Android 10: alles wat je moet weten over de Android-upgrade

28 september 2019 7 Minuten 0 Reacties
android-logo

Android 10 is de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. In dit artikel lees je alles wat je erover wil weten. Welke functies mag je verwachten? En hoe zit het met je privacy? Je leest daar alles over en meer in dit achtergrondartikel.

Voor het eerst sinds 2014 heeft Google andere plannen voor Android. De uitstraling van het besturingssysteem krijgt een andere look and feel, voornamelijk in de communicatie naar buiten toe. Zo moeten we het dit keer doen zonder naam van één of andere lekkernij en heet het besturingssysteem simpelweg Android 10. Ook is het logo anders. Het lettertype is aangepast en de bekende android, genaamd Andy, laat voortaan alleen nog de bovenkant van z’n hoofd zien. Andy is voortaan ook zichtbaar in het nieuwe logo.

Nieuwe manier van navigeren in Android 10

De veranderingen voor dit jaar beginnen bij de navigatie-interface. Zo moeten gebruikers het zonder terugknop doen (dat driehoekje dat op z’n kant ligt). Android 10 biedt navigatieopties aan op basis van bewegingen. Door van links of rechts te vegen aan de onderkant van het scherm, ga je terug. Veeg je omhoog, dan ga je naar je thuisscherm. Veeg je omhoog en houd je je duim vervolgens vast op het scherm, dan open je de het menu met recent geopende applicaties. Dat zal voor het gros van de gebruikers écht even wennen zijn.

Maar, geen nood. Er is namelijk nog een oplossing voor mensen die écht niet zonder die terugknop kunnen. Zo kun je ervoor kiezen de navigatiestijl van Android 9.0 Pie te gebruiken (met twee knoppen) of helemaal terug te gaan naar de stijl met drie knoppen. Zo bepaal je dus uiteindelijk zelf welke manier van besturen het beste bij je past. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je een nieuwe telefoon met Android 10 koopt of de update naar 10 maakt, je meteen geconfronteerd wordt met de nieuwe manier van navigeren.

Donkere modus voor Android 10

Android-gebruikers vragen er al maanden, zo niet jaren om en eindelijk is het zo ver: Android 10 presenteert een donkere modus die actief is voor heel het systeem. Bovendien kun je die modus activeren wanneer je wil en ben je niet per se afhankelijk van de tijd van de dag. Verschillende fabrikanten hebben hier eerder al eigen oplossingen voor uitgerold, maar het is fijn om te zien dat dit nu gewoon een standaardfunctie van Android geworden is. Goed voor de ogen en natuurlijk het energiebehoud van de accu.

Meer personalisatie in Android 10

Telefoons zijn persoonlijke apparaten, dus is het fijn om te zien dat we ze ook steeds verder kunnen personaliseren. Dat kun je doen met third-party apps met launchers en thema’s, maar met Android 10 krijg je toegang tot enkele themaopties die direct ingebakken zitten. Naast de hierboven genoemde donkere modus (die we voor het gemak ook even een thema noemen) kun je kiezen uit verschillende thema’s die tevoorschijn komen wanneer je de ontwikkelaarsopties activeert (door een aantal keer op het buildnummer te tappen).

Door dat te doen kun je de accentkleur veranderen. De standaardkleur is blauw, maar deze kleuren zijn ook beschikbaar:

  • Zwart
  • Groen
  • Paars
  • Kaneel
  • Oceaan
  • Ruimte
  • Orchidee

Live Caption schrijft media meteen uit

Op het gebied van toegankelijkheid presenteert Google Live Caption. Dit is een optie waarmee media lokaal direct uitgeschreven kan worden, zodat doven en slechthorenden ook begrijpen wat er speelt of wordt gezegd in een video, podcast of videogame. Het mooiste is dat je hier geen internetverbinding voor nodig hebt en dat je dus altijd de functie gebruiken kunt. Je vindt de mogelijkheid onder de toegankelijkheidsopties. Helaas is het zo dat deze functie alleen op sommige, high-end, smartphones beschikbaar is.

Veranderingen voor permissies in Android 10

Privacy staat op de kaart bij mensen en bedrijven als Apple en Google weten dat mensen hier tegenwoordig meer belang aan hechten dan vroeger. Daarom komen er veranderingen aan voor permissies op Android, oftewel de manier waarop apps en diensten met je gegevens omgaan. Zo kun je nu apps tijdelijk toegang geven tot je locatie. Je hoeft dat dus niet constant en voor altijd te blijven doen. Daardoor kunnen apps je minder scherp in de gaten houden en toch dezelfde functionaliteit blijven aanbieden.

Je krijgt dus meer controle over je eigen data en de apps die erom vragen. Ook krijg je meer controle over gedeelde bestanden. Je kunt straks bepalen hoe lang apps toegang hebben tot je foto’s, video’s en audio-opnamen via zogenaamde ‘runtime permissions’. Daarnaast is het instellingenscherm van permissies op de schop gegaan waardoor het veel sneller duidelijk moet zijn welke toegang apps hebben en welke onderdelen gebruikt worden. Ook is er een nieuwe user interface voor de informatiepagina voor de applicaties.

Een verbeterd deelmenu voor Android 10

Dave Burke, vicepresident van engineering voor Android bij Google, heeft eerder in een reactie op Twitter laten weten dat het team achter Android werkt aan een nieuw deelmenu voor het besturingssysteem. Sterker nog: het is een prioriteit, aangezien veel gebruikers hebben geklaagd dat het delen van dingen langzaam gaat. Burke geeft in zijn reactie aan dat het probleem echter niet zomaar kan worden opgelost en dat het veel werk kost. Uiteindelijk is het delen van bijvoorbeeld linkjes en foto’s sneller en veel fijner geworden.

Google heeft dus achter de schermen flink gesleuteld aan het delen van dingen met Android, waardoor dit nu fijner werkt. Data wordt in het vervolg ‘geduwd’ naar het nieuwe menu; nu moet dat menu de data nog ergens vandaan trekken. Daardoor kan het deelmenu nu veel sneller geladen worden, ongeacht de telefoon die je gebruikt. Bovendien zijn er nu Sharing Shortcuts die het delen van bestanden in specifieke delen van de app veel sneller laat gebeuren. Oftewel: wat je nu ook wil delen met Android 10, het werkt sneller en intuïtiever.

Ingebouwde ondersteuning voor opvouwbare smartphones

In 2019 zijn de eerste opvouwbare smartphones uitgebracht. Veel daarvan draaien momenteel op Android en dus is het van belang dat er native ondersteuning ingebouwd wordt. En dat weet Google. Daarom is Android 10 geoptimaliseerd voor dergelijke telefoons, zodat het in elk geval niet aan de software ligt wanneer er iets misgaat. De veranderingen onder de motorkap zijn meer bedoeld voor ontwikkelaars, zodat ze hun apps kunnen aanpassen voor deze telefoons — gebruikers zullen moeten merken dat alles heel soepel werkt,

Telefoons met Android 10

Op moment van schrijven zijn er nog niet heel veel telefoons met Android 10. Desondanks hebben verschillende fabrikanten al laten weten met de update aan te komen wanneer die beschikbaar is. Lees hieronder de nieuwsberichten daarover.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Android 10? Check dan onze uitgebreide nieuwsdatabase. Daar verschijnen de laatste nieuwtjes omtrent de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Dit artikel kan later nog geüpdatet worden wanneer er meer informatie bekend is.

Reacties (0)