Samsung introduceert HDR10+ Adaptive voor beeldoptimalisatie op basis van omgevingslicht

30 december 2020 1 Minuut 3 Reacties
Samsung HW-Q950T 3

Vlak voor de start van CES 2021 heeft Samsung al een nieuwe functie aangekondigd voor zijn nog aan te kondigen QLED-televisies. De functie krijgt de naam HDR10+ Adaptive mee en zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit geoptimaliseerd wordt op basis van het omgevingslicht in de ruimte.

Samsung brengt met de komst van zijn 2021 QLED-televisies de HDR10+ Adaptive-functie op de markt. Deze nieuwe functie maakt gebruik van sensoren die het licht in de omgeving van de televisie meten en op basis daarvan de beeldweergave aanpassen. Het gaat echter specifiek om de weergave van HDR10+-materiaal, de HDR-standaard die mede door Samsung ontwikkeld is.

De nieuwe functie ondersteunt volgens Samsung dynamische scene-by-scene-optimalisaties volgens de richtlijnen van de HDR10+-standaard. Simpel gezegd betekent dit dat elke scene aangepast wordt voor een optimale weergave door te kijken naar het licht dat in de omgeving van de tv aanwezig is. Mocht je geen HDR10+-content kijken dan doet de reeds eerder gelanceerde Ambient Light Detection-functie van Samsung een vergelijkbare maar minder geavanceerde optimalisatie.

De nieuwste televisies van Samsung worden begin januari officieel gepresenteerd, tijdens een virtuele persconferentie. Op dat moment krijgen we alle details van de nieuwe modellen te horen en te zien. Of de HDR10+ Adaptive-functie ook naar oudere modellen komt is vooralsnog onduidelijk.

Samsung zet nog altijd vol in op HDR10+ terwijl onduidelijk is wat de toekomst voor deze HDR-standaard zal brengen. Vooralsnog is er maar weinig content met deze standaar beschikbaar. Dolby heeft met Dolby Vision het grootste deel van de markt in handen en introduceerde dit jaar met Dolby Vision IQ een vergelijkbare techniek die beelden optimaliseert aan de hand van omgevingslicht.

Reacties (3)