5 redenen om te stoppen met een streamingdienst

13 april 2025 5 Minuten 1 Reacties
streamingdienst

We gebruiken collectief steeds meer diensten voor entertainment, maar genoeg is genoeg. Dit zijn 5 redenen om te stoppen met een streamingdienst.

Een abonnement op een streamingdienst nemen is zo gebeurd. Dat gaat tegenwoordig zo gemakkelijk, dat je er bijna niet (meer) over nadenkt. Hoe meer diensten je gebruikt, hoe meer content en entertainment je kunt nuttigen. Maar zoveel abonnementen jongleren heeft ook een schaduwzijde. Je bent minder actief, bent veel geld kwijt en geniet misschien niet meer zo van de content als vroeger. Reden te meer om eens kritisch te zijn op je streamingdienstgebruik, en te letten op vijf redenen wanneer het tijd is om te stoppen met een bepaalde streamingdienst.

Je doet geen andere dingen (meer)

Als je teveel streamingdiensten gebruikt, dan is de kans groot dat je nog maar weinig andere dingen doet met je vrije tijd. En ja, we weten hoe fijn het is om lekker onderuitgezakt op de bank naar onze favoriete shows te kijken. We zeggen niet: stop met elke streamingdienst, maar beperk je tijd met die services wel om tijd en ruimte te hebben voor andere hobby’s, taken of mensen. Als je het seriekijken beperkt tot een kleine aantal shows, dan merk je vanzelf welke diensten je minder vaak opstart, die daardoor dus eigenlijk gewoon de deur uit kunnen.

Daarnaast kan het teveel kijken naar de content op streamingdiensten allerlei negatieve effecten met zich meebrengen. Als je één van de onderstaande dingen merkt, dan is het tijd om verandering in je gedrag aan te brengen.

  • Je vindt het moeilijk om te stoppen met kijken, zelfs als je andere verplichtingen of geplande activiteiten hebt.
  • Je hebt moeite je te concentreren op werk of studie door afleidingen van streamingcontent.
  • Eerdere hobby’s spreken je niet meer zo aan vergeleken met streamen.
  • Je besteedt consequent meer uren dan bedoeld aan streamingplatforms, wat je dagelijkse routine en productiviteit beïnvloedt.
  • Je trekt je terug uit sociale interacties of vermijdt het maken van plannen met anderen om alleen series of films te kijken.

Voel je ook vooral niet schuldig om een streamingdienst op te zeggen. Die bedrijven hebben jou harder nodig dan jij hen.

Je gebruikt een streamingdienst amper

Of je het nu doet voor een gezonder balans of vanwege andere redenen, dat maakt niet uit. Maar soms kun je bij jezelf opmerken dat je een bepaalde streamingdienst niet of amper gebruikt, terwijl je daar wel de volle mep voor betaalt elke maand. Dan kun je net zo goed het abonnement opzeggen en je tijd elders besteden — of een abonnement afsluiten op het moment dat die ene show weer afleveringen heeft. En dan kun je nog een stapje verdergaan en alleen een abonnement afsluiten wanneer het complete seizoen ervan online staat.

De kosten lopen op

Een ander signaal dat je niet moet negeren is de financiële druk je kunt ervaren. Als je merkt dat je moet moeite rondkomt of dat je je geld (tijdelijk) ergens anders voor moet gebruiken, dan is het een goed idee om afscheid te nemen van een streamingdienst. Meestal is dat dan de dienst die je het minst gebruikt, maar met een beetje pijn en gewenning lukt het ook wel om afscheid te nemen van een jaren oud account vol persoonlijke aanbevelingen. Voor de betere contenttips kun je sowieso het wekelijkse FWD-overzicht Streamingtips bekijken.

Content die op elkaar lijkt

Je kunt er bovendien achter komen dat veel content op elkaar lijkt. Het is niet gek om te bedenken dat veel streamingdiensten elkaars succes willen evenaren en dat ze daarom met films, series en documentaires komen die veel op elkaar lijken. Als je merkt dat streamingdienst x wel heel veel overlappende content heeft met dienst y, dan kun je dus prima één van de twee gedag zeggen. Daarnaast is er ook gewoonweg heel veel meuk te vinden op dit soort diensten, zodat aanbieders kunnen opscheppen over de hoeveelheid content die beschikbaar is.

Abonnementenvermoeidheid

Tot slot kan er vermoeidheid optreden. Abonnementenvermoeidheid. Hoe meer diensten je hebt, hoe meer je moet bijhouden. Wekelijks verschijnen er nieuwe afleveringen van series, en anders krijg je überhaupt te maken met een grote hoeveelheid (overbodige) content. Dat kan een beetje overweldigend zijn. Ben je iemand die constant van dienst wisselt, dan is het heel vermoeiend om betalingen en abonnementsprijzen in de gaten te moeten houden, zodat je nergens teveel betaalt. Dat kan de ontspanning die het doorgaans oplevert gewoon niet waard zijn, toch?

Meer lezen?

We hebben het al eerder gezegd, maar als je wil weten waar je het beste je tijd aan kunt besteden dan kun je wekelijks de Streamingtips op FWD volgen. De redactie geeft dan tips over coole films en series die je tijd waard zijn. Dat overzicht kan ook helpen bij het besluiten welke streamingdienst je aanhoudt of niet. Als je nou merkt dat er ineens veel content op dienst x staat, dan kun je alsnog een abonnement afsluiten. Maak dan wel de afspraak met jezelf dat je dan een andere dienst de deur uitdoet, of dat je het abonnement tijdelijk aanhoudt.

Reacties (1)