Sony brengt 4k met 120fps ondersteuning naar ZH8- en XH90-modellen

15 oktober 2020 1 Minuut 1 Reacties
sony-new

Afgelopen februari kondigde Sony al aan dat bepaalde topmodellen ondersteuning voor specifieke HDMI 2.1-functies zouden krijgen. Inmiddels is de Japanse fabrikant zover en worden de ZH8- en XH90-topmodellen voorzien van een update waarmee onder meer de weergave van 4K-materiaal met 120 frames per seconde ondersteund wordt.

Zowel de XH90 als de ZH8 beschikt over HDMI 2.1-poorten, maar Sony had nog wat tijd nodig om diverse HDMI 2.1-functies te activeren. Met de nieuwste update wordt de bandbreedte verhoogd op de compatibele HDMI-poorten waardoor ondersteuning van videocontent in de 4K-resolutie en met 120fps en ondersteuning voor HDMI eARC toegevoegd wordt. Als extraatje wordt ook de Apple TV na de update beschikbaar op beide modellen.

Dat beide series nu deze update krijgen is geen verrassing aangezien Sony ze aanduid als ‘Ready for PlayStation 5’. Die nieuwe console heeft 4k 120fps weergave als een van de belangrijke nieuwigheden. In tegenstelling tot de XH90 is de ZH8-serie een 8k-serie. Deze modellen kunnen dus een nog hogere resolutie weergeven. Via de HDMI 2.1-poort wordt 8k met 60fps vooralsnog niet ondersteund, ook niet na de nieuwste update. Of Sony dit op termijn mogelijk zal maken is niet duidelijk.

ALLM en VRR, twee andere features van HDMI 2.1, komen volgens de Japanse fabrikant op een later moment beschikbaar voor de XH90 middels een update. Of de ZH8 deze functies krijgt is niet duidelijk. Daarnaast zal de ZG9-serie later middels een update ook voorzien worden van 4k bij 120fps.

Reacties (1)