THX komt met nieuw maar controversieel beoordelingssysteem voor audio en video

15 mei 2018 4 Minuten 1 Reacties
THX-standard

We zien het THX logo de afgelopen jaren steeds minder op producten verschijnen, maar voor veel consumenten is het THX-certificaat nog altijd een belangrijk onderdeel van de aankoopbeslissing. Het zegt immers voor velen iets over de kwaliteit van een product. THX heeft nu een nieuw beoordelingssysteem gelanceerd om consumenten een nog beter idee te geven van producten die het meeste waar voor je geld bieden. Echter, dit beoordelingssysteem lijkt nogal controversieel.

THX Standard

THX beoordeelt producten al jaren op verschillende onderdelen en heeft voor verschillende productgroepen specifieke THX-certificaten ontwikkeld. Dit jaar brengt het bedrijf een nieuw certificaat op de markt, genaamd THX Standard. Met deze standaard worden populaire producten op het gebied van audio en video beoordeeld aan de hand van een groot aantal tests om consumenten een onpartijdig advies te geven.

Dat klinkt natuurlijk als een mooi initiatief, maar de eerste resultaten maken het eerder een controversieel certificaat. Op de website van het bedrijf zien we de eerste certificaten terug, die voor nu sowieso alleen uitgedeeld zijn aan 2017 televisies. Nu kunnen we daar nog wel inkomen aangezien THX Standard net gelanceerd is, maar als we kijken naar de scores die specifieke producten krijgen beginnen we te twijfelen aan de waarde van het certificaat.

Zo heeft bijvoorbeeld de Sony KD-55XE9005 de hoogste score gekregen met 73 punten, terwijl de LG OLED55B7 oled tv met 70 punten lager scoort. En dat terwijl oled toch echt een geavanceerdere pixelcontrole heeft. Nu zijn beide tv’s natuurlijk modellen die veel waar voor je geld bieden, maar het is toch opvallend dat deze lcd tv van Sony hoger scoort dan de oled tv van LG, zeker aangezien THX aangeeft de prijs niet mee te nemen in de score.

Een ander opvallend resultaat is dat de Samsung Q7-serie een score van maar 45 punten krijgt, wat zelfs lager is dan budgettoestellen van kleinere merken. En hieruit kunnen we een belangrijk aspect van de THX Standard score halen. THX test de televisies namelijk vooral in situaties met weinig omgevingslicht. Dat is juist de situatie waarin oled hogere ogen gooit dan lcd, en de situatie waarin Samsung dus vaak niet als beste naar voren komt. Echter, kijken we naar situaties waarin er meer licht is dan biedt Samsung met zijn helderheid, kleurvolume, scherpte en antireflectiescherm veel meer.

Nu kunnen we dus concluderen dat deze insteek al een deel van de consumenten en de situatie waarin zij tv kijken uitsluit. Daarbij heeft THX, zoals het bedrijf zelf in een reactie tegenover Forbes laat weten, een compleet palet aan criteria vastgesteld waarmee punten afgetrokken kunnen worden (van de 100) zodra een televisie problemen vertoont op het specifieke criterium. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen deze criteria om tot een totaalscore te komen, dus het is niet zo dat criterium A zwaarder weegt dan criterium B, of dat criterium A voor de consument in een situatie met bijvoorbeeld veel licht zwaarder weegt.

THX geeft dus wel een totaalscore en dat kan een nogal vertekend beeld geven, met name omdat er niet naar specifieke wensen of situaties gekeken wordt. Als we naar de Sony versus de LG kijken dan betekent dit dus dat de Sony niet per se een betere kleurweergave biedt dan de LG, of dat de Sony betere zwartwaarden heeft dan de LG. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende criteria waardoor het ook niet duidelijk wordt op welke vlakken de LG dan punten heeft moeten inleveren. Eigenlijk zijn de subscores, de scores met criterium, een stuk interessanter voor de koper, aangezien deze aan de eigen wensen gekoppeld kunnen worden. Maar, THX toont deze scores niet en juist wel de vertekende totaalscore.

Het is dus de vraag in hoeverre deze THX Standard scores interessant zijn als je een tv gaat kopen. Je kijkt geen tv als een machine, waarbij één specifiek criterium per keer bekeken worden. Je kijkt naar de complete ervaring, het complete plaatje. Elk minpuntje wordt door THX net zo hard beoordeeld door punten af te trekken, maar de ene tv is de andere niet en weet die minpunten wellicht beter te verbergen in de totaalervaring.

Fabrikanten van de diverse televisies hebben nog niet op de resultaten van THX gereageerd maar die reactie zal niet lang uitblijven.

Reacties (1)