THX: “Kalibreer je HDTV en bespaar op je energiekosten”

19 november 2009 1 Minuut 0 Reacties
806thx

Het bedrijf THX heeft een onderzoekt gedaan waaruit de geconcludeerd hebben dat de kalibratie van je HDTV niet alleen de beeldkwaliteit verbetert, maar een een vermindering van het energieverbruik oplevert. Volgens het onderzoek van THX, waarin meerdere plasma en LCD schermen getest werden, bleek dat de energiebesparing wel tot 50% zou kunnen oplopen afhankelijk van de gebruikte kalibratie techniek, de grootte van het scherm de het jaar dat het model (de TV) gebouwd werd.

Fabrieksinstellingen bleken veel meer energie te verbruiken dan gekalibreerde weergavemodi. Een besparing tot 50% zou je als consument zo’n 25 tot 40 euro per jaar opleveren wanneer je 4 uur per dag TV zou kijken.

Er zat ook nog verschil tussen plasma en LCD schermen. Plasma schermen die voor 2008 gemaakt werden (of modellen van voor 2008) bleken de meeste energie te kunnen besparen wanneer zorgvuldig gekalibreerd. Nieuwere modellen bevatten op zichzelf al een grote energiebesparing ten opzichte van voorgaande jaren. Ook wees het onderzoek uit dat grotere schermen meer energie verbruiken, maar dit was natuurlijk te verwachten.

Er werden door THX ongeveer 15 verschillende plasma en LCD modellen gebruikt voor de test. Er werd gekeken naar het verschil tussen de Vivid of Dynamic modi (instellingen die speciaal ontworpen worden voor fabrikanten om in winkels de mogelijkheden van de TV te tonen. Deze technieken bevorderen de contrast- en kleurweergaven en compenseren tegen het TL-licht wat je in winkel vaak ziet) en professioneel gekalibreerde instellingen. Veel consumenten gebruiken de standaard Vivid of Dynamic modus die je in de winkel ziet ook thuis, terwijl deze modi juist het meeste energie verbruiken.

Het belangrijkste voordeel van professionele kalibratie is het verbeteren van de kwaliteit van de schermen voor de ruimte waarin het zich bevindt. Hoewel een professionele kalibratie wordt uitgevoerd na aankoop van een scherm hebben THX-goedgekeurde schermen van Panasonic, LG en JVC de functie THX Movie, een pre-gekalibreerde instelling die kleur, zwartniveaus en energie-efficiëntie bevat. Deze instelling kan ook worden ingesteld door een professionele kalibrator ter verdere verbetering van de beeldkwaliteit en het energieverbruik. Voor niet-THX-goedgekeurde schermen toon het onderzoek aan dat een professionele kalibratie het energieverbruik kan verbeteren door het optimaliseren van de beeldinstellingen.

Reacties (0)