Update: Playstation 3 kan toch Full HD 3D weergeven!

02 april 2010 3 Minuten 0 Reacties
Sony-PlayStation-3

We hebben een aantal keer bericht dat de Playstation 3 door de HDMI 1.3 aansluiting geen Full HD 3D beelden kan weergeven, maar Half 3D beelden. Dit blijkt onjuist te zijn. Navraag bij Sony leverde een wat vaag antwoord op; "De PlayStation 3 kan straks, na een firmware update, Full HD 3D weergeven. Hoe dit mogelijk is kan ik helaas niet teveel in detail op ingaan. Dat het kan is zeker. Geheim van de smid zullen we maar zeggen. Het werkt in ieder geval perfect!"

Kortom, een zeer positief puntje van de PS3, maar het laat wel zien dat de PS3 een uitzondering op de regel is! Bij 99% van de HDMI 1.3 apparatuur is dit niet mogelijk namelijk. Na het antwoord van Sony hebben we ook onze 3D TV informatie pagina’s aangepast, waaronder “Wat heb je nodig voor 3D TV?“. Bekijk hieronder de belangrijkste veranderingen en lees daarna snel verder.

Wat heb je nodig om 3D TV te kunnen bekijken?

Mocht je een receiver hebben (met een HDMI 1.3 aansluiting) welke je beeld en audio signaal doorstuurt naar je TV, dan is het nog even afwachten of je deze ook moet vervangen. Waarschijnlijk komen er bij sommige merken updates om 3D door te kunnen sturen (mits technisch mogelijk), maar je kunt er vanuit gaan dat de meeste merken een nieuwe receiver hiervoor op de markt brengen.

Om het kort uit te leggen; In principe gaat het niet om de HDMI versie wanneer je 3D signalen wilt doorsturen, maar om de meta-data protocollen en elektronische circuits in het apparaat (Voor de rest van de HDMI 1.4 functies heb je wel een HDMI 1.4 aansluiting nodig). De meeste receivers en 2D Blu-ray spelers hebben niet de benodigde meta-protocollen en elektronische circuits om 3D signalen te kunnen doorsturen. HDMI 1.4 receivers en andere apparaten hebben dit wel, want daar is 3D en 4K al ingecalculeerd. Je zou dus kunnen zeggen dat HDMI 1.3 apparaten over het algemeen niet met HDMI 1.4 functies (3D, 4K, Deep Colour, etc) om kunnen gaan. Alleen is 3D de enige feature die in principe door een HDMI 1.3 aansluiting verstuurd zou kunnen worden aangezien deze voldoende bandbreedte heeft. Wat apparaten missen zijn de meta-data protocollen en elektronische circuits voor de verwerking van 3D. Een uitzondering is de Playstation 3. Dit apparaat maakt gebruik van een HDMI 1.3 poort en krijgt een firmware update zodat hij Full HD 3D signalen door kan sturen. Sony wil het niet bevestigen, maar de meta-protocollen de elektronische circuits waren dus al aanwezig of konden via een update geïnstalleerd worden. Andere HDMI 1.4 functies kunnen vooralsnog niet met de PS3 gebruikt worden. HDMI 1.3 apparaten kunnen dus wellicht 3D doorsturen, maar hebben dan een 3D update nodig, wat technisch gezien dus niet altijd mogelijk is. We kunnen als regel stellen dat alle nieuwe HDMI.14 (High Speed HDMI apparatuur) gewoon 3D aankan en HDMI 1.3 apparatuur niet.

Digitale televisie decoders (set-top-boxen) zijn een ander verhaal. Ook deze moeten een update kunnen krijgen voor het verwerken van 3D om 3D uitzendingen naar je TV te kunnen sturen. Alleen de bandbreedte van digitale televisie is te laag om Full HD 3D door te kunnen sturen. Om deze reden werken 3D TV zenders nu met Half 3D weergave. Maar, 3D uitzendingen in Nederland liggen nog in de verre toekomst.

Lees snel verder voor meer belangrijke informatie over HDMI 1.3, HDMI 1.4 en 3D weergave.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)