelt.

Je hebt twee apparaten nodig waarop je bent ingelogd met je Steam-account. Het eerste apparaat is een pc of Android-apparaat en het tweede device is het apparaat waarop je wil spelen. Je voegt hem toe door de approval code te genereren en te gebruiken. Is dat allemaal gelukt, dan kun je nu een geïnstalleerd spel uit je Steam-bibliotheek uitkiezen en voor de Stream-optie kiezen. Vervolgens volg je de instructies op het scherm op. De app is niet beschikbaar op iOS, omdat Apple dat niet toelaat in de App Store.

PlayStation 4 Remote Play

Met Remote Play op de PlayStation 4 is het mogelijk je games te streamen vanaf je Sony-spelcomputer naar een pc (Mac of Windows), iPhone, iPad of Android-apparaat. De dienst is helemaal gratis te gebruiken. Je hebt hiervoor nodig een PlayStation 4, een Dualshock 4-controller, een PlayStation 4-game en een internetverbinding van tenminste 15 Mbps, aldus Sony. Als je de app voor een ander apparaat gedownload heb, dan kun je vrijwel meteen beginnen. Je hoeft alleen nog even kort de instellingen in te duiken.

Xbox-applicatie op Windows 10

Heb je thuis een Xbox One, Xbox One S of een Xbox One X? Geen probleem, dan kun je ook je eigen games streamen vanaf de spelcomputer naar een Windows 10-systeem met de Xbox-app. Wanneer je op je pc hetzelfde Microsoft-account gebruikt als op je Xbox, dan kun je vrijwel meteen beginnen (aangezien de app al op je pc staat). Na de initiële setup (vergt weinig werk), kun je meteen beginnen met gamen. Ook kun je andere dingen doen die je op je Xbox kunt doen, zoals chatten met je vrienden middels in-game audiochatmogelijkheden.

Xbox Console Streaming

Met Xbox Console Streaming is het mogelijk games vanaf je Xbox te streamen naar een mobiele telefoon met Android. iOS wordt niet ondersteund, omdat Apple dat simpelweg niet toelaat. Je hebt wel een Xbox-controller nodig voor het spelen van de spellen, dus doe je er goed aan te investeren in een mount. Het is echter niet verplicht, maar het maakt je gamingsessie wel een stuk gemakkelijker. Verder moet je (thuis)netwerk een minimale bandbreedte hebben van 4,75 Mbps, maar 9 Mbps wordt aanbevolen.

Remotr

Remotr is een optie vergelijkbaar met Steam Link. Je kunt hier namelijk ook je pc-spellen op een andere pc of een Android- of iOS-apparaat afspelen. Remotr vraagt echter aan je of je twee apps wil installeren: een ontvanger en een verzender. Een coole functie van deze dienst is dat er ondersteuning is voor lokale coöp spellen: zo kan iedereen op zijn eigen telefoon spelen bijvoorbeeld en toch allemaal samen spelen in dezelfde omgeving. Je moet wel even opletten bij het opvolgen van de aanwijzingen, maar daarna werkt alles prima.

Rainway

Met Rainway stream je je games uit je bibliotheken van Steam, Origin, Battle.net of uPlay naar andere apparaten, zoals computers (Windows en Mac) en Android- en iOS-apparaten. Je kunt zelfs games streamen naar een webbrowser, waardoor je dus niet hoeft te installeren. Dit is een extra optie voor mensen die Steam Link een tof idee vinden, maar niet overal ingelogd willen zijn met hun accounts. Gebruik je toch de desktopversie voor het streamen, dan krijg je extra opties zoals voor je beeldscherm e nde grafische kwaliteiten.

Nvidia GeForce Now

De dienst GeForce Now van Nvidia is geen onbekende op deze markt. Naast je eigen Steam- en Epic Games Store-spellen streamen naar andere apparaten (computers, Android-apparaten en de Nvidia Shield TV), krijg je ook toegang tot de externe servers van het bedrijf. Die voegen extra grafische kwaliteiten toe, waardoor je spellen er beter uitzien. Deze optie kost je wel geld (5,49 euro per maand), maar er is ook een gratis versie beschikbaar. Dan moet je er rekening mee houden dat je soms moet wachten op je beurt om te gamen.

Games streamen vanuit de cloud

Games streamen vanaf je eigen pc is natuurlijk hartstikke handig en cool, maar dat betekent wel dat je beperkt bent als het om de games gaat. De echte toekomst van games streamen ligt bij bedrijven die externe servers vol spellen aanbieden, die je voor een vast bedrag per maand kunt spelen en streamen. De spellen staan in de cloud en hoef je dus nergens zelf te installeren. Je hebt hiervoor ook verschillende apparaten nodig, zoals een spelcomputer en natuurlijk controllers. De opties hiervoor tref je hieronder aan.

PlayStation Now

Met PlayStation Now ontdek je hoe een gamestreamingdienst werkt op een spelcomputer en een pc. Je kunt de dienst voor zeven dagen gratis uitproberen, maar daarna betaal je een tientje per maand om allerlei PlayStation 3- en PlayStation 4-spellen te spelen. In totaal zijn er meer dan 750 games die je kunt streamen, zelfs nog van de PlayStation 2. Op maandelijkse basis worden er nieuwe games toegevoegd en zullen er ook enkele verdwijnen (wat tevens een groot nadeel is van een dienst zoals deze).

Er bestaan nog wel wat kanttekeningen. Zo kun je niet in een hoge resolutie streamen en ligt de maximale resolutie op 720p. De kwaliteit is dan beduidend minder dan wanneer je een game downloadt op vanaf een schijf afspeelt, maar voor de meer casual gamer zal het ongetwijfeld prima zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat je wat artefacten in beeld ziet staan, wat normaal is bij cloud gaming. Maar omdat de kwaliteit dan extra laag is, kan het zijn dat er meer blokjesvorming in beeld ontstaat dan je normaliteit verwacht.

Project xCloud

Microsoft timmert ondertussen hard aan de weg met Project xCloud. De gamestreamingdienst is officieel nog niet gelanceerd, maar nu al wel uit te proberen in een aantal landen. Met deze gamestreamingdienst kun je alle Xbox One-games streamen naar andere apparaten, waardoor je dus in principe overal zou moeten kunnen gamen — mits je een ondersteunend apparaat en een controller hebt. Het is nog niet bekend wanneer de dienst voor iedereen beschikbaar zal zijn. Ook weten we nog niet wat de dienst maandelijks moet kosten.

Google Stadia

Ondanks het feit dat PlayStation Now langer bestaat, is Google Stadia mogelijk de meest bekende gamestreamingdienst van dit moment. Met de dienst kun je een handjevol games streamen naar een Pixel-smartphone (en smartphones van een handjevol andere fabrikanten), de Chromecast Ultra en je Chrome-browser. Je kunt hiervoor een speciale controller aanschaffen. Verder is er een abonnement beschikbaar, waarmee je toegang krijgt tot tijdelijk gratis games en kortingen op videogames die in de digitale winkel staan.

Utomik

Utomik is een Nederlandse gamestreamingdienst die op zich een toffe bibliotheek heeft. Je kunt meer dan 900 pc-spellen streamen naar je eigen pc, maar op moment van schrijven is het nog niet mogelijk naar andere apparaten te streamen. De streamingdienst is relatief goedkoop met een prijskaartje van 6,99 euro per maand. Het grote nadeel is dat Utomik vaak niet de nieuwste games aanbiedt en een selectie oudere spellen in zijn collectie heeft. Maar daardoor is dit juist een interessante optie voor de meer casual spelers onder ons.

Shadow

Shadow is nog een redelijk onbekende speler in de markt voor gamestreamingdiensten. Bij de dienst huur je als het ware een soort game-pc in de cloud, waar je je kunt aanmelden met allerlei profielen. Denk dan aan Steam, Epic Games Store, GOG, Origin, Uplay en Battle.net. Ook kun je zelfs games installeren op de virtuele computer, die je dan naar een apparaat naar keuze streamt. Je moet hier wel voor betalen, namelijk 14,95 euro per maand. Ook moet je zorgen voor een minimale downloadsnelheid van 15 Mbps.

Games streamen: tot slot

Hierboven hebben we een aantal mogelijkheden benoemd die veelal beschikbaar zijn voor gebruik, terwijl een enkele dienst nog in bèta is. Veel van de cloudstreamingdiensten kosten geld, terwijl de lokale diensten juist geen geld of slechts een paar euro kosten. Dan hebben we het nog niet over gamestreamingdiensten als Steam Link Anywhere, waarmee je toegang krijgt tot je Steam-bibliotheek in de cloud. Die dienst is nog in bèta en werkt derhalve halfbakken. In de toekomst verwachten we echter nog veel meer spelers op de jonge markt.

Meer lezen?

Op Homecinema Magazine schrijven we ook vier, vijf keer per jaar grote overzichten waarin je de beste games van dit moment ziet staan. Dit zijn spellen die je tijd waard zijn. Ons meest recente overzicht (29 maart 2020) staat nu live en tref je hier aan.

Reacties (0)