Draagbare projectoren worden steeds goedkoper. Deze Yaber T1 Pro is uitgerust met een smart tv-omgeving en komt echt aan een bodemprijs binnen. Dat roept natuurlijk onmiddellijk de vraag op of je voor deze prijs nog wel enige beeldkwaliteit mag verwachten?
Yaber T1 Pro – Algemeen overzicht
Design: De T1 pro past in de rij van populaire draagbare projectoren. Een vrij compacte (11x12x23cm) balkvormige projector van amper 1,25kg, waarvan het lichaam kantelt zodat je het kan richten op de muur. De voet doet dienst als luidspreker. Bovenaan is een handige koordlus voorzien om de projector te dragen.
Aansluitingen: 1x HDMI 2.0 (ARC), 1x USB (media), 1x hoofdtelefoon, WiFi 6 en Bluetooth.
Gaming: We konden geen betrouwbare input lag-meting maken, ze varieerde van 8ms tot rond de 100ms in 1080p60. De game mode activeren leverde geen merkbaar verschil.
Smart tv: De T1 Pro gebruikt smart tv-systeem gebaseerd op de Netrange app-store. Dat zien we toch iets minder graag dan een bewezen oplossing zoals Google TV. In elk geval zijn de Netflix, YouTube, Prime Video en Disney+ apps beschikbaar. Lokale apps lijken echter te ontbreken. Er is wel een browser beschikbaar en een ingebouwde mediaspeler en er is mogelijkheid om te screencasten vanaf Android of iPhone. De mediaspeler ondersteunt de meest populaire formaten (helaas geen HDR), maar weigerde na een tijdje plots onze USB-stick te lezen, een situatie die we enkel konden oplossen door de stroomkabel even te verwijderen.
Afstandsbediening: Meer dan de basisbehoeften vind je niet op deze afstandsbediening. Een d-pad, volume- en mute-toetsen, instellingen, Home, Ingangen en vier sneltoetsen (Netflix, YouTube, Prime Video en Auto Focus/Keystone). De rubbertoetsen hebben een goede aanslag.De remote werkt volledig via IR, er is geen microfoon.
Yaber T1 Pro - Plaatsing
De T1 pro beschikt over een lens met projectieverhouding 1,18. De minimumafstand tot de muur is 1,07m, voor een 60 inch beeld heb je 1,57m nodig, voor een 80 inch beeld 2,07m. Zoals het een draagbare projector past, is de T1 Pro uitgerust met een autofocus/keystone systeem. Dat heeft iets meer tijd nodig dan we gewend zijn, en het is ook iets beperkter dan dat van concurrenten. Zo moet je het toestel echt wel op minimaal een meter van de muur plaatsen, want onder die afstand kon de Yaber niet focussen. De focus was niet altijd perfect, het toestel biedt je na een autofocus altijd de optie om manueel wat te corrigeren. De lens is degelijk, we zagen wat minimale afwijkingen in rechterbovenhoek en onderaan, maar geen zaken die ernstig storen.
De autokeystone corrigeert netjes de trapeziumvorm van het beeld als de projector niet recht voor het scherm staat, maar ook hier leek het bereik van wat kleiner dan we gewend zijn. Via de 4-punts correctie was het wel mogelijk om wat grotere hoeken te compenseren. De projector beschikt over een digitale zoom, daarmee kan je uitzoomen (het beeld verkleinen), Intelligent Screen Alignment en Auto Obstacle Avoidance. Hou er in elk geval rekening mee dat extreme correcties ook relatief veel beelddetail kosten.
De projector kan vanuit de ingeklapte toestand 180° gedraaid worden, zodat het ook mogelijk is om op het plafond te projecteren. Onderaan de voet is een schroefaansluiting voorzien voor een statief. Het ventilatorgeluid is duidelijk hoorbaar, als een gezoem op de achtergrond, maar echt storend is het niet.
Yaber T1 Pro - Beeldkwaliteit
De T1 Pro is een LCD-projector, toch een verrassing na die vele DLP-projectoren die we de laatste tijd zien. De native resolutie is 1080p, en hij accepteert 4K-beeld dat hij dan zelf neerschaalt naar Full HD. Daarbij verlies je veel resolutie, dus vermijdt 4K aan te leveren. Bij Full HD is de kwaliteit goed, alle detail is zichtbaar.
Draagbare projectoren hebben al weinig beeldverwerking aan boord, dit budgetmodel is daarop zeker geen uitzondering. In de instellingen zijn je opties bovendien erg beperkt. Videocontent kon hij prima deinterlacen, maar bij filmcontent was er wat moire zichtbaar omdat hij de juiste framerate niet identificeert. Lever voor de zekerheid 1080p-content aan, geen 1080i. Vermoedelijk is er een beetje ruisonderdrukking actief, je kan dat niet uitschakelen. Het elimineert ook enkel willekeurige ruis. MPEG-compressieruis en kleurstroken in zachte gradiënten blijven zichtbaar.Motion interpolation ontbreekt helemaal, dus snelle camerabewegingen kunnen zichtbare judder tonen. Dat valt dat op een projector wel minder zwaar dan op een televisie.
De T1 Pro gebruikt een LED-lichtbron die maximaal 274 ANSI lumen leverde in de Standaard beeldmode. Andere beeldmodes gaan daar niet boven, zelfs de HiPower beeldmode niet. Er is ook geen aparte instelling voor de LED-helderheid, dus is er geen mogelijkheid om dat nog verder op te drijven. De Cinema beeldmode haalde 260 lumen, de Sport en Vivid modes 210 lumen.
Als we uitgaan van ongeveer 250 lumen, dan kan je bij verduistering gerust tot 75-80 inch gaan, en bij beperkt omgevingslicht nog tot 55 inch. Hou er dus toch maar rekening mee dat je best wat verduisterd, deze projector is echt niet op zijn best in een heel heldere woonkamer.
De Standaard mode leverde bovendien een contrast van ongeveer 1.400:1, dat is verrassend goed en compenseert gedeeltelijk de relatief lage lichtopbrengst. In de Cinema mode haal je zelfs 1.900:1.
Bij de metingen zien we dat de Standaard mode de beste resultaten geeft. Al is er nog flink wat verbetering mogelijk. De LED-lichtbron levert maar beperkt gesatureerd rood en blauw. Daardoor haalt hij amper 55% Rec709 en wijkt de kleurtemperatuur uit naar groen. Wanneer we de kleurtemperatuur naar Warm schakelen blijkt dat nog erger. Hou die dus op Standaard of eventueel zelfs Koel. De kleurweergave is dan behoorlijk, al zijn de fouten aanzienlijk groter dan we gewend zijn. De gamma-waarde is prima. Je kan in heldere ruimtes eventueel voor de Heldere gammawaarde kiezen om de donkere en midtonen wat lichter te maken. De projector levert met dat degelijk contrast ook vrij goed zwartdetail, maar daar zien we vreemde afwijking. Met ‘brightness’ op 50 zie je op donkere beelden sommige details in inversie (wat zwart moet zijn is wat te helder, en wat donkergrijs moet zijn is bijna zwart).
Vooral in HDR bleek dat een ernstig probleem. Op ons testmodel konden we dat min of meer oplossen door ‘Brightness’ op 55 te zetten. Daardoor steeg het contrast nog naar 1700:1. Nog een tip, hou de Scherpte op 5 of lager, anders is er veel vals detail zichtbaar. Je kan enkel de User mode aanpassen overigens.
Yaber T1 Pro – HDR
Met die zeer beperkte lichtopbrengst, en vooral door het beperkte kleurbereik, is echte HDR-weergave eigenlijk niet mogelijk. De projector kan HDR10 afspelen, maar een echt HDR-effect heb je nooit. In YouTube en Netflix was de HDR-weergave ok, maar bij andere bronnen liep er wel wat mis. Via USB kan je geen HDR afspelen. En wanneer we dat via HDMI probeerden aan te leveren, bleek de projector het Rec.2020 kleurbereik naar Rec709 te converteren, waardoor veel kleurintensiteit verloren ging. Wat we ook probeerden, een normaal HDR10-signaal kregen we via HDMI niet correct weergegeven.
De 8W luidspreker levert vrij veel volume met flink wat bas. De T1 Pro heeft drie geluidspresets, standaard, muziek en film. Muziek is weliswaar ingesteld met enorm veel treble, dat is wat vreemd. De film preset geeft een soort van pseudo-surround met wat extra bas. Probeer rustig uit wat je ok vindt. De standaard mode leek ons het best, ook voor film.Je kan elke mode wel naar smaak bijregelen via treble, bas en surround-instellingen. De T1 Pro kan ook dienstdoen als Bluetooth-luidspreker maar na een keer verbinden weigerde hij steevast opnieuw met onze smartphone te verbinden.
Yaber T1 Pro – Conclusie
Dat je voor een bodemprijs als die van de Yaber T1 Pro wat moet inleveren spreekt eigenlijk vanzelf. Zo kan je van deze projector niet verwachten dat hij sprankelende HDR weergeeft, en het werkte ook enkel goed via streaming apps. Via HDMI ging de HDR-prestaties echt onderuit. De kalibratie is matig, en veel kan je daar niet aan veranderen. De zwaarste fout, waarbij zwartdetails plots een vreemde weergave gaf als ware het een negatief, konden we gelukkig wel wegwerken via de instellingen. Het app-aanbod is ook relatief beperkt, maar de belangrijkste streamingdiensten zijn er wel. Toch zijn er nog voldoende redenen om de T1 Pro een kans te geven. Deze draagbare projector levert goed contrast, en de led-lichtbron kan bij beperkt omgevingslicht best genietbare beelden op de muur zetten. De automatische keystone en focus helpen je bij een snelle start, al moesten we ze soms wat bijsturen. De geluidskwaliteit is redelijk, het is wel jammer dat we connectiviteitsproblemen hadden via Bluetooth. De prijs kan uiteindelijk de doorslag geven voor wie voldoende heeft aan streaming en draagbaarheid belangrijk vindt.
Autofocus en Autokeystone moet je soms manueel bijsturen
USB en Bluetooth-problemen
Beoordeling Yaber T1 Pro
Dat je voor een bodemprijs als die van de Yaber T1 Pro wat moet inleveren spreekt eigenlijk vanzelf. Zo kan je van deze projector niet verwachten dat hij sprankelende HDR weergeeft, en het werkte ook enkel goed via streaming apps. Via HDMI ging de HDR-prestaties echt onderuit. De kalibratie is matig, en veel kan je daar niet aan veranderen. De zwaarste fout, waarbij zwartdetails plots een vreemde weergave gaf als ware het een negatief, konden we gelukkig wel wegwerken via de instellingen. Het app-aanbod is ook relatief beperkt, maar de belangrijkste streamingdiensten zijn er wel. Toch zijn er nog voldoende redenen om de T1 Pro een kans te geven. Deze draagbare projector levert goed contrast, en de led-lichtbron kan bij beperkt omgevingslicht best genietbare beelden op de muur zetten. De automatische keystone en focus helpen je bij een snelle start, al moesten we ze soms wat bijsturen. De geluidskwaliteit is redelijk, het is wel jammer dat we connectiviteitsproblemen hadden via Bluetooth. De prijs kan uiteindelijk de doorslag geven voor wie voldoende heeft aan streaming en draagbaarheid belangrijk vindt.
Reacties (0)