Review: Samsung T7 Touch portable SSD – Ideaal voor videomontage en -opname

13 september 2023 4 Minuten 0 Reacties
Samsung T7 Touch_2
FWD award

Een externe Solid State Drive (SSD) is meerdere malen sneller, compacter en veel lichter dan een portable hard disk. Bovendien gebruikt deze externe drive veel minder stroom en gaat langer mee. Kortom ideaal voor de montage en opname van video. Door recente prijsdalingen en compatibiliteit met videofilmende systeemcamera’s liggen SSD-’s zoals de Samsung T7 Touch portable nu binnen ieders bereik.

Tot voor kort was de externe SSD gewoon te duur voor menig videomaker. Dat is recentelijk verandert en je krijgt ook steeds meer opslagcapaciteit voor je geld. Zelfs de CFExpress-kaart wordt nu door de portable SSD bedreigd.

Algemeen

De Samsung T7 is een relatief snelle (zo’n 1/000 Mbs) en goed presterende SSD die geschikt is voor montage (zeker bij notebooks) en opname bij systeemcamera’s en camcorders die via USB-C een SSD-drive kunnen aansturen. Onderhoud zoals defragmenteren is niet nodig. En een SSD heeft een tot vier maal langere levensduur dan een draaiende hard disk.

De Samsung T7 heeft in plaats van SATA de snellere NVME-connectie aan boord. Betaalbaar zijn de uitvoeringen in opslagcapaciteiten 1 en 2 Terabyte. Ook in meerdere kleuren verkrijgbaar. Voor het robuustere werk is er de T7 Shield met een stevige rubberen ommanteling. Die kan je laten vallen! Er is ook nog een stuk duurdere 4TB uitvoering beschikbaar. Desgewenst ook met in te schakelen beveiliging middels vingerafdruk (Touch) of wachtwoord en encrypting. Via meegeleverde utility’s specifiek te formatteren voor Windows en Mac.

De T7 drive is ter grootte van een flinke dikke creditcard met de afmetingen 59 x 88 x 13 mm en een gewicht van slechts 57 gram. In de doos zitten een 3.2 USB-C naar  USB-C – en USCB-C naar USB-A-kabeltje.

Voor de montage

De Samsung T7 is op vijf manieren interessant voor de videomontage (NLE):

  1. De bestanden worden vliegensvlug via USB 3.2 of Thunderbolt  overgedragen. Ook hele grote AV-files! Geen irritante balkjes of verlopende percentages meer.
  2. De betaalbare opslagcapaciteit is inmiddels al 2 TB. Dat is ook bij 6 of 8K ruim voldoende.
  3. De SSD neemt weinig ruimte in beslag. Heel handig bij portable montagenotebooks en weinig ruimte op de NLE-desk.
  4. Er is geen extra voeding nodig. Die komt via het USB 3.2 of Thunderbolt-verbindingskabeltje binnen.
  5. De SSD gaat aanzienlijk langer mee dan een roterende harddisk met lees/schrijf-koppen. Dat is ook van belang voor archief-doeleinden.

De Samsung T7 vervult al deze vijf montagemanieren vlekkeloos.

Voor de opname via USB-C

Voorheen had je voor het opnemen van de videocamera naar SSD een prijzige externe aparte recorder/player nodig. Moderne hybride systeemcamera’s voorzien echter via hun USB-menu in het formatteren van en opslaan naar een externe SSD zoals de Samsung T7. Heeft u een iets oudere camera dan voldoet doorgaans een firmware update.

Wij probeerden een Panasonic GH6 (Firmware v2.2) , S5IIX, Fujifilm X-H2, enkele Blackmagic Cinema camera’s en een Sony Alpha 4 uit. Het functioneerde allemaal naar wens. Een exemplaar met 1 TB zal voor de meeste opnamesettings voldoen. N.B: In principe kan een SSD-drive als de T7 ook met een smartphone gebruikt worden. Het is wel even opletten bij het gekozen bestandsformaat. Bij .MP4, .MOV en ProRes geen probleem. Bij zware RAW videostromen wel. Dan heb je toch een Atmos of Blackmagic externe recorder/player nodig.

Bevestiging aan de camera

Een loshangende SSD-drive met een in de weg zittend aansluitkabeltje is natuurlijk niet echt werkzaam. Daar zijn gelukkig betere oplossingen voor. De SSD-drive zelf past in een zogenaamde smallrig. Een houder waarin je de Samsung T7-drive klemt. Bij de bevestiging van deze smallrig zelf dan is er de keuze uit in de accessoireschoen of op de toegepaste cage om de camerabody. Voor het kabeltje zijn nette op de body te monteren klemmen leverbaar.

Concurrent voor CFExpress?

Een andere snelle opslag voor videorecording is de opkomende CFEpress-geheugenkaart. Die is nogal aan de prijs per Megabyte. En dat kan ten voordele van de SSD uitpakken. Er zijn echter een aantal ‘maars’. De CFExpress-card is sneller dan de SSD en weet beter raad met echte grote en zware RAW-bestanden. Ook is de CFExpress-kaart een stuk handiger in gebruik. Past gewoon in een cameraslot en geen gedoe met minirigs en kabeltjes. Wel is er een aparte lezer voor de CFEpress-kaart nodig.

Conclusie

Samenvattend is de Samsung T7 Touch portable SSD-drive een uitkomst bij zowel de montage als opname van video. Snel, handig, betrouwbaar en nu ook redelijk geprijsd. Aanbevolen!

Prijzen & Info

  • Samsung T7 Touch portable SSD (1 TB) € 84,99
  • Samsung T7 Touch portable SSD (1 TB Shield) € 119,-
  • Samsung T7 Touch portable SSD (2 TB) € 164,-

Reacties (0)