Vergelijking: LG G1 OLED-tv vs Sony A90J OLED-tv (foto shoot-out)

01 april 2021 4 Minuten 6 Reacties
LG-G1_vs_Sony-A90J-opener

Omdat we het geluk hadden om de LG G1-serie oled tv en de Sony A90J-serie oled tv gelijktijdig in huis te hebben, leek het ons tijd voor een experiment. We stellen beide toestellen naast elkaar op, in een vergelijkbare beeldmodus en bekijken de resultaten.

Goed om te weten vooraf

Voor je met het vergrootglas in de foto’s van deze vergelijking duikt, onthoud de volgende zaken:

  1. De foto’s geven een erg goede indruk van de onderlinge prestaties, maar zijn geen 100% getrouwe weergave.
  2. De toestellen zijn gebruikt zoals ze uit de doos komen. Ze zijn niet op voorhand gekalibreerd. We geven aan de start van elk onderdeel de instellingen mee die we gebruikt/aangepast hebben.
  3. Omwille van het vorige punt, zullen de Sony foto’s over het algemeen een tikje koeler (iets blauwer) overkomen. Dat stemt overeen met het resultaat dat we in de metingen zagen. De LG is dan weer een tikje geler dan gewenst. De verschillen zijn klein, maar in sommige foto’s wel duidelijk.
  4. Alle foto’s zijn genomen met beide toestellen naast elkaar in beeld. Het zijn dus geen twee afzonderlijke foto’s die we naast elkaar geplakte hebben. In de nabewerking hebben we niets gedaan, behalve een zwart kader rond de toestellen gezet, en bijknippen.
  5. Links: LG OLED65G1
  6. Rechts: Sony XR-65A90J

Wil je eerst de individuele reviews van beide tv’s lezen voordat je met de vergelijking aan de slag gaat? Lees dan onze Sony A90J-serie review en LG G1-serie review.

SDR vergelijking

Nog steeds een erg belangrijk onderdeel, want het gaat over de meerderheid van het beeldmateriaal dat je thuis bekijkt.

De Sony is ingesteld op de Gebruiker beeldmode, met gamma op min. De LG is ingesteld op Filmmaker beeldmode. In die toestand zijn beide toestellen gekalibreerd naar 200 nits wit op een 10% venster. Zo zijn ze allebei even helder, en gebruiken ze allebei een gamma van ongeveer 2,4.

In deze opstelling zijn de verschillen erg klein. De Sony geeft een tikje meer zwartdetail en haalt iets meer fijn detail uit de beelden.

Sony A90J vs LG G1 oled tv, shoot-out

Sony A90J vs LG G1 oled tv, shoot-out

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Sony A90J vs LG G1 oled tv, shoot-out

HDR vergelijking

De eerste HDR vergelijking doen we in referentie beeldmodes. Het bronmateriaal stellen we in zodat de MaxCLL 4000 nits is, zo verplichten we beide toestellen om een stevige tonemapping stap uit te voeren.

De Sony is ingesteld op de Gebruiker beeldmode. De LG is ingesteld op Bioscoop beeldmode. We laten alle verdere instellingen ongemoeid.

In deze opstelling worden de verschillen duidelijker. We hebben, waar het opvallend is, commentaar bij de beelden geplaatst. Over het algemeen haalt de Sony meer zwartdetail uit het beeld, maar dat zorgt er voor dat je het contrast soms wat minder intens lijkt.

Sony A90J vs LG G1 oled tv, shoot-out

De Sony geeft iets beter witdetail. De paardenvacht is vrij intens van kleur op de LG.

Sony A90J vs LG G1 oled tv, shoot-out

De Sony geeft beter zwartdetail, misschien zelfs iets te helder. Hij isoleert wel beter de zon uit de avondgloed.

Het beeld met het opvallendste verschil. De kleurtemperatuur van de LG is hier veel correcter, en de blauwe afwijking maakt het beeld op de Sony te helder. Merk op dat de Sony aanzienlijk beter zwartdetail uit het bos aan de linkerzijde haalt.

De Sony kleuren op de rotspartij zijn iets te bleek.

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Ook hier is het rood iets te bleek op de Sony.

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

De groene schijn aan de linkerzijde van het beeld is een camera-artefact. In werkelijkheid is dit nauwelijks zichtbaar.

HDR Levendig vergelijking

Om de processing van beide toestellen een goede workout te geven hebben we het bovenstaande beeldmateriaal nog eens bekeken, maar dan met beide toestellen in de HDR Levendig mode. In die opstelling worden de verschillen iets groter, maar vooral de invloed van sterke processing wordt zichtbaar. Kleuren zijn erg intens, vaak te sterk, en contrast wordt benadrukt. We geven deze beelden vooral mee om je een idee te geven van het verschil met de Cinema/Gebruiker HDR mode.  Vermits deze beelden geen trouwe representatie zijn van het origineel, gaat het in dit geval meer om je eigen voorkeur.

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Vergelijking: Sony A90J vs LG G1

Conclusie

Als deze fotoshoot ons een ding leerde, dan is het dat high end-modellen – zeker als ze dezelfde beeldtechnologie gebruiken (in dit geval OLED) – erg dicht bij elkaar zitten qua prestaties en beeld. Toch zijn er hier en daar nog kleine verschillen merkbaar, die vaak idiosyncratisch zijn voor het merk (denk maar aan de ietwat koele kalibratie van de Sony).

Reviews

Via onderstaande widgets lees je de belangrijkste pluspunten, minpunten en conclusies van beide toestellen. Wil je meer lezen? Lees dan de volledige reviews.

9.0
Sony A90J oled tv
FWD award

Beoordeling
Sony XR-65A90J

Pluspunten
  • Uitstekende, subtiele beeldverwerking
  • Top zwartwaarde en maximaal zwartdetail
  • Hogere piekhelderheid dan vorige modellen
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Uitstekend geluid
  • Goede remote, handige menu’s
Minpunten
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI
  • Prijs

Beoordeling Sony XR-65A90J

De XR-65A90J is een waardig Sony topmodel. Knap design, indrukwekkend beeld, mooi geluid en prima gebruiksgemak. Zijn er nog punten waar het beter kan? Ja, we hadden toch graag meer dan twee HDMI 2.1-aansluitingen gezien, zeker aangezien wie een soundbar gebruikt er daarvan al een moet afgeven. Dat Dolby Vision en 4K120 via HDMI mutueel exclusieve keuzes zijn heeft voorlopig geen belang, maar zou Xbox Series X gamers in de toekomst tot een lastige keuze kunnen dwingen. Tot slot, we zijn niet zo gelukkig met het nieuwe Google TV, maar dat kan mogelijk verbeteren, vermits Google regelmatige updates voorziet.

Op zoek naar fantastisch beeld? Dan heeft de Sony XR-65A90J jou heel wat te bieden. Het nieuwe OLED-paneel komt met verbeterde helderheid, waardoor de Sony in dat opzicht mee in de kop van het klassement staat. De nieuwe Cognitive processor XR staat garant voor uitstekende beeldverwerking zonder opdringerig te zijn, zelfs in de Levendig beeldmode vliegt de processor niet uit de bocht. De Sony scoort topresultaten voor zwartdetail, en zet in HDR schitterende beelden neer met rijke kleuren en intense lichtaccenten. Het Acoustic Surface staat garant voor fijne audio. De handige afstandsbediening (met verlichting) en de snel bereikbare instellingmenu’s maken het ook erg fijn om snel nog wat te tweaken aan het beeld. Dat je er ook nog eens een nieuwe filmstreamingdienst, Bravia Core, bij krijgt, is een kers op de taart.

De Sony A90J-serie krijgt van ons een FWD Excellent logo, voor zijn best in class prestaties. Maar al dat lekkers heeft een erg zware prijs, en dat kost hem een half punt. Zeker als we naar zijn directe concurrent kijken, de LG G1, die aan een aanzienlijke lagere prijs geïntroduceerd werd.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony XR-65A90J

9.0
LG G1 oled evo oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G1RLA (G1-serie)

Pluspunten
  • Knap ontwerp voor wandmontage
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Verbeterde motion interpolation
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI2.1 met ruimste featureset
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
  • OLED evo-paneel niet zo helder als verwacht
  • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren

Beoordeling LG OLED65G1RLA (G1-serie)

De G1 is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de G1 niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid.  Daarnaast zijn we maar matig tevreden over het nieuwe WebOS 6.0. Voorlopig wordt er veel ruimte verspild, en kan je niet genoeg zaken personaliseren om dat tegen te gaan. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, dat hopen we althans. Mocht dat pas volgend jaar aangepast worden, in een nieuwe versie van WebOS, dan is er altijd risico dat de toestellen van dit jaar bepaalde features niet krijgen. We roepen LG nogmaals op om nieuwe WebOS versies ook op eerdere modellen aan te bieden.

Tegenover die minpunten kan de OLED65G1RLA gelukkig heel wat pluspunten plaatsen. De beeldkwaliteit is uitstekend. We merken lichte verbeteringen in de beeldverwerking en vooral in Trumotion heeft LG heel wat vooruitgang geboekt. Motion interpolation levert heel mooie resultaten, zodat je erg mooie bioscoopstijl beelden kunt realiseren, of erg vloeiende beelden al naargelang je persoonlijke smaak. Intense, rijke kleuren, ruim schaduwdetail, perfect contrast, en een paar slimme features zoals AI Helderheid creëren schitterende beelden, in SDR en HDR. Uitstekende geluidskwaliteit met Dolby Atmos ondersteuning zorgt voor een prima muzikale ondersteuning van je films. Gamers krijgen er zo goed als alle features bij die op hun verlanglijst staan. Al dat moois zit in een knap,  slank design dat je aan de muur hangt, of optioneel op een meubel of op een drievoet zet.

De prijs? De G1 is opvallend laag geprijsd. De GX was bij introductie zo maar eventjes 800 euro duurder. Zelfs nu is de officiële richtprijs van de GX nog steeds 300 euro hoger. Maar online zien we uiteraard een ander beeld. De GX wordt momenteel met flink wat korting verkocht. Wie het design op het oog heeft, kan dan ook een uitstekend koopje doen met het model van vorig jaar.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65G1RLA (G1-serie)

Reacties (6)