Review: Yamaha YSP-5100 soundbar

11 december 2009 4 Minuten 0 Reacties
YSP_5100_1

Yamaha heeft eerder deze maand een update uitgebracht van haar YSP-4100 Virtual sound projector, oftewel soundbar, genaamd de YSP-5100 Virtual sound projector. Naast het feit dat de nieuwe versie HD audio formaten aankan zou het geluid ook nog eens een stuk beter zijn. Nu is het tijd om eens te testen wat deze soundbar allemaal kan en of de kwaliteit van het geluid echt zo hoog ligt als Yamaha beweert. AkihabaraNews.com heeft de proef op de som genomen en is naar het hoofdkantoor van Yamaha gegaan voor een hands-on review.

Ter info; Deze soundbar is meer gericht aan de gemiddelde consument en niet zo zeer op mensen die zoeken naar de beste audio ervaring. De keus moet niet perse voor het geluid zijn, maar het gemak van maar één speaker, geen bekabeling, geen versterker en een mooi design. Het is een all-in-one oplossing voor een mooi 7.1 surround geluid zonder veel plaats in te nemen in de huiskamer.

Zie hier de specificaties van de YSP-5100.

De voor- en nadelen van de YSP-5100;

Advertentie

Voordelen

  • Goede en stevige bouw van het product en een mooi design. De YSP-5100 is vooral ontworpen voor TV schermen van 50 inch of groter om het beste te matchen. De YSP-4100 past het beste bij TV modellen van 42 inch.
  • Veel instelmogelijkheden. Bij deze soundbar heb je 2 keuzes; Je kunt kiezen om een sensor te richten op de luisterpositie en de soundbar zelf het werk te laten doen. Alles wordt dan voor je ingesteld. Of, je kunt zelf alle instellingen manueel aanpassen voor een perfect geluid. Je hebt hierbij ontzettend veel mogelijkheden om alles naar eigen smaak in te richten.
  • Goede geluidskwaliteit. De home theater modus (5 kanaals) gaf een natuurlijk, helder en zeer krachtig geluid, mits er gebruik werd gemaakt van de additionele Soavo-900SW subwoofer. Het geluid is ook zeer gedetailleerd en alle elementen in muziek en films zijn goed te onderscheiden.
  • Dolby TrueHD en DTS-HD compatible. Dit is een groot voordeel aangezien de meeste Blu-ray discs tegenwoordig deze audio formaten bevatten en ze de home cinema ervaring stukken rijker maken.
  • Gebruiksvriendelijk. Veel opties, maar ook zeer gemakkelijk in de stellen.

Nadelen

  • Een gebrek een kracht in het geluid, vooral in stereo modus en zonder het gebruik van de subwoofer, door het gemis van de lage tonen. Zonder een subwoofer (welke je er wel aan kunt koppelen) mis je toch echt een groot deel van de lage frequenties. Het is het dan net niet.
  • De prijs. Deze ligt toch aan de hoge kant. Voor het geluid zul je niet betalen, want voor deze prijs kun je dat veel beter krijgen. Je betaalt echt voor het gemak, het design, de alles-in-één speaker en de mogelijkheden.
  • Lage zoom toon. De reviewers hoorden bij het afluisteren van een concert op Blu-ray een lage toon op de stille momenten. Of het aan de speaker of de opname lag is niet bekend, maar het kan je flink irriteren als consument.

Conclusie

Na een test van 1 uur was de indruk van de reviewers redelijk goed en soms zelfs uitstekend. Het moet toch gezegd worden dat één alles-in-een speaker toch een zeer compleet en mooi geluid kan neerzetten dat indruk maakt. Maar om eerlijk te zijn zouden de reviewers zelf niet snel investeren in dit systeem. Als ze iets zouden moeten aanschaffen zouden ze het geld steken in een AV receiver met surround speakers en een subwoofer. Voor dezelfde prijs als de YSP-5100 kun je toch iets krachtigers en beters krijgen. Je zit dan wel weer met een hoop speakers, apparaten en kabels. Het is duidelijk dat deze soundbar inderdaad voor de gemiddelde consument is die vooral gemak en ready-to-play producten zoekt. De audio fanatiekelingen zullen hier geen genoegen uithalen. Het gewoon een leuk, makkelijk en goed doordacht product wat velen onder ons zal aantrekken. Alleen de prijs ligt nogal hoog. De YSP-4100, die vooral voor de gemiddelde consument is, kost zo’n 1.200 euro en de YSP-5100, die toch een betere audio kwaliteit geeft voor mensen die daar naar op zoek zijn, kost zo’n 1.400 euro.

Dus, als je gek bent van audio investeer dan in een echt systeem, met alles erop en eraan. Maar, wanneer je een systeem wilt dat zo aangesloten is, gelijk alles afspeelt, geen moeite kost en een leuk geluid geeft dan zijn de soundbars van Yamaha perfect voor je.

Lees de volledige review hier.

Reacties (0)