Toshiba toont prototype tv’s met gebogen scherm en spiegel

07 september 2014 3 Minuten 0 Reacties
Toshiba-curved-lcd-tv

Toshiba toonde tijdens IFA 2014 zijn eerste tv met gebogen display, een grote spiegel-tv en een scherm met een 21:9 beeldverhouding.

Als we aan de nieuwste technieken en features op tv’s denken dan denken we meestal niet meteen aan Toshiba maar de Japanse fabrikant laat tijdens IFA 2014 zien zich wel degelijk bezig te houden met nieuwe ontwikkelingen. Zo toonde Toshiba zijn eerste tv met gebogen display, werd een grote spiegel-tv gedemonstreerd en toonde de Japanse fabrikant een scherm met een 21:9 beeldverhouding.

Gebogen lcd led tv Toshiba

We zien ze van steeds meer fabrikanten verschijnen; tv’s met een gebogen scherm. Samsung heeft zelfs deze week een compleet nieuwe line-up Curved tv’s gepresenteerd. Ook Toshiba is op dit vlak druk bezig maar heeft geen plannen op korte termijn een televisie met gebogen scherm op de markt te brengen.

Tijdens IFA 2014 toonde de Japanse fabrikant wel een fraaie lcd led tv met gebogen scherm, vergezeld door een ook fraai vormgegeven luidsprekersyteem. De tv maakt helaas geen gebruik van de oled-techniek, iets waar LG momenteel wel druk mee bezig is. Toshiba wil afwachten wat de reactie van consumenten op gebogen schermen gaat zijn voordat de fabrikant in deze markt stapt.

Advertentie

Toshiba toont 21:9 smart tv

De tv met een 21:9 beeldverhouding kennen we natuurlijk nog van Philips. We hebben de laatste generatie zelfs aan een uitgebreide review onderworpen. Daarna werd het echter stil op dit gebied want Philips besloot er door tegenvallende vraag mee te stoppen. Daarna kwamen wat fabrikanten, waaronder Samsung en LG, met zeer dure tv’s die over een 21:9 beeldverhouding en een 4K-resolutie beschikten, en ook Toshiba laat nu zien aan een dergelijk model te werken. De tv die tijdens IFA 2014 gedemonstreerd werd beschikt eigenlijk over een 5K-resolutie, veroorzaakt door het aparte 21:9-formaat.

Het grote nadeel van deze beeldverhouding is dat veel content 16:9 is en dus zwarte balken aan de zijkanten overlaat. Natuurlijk zijn hier softwarematige oplossingen voor maar niks waarmee je niet aan beeldkwaliteit inlevert. Toshiba heeft hier echter een oplossing voor bedacht; een extra venster dat aan de rechterzijde verschijnt. Dit venster laat aan de linkerzijde precies een 16:9 beeld over voor je film of serie en toont zelf interessante informatie over bijvoorbeeld het weer, je social media, je smart home-apparaten of de tv-gids. Vooralsnog gaat het om een prototype dat niet op korte termijn op de markt zal verschijnen maar de gedachte erachter kunnen we waardoor.

Spiegel tv met 4K Ultra HD-resolutie

Een spiegel-tv is natuurlijk iets waar we als consument nog niet mee te maken hebben gekregen maar we zien wel steeds meer fabrikanten met prototypes komen die ook voor consumenten een meerwaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan een tv in de badkamer, verscholen achter de spiegel.

Het model dat Toshiba tijdens IFA 2014 toonde was een spiegel-tv voor de commerciële gebruiker, bijvoorbeeld voor een presentatieruimte of in een winkel. Het grote scherm is uitgerust met een 4K Ultra HD-resolutie en voor het scherm is een transparante spiegel geplaatst. Wat ons opviel was de indrukwekkende beeldkwaliteit, meer zeer diepe zwartwaarden, zelfs met vanzelfsprekend veel reflecties. Ook deze spiegel-tv is momenteel een prototype maar Toshiba wil op korte termijn de eerste commerciële spiegel-tv’s op de markt brengen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)