Review: Teufel Stereo M – compacte multiroomspeakers met hifi-kwaliteit

23 maart 2019 + 10 minuten 5 Reacties
Review Teufel Stereo M 5

Teufel heeft vorig jaar een nieuwe generatie actieve multiroomspeakers op de markt gebracht. Eerder keken we al naar de Teufel One S, de Teufel One M en de Teufel Stereo L. In deze review kijken we naar de boekenplankluidsprekers uit de serie; de Teufel Stereo M.

Dit is de Teufel Stereo M

De Teufel Stereo M is de boekenplank-versie van de Stereo L. Deze kleinere en actieve speakers beschikken over dezelfde mogelijkheden, maar dan met een vermogen van 300 Watt, een woofer van kevlar en een tweeter en midrange driver zijn samengesmolten tot een component. Net als zijn grotere broer komt deze set met sneltoetsen op de behuizing, een cinch- en usb 2.0-aansluiting en een behuizing van MDF met vernis en elementen van geborsteld aluminium. Ook zijn bluetooth 4.2 en WiFi aanwezig. Bovendien worden hi-res audioformaten als Apple Losless en Flac ondersteund. Het systeem bestaat uit twee luidsprekers; een actieve variant die op het stopcontact aangesloten wordt en een passieve variant die met de actieve variant verbonden wordt middels een XLR-kabel.

De Stereo M is via de website van Teufel te koop voor een prijs van 999 euro. Teufel heeft een witte en een zwarte variant op de markt gebracht.

Teufel multiroom-oplossing

De Teufel multiroom-speakers zijn actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Teufel controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Ook is er een usb 2.0-poort en een ethernetpoort voor bekabelde verbinding aanwezig. Helaas is de ondersteuning van Google Cast (Chromecast) uit de speakers verdwenen en ook zien we Apple Music nog altijd niet terug. De speakers kunnen gekoppeld worden met Amazon Echo- en Google Home-apparaten, al is het alleen via bluetooth.

Advertentie

Design

Kijkend naar het design dat is de Teufel Stereo M simpelweg een kleinere versie van de Stereo L. Twee drivers zijn verdwenen en vanzelfsprekend is de boekenplankspeaker stuk compacter, al zijn ze met een afmeting van 43 x 21 x 37 centimeter zeker niet klein te noemen. Je kunt de speakers overigens op een kast zetten of op een optionele standaard plaatsen. De standaards kosten je 350 euro extra.

Ten opzichte van de vorige generatie heeft Teufel de Stereo M een chiquere en meer premium ogende look gegeven. Zo zien we aan de voorzijde nu strak afgewerkte knoppen terug en is behuizing aan de voorzijde voorzien van een aluminium afwerking. In tegenstelling tot de productafbeeldingen van Teufel zelf  zijn de drivers bij zowel de witte als de zwarte variant zwart afgewerkt. Het aluminium paneel achter de knoppen heeft alleen bij de zwarte variant een zwarte afwerking. De drivers zelf zijn nu ook dieper in de behuizing geplaatst, wat ook weer zorgt voor een chiquere uitstraling. Al met al zijn het een strak afgewerkte en premium ogende speakers.

Installatie

De installatie van de Teufel Stereo M is een fluitje van een cent. Hiervoor heb je de Teufel controller-app voor Android of iOS nodig. Het is een kwestie van de app installeren, een nieuw product toevoegen en een aantal korte stappen doorlopen om de speakers met de app en jouw netwerk te koppelen. Mocht je de Teufel-app nog niet eerder gebruikt hebben kun je ook direct je favoriete streamingdiensten koppelen en een specifieke ruimte voor de speakers aanmaken.

Net als zijn grotere broer is de Stereo M, zoals de naam al aangeeft, een stereopaar luidsprekers. De plaatsing van de speakers is dus iets om even bij stil te staan, met name voor de spreiding van het geluid. Daarbij worden de speakers aan elkaar gekoppeld middels een meegeleverde XLR-kabel. Achterop de actieve variant zien we voor fysieke aansluiting van bijvoorbeeld een tv een cinch stereo-aansluiting terug. Dit laatste is wel jammer want we hadden graag wat meer fysieke aansluitingen teruggezien, bijvoorbeeld digitaal. Een dergelijke set wordt immers toch vaak bij de tv-installatie geplaatst.

Gebruik

De Teufel multiroomluidsprekers zijn te bedienen middels knoppen op de speakers zelf, waar je favorieten achter kunt zetten en waarmee je het volume kunt bedienen. Maar, dé plek waarmee je toegang krijgt tot al je content is de Teufel controller-app op je smartphone. Vanuit deze app kun je de ruimten waar je Teufel-speakers hebt staan selecteren, muziek selecteren en de belangrijkste instellingen aanpassen. De app van Teufel wordt – net als de speakers zelf – regelmatig van updates voorzien maar de functionaliteit en het uiterlijk zijn eigenlijk al geruime tijd onveranderd gebleven. En dat is geen ramp want de app werkt vlot en biedt een overzichtelijke weergave van alle mogelijkheden.

De meeste bronnen, waaronder Tune-in en de eigen muziek, kunnen vanuit de Teufel Raumfeld-app bediend worden. Er zijn echter diensten die vanuit de eigen applicatie werken, waaronder Spotify. Wanneer je de Spotify-app opent zie je direct de speakers bij de afspeel-apparaten staan en kun je vanuit de Spotify-app de weergave controleren. In de Teufel Raumfeld-app kun je echter wel, nadat de speaker middels Spotify geactiveerd is, een vorige of volgende nummer kiezen en het volume aanpassen. Naast het volume kun je voor alle speakers de equalizer gebruiken om onder meer bass en treble aan te passen.

Het gebruik van de Teufel multiroom-speakers spreekt voor zich.  Onderin bijna alle schermen zie je de huidige status; de bron voor muziek, de ruimte/speakers die geslecteerd is, de play/pauze-knop en de volumeregelaar. Hier kun je direct een andere ruimte selecteren, een ruimte toevoegen aan de multiroomweergave en het volume aanpassen. Wanneer je eerst de input kiest, bijvoorbeeld Tune-in, dan wordt die input direct op de actieve of laatst actieve speaker weergegeven, iets waar je rekening mee moet houden. Wil je een bron op meerdere speakers (in meerdere ruimten) afspelen dan kun je speakers eenvoudig groeperen in het kameroverzicht. Voor Spotify geldt dat je in de Teufel-app de speakers selecteert waarop afgespeeld moet worden, waarna je in de Spotify-app deze groep kunt selecteren en de weergave kunt bedienen. Je kunt immers in de Spotify-app niet meerdere speakers selecteren.

De applicatie biedt verder nog diverse functies en opties. Zo kun je bepaalde radiozenders als favoriet instellen, houdt de app zelf bij wat je vaak draait en wordt daar een lijst van gemaakt, kun je zenders of nummers in de wachtrij zetten en heb je de mogelijkheid om je geschiedenis van afgespeelde bronnen te bekijken. Bij de instellingen kun je extra speakers aan een ruimte/kamer toevoegen, namen van speakers wijzigen, de status-leds in- of uitschakelen en het aantal decibel waarmee de line-input verhoogd moet worden instellen.

Wat betreft het gebruik komen de Raumfeld-speakers van Teufel nagenoeg overeen. Met het gebruiksgemak zit het dus zeker goed. De app is eenvoudig in het gebruik en vanuit de app is alles eenvoudig te bedienen en op te zoeken. Ten opzichte van de Stereo L die we vorig jaar getest hebben heeft Teufel op het gebied van smarthome-bediening gelukkig wel een verbetering doorgevoerd. Zo zijn de speakers sinds kort ook met Google Home en Amazon Alexa te gebruiken waardoor ze onderdeel van je smarthome gaan uitmaken. Je kunt Google dus vragen om een afspeellijst op een specifieke Teufel-speaker af te spelen. Echter, dit is geen directe Google Home-integratie en het werkt alleen met Google Home-speakers die over bluetooth beschikken. De speakers moeten in bluetooth-range van de Google Home-speaker staan waarna muziek via bluetooth door de Google Home-speaker op je Teufel-speakers afgespeeld wordt. We hadden graan directe integratie van Google (Chromecast en Assistant/Home) gezien. En daarnaast zouden we graag nog wat verdere smarthome-integratie zien, waaronder ondersteuning voor IFTTT en een open API. Op dit vlak kan Teufel nog flink wat winst pakken.

Audiokwaliteit

Het belangrijkste van een 1.000 euro kostend paar stereospeakers is natuurlijk de audioweergave. Hoe presteert de Teufel Stereo M? We kunnen meteen met de deur in huis vallen; de Teufel Stereo M presteert boven verwachting goed. Zelfs in vergelijking met de Stereo L stelt de Stereo M absoluut niet teleur. Ja, er zit iets minder (gecontroleerd) laag in de boekenplankversie maar een drastisch verschil is het niet.

Advertentie

Teufel heeft de Stereo M voorzien van een comfortabel brede soundstage met een duidelijke plaatsing in de ruimte. Dat de Stereo M iets minder diep gaat dan zijn grotere broer kan gezien worden als een minpunt maar wij zien het als iets positiefs. Dit zorgt er namelijk voor dat de middentonen en de hoge tonen meer ruimte krijgen en er een iets opener en sprankelend geluidsbeeld ontstaat. Waar de Stereo L wat dwingend en gesloten klinkt, klinkt de Stereo M wat levendiger en opener.

De speakers laten de lage tonen niet overheersen en weten eigenlijk heel goed de juiste balans te vinden voor een dynamische en strakke weergave. Ja, het laag komt net als bij de andere Teufel-speakers iets meer naar voren, maar dat is een kwestie van smaak en tuning. Vocalen klinken helder maar tegelijkertijd vol emotie en ietwat warm. Subtiele details zijn goed hoorbaar en ook op hoog volume houdt de Stereo M de controle. Voor zowel film als muziek weet de Stereo M zijn mannetje te staan en kunnen we genieten van een zeer goede audioweergave. Al met al zijn we dus enthousiast over de audiokwaliteit van de Stereo M.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan is de Teufel Stereo M misschien wel het beste product in de Teufel multiroom line-up. Qua design en functionaliteit zijn alle speakers te vergelijken en scoren ze gewoon goed, maar op het gebied van audiokwaliteit geven we de voorkeur aan de Stereo M. Deze speakers bieden een open, brede en dynamische audioweergave, zonder op enig vlak te overheersen en zonder op hoog volume de controle te verliezen. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, met name op het gebied van smarthome-integratie, maar Teufel biedt met de Stereo M een volledig, strak vormgegeven en goed klinkend stereosysteem dat geen extra versterker vereist en waaraan je meerdere draadloze speakers kunt koppelen.

De Teufel Stereo M is te koop via de website van Teufel.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
  • Strak en premium design
  • Zeer goede audiokwaliteit

Minpunten
  • Geen Google Cast of Apple Music

  • Matige smarthome-integratie
  • Geen kleine speakers (stands optioneel)

Reacties (5)