Yamaha lanceert YAS-207 soundbar met DTS Virtual:X

06 juni 2017 1 Minuut 4 Reacties
Yamaha-YAS-207

Yamaha heeft deze week weer een nieuwe soundbar aan het assortiment toegevoegd. Het bedrijf komt met de YAS-207, 's werelds eerste soundbar met DTS Virtual:X.

Deze ‘3D surroundsound-technologie’ moet een indrukwekkende surroundsound-ervaring bieden vanuit elke bron en zonder specifieke metadata.

Nu hoor ik je al denken; alweer een nieuw audioformaat? Nee, DTS Virtual:X is geen nieuw audioformaat maar een techniek waarbij van bijvoorbeeld een stereobron een (soort van) surroundweergave gemaakt kan worden. Je kunt het vergelijken met DTS Neural:X maar dan voor een soundbar. De techniek maakt gebruik van upmixing om je, vanuit alleen de soundbar, van een kamervullend geluid te voorzien. Natuurlijk is hier dezelfde regel als voorheen op van toepassing; het is nooit een echt surround-effect, het kan het effect alleen benaderen.

Wanneer je voor muziek gaat, verbind je een smartphone of computer via Bluetooth met de soundbar. Op deze manier luister je draadloos naar opgeslagen muziek of afspeellijsten van streamingdiensten. WiFi is helaas niet aan boord, wel zien we een HDMI-poort (met ARC en ondersteuning voor 4K en HDR), een optische ingang en een 3.5mm-poort op het apparaat terug. De soundbar wordt geleverd met een draadloze subwoofer en heeft een totaalvermogen van 200 Watt. Voor de bediening stelt Yamaha de Home Theater Controller-app voor iOS en Android beschikbaar. De soundbar kan ook worden bediend met de meegeleverde afstandsbediening.

Prijs en beschikbaarheid

De Yamaha YAS-207 kan onder de tv geplaatst worden of aan de muur, onder of boven de tv gehangen worden. De soundbar heeft een prijs van 379 euro meegekregen en wordt later deze maand in Nederland verwacht.  Aanvankelijk wordt de soundbar geleverd met conventionele virtual-surround-sound-technologie. Waarschijnlijk wordt vanaf augustus 2017 de DTS Virtual:X-functionaliteit toegevoegd via een firmware-update.

Reacties (4)