Thuistest LG G1-serie oled tv: familie Groeneveld (gezin 1)

LG-OLED65G1RLA-Lifestyle2

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van LG. Wat vinden zij van de G1-serie oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Groeneveld.

Introductie

Wij zijn de familie Groeneveld. Wij wonen met z’n vijven in het centrum van Enschede. Wij, dat zijn Femke (10 jaar), Karlijn (12), Josien (14), Kirsten (45) en ikzelf, Jurjen (48). Ik ben al enige tijd aan het zoeken naar welke televisie het meest geschikt is als opvolger van onze oude trouwe Panasonic 42 inch HD-Ready plasma televisie uit 2007, en had al besloten dat het zeker weten een oled moet gaan worden. Tijdens Black Friday 2020 hebben we op het punt gestaan om eentje aan te schaffen, maar toen toch besloten om nog een paar maanden te wachten.

Ons huis heeft 4 etages, een woonkeuken op de begane grond, een living met vide op de eerste verdieping en daarboven nog 2 verdiepingen met slaapkamers. In de woonkamer op de eerste verdieping staat de televisie op een breed meubel, met een grote u-bank daarvoor. Naar mijn mening de perfecte ruimte voor een mooie grote 55 of 65 inch televisie, maar niet iedereen in het gezin houdt van groot. Deze kans om tijdelijk de LG G1 oled tv uit te proberen komt daarom eigenlijk als geroepen om iedereen te laten ervaren hoe een 55 inch oled bevalt.

De televisie wordt bij ons gedurende de dag verschillend gebruikt; overdag staat hij niet veel aan – behalve tijdens sportevenementen – maar soms wordt de oude Wii weer eens aangezet voor een potje Mario Kart of anderszins. Begin van de avond kijken we vaak nog lineaire tv, via een Next settop box van Ziggo. Later op de avond wordt vaker teruggekeken via NLZiet en/of Ziggo, of een film van Netflix of Disney+ (en dan hebben we ook nog Prime). Uiteraard is de 720p Panasonic geen smart tv, maar dat hebben we opgelost met een Xiaomi Mi Box , waarmee dus alle streaming apps prima te gebruiken zijn. Ook Youtube wordt veelvuldig gebruikt.

Uiteindelijk maken Josien en ik het meest gebruik van de televisie. Femke en Karlijn kijken eigenlijk net zo lief op hun 11inch Chromebook scherm. En Kirsten leest vaker een boek dan dat ze tv kijkt, maar af en toe houdt ze wel van een serie bingewatchen. Nu gaan we ervaren of de LG G1 onze kijkgewoonten – en meningen – gaat veranderen!

Eerste indruk

Bij aankomst blijkt de tv in de doos nog best wel een fors gewicht, zeker om nog een trap naar boven te tillen. Ik had verwacht dat hij lichter zou zijn dan de plasma, maar de tv lijkt in elk geval van zware kwaliteit. Van tevoren hadden we reeds flink veel instructie- en uitpakfilmpjes gekeken op YouTube, zodat installeren geen grote verrassingen met zich meebracht. Wel had ik problemen met het installeren via mijn (ook LG) smartphone; het lukte nog niet om mijn oude bestaande LG account te koppelen, noch lukte het een nieuwe aan te maken. Uiteindelijk heb ik de installatie ‘gewoon’ via de televisie gedaan, die leidt je net zo makkelijk door alle stappen. Vervolgens werkte de LG app achteraf ineens wel gewoon op de telefoon.

Na het plaatsen op het meubel, in de middag met de zon recht op de ramen, was onze eerste constatering dat het scherm als deze uitstaat, echt wel behoorlijk spiegelt. Later blijkt dat tijdens kijken naar tv ook met de zon erop, dat eigenlijk nauwelijks nog opvalt; het is een beetje als zo’n 3d tekening, de spiegeling zie je alleen als je je ogen ‘raar’ focust.

Op het meubel met de (optioneel) bijgeleverde voetjes, vind ik het een veel mooiere verschijning dan de oude plasma. Die was toch een stuk dikker qua randen en veel minder strak. Uiteraard is de LG in totaal wel groter, maar door de dunne randen en de totale dikte van maar 2 centimeter, is het een slankere verschijning. Aan de muur zoals hij eigenlijk hoort lijkt me nog mooier, maar omdat de tv helaas weer teruggaat na de review, hebben we dat nog maar niet gedaan. Een aandachtspunt bij installeren is dat de tv niet “uit” mag; we waren gewend om al onze AV apparatuur achter een schakelaar te hebben om sluipverbruik tegen te gaan. Deze tv moet standby blijven omdat hij ’s nachts zichzelf bezig schijnt te houden met voorkomen van burn-in en binnenhalen van updates. Voordeel is wel dat het standby verbruik heel gering is. Ik moest daardoor wel wat aanpassingen in de stroomvoorzieningen van het meubel doen.

Beeldkwaliteit

Dan de eerste keer content kijken. Speciaal voor de reviewperiode zijn we all-out gegaan; ons Netflix abonnement geupgrade naar 4k. Tijdelijk nog een Videoland abonnement erbij, naast de al lopende Disney+, Prime en (inmiddels wel beëindigde) NLZiet. Tot slot waren we net voor de zomer overgestapt naar Ziggo, met de Next box waarop tijdelijk ook een 4k zender van Eurosport te zien is.

Direct valt op dat zwart nog zwarter is dan op de plasma. Dat komt volgens mij omdat het scherm van de plasma als deze uitstaat, in vergelijking met deze oled toch een stuk grijzer is. Een tweede positief verschil is goed te zien bij het Disney+ beginscherm; de blauwe achtergrond verloopt veel verfijnder. Er zijn nog wel een paar hardere tint-overgangen (ik meen dat dat banding heet), maar veel minder dan ik gewend was. Tot slot is – zeker bij de streaming diensten – het 4k beeld vele malen scherper dan de 720p die we eerst hadden.

Op advies van diverse internetbronnen heb ik af en toe de automatische helderheid uitgezet. Om eerlijk te zijn valt me niet echt direct op dat dat verschil geeft. Voor “normale” films en tv heb ik wat lopen spelen met verschillende beeldmodi, maar uiteindelijk is deze blijven staan op “ISF dark mode”. In eerste instantie vond ik deze wel wat “sepia” achtig in het wit, maar in totaliteit geeft dat toch wel het mooiste beeld – en sowieso was wit vele malen witter dan ik gewend was. Voor sport zette ik overdag de beeldmodus wel vaker weer terug naar “normaal” – er is ook een sport modus maar daar vond ik de kleuren wat te oververzadigd. Wat bij daadwerkelijke tv opvalt is dat het bronsignaal erg veel uitmaakt voor het resultaat; sommige zenders / afleveringen zien er fantastisch uit, maar soms is het ook minder met veel artefacten. Ik heb voor de “slechte” zenders uiteindelijk de Next box op 1080i gezet, dan schaalt de TV het op en die is daar beter in dan de Next box naar mijn mening.

Voor HDR content is me niet helemaal duidelijk geworden hoe de tv werkt; het lijkt erop dat ik dan niet meer kan kiezen voor een andere beeldmodus, maar in elk geval ziet het er dan gewoon spetterend uit en was er dus ook geen noodzaak om aan te passen. We hebben in de reviewperiode kunnen genieten van een paar mooie series zoals WandaVision, Loki, The Queens Gambit en meer.

Sport is erg mooi te volgen op een Oled, maar ook mijn plasma was al goed in snelle bewegingen. Als ik vergelijk met de lcd van mijn ouders is bijvoorbeeld voetbal wel een heel stuk beter.

Het geluid wat uit de tv komt valt ook helemaal niet tegen. Het kan vrij luid, en er zijn een aantal modi om het breder / surroundachtig of juist meer uit het scherm te laten komen. Wel valt op dat – door de grootte van het scherm – je het geluid niet helemaal direct uit het scherm hoort komen, meer langs de randen.

Smart tv

Het smart-gedeelte voldoet prima; ik was dus gewend aan Android TV via de mi-box. Ik heb de mi-box wel aangesloten en een paar keer naar gekeken voor vergelijking van bijvoorbeeld een Netflix 4k-serie, maar qua beeldkwaliteit maakte dat geen verschil. Verder kon ik alle apps installeren die ik – voor nu – nodig had, behalve NLZiet (overigens, net na mijn opzegging kreeg ik een mail van NLZiet of ik een beta voor LG wilde testen, dus die komt er vermoedelijk wel snel aan).

Wat ik in de bediening wel mis zijn dedicated knoppen voor “fastforward”, “rewind” en “pauze / play”. Soms kun je de navigatie-ring daar een voor gebruiken, maar het werkt anders en duidelijk minder prettig dan op de cheap-ass afstandsbediening van mijn mi-box. Uiteindelijk wen je er wel aan, maar daar kan LG nog wel verbeteren. Ook is het jammer dat de knoppen op de afstandsbediening niet verlicht zijn. Tot slot zitten er voor Netflix, Disney, en andere apps 6 directe knoppen op die lelijk zijn en veel ruimte innemen. Ik betrapte mij erop dat ik die geheel niet gebruik, ik ga altijd via “home” naar de betreffende dienst. Daar hadden wat mij betreft dus liever de play en forward/rewind buttons kunnen staan.  Je kan trouwens ook nog weer apps toewijzen aan de numerieke knoppen, als je dan toch rechtstreeks naar Netflix zou willen kunnen. Kortom, volgens mij hebben ze een paar verkeerde keuzes gemaakt in het ontwerp van de afstandsbediening.

Gaming

Gamen hebben we zowel met de oude Wii, als de Xbox One S gedaan. Voor de Wii moest ik eerst nog een hdmi-adapter kopen, want scart of Component video-aansluitingen zijn niet meer te vinden op de huidige tv’s. Het beeld van de Wii was prima, ik geloof dat de bron iets van 480p is, maar de TV schaalt het mooi op. De graphics van de Wii zijn natuurlijk niet het meest spectaculair, maar we konden ons er heel goed mee vermaken en door de review zijn we weer vaker gaan spelen.

De Xbox One S stond inmiddels op de kamer van Josien, maar tijdens de review periode hebben we die weer naar beneden gehaald om te ervaren hoe het speelt op zo’n groot 4k-scherm. Graphics spatten van het scherm, ook al hebben we niet de meest krachtige Xbox van het moment. Input lag meten is voor ons onmogelijk, maar de besturing voelt helemaal instant aan. Het mooie van het grote scherm is dat we nu ook vanaf de bank eigenlijk heel goed konden spelen; voordat de Xbox naar de slaapkamer was verhuisd, zaten we eigenlijk altijd op een krukje vlak voor de tv. En als je nu alsnog dichtbij gaat zitten, ga je echt helemaal op in de game.

Games die we o.a. hebben gespeeld: Mario Kart, Wii-sports, Donkey Kong (Wii), Fifa 2020, Fortnite, Goat simulator, Quake, Day of the Tentacle, en nog veel meer (Xbox)

Conclusie

We hebben genoten van deze televisie. Het formaat was iedereen eigenlijk direct aan gewend. Mindere content wordt heel goed opgeschaald; HDR content spat van het scherm af. Door de smart functies heb je voorlopig geen externe kastjes nodig voor de meest gebruikte streaming diensten. Met de meegeleverde beugel kun je hem strak aan de muur hangen als een schilderij (er zit zelfs een screensaver met allemaal bekende schilderijen op).

Als ik dan toch een paar kritiekpuntjes moet noemen: ik zou graag zien dat de afstandsbediening buttons oplichten, en vooral dat er dedicated rewind, pauze/play en forward buttons bij komen. Een andere kleine irritatie die wellicht aan de Ziggo box ligt: soms schakelt de tv en de box niet allebei in als je de Ziggo box aanzet. Tot slot vond ik het geluid op zich wel goed, maar niet beter dan van mijn vorige tv. Een home-theater setje of soundbar erbij is denk ik wel een aanrader.

Ik verwacht dat we heel binnenkort daadwerkelijk zelf een oled tv aanschaffen, waarbij deze LG G1 een grote kanshebber is. Zeker nu de oled prijzen eigenlijk best wel zijn gezakt vergeleken met voorgaande jaren. Eigenlijk twijfel ik alleen nog of we wel of niet een tv aan de muur zouden willen hebben, en wat voor geluid oplossing we moeten kiezen.