Verborgen kosten bij goedkope supermarkt TV’s

19 november 2011 1 Minuut 0 Reacties
Which-TV-costs-40-inch

Wanneer je op zoek bent naar een TV voor een zo laag mogelijke prijs dan kom je vaak bij een zogenaamd budget model uit. Deze modellen bevatten op papier specificaties die aardig overeenkomen met de budget modellen van de bekendere merken alleen kosten ze wat minder. Grote elektronicaketens en supermarkten bieden deze TV's tegen aantrekkelijke prijzen aan maar ben je uiteindelijk wel zoveel goedkoper uit?

Which? Magazine heeft een klein onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een budget TV van een wat minder bekend merk niet altijd zoveel goedkoper hoeft te zijn. Het magazine heeft als voorbeeld een 40 inch Technika (mee bekend?) 40-270 LCD TV tegenover een 40 inch Sony Bravia KDL-40CX523 LCD TV gezet. De aanschafprijs, in Britse Ponden, is respectievelijk 299,00 GBP (349 euro) en 459,00 GBP (536 euro). Een redelijk groot verschil zou je in eerste instantie zeggen. Maar toch is het niet zo simpel.

Which? Magazine heeft beide modellen ook getest op het energieverbruik en hier zit het grote verschil in. De Technika zou per jaar zo’n 49 euro aan stroom kosten terwijl de Sony 29 euro per jaar kost. Kijkend naar een periode van vijf jaar is het verschil tussen beide modellen nog maar 59 euro (508 GBP tegenover 559 GBP). De vraag is dus of het wel echt een koopje is. Geef je niet liever 59 euro extra uit voor een TV van Sony? Naast het feit dat deze energiezuiniger is krijg je vaak ook een betere beeldkwaliteit door het gebruik van betere componenten en technieken.

Dezelfde test heeft Which? Magazine uitgevoerd met een Samsung LCD TV en een Bush LCD TV. Het verschil bij aankoop was hier 214 GBP en na vijf jaar was dit geslonken tot 88 GBP.

Reacties (0)