Blackmagic ATEM Mini Live productiestudio: Naast HDMI ook met SDI-koppeling

14 juni 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Blackmagic_3
FWD award

Live production is het direct op locatie opnemen, mixen, bewerken. Streamen en/of opslaan van video en audio. Heel geschikt voor kleinschalige tv-uitzendingen, videoblogs, online conferenties, onderwijs, videoconferencing, het uitzenden van debatten, newsrooms en kerkdiensten. Daarnaast zijn de switcher & effectpanelen interessant voor creatieve filmmakers. Zeker allemaal ingewikkeld en duur? Nee hoor, met een Blackmagic Design ATEM Mini switcher, studiocamera en Hyperdeck recorder is het zo gepiept. Het gebruik van SDI-connectoren voegt daar nog een extra gebruiksdimensie aan toe.

De hier besproken complete set voor live production van Blackmagic bestaat uit drie onderdelen:

  1. De ATEM Mini switcher annex effectpaneel en decoder voor het uitsturen van AV-streams.
  2. Twee of meer compacte studiocamera’s, hier de Studio Camera 4K Pro Die sluit je via HDMI of SDI aan op de switcher.
  3. Optioneel een Hyperdeck digitale recorder voor het vastleggen van de opnamen en aanvoer van extra beeldmateriaal om bij de switcher in te voegen.

Een complete studio voor Live production past in de achterbak van een auto. Dat schept perspectieven voor draagbaarheid/makkelijk verplaatsen en in kleine locaties. Verder rest nog een ruimte met beeldschermen om direct te kunnen starten.

Ontwikkeling

Tijdens de recente coronacrisis schoten de kleine thuisstudio’s als paddenstoelen uit de digitale grond. Vooral op amateur- en prosumerniveau. Tevens sloot de streaming output goed aan op de wensen bij social media. Menig videoblogger ging live met de eigen thuisstudio.

Eenmaal gewend aan de geneugten van het eenvoudig zelf live produceren en het op het wereldwijde web of lokaal netwerk streamen kwamen er in het post-Corona-tijdperk twee vragen bovendrijven:

  1. Kan het tegen geringe kosten nog een niveautje hoger?
  2. Welke mogelijkheden zitten er nog meer in mijn studio?

Het antwoord op beide vragen geeft de Blackmagic Design Live video production op basis van de ATEM Mini en studiocamera desgewenst aangevuld met de HyperDeck DVR.

ATEM Mini met HDMI en SDI

Blackmagic ATEM switchers zijn al enkele jaren heel succesvol in de markt als betaalbare en veelzijdige mini meng & effect-panelen met streaming output. In de basis gaat het om een fraai gestileerd compact mengpaneel met meerdere ingangen voor video en audio. Met de aanwezige drukknoppen regel je de input uit meerdere camera’s de beelden naar de viewerschermen, de toe te passen effecten, geluidsbewerking en streaming out. Allemaal goed overzichtelijk en relatief makkelijk te leren. Neem daar echt de tijd voor want er valt bijzonder veel te ontdekken!

De eerdere generaties ATEM Mini-switchers werkten met HDMI in/out voor de aangesloten videocamera’s. Nieuw zijn de modellen met 3G SDI video-in/outputs bovendien ook nog eens tweemaal zoveel. De ATEM SDI en Pro ISO modellen bieden 4 SDI inputs. En er zitten acht SDI inputs op de ATEM SDI Extreme ISO. Bij de Pro zijn er voor de opname vijf realtime videostreams mogelijk. En bij de Extreme negen afzonderlijke H.264 streams, 8 clean feed inputs en 1 program video. Compacte multicam (maximaal 8 camera’s) recording in optima forma. Op alle SDI-inputs van de ATEM Miniswitchers zitten standaard converters en re-sync. De converter zorgt voor de juiste omzetting van het aangeboden AV-signaal. Er zijn DVE’s aan boord voor picture in picture (PIP)-effecten. Met de USB-uitgang kan de videostreamer direct als zijnde een webcam de computer op. Bij de Pro en Extreme switchers zit streaming al ingebouwd en is er geen computer meer nodig. Er zijn aparte knoppen aanwezig voor de besturingsfuncties recording en streaming. Bij audio gebruiken deze Blackmagic switchers de eigen Fairlight audio-editor. Deze voorziet in een compressor, limiter en 6-bands parametrische equalizer op elke output.

De belangrijkste troeven van de ATEM Mini SDI-modellen zijn de zeer compacte bouw, het rechtstreeks via SDI kunnen communiceren met professionele studioapparatuur en camera’s plus de met slechts een enkele CAT6a-kabel aanstuur- en voedingsopties.

Blackmagic heeft leuke promotiefoto’s van een complete live productiestudio in de achterbak van een auto of in een (sport-)tas. Daarmee krijg je als gebruiker van multiple aangesloten camera’s direct streaming toegang tot het internet en YouTube of Facebook, en met een ATEM streaming bridge een studiolink van broadcast-kwaliteit.

Bij de toepassing van NLE met Davinci Resolve komen edit, audio remix kleurcorrectie ter beschikking. Desgewenst opslag in een projectbestand. Deze ISO bestanden bevatten alle clean inputs, multiple videostreams, metadata, tijdcode, cameranummers en beelden uit de mediapool. Een compleet live event in een bestand.

De bediening van de ATEM Mini’s is een schoolvoorbeeld van ergonomisch design. Met een aantal knoppen in een overzichtelijke en zich grotendeels zelf wijzende lay-out beheert de gebruiker de in- en outputs, verschillende ingebouwde effecten, activatie van streaming en status in de multiview display. Belangrijk is dat de fijnregeling en instelling van de ATEM-switchers volledig softwarematig kan via de met USB aangesloten computer. Er zijn voortdurend nieuwe gratis updates beschikbaar.

Overgangen en effecten

Zoals eerder genoemd is de ATEM Mini tevens een effectpaneel voor video en audio. Bij video kan je kiezen tussen harde overgang (cuts) in digitale video-effecten (transitions en DVE’s). Tot de DVEs behoren onder andere wipes, slides en picture in picture. De effecten kunnen live al of niet voorzien van een logo of zender-ID uitgevoerd worden. Er zijn een vrij goede chroma key en in te vullen zwarte vlakken aanwezig. Ook is het mogelijk om beelden uit de mediabibliotheek of clips vanaf een recorder mee te pikken. Dit alles tijdens het live uitzenden/streamen van de lopende videoproductie.

Volgens Blackmagic maken de bezitters van de ATEM Mini in de praktijk slechts voor 30% gebruik van alle mogelijkheden. De rest is vaak onbekend. Er zijn onlinecursussen om te laten zien wat er allemaal nog meer kan. Doen!

Fairlight is een effect & bewerkingspakket voor audio. Je kunt hier goed klinkende en fraaie dingen mee doen. Een beperktere versie van de audio-editor uit Davici Resolve Studio montagesoftware.

SDI en Cat6a

Voor tal van doeleinden is HDMI in/out ruim voldoende. Wie echter meer connectiviteit wil moet toch echt eens naar de professionele SDI-connector en besturing van de camera’s met SDI- en Cat6a netwerkkabels kijken. SDI is ontworpen om snel en betrouwbaar AV-signalen en besturingscommando’s naar andere compatibele AV-apparatuur te verzenden en ontvangen.

Eenmaal aangesloten verder geen gedoe meer. Zelfs goed bruikbaar tot op afstanden tot 100 meter. Niet voor niets is SDI een professionele standaard die heel populair is in de AV-productiewereld. Zie verder het aparte artikel over SDI in dit nummer. Slechts een enkele CAT6a-netwerkkabel verzorgt de voeding, talkback met het camerapersoneel, tally en het afleveren van video en audio. Hoe simpel, verreikend en technisch betrouwbaar kan het zijn.

Studio Camera 4K Pro

Bij een live production studio behoort uiteraard ook een echte studiocamera. Dat is de Blackmagic Studiocamera 4K Pro. Deze bestaat uit een camerahuis geconstrueerd als een uitbreidbaar basisblok, een verwisselbaar objectief aan de voorzijde en achterop een grote viewer met afschermende zwarte flappen. Een tally licht met een toegewezen nummer geeft aan of de camera on air (actief) is. De studiocamera gaat op statief. Naar keuze onbemand en aan te sturen via de ATEM Mini. Of met een cameraman/vrouw er achter.

De Studio Camera 4K Pro is een waar Zwitsers opnamezakmes voor portable multicam SDI-toepassingen en HDMI. De laatste 3.4 versie is geheel geoptimaliseerd voor SDI (maximaal 12G) en Ethernet 10 GBASE-T connectivity met ATEM switchers. De belangrijkste specificaties zijn: Ultra HD 3840 x 2160 resolutie, een gecombineerde 7 inch HDR (touchscreen) viewfinder met lichtflappen, duo ISO-ranges, een hoge lichtgevoeligheid, generatie 5 colour scenceCinemaDNG RAW en Apple ProRes recording, een global shutter, MFT-mount voor verwisselbare compatibele objectieven, XLR audio-in, talkback, een metadata entry, en 6G-SDI output voor 10-bit HD en Ultra HD. Opname in zowel ProRes als het eigen RAW-formaat. Heel welkom zijn de relatief grote instelknoppen voor de camerafuncties.

Er zijn vier verbindingsmogelijkheden: SDI, HDMI, Ethernet en (2x) USB. Die SDI en Ethernet-connectivity maken de Studio Camera 4K Pro Camera nu juist zo geschikt voor het opzetten van een live streaming productiesetting en bijbehorende workflows met de ATE Mini SDI-modellen. De maximale kwaliteit bedraagt 12G-SDI (x1) voor 10-bit 4:2:2 (Film of Video dynamic range). Voor audio heb je de beschikking over SDI twee kanalen 48 kHz en 24 bit (embedded in 6/12 G-SDI) en analoog 1 x 3.5 mm stereo hoofdtelefoonjack. Bij multicam-gebruik vallen via SDI vanuit de ATEM Mini de meeste camerafuncties te besturen.

De prestaties qua scherpte kleur, contrast helderheid en weinig beeldruis zijn erg goed voor een studiocamera in deze prijsklasse. Het dynamisch bereik is hoog. Dit zowel bij UHD 4K als FullHD 2K. De primaire native ISO-waarde bedraagt ISO 400. Dat voldoet uitstekend onder normaal verlichte studio-omstandigheden. Bij matig tot weinig licht is er een tweede ISO-stand van 3200 voor handen.

HyperDecks

Een digitale videorecorder (DVR) voorziet bij de live productiestudio in het meteen opnemen van het lopende programma en het toeleveren van in te voegen beeldmateriaal. Blackmagic spreekt bij haar solid state digitale videorecorders voor de live studio van HyperDecks. Deze recorders nemen direct op naar SD-kaarten en SSD-drives. De op te nemen formaten omvatten H.264m H.265 (4K model), Apple Prores en DNxHD. Voor audio PCM en AAC. Voor ISO-recording zijn er ingebouwde tijdcode en referentiegeneratoren voor het synchroniseren van multiple hyperdeck-units ingebouwd. Men spreekt hierbij ook wel van stackable hyperdecks.

De bedienings- en transportknoppen aan de voorzijde zijn van een vertrouwde broadcast-lay-out (net als bij een analoge videorecorder). Er is een duidelijke en in helderheid varieerbare status & functie LCD-display. De geavanceerde modellen hebben een jog & shuttle-bal.

Bij multicamproductie werken de HyperDecks en Davinci Resolve optimaal samen. Traditionele NLE gebruikt de trage muis en toetsenbord. Niet fijn bij multicam-input. De view Cutpage van Davinci Resolve voorziet in een veel snellere toegang op basis van een dual timeline zonder ergerlijke horizontale en verticale scrollbars. Het trimmen, scrollen en intelligent editen zelf lopen hier veel comfortabeler en sneller.

Bij SDI is er afhankelijk van het gekozen model 6G of 12G beschikbaar. ATEM SDI switchers kunnen via Ethernet playbacks gesynchroniseerd met transitions triggeren.

Live video production en streaming in hoge kwaliteit zijn voor iedereen met enig talent weggelegd.  Zet gewoon een eigen (portable) ministudio neer. De techniek, opnamekwaliteit, AV-bewerking en hoogwaardige verbindingen kan je heel best aan Blackmagic Design overlaten. Naar keuze  met HDMI of de extra promogelijkheden via SDI. Het prijskaartje valt lager uit dan je denkt. Bovendien relatief veel waar voor je geld.

Prijzen & Info

  • ATEM Mini HD vanaf € 349,-
  • ATEM Mini SDI vanaf € 449,-
  • Studio Camera 4K Pro body € 1.599,-
  • Hyperdeck 4K vanaf € 1.299,-

Blackmagic Design, www.blackmagicdesign.com

Reacties (0)