Alles dat je moet weten over lensadapters voor je camera

15 december 2022 8 Minuten 0 Reacties
Lensadapters_1
FWD award

Lensadapters gebruik je om een objectief op een camerabody met een andere vatting te kunnen monteren. Bijvoorbeeld de Canon EF op Sony E of Fujifilm FX1.

Er zijn vier belangrijke redenen om een lensadapter aan te schaffen. De eerste is dat je objectieven met een andere lensvatting op een bepaalde camerabody wil gebruiken. Een prima idee bij het overstappen naar of het er bij nemen van een ander cameramerk. Dat maakt de overstap ook een stuk minder kostbaar! De reeds aangeschafte glaswerkjes zijn gewoon bruikbaar op de nieuwe body. Hierbij gewild zijn daarbij adapters voor Leica L, Canon EF, Nikon F, Fuji FX, de oude M 42 draad en ook wel Sony E.

Een tweede reden is dat een bepaald objectief nu net niet door jouw camerafabrikant geleverd of door een derde partij gebouwd wordt. Met als variant leuke vintage-objectieven die er nog in de kast liggen of voor een appel en een ei verkrijgbaar zijn. Gewild bij de creatieve fotograaf en filmer.

Een recente derde reden is dat merken als Canon, Nikon en Panasonic zijn overgestapt op een nieuwe bajonetvatting voor fullframe systeemcamera’s. Met behulp van een merkadapter passen daar gewoon weer de oude objectieven op.
De vierde reden is het zogenaamde T2-systeem. T2-adapters zijn ontworpen om een daarvoor geschikt objectief, telescoop, microscoop of astronomische kijker universeel op een camerabody te kunnen plaatsen. Je koopt de T-adapter er voor het desbetreffende cameratype bij. Zo passen T2-objectieven op een groot aantal camera systemen.

Welke typen lensdapters zijn er?

De puur mechanische lensadapter doet niets anders dan er voor te zorgen dat vattingen op elkaar passen. Aan de ene kant de vatting van het objectief en aan de andere kant die van de camerabody. Je kunt dan alleen met de handmatige functies werken. Zelf helemaal instellen dus!

De adapter met elektronische contacten brengt de bediening/aansturing en herkennen van het objectief op de camera over. AutoFocus, het diafragma en regelmatig ook de lenseigenschappen en/of correcties koppelen dan automatisch. Deze lensadapters heten ook wel smart. Bij Canon R voegen adapters ook extra functies zoals een extra functiering en inlegfilters toe.

Het type speedbooster adapter kan twee dingen doen. Zowel het verruimen van de maximale diafragmaopening als het vergroten van de beeldhoek. In de praktijk heel effectief maar ook behoorlijk aan de prijs. Merken zoals Viltrox bieden tevens smart upgrade per USB-poort en een extra statiefaansluiting.

 

Beperkingen?

Het alleen mechanisch kunnen bedienen van het objectief werd al genoemd. Het met een vooringesteld diafragma automatisch belichten is vaak wel mogelijk. Bij geen contacten moet je dat de camerabody vaak ook eerst vertellen. Bijvoorbeeld via het menu geen lens op de body. Of de AF even snel en (niet pompend) accuraat werkt als bij originele merkobjectieven valt te bezien. Gelukkig zijn in de praktijk de verschillen dikwijls marginaal.

Op de volautomaat blijven sommige combinaties wat onrustig bijregelen. Dat gaat bij het drukken op de ontspanknop weer kort weg. Alternatief in plaats van op de volautomaat op de P, A of S-stand zetten. De mechanische degelijkheid vormt een geheel ander punt. Goedkopere adapters kunnen zwakker zijn, meer speling vertonen en soms zelfs rammelen. Bij de duurdere merkexemplaren tref je dat zelden aan. Ook kan de lensadapter niet spatwaterdicht zijn.

Bekende merken

Als eerste bieden de grote cameramerken ook zelf prima lensadapters aan. Bij de puur mechanische lensdapters van goede kwaliteit is er bijvoorbeeld keuze uit Kiwi, Caruba, Novoflex, Kipon, Metabones en Meike.
Bij de smart lensadapters zijn Viltrox, Youngnuo, Kipon en Metabones bekend en van goede kwaliteit. En Metabones is een gerenommeerde bouwer van speed-boosters. Leveranciers van camcorders bieden specifieke lensadapters voor hun body’s met verwisselbare optiek. Bijvoorbeeld PL, MFT, EF of intelligente optiek.

Enige voorzichtigheid betreft onbekende goedkope merken. Daar zitten regelmatig ook best aardige exemplaren tussen. Er is echter wel enig gevaar op beschadiging van objectief of body, het vast komen te zitten of mechanisch zwak. Met een lensadapter van enkele tientjes past er al een wereld van extra optische mogelijkheden op uw videofilmende- of fotocamera. Voor een smartmodel betaal je tussen de € 100 en € 300. Een speedbooster varieert van € 400 tot € 700. Je krijgt daarvoor relatief goedkoop extra objectieven en meer creatieve mogelijkheden tot je beschikking.

Sigma MC-11 Mount Converter Canon EF-E

Deze hoogwaardige lensadapter lost twee problemen bij het gebruik van Sony fullframe systeemcamera’s op:
1. Als er in de Sony E-mount net niet dat gewenste objectief leverbaar is.
2. Als je al Sigma of Canon fullframe EF objectieven hebt die je graag op een Sony E-mount wil gebruiken.

De Sigma MC-11 Mount Adapter (Ä 299,-) zorgt ervoor dat alle functionaliteit (mechanische en software) van Sigma SA en dikwijls ook het Canon objectief behouden blijft. Dat zijn zowel de AF, diafragma/automatische belichting beeldstabilisatie en het doorgeven van de specifieke objectiefparameters. Tevens behoudt deze mountconverter alle EXIF gegevens voor postproductie en bestandsbeheer. Een geïntegreerde LED geeft voor de Sigma-objectieven aan of deze compatibel voor de desbetreffende body met adapter zijn. Op de website van Sigma staat welke van hun objectieven in ieder geval geschikt zijn. Dat zijn er zo al twintig. In een aantal gevallen is updating via de USB-dock van Sigma nodig.

Een prima ontwerpzet is de interne reflecties verminderende structuur met zwarte coating van deze lensadapter. Het metalen ontwerp is robuust, heeft een goed voelbare ontkoppel knop en vertoont geen speling.

Conclusie

Een heel degelijk ontworpen, betrouwbare en optisch hoogwaardige lensadapter die weliswaar niet goedkoop is doch zijn geld wel dubbel en dwars waard blijkt. Naast fullframe kan je ook APS-C-objectieven inzetten als de Sony-body over een cropfunctie beschikt.

Sigma Benelux, www.sigmabenelux.com

Viltrox AF mountadapter EF-FX1

Het merk Viltrox heeft een hele range robuust gebouwde en goed functionerende adapters. In de praktijk blijft de meeste functionaliteit van de oorspronkelijke objectieven en camerabodies behouden. Wij probeerden het model EF-FX1 (Canon EF naar Fujifilm) uit.
Het eerste dat opvalt is een stevig metalen (aluminiumlegering) ontwerp met alle benodigde vergulde elektronische contacten. Aan de adaptervatting zit nog een extra statiefbevestiging. Dan kan je bij de grotere objectieven een betere balans op de driepoot bewerkstelligen. Ook bruikbaar als extra ondersteuning indien de camera en het objectief op een vlakke ondergrond zoals een tafel staan. Deze statiefadapter kan je gemakkelijk door het losdraaien van een schroefwieltje verwijderen.

De Viltrox EF-FX1-adapter (€ 169,-) is geschikt voor zowel fullframe als APS-C-objectieven met Canon EF-vatting. De door ons gebruikte Fujifilm T20 camera is APSC-C zodat de cropfactor de brandpunten dienovereenkomstig verlengt. Op de website van de webshops en Viltrox zelf valt te vinden welke Fujifilmcamera’s compatibel zijn. Wij probeerden zowel Canon als Sigma en Tamron fullframe en APS-C objectieven uit op een Fujifilm T20. Met name op de programma-, sluitertijden-, diafragma- en manual stand ging zulks prima. Op de volautomaat was enig onrust te bespeuren die echter verdween als je de ontspanknop indrukte. De AF werkt vrijwel probleemloos. Bij een enkel lichtzwakker objectief kostte het bij weinig licht wat meer moeite. De Viltrox EF-FX1 heeft een USB-poort om de firmware online bij te werken.

Conclusie

Al met al een solide en doorgaans goed werkende lensadapter die je een hoop geld kan besparen omdat je geen nieuwe of extra objectieven meer behoeft te kopen.

Disnet, www.disnet.nl

Baveyes en Kipon

Foto Video Retail heeft zich gespecialiseerd in hoogwaardige metalen lensadapters voor tal van cameramerken en bodyvattingen. Bij de door hen gevoerde merken Baveyes en Kipon staat uitvoerig omschreven wat wel/niet compatibel is en welke (mechanische) functies er beschikbaar zijn. Naar keuze zijn er robuuste traditionele en high-end professionele lensadapters en -ringen verkrijgbaar. Niet de voordeligste doch wel topkwaliteit!

Het aanbod bij Kipon is het meest uitgebreid. De range aan adapterringen bestrijkt vrijwel elk nu gangbare en ook een behoorlijk aantal oudere cameramerken. Canon, Nikon, Sony, PL, Minolta, M42 noem maar op. De Baveyes optische adapters voorzien in de koppelingen voor Fujifilm X en Sony NEX van Canon-, Nikon Leica en M 42 lenzen. Prijzen van € 70 tot € 500 afhankelijk van het desbetreffende type en uitvoering.

FotoVideoRetail, www.fotovideoretail.nl

Reacties (0)