Review: Teufel Boomster XL

21 december 2015 7 Minuten 1 Reacties
teufel-boomster-xl-featured

De Teufel Boomster XL is een gigantische Bluetooth-speaker met een vermogen van tachtig watt en een geweldige geluidskwaliteit. En gelukkig is het aansluiten ook zo gebeurd. Dit lijkt op dé Bluetooth-speaker der Bluetooth-speakers.

Teufel Boomster XL – design en installatie

Wanneer je al bekend bent met het design van de eerste Teufel Boomster, dan zal de Teufel Boomster XL je niet kunnen verrassen. Hij leent namelijk heel veel elementen van zijn voorganger en dat is allerminst een slecht punt. Het design is strak en stoer en straalt een robuust imago uit. De schroeven aan beide zijkanten geven het ook een typisch industrieel design mee en het doet ons vooral denken aan het materiaal dat bands en dj’s live op het podium gebruiken. De Teufel Boomster XL is tevens erg zwaar, waardoor-ie altijd goed op z’n plek blijft staan.

Het materiaal van de behuizing is een combinatie van aluminium en ABS-kunststof. Aan de bovenkant zitten enkele knoppen waarmee je de bass en de treble kunt aanpassen, de volume kunt regelen en waarmee je de Bluetooth-verbinding kunt activeren. Ook vind je hier de knoppen waarmee je de speaker aan en uit te zetten en de radio kunt activeren, inclusief enkele knoppen met voorkeurszenders. Naast radio beluisteren en muziek streamen via Bluetooth, is het ook mogelijk om een externe muziekspeler aan te sluiten middels een audiokabel.

Zo kun je ook je laptop zonder Bluetooth-verbinding toch aansluiten aan de Boomster XL of je televisiegeluid van een boost voorzien, dat voorheen nog niet mogelijk was. De speaker wordt geleverd met een audiokabel en radioantenne, waardoor je meteen van alle opties gebruik kunt maken. Uiteraard wordt de Bluetooth-speaker ook geleverd met een stekker, al kun je het apparaat ook zonder stekker gebruiken. Binnen drie uur is de batterij opgeladen en daarna kan de Boomster XL een compleet feestje (en mogelijk zelfs een after party) meegaan.

Net zoals bij alle andere Bluetooth-speakers is het installeren zo gedaan. Wil je gebruikmaken van de Bluetooth-verbinding, dan kun je nfc activeren en het koppelproces heel snel laten verlopen of je zoekt de speaker simpelweg op en koppelt hem via de ouderwetse manier – net wat je Bluetooth-apparaat kan. De Boomster XL is daarnaast ook in staat je smartphone op te laden, aangezien er achterin ook een USB-poort aanwezig is. Dan gaat de batterij wel iets minder lang mee, dus vergeet de stekker voor de speaker nooit mee te nemen.

Teufel Boomster XL – gebruik

De Teufel Boomster XL in gebruik nemen vergt geen moeite. Wanneer de speaker eenmaal staat, kun je er moeiteloos je muziek mee afspelen. Je activeert de Bluetooth-verbinding op je smartphone of tablet en speelt binnen no-time de muziek af die je wilt horen. Dat kan via elke muziekstreamingdienst en zelfs offline opgeslagen muziek. Ook kun je er natuurlijk mee bellen of er het geluid van video’s naartoe sturen, aangezien de Boomster XL al het geluid voor zijn rekening neemt van het gekoppelde apparaat. Het werkt allemaal heel simpel.

Wil je dan toch wisselen naar het apparaat dat je hebt aangesloten op de aux-aansluiting, dan druk je daarvoor op de juiste knop (tweede van links, zoals je hierboven op de foto kunt zien). Vanaf dat punt werkt de Teufel Boomster XL gewoon zoals je dat van een Bluetooth-speaker gewend bent. Je kunt de volume aanpassen op de speaker zelf, maar kunt dat ook doen vanaf het apparaat. Natuurlijk (of waarschijnlijk) heeft het gekoppelde apparaat minder vermogen dan de Boomster XL, dus raden we aan het volume van dat apparaat hoog te zetten.

Zodoende kun je verder het geluid instellen op de speaker. Naast het regelen van de volume, ben je ook in staat om de bass en de treble aan te passen. Dat gaat ook heel gemakkelijk. Je druk één keer de respectievelijke knop in en kunt vervolgens met de plus- en minknoppen aangeven hoe hoog of laag de tonen moeten zijn. Dat kun je op gehoor doen, maar je kunt je ook laten leiden door de visuele feedback achter het rooster van de speaker. Normaal gesproken tonen die rode lampjes aan hoe hoog de volume op de speaker staat ingesteld, wat ook handig is.

Omdat de speaker zo groot is, moet je wel even een plekje zoeken in huis of op een feestje, waar je hem heel de tijd neer kunt zetten. Het is ook niet zo dat je hem overal maar mee naartoe sleept, omdat de speaker nogal wat weegt. Gelukkig voelt-ie niet log aan tijdens het dragen, vanwege de handvatten aan de zijkant. Dat is dan weer een plus. Wil je hem echter als audiosysteemvervanger gaan gebruiken, dan ben je misschien even aan het zoeken naar een geschikt plekje. Zet hem zo centraal mogelijk neer, want het geluid dat eruit komt, is krachtig.

Teufel Boomster XL – audiokwaliteit

Krachtig genoeg om een kamer van bijna dertig vierkante meter te vullen met een geluid waar je oren nog lang van zullen nagenieten. En wanneer je de speaker en de muziekbron goed instelt, dan komt er een machtig geluid uit dat apparaat. Dat kan ook niet anders met twee tweeters, twee midrange-drivers voor een helder hifi-geluid en een downfire subwoofer voor een bijzonder krachtige basweergave aan boord. We hebben live-opnames en concertregistraties nog nooit zo mooi uit een Bluetooth-speaker horen komen – alsof je er zelf bij bent.

De grond rondom de speaker trilt van de bass (ligt er natuurlijk ook maar net aan hoe hard je die instelt). Helaas zit er ook een nadeel aan al die kracht: wanneer je de speaker niet goed instelt of het geluid keihard eruit laat komen (iets wat je waarschijnlijk van plan bent met deze speakers voor feestjes), dan kan het geluid nogal chaotisch de kamer vullen. Er zit dus duidelijk een limiet op. Maar dan moeten we er wel bij vertellen dat het even duurt voordat je dat limiet bereikt hebt. Tot die tijd komt het geluid er wel kraakhelder en weergaloos uit.

Teufel Boomster XL – conclusie

Verder hebben we eigenlijk geen nadeel kunnen ondervinden aan de Teufel Boomster XL. Hij voldoet aan alle eisen van een Bluetooth-speaker die is bedoeld voor de feestjes die wat langer doorgaan: het vult een grote kamer met een fantastisch, haast overweldigd, maar vooral kraakhelder geluid, heeft een oplaadbare batterij aan boord, zodat je door kunt gaan zonder beschikbare contactdoos, en heeft een ontzettend stoer en industrieelachtig design meegekregen, zodat de Bluetooth-speaker niet zal misstaan op de feestjes die je geeft.

Oké, hij is vrij prijzig: met een adviesprijs van 599 euro moet je flink in de buidel tasten. En als homecinemaliefhebber heb je waarschijnlijk al een audiosysteem staan van tenminste drie keer de waarde van een Teufel Boomster XL waar je ook al menig feestje mee kunt voorzien van prachtige muziek. Deze speaker is dan ook meer bedoeld voor de mensen die vaak feestjes geven en geen geld hebben voor een audiosysteem van één- of tweeduizend euro of op zoek zijn naar de beste draagbare-/ Bluetooth-speaker van dit moment.

Je kunt de Teufel Boomster XL via deze link in de webshop van Teufel kopen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Stevig gebouwde Bluetooth-speaker
  • Geluid is overweldigend
  • Hoogwaardige materialen

Minpunten
  • Volumelimiet aanwezig

  • Het apparaat is misschien te groot voor in huis
  • Vrij prijzig


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

pitschon wendy

pitschon wendy
15 januari 2017 om 14:53

Heb een teufel boomster xl gekocht maar ik slaag er niet in om verbinding te maken met ipad.kan iemand me helpen?

Inloggen