Sony kondigt twee native 4k-projectors aan, waaronder VPL-VW290ES

16 april 2021 1 Minuut 0 Reacties
sony-projector

Sony heeft twee nieuwe, native 4k-projectors aangekondigd. Het gaat om het instapmodel VPL-VW290ES en de high-end VPL-VW890ES.

Sony heeft een opvolger aangekondigd van zijn veelgeprezen, betaalbare native 4k-projector in de vorm van de VPL-VW290ES. Dit keer kan het model rekenen op de X1-beeldprocessor, geoptimaliseerd voor projectors, die een boost moet geven aan hdr, beeldverwerking en details.

Nieuwe projectors van Sony

De X1 for Projectors-processor brengt frame by frame-analyses met zich mee. Dat betekent dat je toegang krijgt tot dynamische hdr-bediening, ook al is er geen interne ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. In plaats daarvan leunt het systeem op Sony’s eigen Dynamic HDR Enhancer.

Daarnaast is er een geüpdatet Super Resolution Reality Creation-proces, dat bedoeld is voor het opschalen van het beeld op pixelniveau. Daardoor moeten texturen en details beter tot hun recht komen.

De Sony VPL-VW290ES behoudt dezelfde specs op het gebied van helderheid en SXRD-projectorpaneeltechnologie als z’n voorganger. De projector biedt tot 1.500 lumens aan van z’n lichtbron en is net even wat duurder dan de projector die hiervoor uitgebracht werd. In mei verschijnt dit model in kleuren wit en zwart, voor een prijs van 5.499 euro.

Wil je het wat serieuzer aanpakken: Sony heeft ook zijn high-end 800-series SXRD-machine van een update voorzien. Heb je wat meer te besteden, dan kun je later op zoek gaan naar de naam VPL-VW890ES. Dit model heeft eveneens de X1-beeldprocessor en heeft daarnaast een laserlichtbron, evenals een ARC-F-lens van glas.

Die lens beschikt over een grote diameter (18-element, 15-group), waarmee je meer controle krijgt over de focus en de kleuren. De grote voordelen van de Z-Phosphor-laser zijn de lage opwarmtijden en snelle opstart. Ook moeten de prestaties gelijk blijven tijdens zijn 20.000 uur durende levensduur. Hij biedt 2.200 lumens aan. Ook dit model verschijnt in mei en zal waarschijnlijk 40.000 euro kosten in Nederland.

Reacties (0)