In 2022 besloot Samsung zijn smart tv-interface stevig te vernieuwen. De Smart Hub vult nu het volledige scherm waar het vroeger enkel een lint onderaan het beeld was. We doorlopen de belangrijkste veranderingen en functies.
Installatie
De installatie biedt je de optie om gebruik te maken van de afstandsbediening waarbij je alle stappen op het tv-scherm uitvoert, of om de SmartThings-app op je smartphone te gebruiken. Bij die laatste optie volstaat het om SmartThings te starten, die vindt dan vaak automatisch de tv. Is dat niet het geval dan scan je een QR-code die op het scherm verschijnt en volg je de verdere installatie op de smartphone. We vinden deze laatste methode iets handiger.
Een bijkomend voordeel van de SmartThings-app is dat je hem ook als afstandsbediening kunt gebruiken voor de tv. Je kan er ook externe bronnen of apps selecteren, Ambient Mode instellen, of zelfs de camera van je smartphone met de tv delen.
De optie om foto’s van je smartphone eenvoudig op het tv-scherm te tonen vonden we helaas nog steeds niet terug.
Software updaten
Deze gids is gebaseerd op de QE55Q74B (met softwareversie 1430, februari 2023), maar is van toepassing op nagenoeg alle 2022 Samsung tv’s.
Wil je nakijken of je de meest recente software hebt, ga dan naar “Alle Instellingen”, “Ondersteuning”, “Software-update” en klik op “Nu bijwerken”. Je vindt er ook de laatste versie, en de optie om updates automatisch te laten uitvoeren.
Het Smart Hub Home-scherm
Samsung heeft het roer omgegooid. Waar de vorige Tizen-versie een leuk lint met tegels was dat enkel de onderzijde van het scherm afdekte, vult deze nieuwe versie het volledige scherm. Ondanks de vrij drastische verandering kreeg deze iteratie 6.5 als versienummer.
De bedoeling van dit Home-scherm is om bepaalde types content te groeperen in secties. Die secties vind je links op het scherm in een uitklappende balk. Voorlopig zijn dat de volgende:
Privacyvoorkeuren: Hier lees je de privacy-instellingen na. Je kan ze ook aanpassen.
Zoeken: met deze zoekfunctie kan je apps en content zoeken. Wie hoopt content-resultaten te zien uit verschillende streaming-apps moeten we teleurstellen, we vonden enkel YouTube-content.
Ambient: in deze sectie stel je allerlei opties in voor de Ambient mode.
Media: de belangrijkste sectie, hier vind je alle smart tv-apps en externe aansluitingen. Het is ook deze sectie die standaard geselecteerd is als je op de Home-toets drukt.
Game: deze sectie is voorlopig nog niet beschikbaar in België en Nederland, maar zou er wel komen. Ze zal cloud gaming-apps bevatten. Die apps (zoals Xbox en Geforce Now) zijn nu al beschikbaar in de appstore. De Game hub zal al die apps groeperen, samen met eventueel aangesloten gameconsoles. Je zal er ook gaming gerelateerde content van YouTube en Twitch vinden.
Menu: in deze sectie vind je alle instellingen, maar ook een aantal extra functies.
Media hub
Of je nu Netflix wil streamen, live tv kijken of een HDMI-bron bekijken, al deze zaken vind je terug in de Media hub. De schermruimte is niet bijzonder goed benut, zo is de bovenste helft van het scherm ongebruikt. Of eerder, voorbehouden voor mogelijke reclame of partner-content. Denk maar aan hoe je op Google TV steevast Disney+-series te zien krijgt.
Centraal in beeld vind je de met apps. Deze rij kan je zelf aanpassen, maar dat is dan ook het enige wat je in de hele interface kunt personaliseren. Klik op “Apps” om naar de app-store te gaan. Of scroll helemaal naar rechts om de inhoud en volgorde aan te passen. Een nuttige tip: je kan ook HDMI-ingangen en live tv in deze rij plaatsen. Vermits de afstandsbediening geen knop heeft voor externe ingangen is dat de beste oplossing.
Onderaan vind je uiterst links een tegel die je terugbrengt naar de laatst gebruikte bron. De tegels ernaast tonen door Samsung aanbevolen content, die overigens enkel de Samsung TV Plus-app lijkt te komen. Samsung TV Plus is een gratis streamingdienst die een hele reeks internet tv-kanalen aanbiedt. De app integreert zich ook volledig in de live tv-omgeving. Of dat genoeg meerwaarde biedt om drie tegels op het hoofdscherm te vullen betwijfelen we echter.
De Media hub gaat verder wanneer je naar beneden scrollt, maar de enige zaken die je er vindt zijn aanbevelingen uit verschillende streamingdiensten (Netflix, Prime Video, Disney+, Rakuten TV, YouTube, TV Vlaanderen/Canal Digitaal). Ook dat vinden we niet erg handig, vooral omdat je er niets aan kunt personaliseren. Maar omdat ze niet zichtbaar zijn zonder te scrollen stoort het ook niet.
App-aanbod
Samsung heeft een bijzonder uitgebreid aanbod apps. Wat videostreaming betreft kunnen we zelfs stellen dat je bij Samsung bijna alles vindt. Een greep uit het aanbod: Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV, HBO Max, Viaplay (Formule 1), NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK, RTL XL, NLziet, KPN iTV / KPN Smart TV, VRT Max, Streamz, VTM Go, Telenet Flow.
Een groot deel van die apps is bovendien geïnstalleerd zo uit de doos. De selectie is wel afhankelijk van het land, maar dat is natuurlijk vooral voor de lokale apps. Wie andere apps wil installeren kan terecht in de Samsung appstore. Je moet daarvoor inloggen met een Samsung-account. Heb je de installatie doorlopen via de SmartThings-app dan is dat vermoedelijk al gebeurd. Maar wie genoeg heeft aan de geïnstalleerde apps hoeft dus niet in te loggen.
Casting
Samsung tv’s ondersteunen Airplay 2. Je kan ook YouTube en Netflix casten vanop je smartphone. Andere functies zoals je volledige smartphonescherm delen, hangen af van welke smartphone je hebt. De tv biedt geen volledige Chromecast-functionaliteit.
Ambient hub
Wie de tv een decoratieve functie wil geven wanneer je geen tv kijkt, kan terecht in de Ambient hub. Je vindt er allerlei kunstbeelden, rustgevende scènes, sfeervideo’s en andere decoratieve beelden. Wie de Ambient hub aanklikt, wordt weliswaar begroet met een grote reclame voor een NFT-winkel. Een ongetwijfeld commerciële beslissing, we raden aan om dat gewoon links te laten liggen. Scroll verder naar beneden voor de gewone Ambient-functies.
Helemaal onderaan biedt Samsung ook een aantal routines aan die je kan activeren, bijvoorbeeld om de tv ’s morgens automatisch voor enkele uren aan te zetten met nuttige info. Wie die routines wil aanpassen kan dat via de SmartThings-app op de smartphone. Er zijn ook een beperkt aantal opties voor het Ambient-scherm.
Denk eraan dat je de beeldinstellingen van de Ambient-mode ook kunt aanpassen wanneer die op het scherm staat. Je kan dan de helderheid, kleurtint en kleurverzadiging naar smaak bijstellen.
Menu Smart hub
Tot slot is er nog de menu sectie. Daar groepeert Samsung de instellingen, maar ook een aantal extra functies.
Als eerste vind je de “Instellingen”. Onderaan het scherm verschijnt een lint waar je bepaalde instellingen kunt aanpassen zonder door het volledige menu te gaan. Wie toch in het volledige instellingenmenu moet zijn, klikt de eerste knop aan (“Alle Instellingen”). Je kan daar ook rechtstreeks geraken met de afstandsbediening, met de toets linksboven net onder de aan/uit-toets.
De tweede optie in deze sectie is “Verbonden apparaten”. Daar groepeert Samsung alle externe apparaten. Dat zijn bijvoorbeeld de HDMI-ingangen (indien aangesloten), maar ook alle toestellen die de tv op je thuisnetwerk vindt. Je kan ook een USB-camera aansluiten op de tv, die vind je ook hier. Samsung heeft daarnaast drie functies een plaats in deze lijst gegeven: SmartThings, Samsung TV Plus en Workspace. Via SmartThings beheer je slimme apparaten in huis. Workspace laat je een verbinding maken met een PC, Mac of Samsung Dex smartphone. Of zelfs rechtstreeks verbinden met Microsoft 365, zo kan je thuiswerken op het grote scherm.
De laatste optie in de rij is “Multi View”. Je kan er twee schermen naast elkaar bekijken, of een Picture-in-Picture mode gebruiken. Live TV en HDMI-ingangen kan je combineren met YouTube, de internetbrowser, een smartphonescherm, pc of mac-scherm of een camera.
Wat ons vooral opviel in deze sectie is dat de organisatie beter kan. Zo hoort Samsung TV Plus thuis bij de apps, niet bij de aangesloten apparaten. En zaken zoals Smart Things of Workspace zijn misschien ook logischer bij de apps te plaatsen, of zouden zoals Multi View een eigen tegel mogen krijgen in deze menu sectie. Wie voor het eerst op zoek is naar deze zaken loopt mogelijk wat verloren.
Conclusie Samsung Smart Hub
De nieuwe Tizen Smart Hub sluit met zijn layout en design-concept aan bij wat we bij de andere grote smart tv-systemen zien (Google TV, LG WebOS). Dat betekent een schermvullende interface met toch wel flink wat ruimte voor advertenties en partner-content. Op zich hoeft dat niet slecht te zijn als de aanbevolen content aansluit bij je kijkgedrag. Maar dat is voorlopig zeker nog niet het geval. Samsung TV Plus krijgt nogal veel aandacht, en het gebrek aan personalisatie-opties maakt dat de ervaring wat onpersoonlijk aanvoelt. Het viel ons ook op dat de nieuwe interface soms traag reageert, zeker als je de tv net opstart. Dat is anno 2022 eigenlijk onbegrijpelijk. De grote troef van de Samsung Smart Hub is de zeer uitgebreide lijst apps, en vele extra functies. Op dat vlak scoort Samsung uitstekend.
Meer informatie
Wil je meer weten over smart tv-platformen zoals de Samsung Smart Hub? Of wil je duiken in de instellingen van je televisie? Neem dan een kijkje in onze tips en advies-sectie.
Reacties (2)