Review: Teufel Cinebar Pro – premium soundbar met stevige prijs

06 oktober 2018 + 10 minuten 3 Reacties
Teufel-Cinebaar-Pro-review-totaal

Teufel heeft afgelopen zomer een nieuwe soundbar op de markt gebracht in de vorm van de Cinebar Pro. Dit model komt met een stevige prijs, maar beschikt dan ook over indrukwekkende specificaties, diverse features en een krachtige, draadloze subwoofer.

In deze review bekijken we of de Teufel Cinebar Pro aan de hoge verwachtingen kan voldoen.

Teufel Cinebar Pro

De Cinebar Pro is de krachtigste soundbar van het Berlijnse merk tot nu toe. Het model is voorzien van HDMI 2.0-ingangen met 4K- en HDCP 2.2-ondersteuning, ingebouwde mogelijkheden voor audio streaming via Bluetooth, wifi, Google Chromecast en Spotify Connect en wordt geleverd met een draadloze subwoofer, inzetbaar in downfire- of frontfire-modus.

De Teufel Cinebar Pro is 120cm breed en is voorzien van twee middelspeakers en twee tweeters. De T10 subwoofer zorgt namelijk voor de lage frequenties. Deze maakt een draadloze verbinding met de soundbar en kan dus flexibel in de huiskamer worden opgesteld. Het basgeluid kan naar wens naar beneden (downfire) of de kamer in (frontfire) worden gericht. De Dynamore Ultra-technologie van Teufel maakt gebruik van drivers aan de zijkant van de Cinebar Pro voor virtueel surroundsound.

Er kunnen vier HDMI-apparaten direct op de Cinebar Pro worden aangesloten, waarbij ondersteuning voor 4K Ultra HD en HDR wordt geboden. De soundbar biedt daarnaast een optische en coaxiale digitale audio-ingang en twee aux-ingangen. De verbinding met de televisie verloopt via HDMI met ARC en CEC. De soundbar is tevens geschikt voor surround doordat een versterker voor een luidspreker achter in de kamer (zoals de RearStation 4 van Teufel zelf) kan worden aangesloten op de rear out-aansluiting om het geluidssignaal naar de achterste luidsprekers te verzenden.

De Cinebar Pro richt zich ook op muziekweergave doordat je audio rechtstreeks vanaf een mobiele telefoon naar de soundbar kan streamen via bluetooth of wifi. Dankzij het gebruik van de ‘Google Chromecast built-in’-standaard kunnen streams van diverse apps en diensten rechtstreeks worden afgespeeld en daarnaast is er integratie met Spotify Connect. De Teufel Cinebar Pro is te koop voor een prijs van 1.299,99 euro. De soundbar is te vinden in de webwinkel van Teufel.

Design en installatie

Als we kijken naar het design van de Cinebar Pro dan zien we dat Teufel een keuze maakt die niet veel andere fabrikanten van soundbars maken. De soundbar heeft namelijk een wat robuust en industrieel design meegekregen, iets dat gamers wellicht fraai vinden maar niet in elke moderne huiskamer past. Dat is echter de weg die Teufel ingeslagen is voor bijna al zijn modellen, dus geen opvallende keuze. De speaker is maar liefst 1.20 meter breed en weegt ruim 11 kilogram, en is daarmee ook één van de grootste en zwaarste soundbars die je kunt kopen.

Het is dus echt een product dat moet passen in je kamer, qua uiterlijk en qua formaat. Ook de subwoofer is nogal een gevaarte dat je kwijt moet kunnen, en zeker niet even verstopt in een hoekje of onder de bank. Je kunt de subwoofer wel op twee manieren plaatsen; met de driver richting de luisterpositie of naar onderen gericht.

Wat jammer is, is dat de soundbar aan de achterzijde over twee antennes beschikt die dus boven de speaker uit komen. Je hoeft ze niet helemaal uit te klappen als het WiFi-bereik voldoende is, maar als je ze wel uitklapt is de kans groot dat ze voor je televisiescherm opduiken. Geen ideale oplossing dus. Hoewel over het uiterlijk valt te twisten is de bouwkwaliteit zeer goed te noemen. Beide producten zijn netjes afgewerkt, voelen stevig aan en hebben een premium look and feel. Teufel levert een sokkel mee waar de soundbar opgezet kan worden, en wat hem ruim 1 centimeter hoger maakt (14,7 centimeter). Als je de soundbar aan de muur wilt monteren is daarvoor ook al het benodigde meegeleverd.

Via de eenvoudige meegeleverde afstandsbediening zijn alle belangrijke functies direct beschikbaar. Naast het volume kan ook het piekniveau van de subwoofer met een druk op een knop worden aangepast. Speciale knoppen voor Dynamore, de surround sound-modus, bas en treble maken het mogelijk om het geluid snel te optimaliseren zonder allerlei menu’s te moeten doorlopen. Voor de meest voorkomende scenario’s staan de vier geluidsmodi Music, Voice, Movie en Night ter beschikking.

Voor basisfuncties zoals aan/uit, harder/zachter of minder volume en de selectie van geluidsbronnen zijn knoppen aan de voorzijde van de soundbar aanwezig, met tussen de knoppen een eenvoudig display. De subwoofer is een wat geavanceerder (en forser) model dan we normaal gesproken bij een soundbar tegenkomen. Dit model komt met een coaxiale input, een Bass Boost-optie, een niveau-knop en een 0-180° fase-schakelaar.

De installatie van de Cinebar Pro is een fluitje van een cent, mits je dus voldoende ruimte hebt om alles kwijt te kunnen. Het is gezien het formaat van zowel de subwoofer als de soundbar wel aan te raden iemand je te laten helpen. Wanneer op de juiste plek geplaatst is het een kwestie van de stekkers in het stopcontact, de componenten aansluiten en je kunt aan de slag. De draadloze subwoofer is ook met één eenvoudige handeling snel gekoppeld aan de soundbar en heeft en stabiele verbinding. Let wel dat je de WiFi-verbinding in moet stellen via de Google Chromecast-app.

Gebruik

Op het gebied van gebruiksgemak en mogelijkheden scoort Teufel bijna altijd wel een voldoende, en dat is ook bij de Cinebar Pro het geval. De soundbar is rijkelijk uitgerust, ook qua aansluitingen. Het zijn er veel meer dan bij de gemiddelde soundbar, met dus onder meer vier HDMI 2.0-ingangen, een HDMI 2.0-uitgang (met CEC en ARC) en extra digitale en analoge ingangen. Ook qua mogelijkheden om je media weer te geven zijn er tal van opties. Nagenoeg iedereen kan zijn favoriete muziek afspelen, dankzij de integratie van Google Chromecast built-in (zelfs via een browser), Spotify Connect en bluetooth 4.0 met apt-X. En een interessante extra mogelijkheid is de toevoeging van draadloze speakers voor een echt surround-effect, middels het optionele RearStation 4 van Teufel zelf.

De soundbar komt niet met een bijbehorende app, dus je hoeft alleen de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken. Deze is wat groot maar bevat alle knoppen om de belangrijkste functies direct en comfortabel te bedienen. Mocht je het willen dan kun je ook de afstandsbediening van de tv aan de soundbar koppelen en de speaker met deze afstandsbediening bedienen.

Overigens beschikt de soundbar ook over een onscreen display, mits het apparaat middels HDMI met de tv verbonden wordt. Dit scherm is in lage resolutie en stelt qua vormgeving niet veel voor, maar het is wel degelijk handig voor het aanpassen van wat instellingen, het koppelen van de subwoofer, het pairen van bluetooth-apparaten en nog veel meer. Niet veel fabrikanten bieden een onscreen display bij een soundbar dus dat is zeker een pluspuntje.

Audiokwaliteit

De Teufel Cinebar Pro beschikt over een flinke behuizing, maar dat is met een reden. De speaker is namelijk volgestopt met drivers en technieken. De soundbar beschikt over een aluminium behuizing met daarin zes versterkers die een totaalvermogen van 200 Watt bieden. Ieder kanaal heeft zijn eigen Klasse D-versterker. Aan iedere kant van de speaker bevinden zich twee 100mm midrange drivers en een 25mm tweeter, en aan beide uiteinden van de soundbar zien we 100mm side-firing drivers terug. Deze zorgen samen met de Dynamore Ultra technologie voor een virtueel surroundsound. Alle drivers hebben veel speelruimte, wat betekent dat de beweging van het membraan groot is. De T 10 subwoofer met een vermogen van 150 Watt en een 250mm driver is als frontfire én als downfire subwoofer te gebruiken.

Laten we beginnen met het feit dat dit geen soundbar met/voor Dolby Atmos en DTS:X is. De soundbar beschikt over side-firing speakers (speakers die geluid richting de zijkanten sturen) maar niet over speakers die geluid in de hoogte en diepte sturen. Als we kijken naar de topmodellen van de concurrentie dan is dit toch een feature die je vandaag de dag wel mag verwachten in deze prijsklasse. Maar, Teufel heeft zijn eigen Dynamore Ultra-technologie ontwikkeld. Hiermee kan een breder geluidsveld gecreëerd worden. En het moet gezegd; dat werkt zeer goed. Wanneer je deze optie activeert krijg je een veel breder en iets dieper geluidsveld. Maar, dat is niet alles want met deze optie ingeschakeld komt er ook iets meer leven in de audio, zowel wat muziek als wat film betreft. Iets meer spreiding, duidelijkere plaatsing in de ruimte en vooral meer ruimte voor details in de track. Zonder Dynamore Ultra klinkt het allemaal wat gesloten, weggemoffeld en weinig energiek.

De Teufel Cinebar Pro blinkt niet uit in zijn audioweergave, al moeten we zeggen dat de T10 subwoofer een zeer overtuigende, diepe en strakke bas neer kan zetten. Deze sub is perfect af te stellen naar de ruimte waarin je hem plaatst en weet in elke positie of ruimte ook een optimale weergave te bieden. Wanneer we wat meer actie voorbij laten komen voelen we de bas in onze maag zonder dat het echt rommelt, en daar houden we van. Van surroundgeluid (zelfs virtueel) is nauwelijks sprake, maar met de Dynamore Ultra-optie kun je het geluidsveld in ieder geval een stuk breder trekken en levendiger laten klinken. Bij het kijken van een actiefilm ontbreekt het voor ons echter aan die echte impact; de emotie in dialogen, de dynamiek, de actie die je omringt en de effecten die van alle kanten komen. Je moet overdonderd worden, iets dat je zeker voor de prijs van dit systeem mag verwachten maar niet gebeurt. Het is een beetje vlak en zonder impact. Daarbij is soms de balans wat zoek waardoor dialogen ondergesneeuwd worden door diverse effecten of het lage gebrul van de subwoofer.

Zodra we de muziek aanzetten zijn we iets positiever gesteld, maar weer moet gezegd worden dat de Dynamore-modus wel een must is, zeker als je wat meer naar up-tempo muziek luistert waarin veel gebeurt. De subwoofer garandeert voor muziek ook weer een strakke weergave met een lekkere punch, het geluidsveld is breed en er is sprake van subtiele plaatsing in de ruimte. Er komen zelfs wat details naar voren. Maar, ook hier blijft de kritiek dat er weinig souplesse en dynamiek in de audioweergave zit. Het ontbreekt aan emotie, subtiele details en een strakke controle. Op hoog volume weet de soundbar zich echter goed staan de te houden, zonder te vervormen of bepaalde elementen te laten ondersneeuwen.

Conclusie

De Teufel Cinebar Pro heeft een prijs van 1.299 euro en eigenlijk is dat wat ons betreft aan de hoge kant, kijkend naar wat je ervoor terug krijgt. Er is geen ondersteuning of weergave van Dolby Atmos of DTS:X, de audioweergave is niet hetgeen waar deze soundbar echt in uitblinkt en qua design en formaat moeten de soundbar en subwoofer ook nog maar in je interieur passen. In vergelijking met de concurrentie weet de Teufel het wel te winnen op het gebied van (een hele hoop) aansluitingen, (een hele hoop) streaming-opties, gebruiksgemak en een zeer strakke bas. De belangrijkste verbeterpunten zitten hem in de audioweergave; daar ontbreekt het aan echte impact, levendigheid en controle. Is het een slechte soundbar? Nee, maar voor 1.299 euro kun je momenteel wel een betere audio-ervaring krijgen, waarbij je dan mogelijk wel in moet leveren op onderdelen als aansluitingen, streaming-opties en weergave van lage tonen.

De soundbar is te koop via de webwinkel van Teufel.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Veel streaming-opties
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Krachtige en strakke bas

Minpunten
  • Audiokwaliteit past niet bij prijs

  • Geen ‘3D audio’ ervaring
  • Prijzig

Reacties (3)