Review: Panasonic HC-VX3 4K & HC-V900 2K: Twee fijne camcorders voor starters en familiefilmers

19 februari 2025 9 Minuten 1 Reacties
Panasonic HC-VX3 4K d

Het heeft zo’n zes jaar geduurd maar nu zijn er twee nieuwe Panasonic camcorders voor het marktsegment starter, familiefilmer en de hobbyist met een krap budget. Meteen ook geheel up to date met AI-besturing, 3 inch touchscreen, ruim bemeten lichtsterk 24x optisch zoomobjectief, 5-assige IBIS en USB-C-connector. De HC-VX3E is het compacte 4K 30P model met lijn-in en timestamp. En De HC-V900 is het budget 2K model.

Wie dacht dat het nu wel afgelopen zou zijn met de compacte budget-camcorder kwam onlangs bedrogen uit. Panasonic verraste vriend en vijand met twee nieuwe palmtops die technisch weer geheel bij de tijd zijn. En daar bestaat nog altijd belangstelling voor gezien de behoorlijke aantallen die de foto/videohandel nog immer in het schap heeft staan.

Waarom zowel 4K UHD als 2K Full HD? Daarvoor zijn er twee belangrijke redenen. Als eerste het formaat en resolutie. 4K biedt alle mogelijkheden voor hoogwaardige content die je verder nog kunt uitkaderen of croppen. 2K is ideaal voor social media en video over IP met een beperktere bandbreedte. Regelmatig is ook niet meer dan 2K nodig om een fraaie videoclip of film te vervaardigen. En twee het krappe budget. Is 4K te duur dan koop je toch gewoon prima 2K.

Up to date

Wat zijn nu de belangrijkste vernieuwingen bij deze moderne palmtops ten opzichte van zes jaar geleden? We beginnen met de beeldsensor. De nieuwe 1/2,5 inch is een BSI MOS type met 8,57 megapixels. Dat is meer dan voldoende voor een goede 4K op 30fps. Een 1/2,5 inch MOS-sensor is uiteraard wat minder lichtsterk dan bij een 1 inch, MFT-, APS-C- of fullframe.-model, Niettemin voldoet deze beeldchip best aardig bij wat minder licht, standaard gevoeligheid 1400 Lux. Voor echt lichtzwak raden wij een aanvullend videolampje aan. Bij video gebruikt de camera 8,29 MP en voor foto 8,29 of 6,22 MP. Bij 4K is cropping toepasbaar.

De beeldstabilisatie maakt nu gebruik van een moderne 5-assige Hybrid O.I.S. en Ball O.I.S. Het Bal O.I.S.-systeem reduceert slijtage op het aandrijfcomponent en verbetert de correctie voor handtrillingen met een kleine amplitude. Het viewerscherm is nu een 1.555 K LCD touchscreen. Geen echte hoogvlieger, doch wel goed geschikt voor de beoogde doelgroep. Zoals te verwachten doet kunstmatige intelligentie (AI) nu ook zijn intrede in het lagere camcordersegment. Ondermeer bij het slim zoomen, High Precision AF en objectherkenning. De intelligente zoom biedt 32x bij 4K UHD en 32x bij 2K HD. 70 maal digitale zoom is tegen verlies van beeldkwaliteit mogelijk. Een lichtsterkte van F1.8 in de groothoek en F4 in de telestand. USB-C is aan boord voor het intern opladen van de accu of het extern voeden van de camera. Er is een geheugenslot voor een SD/SDHC/SDXC-geheugenkaart. Bij de opname en compressie AVCHD, AVCHD progressief, MP4 en MPEG-4 AVC/H.264.

Uitvoering

Beide modellen zijn van een klassiek palmtop-ontwerp met een vernieuwde technische inborst. Rechts een verstelbare handgreep/draagriem. Een bekleding links van de grip maakt het vasthouden nog wat aangenamer. Door linksboven op het iA-icoontje te klikken schakel je met het MNL-duimnageltje over tussen automatisch en handmatig. Manueel instelbaar zijn Focus (alleen op het beeldscherm), de witbalans, sluitertijd en iris. iA is de standaard Intelligent Auto-modus. Die doet alles zelf. Bij iA+ kan je de helderheid en kleur handmatig bijregelen.

Er is een uitklapbaar, roteerbaar en kantelbaar touchscreen LCD monitor/monitor. Lekker helder in de praktijk doch bij veel licht valt een schermkapje aan te bevelen. De touchscreenfunctie is in de praktijk even wennen hoe het met aantikken/selecteren, vasthouden en verstellen gaat. Een zoeker en handmatige scherpstelring ontbreken helaas. Doch dat zal de doelgroep familie- en eenvoudige hobbyfilmers niet deren
Beide modellen zijn toegerust met een fraai werkend Actief Contrast: Dat egaliseert de gradatie automatisch als reactie op de helderheidsdistributie binnen het beeld. Tevens ook het contrast in de gebieden met weinig helderheid van donkere scènes of scènes met achtergrondlicht. Dat voorkomt ook geblokte schaduwen. De zoomschakelaar zit bovenop de body. Daarachter de foto-toets. Rechtsboven achter een kleine recordknop met rode stip. Het valt prima te zien dat de camcorder in de opnamemodus draait. De bedienings-, menuknoppen (aan/uit, camera/playback, HDR en menu)  en enkele connectoren zitten achter de naar voren te klappen LCD-viewer. Hier ook het cardslot met afsluitklepje. Voor de opslag de kaarttypen SD/SDHC/SDXC.

De automatische witbalans voorziet in  Auto/Wit-instelling, Zonnig/Bewolkt, Binnenshuis1 en Binnenshuis2. Schakel de stroom in en de palmtop is direct klaar voor opname. Meegeleverd worden een USB-kabeltje, een HDMI-kabeltje, accu en losse zonnekap.

De HC-VX3

De resultaten van 4K UHS leunen sterk op de nieuwe beeldchip en het voor dit type ontworpen zoomobjectief. Het lichtsterke (F1.8) zoomobjectief heeft een bereik van 25 mm groothoek tot 600 mm tele. Bij foto in 4:3 is het maximum telebereik 734 mm. In het ontwerp is een 4-Drive lenssysteem opgenomen. Jammer is dat op 25 mm groothoek je alleen met 24/25P en niet 30P kunt werken. De kleine zonnekap wordt los meegeleverd. En de lensdop sluit/opent met een duidelijke klik automatisch.

De opnamen in de verhouding 16:9 omvatten 4K 25p, 24p/Full-HD 24p: 25 – 600 mm, Full HD 50p/50i/25p: 28,9 – 693,7 mm. Ze zien prima uit voor dit type palmtop. Mooie kleuren, helder, scherp, contrast- en detailrijk. Er is tevens een Active Contrast-mogelijkheid. Uiteraard valt het beeld niet te vergelijken met een fullframer of APS-C model uit de middenklasse. Maar de starter en familiefilmer zullen er blij mee zijn.
Mooi meegenomen zijn HDR Movie, ingebouwde Cinema like effecten, slow motion en slow & Quick video. Bij het zoomen de opties slow zoom en Dolly zoom. Verder een aantal geoptimaliseerde voorinstellingen zoals sport, portret, zachte huid, vuurwerk, nacht, landschap en strand. Hier doet ook AI zijn best. N.B.: Een aantal creatieve functies zijn niet bruikbaar bij de 4K-resolutie. De 4K cropping komt goed van pas tijdens de nabewerking. Uitsnijden, trillingen wegwerken plus op 2K (interne camerabewerking) de mogelijkheden Post Auto Tracking, Post Close-up, Post Panning, Post Manual Tracking, Post Stabilizer en Post Zooming. De handmatige functies zijn alleen op het viewerscherm te bedienen. Er is timestamping aan boord. Dat vergemakkelijkt het staren met afspelen van een bepaald punt in de videotijd.

De microfoon bovenop de body geeft een prettig geluid en drukt windruis weg. De camera ligt prima in de hand en de greep voelt comfortabel aan. Bij de aansluitingen HDMI micro, Line-In stereo mini, hoofdtelefoon stereo mini, microfoon 3 mm en een bekabelde afstandsbediening supermini. Verder te noemen een koude accessoireschoen achter een klepje, LED nachtstand 0,5 lux en timestamping. Qua afmetingen 141 x 88 x 77 mm bij een gewicht van 431 gram een lekker compacte videocamera. De accu gaat circa 1 uur mee.

De HC-V900

In grote lijnen komt het ontwerp van de HC-V900 overeen met dat van de HC-VX3. Dezelfde achterliggende filosofie, ergonomie, een hoge precisie AutoFocus en 24 maal optische zoomlens. Met de MOS-sensor schiet je nu wel 2K Full HD op 25 of 50P. Dat heeft zoals gezegd zijn nuttige kanten. Minder grote videobestanden, minder bandbreedte voor social media en een stuk goedkopper. Wie niet meer nodig heeft en slechts over een krap bemeten videobudget beschikt vormt de HC-V900 een aantrekkelijke keuze.

Er zijn enkele verschillen met de HC-VX3: Het zoombereik is hier 29-694 mm bij 50/24P. Op 24P is dat 28-600 mm. De lichtsterkte van F1.8 en optische constructie zijn hetzelfde. Er zijn geen TimeStamp en line-input beschikbaar.

Vergeleken met de smartphone

In de reviews op social media circuleren een aantal items die verkondigen dat dit type camcorder volledig achterhaald zou zijn. Een smartphone kan het videofilmen voor de doelgroep niet zo goed of zelfs beter. In het museum of vuilnisvat met deze video-dinosaurussen.

In de praktijk blijkt dat toch wel een erg bekrompen uitgangspunt te zijn. De HC-VX3 filmt op 4K 30P net zo goed als menig middenklasser smartphone. Topklassers bij de slimme handy bieden meer zoals 60P en wel 8K maar die zijn dan ook tot tweemaal zo duur. In geval van 2K bij de HC-V900 draai het om de inzet voor multimedia, als webcam en voordelige familiecamera. Dan zijn de ergonomie en prijs gewoon heel aantrekkelijk.
Waar de smartphone niet aan kan tippen is het zeer goede speciaal voor video ontworpen 24 maal optisch zoomobjectief. De hogere smartphonesegment komt vaak niet verder dan vijfmaal. Of het moet digitaal. Een ander belangrijk punt vormt de gebruiksvriendelijkheid c.q. de ergonomie. Een palmtopcamcorder valt aanmerkelijk handiger te bedienen dan een smartphone. Dit met name bij het optisch zoomen, de handgreep en het hanteren van het viewerscherm. Andere voordelen kunnen zijn een hogere opslagcapaciteit op de SD-kaarten en een langere opnameduur met de LithiumIon-accu.

Praktijk en conclusie

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: Na zes jaar weer twee geheel up to date palmptop-camcorders in de budgetklasse. Die zijn dus nog zeker niet dood. Bovendien scoren beide modellen in hun prijsklasse optisch gelijkwaardig aan een smartphone of een videofilmende systeemcamera. Ergonomisch gezien verdienen de HC-VX3 en HC-V900 zelfs de voorkeur. De doelgroepen zijn de startende videomaker en de familieman/vrouw. Die willen gewoon een fijn werkende camcorder zonder kapsones.

Prijzen & Info

Panasonic HC-VX3 € 749,-
Panasonic HC-V900 € 599,-
www.panasonic.nl

Reacties (1)