Review: Fujifilm XF 150-600 mm F5.6-8 R LM OIS WR – Een waar telekanon

25 januari 2023 4 Minuten 0 Reacties
Review- Fujifilm XF 150-600 mm F5.6-8 R LM OIS WR
FWD award

Voor de foto/videograaf die de sport, actie en natuur buitenshuis lekker (super)groot wil binnenhalen zijn er de supertelezoom-objectieven zoals de Fujifilm XF150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR. Een waar telekanon voor op bijvoorbeeld de X-H2(S). Dan ligt deze grote jongen meteen ook lekker in balans. Het optisch ontwerp en de fraai gestileerde mechanische uitvoering maken echt indruk. Plus nog betaalbaar ook. Een prima prestatie van de objectievenbouwers bij Fujifilm.

Bij supertelezooms denkt menigeen aan groot, zwaar, duur en een stuk minder lichtsterk. In de praktijk kan dat zoals bij de Fujifilm XF150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR gelukkig best meevallen. Voor een brandpuntsbereik van 229-914 mm (equivalent 35 mm kleinbeeld) vallen de afmetingen met 99 x 315 mm nog best mee. Het gewicht ligt rond de 1.600 gram. En het prijskaartje vermeldt € 2.199,-. Alleen is de lichtsterkte bij 600 mm F8. Wie de diafragmaopening nog wijder wil zal vele tienduizenden euro’s moeten neertellen.

Zoals gezegd is de Fujifilm XF150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR met de lichtsterkte van F5.6 tot F8 in de eerste plaats bedoeld voor gebruik buitenshuis met voldoende licht. Binnen kom je in de problemen. Aanvankelijk helpen de interne optische beeldstabilisatie en de daarbij mogelijke lagere sluitertijd nog. Daarna wordt het de ISO-waarde op de camerabody flink opschroeven of bijlichten.

Scherpstellen met de hand of X-H2S?

Sterk vergroten en het teruglopen van de scherptediepte maakt bij gebruik van superteleobjectieven accuraat scherpstellen een absolute must. Dat kan je natuurlijk ook gewoon handmatig doen. De grote focusseerring op de objectieftubus biedt daartoe een lekkere grip en een intuïtief draaigevoel. Voor als je gewoon de tijd hebt voor het scherpstellen.

In geval van actie of snel wisselende opnamesituaties komt een betrouwbare en snelle AF in het vizier. De nieuwe Fujifilm X-2H(S) body weet daar wel raad mee. Er zijn bijvoorbeeld speciale slimme (AI) scherpstelmodi voor dieren, motorvoertuigen, fietsen, vogels en treinen voorhanden. Dat gaat in de praktijk heel goed.

Optisch en mechanisch ontwerp

Wat het hoogwaardige glaswerk betreft zitten er in deze 150-600mm zoom 24 elementen in 17 groepen. Er zijn drie extra-low dispersion (ED) optische elementen en vier Super ED elementen aan boord. Bij de eerste fotografische en ook 4K opnamen valt meteen op dat Fujifilm tot de top van de objectievenbouwers in deze prijsklasse behoort. Al snel scherp van rand tot centrum, ook bij de langere brandpunten.

De kleurweergave en contrast ogen heel natuurlijk. Er is nauwelijks chromatische aberratie en de eigen Fuji-coating voorkomt onaangename reflecties. Ook is er geen storende focus breathing waarneembaar. De minimale instelafstand is 2.4 meter. En de vervorming valt niet op.

Voor de beoogde doelgroep zal 229-914 mm doorgaans meer dan voldoende zijn. Voor wie nog meer telezoom wil zijn er twee dedicated optische converters: de Fujifilm XF1.4X TC WR gaat tot op 1350 mm F11. En de XF2X TC WR teleconverter gaat tot 1828 mm op F16.

Het ontwerp van de weersbestendige lenstubus uit polycarbonaat is heel stijlvol in licht zilvergrijs en zwart. Er zijn ogen voor een draagriem en een meegeleverde statiefgondelbevestiging. De scherpstelling en zoomfunctie verlopen intern. Geen draaiend of langer wordend objectief en tevens een afdoende bescherming tegen van buitenaf inwerkende krachten. Het objectief ligt relatief goed in de hand. Zeker gemonteerd op een wat grotere body zoals de Fujifilm X-H2(S). De optische beeldstabilisatie bereikt een hoog niveau. Zeker in combinatie met de X-H2S en andere 5-assige IBIS-systemen tot wel 7 diafragmastops.

De ruim bemeten zonnekap vergrendel je via een knopje voor de bajonetsluiting. Er zit een duim/vingergat aan de zijkant voor het bedienen van draaibare optische filters.

Bedieningselementen

De diafragmaring is comfortabel geribbeld en werkt met incrementen van 1/3 diafragmastops. Er zijn geen opschriften. De precieze handmatige diafragmakeuze en het vastzetten verloopt via menu’s op de camerabody. Het scherpstelbereik biedt volledig of vanaf vijf meter tot oneindig. Zoals standaard bij Fujifilm kent de diafragmaschakelaar A(autmatisch) en handmatig instelbaar. Voor de AF de selecties L, Preset en AF.

Tot slot nog een grotere drukknop voor Set.

Conclusie

Meer optische en mechanische kwaliteit in het zoombereik 150-600mm zal je momenteel nergens anders in deze prijsklasse vinden. Alleen de lichtsterkte voor gebruik binnen kan een beperking vormen. Aanbevolen voor de gebruikers van Fujifilm X-camera’s.

Prijzen

Fujifilm XF 150-600 mm F5.6-8 R LM OIS WR: € 2.199,-

Reacties (0)