
Met de Canon EOS C400 brengt Canon een breed inzetbare en betaalbare cinema boxcamera uit. Met een 6K backlighted fullframe beeldsensor, heel lichtgevoelige Triple Base ISO en een ruime keuze uit hoogwaardige RF-mount objectieven spreekt deze camera een grote doelgroep aan. Van professionele cineasten en reportagemakers tot gevorderde hobbyisten. In de praktijk een filmisch Zwitsers zakmes die alle ruimte overlaat voor bediening en aankleding op de eigen maat een smaak.
Een zogenaamde boxcamcorder bestaat uit een min of meer vierkante body met alle professionele bedienings- en uitbreidingsmogelijkheden. Op de boxbody vindt de gebruiker vrijwel alle bedieningselementen die de videofilmer gewend is van draagbeugel-camcorder. Anders is dat een aantal uitrustingsstukken en accessoires niet vast is. Die kan de videofilmer er naar believen afhalen en/of voorzien van nieuwe accessoires.
De Canon EOS wordt standaard uitgeleverd met een actiegrip, afneembare draagbeugel, aansluitstuk voor externe microfoons, een viewerscherm en accu met oplader. Alleen het objectief en de externe microfoon zullen er nog bij moeten. Daarna kan je direct gaan opnemen. Canon heeft meerdere C-boxcamcorders in haar repertoire. De C100 MKII, C200, C300 MKIII, de nieuwe C400 en C500 MKII. Qua prijsstelling en mogelijkheden mikt de C400 op de moderne film-, cine-, uitzending (TV-) en streamer bij live events. De prijstelling is relatief gunstig voor deze boxbody. De gekozen objectieven en verdere accessoires bepalen de uiteindelijke prijs.
Configureren zoals jij dat wenst
Zoals gezegd is de boxbody van de Canon EOA C400 een modulair concept. De cineast en filmmaker bepalen voor een aanzienlijk deel zelf hoe deze videocamera voor de praktijk op maat te configureren. Kortom een boxcamcorder valt precies zo uit te rusten als de gebruiker dit wenst. En in geval van de Canon EOS C400 varieert dat van eenvoudige clips tot grootse projecten in sublieme 6K kwaliteit. Ook de lichtsterke eigenschappen en hoogwaardig optisch potentieel zal menig filmer/videomaker aanspreken.
De verwisselbare objectieven zijn een belangrijke troef bij het aanschaffen van de Canon C400. Bijvoorbeeld de RF F2.8 24-105mm L IS USM zoom die de meeste opnamesituaties in een hoge lichtsterkte en optische kwaliteit dekt. Daarnaast is er een ruime keuze uit de eigen Canon RF en EF (met adapter) en PL (ook met adapter) objectieven. Een aanwezige optische beeldstabilisatie vult de interne IS van de body aan.
Behalve zoom- ook primelenzen en optieken van andere merken. Camcorders met een vast zoomobjectief bieden doorgaans een grotere range aan brandpunten doch het blijft een optische compromis en je kunt regelmatig verder optisch niet anders. Verwisselbaar betekent gewoon objectieven op maat van het op te nemen onderwerp.
Voor de dagelijkse bediening is er de rechts op de body te monteren camera-handgreep. De draagbeugel maakt de Canon EOS C400 klassieke compacte camcorder. Daar passen tevens het viewerscherm en externe microfoons op. De smart shoe wordt overgenomen in deze tophandle. In de praktijk is echter niet iedereen gecharmeerd van deze afneembare Canon draagbeugel. En dan zijn er andere opties voor cages, stabiliserende grips en rails. Het 3.5 inch viewerscherm met aparte bevestigingsadapter is niet al te groot. Aardig om het onderwerp in het compositie- en AF-snotje te houden en de bediening via het menu. Wie echter de compositie en het gebruik van Vlogs en toegepaste Vlogs/LUTs optimaal wil beoordelen kan beter kiezen voor een grotere touchscreen-viewer met afschermende lichtkap.
De interne audiomogelijkheden voldoen in standaardsituaties. Meer opties bieden aanvullende geluidsmodules met mixen, meerdere kanalen en optische indicatie. Een slimme hotshoe maakt koppeling met diverse smart accessoire mogelijk. Voor een langere opnameduur is er een adapter voor V-mount LithiumIon-accu’s leverbaar.
BSI Beeldsensor
De van 26,67 MP (effectief 19MP) vanachteren aangelichte CMOS-sensor is echte fullframe (dus geen 35mm) beeldchip. Eentje die in de volledige 6K resolutie kan opnemen. De videoformaten omvatten 6K op 60P, DCI op 4K en 2K, standaard 4K UHD 24, 25, 60P en 4K 120P. Meer dan genoeg recordmogelijkheden voor de veeleisende videofilmer en cineast.
Naast fullframe kan je verder nog kiezen voor de Super35 en super18 modussen. Dat maakt de EOS C400 creatief breed inzetbaar. De uitleessnelheid van deze backlighted CMOS sensor maakt indruk. Ondanks de fullframe afmetingen vrijwel geen rolling shutter-effect.
Nauw gekoppeld aan de CMOS sensor en DIGIC DV7 beeldprocessor zijn de prestaties bij AutoFocus. Dat is bij het model C400 nu de techniek DualPixel CMOS AFII aangevuld met EOS iTR AF X. Het actieve scherpstelgebied bedraagt 100% van het beeldframe. Daarbij ontsnapt vrijwel niets aan de AF hoe objecten ook mogen verschuiven, Desgewenst valt het scherpstel-frame te veranderen. Naar keuze klein, regulier, het gehele beeld, groot horizontaal en groot horizontaal.
AI laat van zich horen bij de AFII. De herkenning van mens, dier, ogen, gezichten en objecten voldoet aan de moderne eisen. Bovendien werkt AFII ook bij 120 fps en is focus pulling niet nodig. De AFII-techniek met tracking behoort tot de beste bij fullframe videocamera’s. In onze praktijk viel er weinig op aan te merken doch het kan natuurlijk altijd nog beter.
Een ander aan de beeldsensor gerelateerd aspect vormt de digitale beeldstabilisatie (DIS). Mogelijk zijn onder andere het beoordelen van bewegende onderwerpen voor aanvullende correctie. Het negeren daarvan en varen op de ingebouwde gyroscoop van de camera. Dat voorkomt ongewenste artefacten door DIS. Je kunt Motion Vector voor digitale beeldstabilisatie naar believen aan- of uitschakelen.
Bij de 5-assige beeldstabilisatie in de EOS C400 maakt Canon gebruik van zowel optisch als digitaal (IS, geen IBIS). Gecombineerd geven zij de best mogelijke stabilisatie. In de praktijk meer dan goed. Het dynamisch bereik van de beeldsensor gaat tot een indrukwekkende 16 stops. Dit bij Log2 ISO800.
Bij weinig licht
De lichtgevoeligheid is bij de Canon EOS C400 flink opgevoerd. In plaats van twee bereiken voor de ISO-gevoeligheid heeft deze boxcamera er wel drie, Triple Base ISO. Dat zijn de gevoeligheden ISO 800 (standaard), ISO 3200 bij matig licht en de topper ISO 12.800 voor slecht tot nauwelijks licht. De eerste twee zijn qua prestaties in kleur, ruis en detail scherpte kwalitatief nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Gewoon een uitstekend beeld. Op ISO 12.800 moet er een klein veertje gelaten worden doch de beelden blijven gewoon goed. Wij oordelen de prestaties bij low-light voor dit type videcamera als uitmuntend in deze prijsklasse. N.B.: Deze Triple Base ISO-optie werkt onder LOG/RAW. Je kunt de camera zelf het ISO-bereik laten kiezen (gaat doorgaans prima) of dit zelf uit het menu selecteren.
N.B.: Een ISO-basiswaarde geeft voor de desbetreffende gevoeligheid de optimale gain, ruisonderdrukking, dynamischbereik en kleurweergave.
De boxbody en ergonomie
Op de keper beschouwd valt de Canon EOS C400 behoorlijk compact te noemen voor een fullframe body. De afmetingen zijn 142 x 135 x 135 mm, vrijwel vierkant. Het gewicht bedraagt 1.540 gram. Dit loopt op met het bevestigen van de accessoires, minimaal een handgreep tenzij op afstand bediend.
Het gros van de bedieningselementen is aan de linkerzijde gepositioneerd. Daar vindt je ondermeer de knoppen en draaiwieltjes voor ND, ISO/gain, sluiter, audiovolume en selectie, menu met keuze en vastleggen, record, peaking, S&F, WFM, Automatisch/Manueel , camera- of mediafunctie en vergroting. Aan 13 genummerde toetsen vallen extra functies te koppelen. Extra asignable knoppen op handgreep en het LCD-scherm. Voor aan/uit van de camera is er een wat grotere draaknop met opstaande rand. Bij weinig licht zijn de bedieningsknoppen duidelijk en mooi verlicht.
De handgreep voorziet in start/stop record, Tevens op deze hangreep, een joystickje, nog 3 toewijsbare knoppen, een control dial, Arri compatibele roset en een USB-aansluitplug.
Aan de voorzijde va de body zit de RF-vatting met ontkoppelkop. Tevens zit daar een AF-lock. Adapters voor een PL- of EF-lensvatting zijn leverbaar. Dat maakt de optische mogelijkheden nog groter. Er zijn twee opslagmedia; CFexpress type B en SD UHS-II. In de praktijk lekker lang doorschieten met die CFexpress-kaart. Het touch LCD-scherm meet 3,5 inch en heeft 2,67 miljoen dots. Meegeleverd worden een MCU-5 aansluitkabel en bevestigingsunit. Een zoeker (EVF) ontbreekt. Tot de in/uit behoren 2 maal mini XLR, BNC SDI 3G monitor uit, HDMI type A, 3.5 mm hoofdtelefoon, USB 3.2, 12G SDI BNC, Ethernet RJ45, tijdcode, CD-in, sync en genlock. Verder zijn er behoorlijke ventilatorsleuven voor het afvoeren van interne warmte. De handleiding bestaat uit een Engelstalige Quick Guide en ruim 270 pagina’s tellende manual.
Video
De 6K voor hoge kwaliteit masteropnamen werd al genoemd. De resolutie is ook echt 6K (6008 x 3170), niet 5,9 of 5,7K. Voor de beste 4K kwaliteit zet deze Canon oversampling met 4:2: 2 10 bit in. Cinema RAW light zal tot de verbeelding van de filmmaker spreken. Het gaat om verwerking in 12 bits met naar keuze LT, ST en HQ. Lekker flexibel en relatief kleine bestanden bij de postproduction (nabewerking). Tot de opslagformaten behoren onder andere intern XF-HEVC S, XF-AVC S en Cinema RAW Light X-AVAVC.
De real life kleurweergave is ook bij matig licht verbluffend. Zelfs op de huidtinten valt nauwelijks iets aan te merken. HDR behoort tot de stokpaardjes van Canon. Dit via Log 2/3, PQ en LHG. Interne LUTs kunnen direct op de opgenomen content worden toegepast. De beide XLR-connectoren zijn mini uitgevoerd. Dankzij een actief koelsysteem komt de cameraman/vrouw niet snel voor een te warme sensor te staan. Bij doorsnee temperaturen is lang door blijven filmen gewoon mogelijk. De nieuwe BP-A30N/60N LithiumIon accu houdt het lekker lang uit. Via de V-mount-adapter zijn zwaardere accu’s op te klikken.
Voor het bekijken van beelden en compositie raden wij een grotere monitor met lichtkap en Cine EVF aan. De ND-filters gaan in stappen van 0 tot 6 stops, extended zelfs 10. Voor slow motion is er naast 4K 120P ook FullHD 180P.
Qua audio heeft de Canon EOS C400 veel in huis. Je moet het er echter wel uithalen. Een ingebouwde monomicrofoon is een pover hulpmiddel. Het aansluiten van een externe richt- of stereomicrofoon, line-in of audiomodule ontsluit pas het ware geluidspotentieel. Op de multifunctie smart shoe passen bijvoorbeeld de TASCAM CA-XLR-2d-C audio adapter en de Canon DM-E1D microfoon.
Interessante specificaties
Behalve de al genoemde eigenschappen heeft de Canon EOS C400 nog diverse andere interessante specificaties. Echte mechanische grijsfilters. Deze ND-filters geven meer feeling met de lichtdosering en ontbreken op menige videofilmende systeemcamera. Dual mediaslots voor geheugenkaarten ontbreken niet. Idem dual recording (in verschillende formaten) en ultra multiple recording.
Virtuele productie is momenteel hot item bij de filmindustrie. De Canon EOS C00 weet hierbij van wanten. We noemen een Waveform-monitor het aangeven van valse kleuren, kleurbalken (SMPTE, EBU en ARIB), contourverscherping en Zebra. Een Tally-lampje voor opname is vanzelfsprekend.
Interessant voor Pro en broadcast zijn: Tijdcode, Genlock & Return videopoorten. Wifi en Ethernet-connector ontbreken niet. Wie een motorzoom ambieert kan een extra module aan bepaalde objectieven toevoegen. De camera is tevens ontworpen voor live meer-camera-producties. Ook met behulp van de smartphone. Er is een speciale multi-camera-app beschikbaar.
Praktijk en conclusie
De Canon EOS C400 heeft te veel geavanceerde videomogelijkheden om hier allemaal te bespreken. Elke gebruiksdag valt er opnieuw wel wat uit te proberen en schatgraven. De AF functioneert verrassend goed. Zelfs door ramen en met spiegels. Ook het achterhoofd, de rug en gedeeltelijk bedekte gezichten blijven in focus.
De beeldkwaliteit behoort tot de topklasse. De drie ISO-bereiken functioneren in de praktijk uitstekend. Beslist Cine-kwaliteit. Een Zwitsers zakmes bij de configuratie-opties. Ons inziens is dit boxmodel een echte vakcamera voor de cineast, professionele gebruiker en dieper duikende hobbyist. Inzetbaar voor tal van doeleinden. De prijs is gezien de geboden mogelijkheden en Cinekwaliteit alleszins redelijk.
Prijzen & Info
Canon EOS Cinema C400 body met basiskit € 8.649,-
www.canon.nl
Reacties (0)