De kwaliteit van subtoppers stijgt gestaag, terwijl de prijs erg aantrekkelijk blijft. TCL levert met deze 65C845 het perfecte voorbeeld. Het toestel combineert een VA-paneel met local dimming, quantum dots, HDMI 2.1, Google TV en een Onkyo geluidsoplossing en belooft een stevige upgrade ten opzichte van de 2022 C835.
Wat | Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 48x12 zones, Quantum Dot) |
---|---|
Formaat | 65 inch (165 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID) |
Extra's | Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1446 x 865 x 320 mm (incl. voet) |
Gewicht | 25,3 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 111 (G) / HDR 250 watt (G) |
Adviesprijs | 1.499 euro |
TCL 65C845 - Design
We zien nauwelijks aanpassingen aan het design vergeleken bij vorig jaar. Het fijne metalen kader rond het scherm doet dienst als accent en versteviging, vooraan bekeken is het enkel een subtiel lijntje. De tv heeft een redelijk diep profiel van net geen acht centimeter, maar het scherm zelf is slanker en de afgeschuinde rand van de rug camoufleert de dikte enigszins.
In de rug zien we de Onkyo woofer. Het toestel staat op een geborsteld titanium centrale voetplaat. De bevestiging mag wat robuuster, maar zal zeker stevig genoeg zijn.
De stroomkabel staat iets te dicht bij de rand en al kan je de kabels via de voet wegleiden, kunnen we dat enkel als rudimentair kabelbeheer bestempelen. Het scherm hangt vier centimeter boven het meubel, iets om rekening mee te houden mocht je toch een soundbar wensen. Update: Bij de aanvankelijke review hebben we de tweede set schroefgaten niet opgemerkt. De stand kan wel degelijk in een positie gezet worden waarbij het scherm hoger hangt, en er dus wel een soundbar onder kan.
TCL 65C845 - Aansluitingen
Ook bij de aansluitingen zag TCL geen reden om dingen te veranderen. Er zijn twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte. Er is ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.
Verder is er één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon) maken de lijst compleet. Alle aansluitingen staan aan de zijkant.
TCL 65C845 - Gebruiksgemak en smart tv
De quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU volstaat voor een degelijke, vlotte Android TV omgeving. Installeren doe je best via de Google Home, dat bespaart je heel wat moeite om in te loggen op je Android-account. De installatie verloopt vlot, en tot ons genoegen heeft TCL het inloggen met een aparte TCL-account nu optioneel gemaakt. Wie de live tv-zenders wil gebruiken moet wel nog zelf de nodige gegevens intypen, een lijst met tv-providers biedt TCL niet aan.
Google TV geeft flink wat aandacht aan sponsored content, die verschijnt echt centraal in beeld, met daaronder nog eens een lijst van persoonlijke aanbevelingen. Het is wel handig dat je uiterst links in die aanbevelingen de laatste bron vindt. Onderaan het scherm staan je favoriete apps, die kan je personaliseren. Verderop naar beneden levert Google TV een enorme reeks aanbevelingen, per categorie (sci-fi shows, thrillers, enzovoort). Die categorieën zijn gebaseerd op jouw kijkgedrag, de content komt uit verschillende streamingdiensten (Apple TV, Prime Video en Disney+). Je kan ook vragen om streamingdiensten die je niet gebruikt te verwijderen. Daarnaast biedt Google TV het meest uitgebreide app-aanbod.
TCL heeft zijn interface nog verder gestroomlijnd. De “ingangen” toets toont nu een lint onderaan het scherm, met alle ingangen, maar ook recent gebruikte apps. De inhoud van dat lint kan je bovendien aanpassen. Wie de “Options” toets aanslaat (de drie horizontale streepjes boven de blauwe toets), krijgt een lint te zien waar je snel bepaalde instellingen kunt aanpassen. Ook dit lint kan je personaliseren.
Afstandsbediening
Wat stijl betreft is de afstandsbediening niet veranderd, het blijft een relatief smalle, klassieke remote met afgeronde vormen. De layout is wel substantieel gewijzigd. Er is opnieuw een numeriek toetsenblok, en de volume en kanaaltoetsen staan terug op de meer gebruikelijke plaats.
De toetsen zijn aangenaam, en de layout is goed. Het gebruiksgemak is prima. Onderaan zijn er drie sneltoetsen voor YouTube, Netflix, en Prime Video. De toetsen voor TCL Channel, TCL Home en de Webbrowser lijken ons minder belangrijk. De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant.
Functies
De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C845 ook uitgerust met Apple Airplay 2. Er is ook een multiview functie die tv-content en het scherm van een smartphone samen op het scherm zet, maar die werkt voorlopig enkel met TCL smartphones.
TCL 65C845 - Beeldverwerking
De beeldverwerking volgt grotendeels de prestaties van vorig jaar, dat is geen verrassing vermits het toestel met dezelfde chipset werkt. TCL gebruikt upscaling gebaseerd op AI machine learning en deep learning. Al herstelt die wat detail blijft het resultaat iets te zacht. Je kan daarom de scherpte-instelling licht verhogen. De processor kan ook content classificatie uitvoeren en de beeldinstellingen op basis daarvan aanpassen. Het ruisfilter werkt goed voor willekeurige ruis, maar is minder effectief tegen blokvorming (compressieruis). Vaak heeft dat laatste ook tot gevolg dat kleurbanden in zwaar gecomprimeerd materiaal duidelijk zichtbaar blijven, maar dat is gelukkig niet het geval. TCL gebruikt daarvoor een specifiek filter (“Superieure Gradatie”). Dat kan subtiele kleurbanden, maar ook uitgesproken gevallen zoals de donkere Game Of Thrones scène goed corrigeren. Gebruik enkel de laagste instelling, de hoogste is erg agressief en veegt heel veel detail weg.
Een belangrijke upgrade is er voor de bewegingsscherpte. Het paneel kan in 4K tot 144Hz gaan (al is dat enkel voor pc-content), maar kan ook tot 240 Hz gaan als je een beetje verticaal detail opgeeft. De input wordt dan intern verwerkt in 3.840 x 1.080 (dus halve verticale resolutie), en zo aangeleverd aan het paneel. Dat voert dan zelf interpolatie uit voor de ontbrekende lijnen zodat je terug 3.840 x 2.160 (gewone 4K) hebt. Het paneel zelf heeft een zeer goede bewegingsscherpte, met een heel fijne vage rand rond bewegende voorwerpen. Activeer “Dynamische Versnelling” om de 240Hz-mode te kiezen en zelfs die vage rand verdwijnt. Het verlies van verticaal detail is ook erg beperkt. Nog een bijkomend voordeel is dat de processor in deze mode beter in staat leek om vloeiende motion interpolation te creëren. Daarmee vermijd je gestotter in snelle camerabewegingen. Zonder “Dynamische versnelling” blijft er hier en daar toch een aarzeling zichtbaar. “LED beweging wissen” is een Black Frame Insertion techniek om nog beter detail zichtbaar te houden, maar dat blijft een afrader vanwege het zichtbare geflikker.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Geavanceerd/Helderheid | Geavanceerd Kleur | Geavanceerd Klaarheid | Geavanceerd Beweging |
Helderheid: 80 Contrast: 90 Zwart niveau 50 Dynamisch contrast: Uit Zwart stretch: Hoog Dynamisch Helderheid: auto Lokale verduistering: Hoog Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog Gamma: 2 |
Kleurverzadiging: 50 Tint: 50 Dynamische Kleur: Uit Blauwlichtfilter: Uit Kleurtemperatuur: Warm |
Scherpte: 0-10 MPEG NR: laag DNR: laag Superieure gradatie: uit/laag |
Vernieuwingsfrequentie: standaard of performance (voor games)
Bewegingsduidelijkheid: Aan Dynamische versnelling: uit/aan Scherminstellingen/Overscan: Uit |
TCL 65C845 - Beeldkwaliteit
De 65C845 gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting en een VA-paneel. Deze versie gebruikt nieuwe, efficiëntere leds dankzij aanpassingen aan de led zelf en aan de lens.
Het paneel zelf heeft een zeer goed ANSI-contrast van 4.520:1, iets minder dan wat we vorig jaar zagen, maar nog steeds erg goed. De achtergrondverlichting is bovendien onderverdeeld in 48×12 (576) segmenten, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Daarmee stijgt het contrast naar meer dan 10.000:1 en zelfs 28.600:1 in een wat meer vergevingsgezinde test.
De bijzonder nauwkeurige aansturing erft hij van zijn voorganger, de minileds worden aangestuurd in 4.096 stappen. Het resultaat is opvallend goed. We merken geen duidelijke zonegrenzen, ook niet in moeilijke donkere scènes zoals ‘Mother knows best’ uit Rapunzel, of in Gravity waar sterren duidelijk zichtbaar zijn, maar de hemel verder donkerzwart blijft.
De achtergrondverlichting reageert ook erg snel, dus zelfs bij bewegende voorwerpen is er bijna geen nasleep te zien tegen een donkere achtergrond. Zelfs in harde HDR-scènes zoals vuurwerk slaagt de C845 erin om halo-effecten bijna onzichtbaar te houden. In donkere beelden is de uniformiteit zeer goed, in heldere beelden zagen we vaag een klein beetje dirty screen effect, maar het was zo beperkt dat dit in de praktijk vermoedelijk nooit zichtbaar is.
Voor de mooiste beelden schakel je naar de ‘Film’ beeldmode, die is zeer goed gekalibreerd. Hij staat wel erg helder, dus laat de lichtsensor aan staan, of laat de helderheid wat zakken (bijvoorbeeld naar 50) als je overwegend bij wat verduistering kijkt. We zien heel mooi zwartdetail, met een bijna perfecte kleurweergave en dankzij het uitstekend contrast zorgt dat voor een heel knap totaalbeeld. Na lang wachten is de C845 nu ook automatisch te kalibreren (via Calman of Light Illusion). Ook de 2022 C735 en C835 krijgen die optie via een software update.
TCL 65C845 – HDR
Het is werkelijk opvallend hoe de TCL de prestaties van dit model jaar na jaar verbetert. De C835 was al 30% helderder was dan de C825, maar de C845 doet het nog veel beter. Op een 10% venster zagen we 2.208 nits piekhelderheid, en op het volledig wit scherm nog steeds 944 nits, uiteraard allemaal in de Film beeldmode. Op het 25% venster ging de meter zelfs naar 2.667 nits. Zo is de C845 50 tot 70% helderder dan zijn voorganger.
Met 94% P3 en 72% Rec.2020 heeft hij ook een heel erg ruim kleurbereik. Het is dan ook geen verrassing dat die combinatie van veel licht en rijke kleuren voor een enorm kleurvolume zorgt.
Het toestel respecteert de HDR10-metadata, maar daarvoor moet je wel “Dynamic Tonemapping” activeren. TCL biedt daarvoor nu drie opties: Detail, Gebalanceerd en Helderheid. Die keuzes maken het beeld steeds iets helderder, zeker in donkere beelden en midtones. Detail geeft wat voorrang aan lichtaccenten, terwijl Helderheid het beeld algemeen helderder maakt. Gebalanceerd is uiteraard een tussenoplossing. Gezien de hoge piekhelderheid is dynamische tonemapping zeker geen must. Voor de filmpuristen is “uit” de correcte stand, zo bewaar je de best de intentie van het beeld, met enkel wat minimaal verlies van witdetail in zeer heldere beelden. Maar in een goed verlichtte omgeving prefereren we toch “Detail”. De impact op een helder beeld is klein, maar de extra zichtbaarheid van donkere tinten is een voordeel. We zagen dan ook geen duidelijke fouten.
De Film beeldmode in HDR is erg goed gekalibreerd, maar neigt duidelijk naar een koele kleurtemperatuur (licht blauwe overtoon in het beeld). De afwijking is niet zo groot dat het storend is, de gemiddelde beeldfout blijft onder de zichtbare grens. Enkel met de referentie ernaast merk je iets koelere kleuren. Het beeld heeft voldoende zwartdetail, maar voor donkere beelden adviseren we toch de tonemapping op “Detail” te zetten. TCL ondersteunt naast HLG en HDR10 ook HDR10+ en Dolby Vision IQ zodat je altijd de beste HDR-versie bekijkt.
Gaming, reflecties en kijkhoeken
Net zoals vorig jaar heeft dit VA-scherm een erg goede kijkhoek voor kleuren, maar verlies je onvermijdelijk wat contrast en helderheid als je niet recht voor de tv zit. Dat verlies is echter veel kleiner dan bij oudere VA-schermen. TCL gebruikt geen extra anti-reflectiefilm, maar kan reflecties toch goed onderdrukken, en zonder een regenboogeffect.
Gamers hebben een dikke kluif aan dit toestel. De twee HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen 48-144Hz in 4K, maar gaan zelfs tot 240Hz (zij het dan met licht verticaal detailverlies, zie het stuk over beeldverwerking voor details). Er is ondersteuning voor HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible. Ook de input-lag zal gamers een groot plezier doen, wij meten 11,5ms (4K60) en 6,8ms (2K120). Voor games zet je de instelling “Vernieuwingsfrequentie” op “Performance” zodat je de laagste input-lag hebt.
De vernieuwde Game Master functie en Game Bar tonen informatie over framerate en geven toegang tot verschillende game-instellingen. Vermijd het gebruik van “LED-beweging wissen” in de Game mode, dat gaf tijdens onze test een flikker aan 30Hz, en dat is uiteraard onbruikbaar.
TCL 65C845 - Geluidskwaliteit
De audioconfiguratie bevat 2×20 watt en een aparte 1×20 watt woofer in een 2.1 configuratie, van de hand van Onkyo. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos, en nieuw, de tv kan alle DTS- of PCM-bronnen omzetten naar DTS Virtual X.
De tv levert meer dan voldoende volume, met een redelijke vleug basklanken, al blijven de echte diepe, rollende donders wel achterwege. De processor selecteert automatisch Dolby Atmos of DTS voor processing, maar je kan het ook handmatig selecteren. Dolby Atmos tracks leveren een mooie surroundervaring, maar natuurlijk geen opwaartse geluidseffecten. De DTS Virtual X oplossing klinkt iets scheller. Vergeet in elk geval niet de gewenste soundpreset te kiezen. Voor muziek waren de prestaties zeer goed, zeker gezien de prijscategorie.
Wie de C845 wil uitbreiden met een soundbar moet daarvoor geen HDMI 2.1-aansluiting opgeven, TCL heeft de ARC/eARC-functionaliteit op een van de HDMI 2.0-aansluitingen gezet. Voor gamers is dat een goede zaak.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
TCL 65C845 – Conclusie
De TCL 65C845 lijkt ons echt een ideale subtopper die zowel in een licht verduisterde omgeving als in een goed verlichtte woonkamer knappe beeldkwaliteit kan leveren. Minpunten? Tja, die zijn er bijzonder weinig. Het toestel is bezwaarlijk slank te noemen, en Google TV levert minder personalisatie-opties dan Android TV, maar dat is ondertussen geen zwaar minpunt meer. TCL heeft ook het inloggen met een TCL-account optioneel gemaakt, dus ook dat minpunt is verdwenen.
Daartegenover levert hij uitstekende zwartwaardes en prachtig contrast dankzij een verdubbeling van het aantal segmenten tot 576. Er is veel schaduwnuance en geen of nauwelijks zichtbare zonegrenzen of halo-vorming. De fenomenale verbetering van de piekhelderheid samen met de quantum dot-kleuren en brede HDR-ondersteuning zet erg indrukwekkende HDR-beelden op het scherm. Voor gamers zijn alle nodige features er en het scherm ondersteunt zelfs tot 240Hz refreshrate, een indrukwekkende upgrade. Gamen in Full HD 240Hz vanop een pc is perfect mogelijk, en je kan de verbeterde refreshrate ook inzetten voor ander beeldmateriaal, mits wat verlies van verticale resolutie. Dankzij Google TV heb je een zeer rijk aanbod apps. De TCL 65C845 legt toestellen die een eind boven zijn prijsklasse zitten het vuur aan de schenen.
Beoordeling
TCL 65C845
- Uitmuntend contrast en zwartdetail
- Top local dimming met 576 segmenten
- Zeer hoge helderheid en kleurbereik
- Goede beeldverwerking
- Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
- Dolby Vision IQ én HDR10+
- HDMI 2.1 met volledige gamer-features
- Prima audio met Dolby Atmos
- Niet de slankste tv op de markt
Beoordeling TCL 65C845
De TCL 65C845 lijkt ons echt een ideale subtopper die zowel in een licht verduisterde omgeving als in een goed verlichtte woonkamer knappe beeldkwaliteit kan leveren. Minpunten? Tja, die zijn er bijzonder weinig. Het toestel is bezwaarlijk slank te noemen, en Google TV levert minder personalisatie-opties dan Android TV, maar dat is ondertussen geen zwaar minpunt meer. TCL heeft ook het inloggen met een TCL-account optioneel gemaakt, dus ook dat minpunt is verdwenen.
Daartegenover levert hij uitstekende zwartwaardes en prachtig contrast dankzij een verdubbeling van het aantal segmenten tot 576. Er is veel schaduwnuance en geen of nauwelijks zichtbare zonegrenzen of halo-vorming. De fenomenale verbetering van de piekhelderheid samen met de quantum dot-kleuren en brede HDR-ondersteuning zet erg indrukwekkende HDR-beelden op het scherm. Voor gamers zijn alle nodige features er en het scherm ondersteunt zelfs tot 240Hz refreshrate, een indrukwekkende upgrade. Gamen in Full HD 240Hz vanop een pc is perfect mogelijk, en je kan de verbeterde refreshrate ook inzetten voor ander beeldmateriaal, mits wat verlies van verticale resolutie. Dankzij Google TV heb je een zeer rijk aanbod apps. De TCL 65C845 legt toestellen die een eind boven zijn prijsklasse zitten het vuur aan de schenen.
Reacties (7)