Voor 4K Ultra HD kun je (voorlopig) elke HDMI kabel gebruiken

10 juli 2013 3 Minuten 5 Reacties
HDMI-kabel

Met de komst van de nieuwe 4K Ultra HD resolutie verschijnen er een hoop vragen en zijn er veel dingen nog onduidelijk. Vorige week schreven we al over dat het niet verstandig is om nu al in te stappen maar mocht je toch een 4K Ultra HD tv kopen dan krijg je vanzelfsprekend te maken met nieuwe randapparatuur en nieuwe accessoires. Toch hoef je voorlopig geen nieuwe HDMI kabel te kopen.

HDMI versies

Het zal niet lang duren voordat fabrikanten van kabels de term ‘4K’ of ‘Ultra HD’ gaan gebruiken om kabels tegen een hogere prijs te verkopen. Dit is echter pure marketing en het heeft op dit moment geen zin om meer geld uit te geven voor een HDMI kabel met een dergelijk logo of een dergelijke term. Er zijn momenteel namelijk vier soorten HDMI kabels;

  • High Speed met Ethernet
  • High Speed zonder Ethernet
  • Standard Speed met Ethernet
  • Standard Speed zonder Ethernet

De versienummers als HDMI 1.4 mogen niet meer gebruikt worden door fabrikanten en daarom zul je in de meeste gevallen deze aanduidingen terugzien. De Standard Speed HDMI kabels kom je al nauwelijks meer tegen maar kun je sowieso links laten liggen. De High Speed HDMI kabels, welke je waarschijnlijk al hebt liggen, zijn echter nu al geschikt voor de doorgifte van 4K materiaal aan een 4K Ultra HD tv. Deze kabels ondersteunen namelijk een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels bij 30 frames per seconde.

Deze resolutie met bijbehorende frame rate wordt momenteel ook door 4K Ultra HD tv’s, Blu-ray spelers met 4K upscaling en receivers met 4K doorgifte ondersteund. Kortom, met deze High Speed HDMI kabels kun je zonder problemen 4K materiaal versturen en weergeven.

De 4K Ultra HD toekomst

Echter moet hierbij gezegd worden dat dit een voorlopige conclusie is. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe HDMI standaard, waarschijnlijk HDMI 2.o met een nieuwe aanduiding, waarmee ondersteuning voor hogere frame rates en een groter kleurbereik toegevoegd wordt. Dit haalt het maximale uit de hogere resolutie, de beeldkwaliteit en zorgt voor een vloeiende weergave van games en films. Die hogere frame rate en het grotere kleurbereik worden echter niet ondersteund door de huidige HDMI kabels en daarvoor zul je dus op termijn een nieuwe kabel moeten kopen. Maar, ook de huidige 4K Ultra HD tv’s, 4K receivers en Blu-ray spelers met 4K upscaling hebben deze beperking door de gebruikte HDMI aansluitingen en software, waardoor de kans groot is dat je deze componenten op termijn ook moet vervangen.

Voor nu zit je met elke HDMI kabel goed

Voor nu zit je wanneer je een 4K Ultra HD tv koopt echter goed moet nagenoeg elke High Speed HDMI kabel. We hebben het al vaker gezegd maar zelfs de goedkoopste kabels voldoen prima om beeld in goede kwaliteit richting je tv te sturen, ook wat de 4K resolutie betreft. Een kabel werkt of werkt niet, zo simpel is het. Geef dus ook nu deze nieuwe techniek verschijnt niet teveel uit aan een HDMI kabel en laat je niet kisten door termen als 4K en Ultra HD op de verpakking van kabels. Pas wanneer HDMI versie 2.0 verschijnt en je ook apparatuur hebt die deze versie ondersteunt wordt het belangrijk te gaan kijken naar welke kabels ondersteuning bieden. Maar, ook dan blijft het zo dat een 20 euro kabel net zo goed is als een 150 euro kabel.

Goede en betaalbare hdmi kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

Is het verstandig je nu al voor te breiden op 4K Ultra HD?
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
Welke Ultra HD TV’s kunnen we in 2013 verwachten?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

peterpan

peterpan
20 juli 2013 om 23:03

Goed nieuws!

Inloggen
Rutgers

Rutgers
05 december 2014 om 18:44

Ik heb vorig jaar mei 2013 een LG ultra HD 85 inch tv Gekocht voor 19995 euro maar nu blijkt dat de codec niet goed is om Netflix ultra HD te kunnen ontvangen.
Wat moet ik nu daarmee?
Gr Rob

Inloggen


06 december 2014 om 11:54

Helaas moet je daar dan een externe mediaspeler met Netflix 4K-ondersteuning voor kopen..

Inloggen
Peter

Peter
24 oktober 2015 om 09:52

Ik ben me sinds kort aan het orienteren op de aanschaf van een nieuwe tv en audio en kwam bij toeval op jullie site.
Informatief goed, mooie en duidelijke site om te lezen en lekker door gaan zo
Top

Inloggen
Sean

Sean
27 juni 2016 om 20:19

Voor gaming heb je toch echt 60 fps nodig… 30 fps kabels zou ik ook maar “links laten liggen”.

Inloggen