Review: Spectral VRA2 soundbar met designmeubel

26 april 2017 + 10 minuten 2 Reacties
Spectral-VRA2-review-Ameno-1

In deze review kijken we naar de Spectral VRA2, een soundbar die je kunt laten integreren in de designmeubels uit de Ameno-, Twenty- en Scala-serie.

Er zijn steeds meer mensen die een goed audiosysteem willen hebben maar geen speakers in het zicht. Diverse fabrikanten komen hiervoor met oplossingen, waaronder Spectral. Dit bedrijf, dat bekendstaat om zijn designmeubelen voor av-installaties, heeft namelijk de mogelijkheid om een high-end soundbar in een meubel te verwerken. Vorig jaar keken we al uitgebreid naar de BRA2 soundbar en in deze review bekijken we de grotere VRA2.

Wat is de Spectral VRA2?

Net als zijn kleinere broer is de Spectral VRA2 een soundbar in een ‘naakte’ uitvoering. Dit betekent simpel gezegd dat de speaker geen fraai uiterlijk heeft maar precies gemaakt is om in een meubel weggewerkt te kunnen worden. De VRA2 is het topmodel in de soundbar-reeks van Spectral. De langwerpige speaker bestaat uit een linker en rechter deel met meerdere tweeters en mid-drivers en ingebouwde woofers. De twee delen (actief en passief) worden middels speakerkabels met elkaar verbonden. Deze soundbar is geschikt voor de Spectral-modellijnen Ameno, Scala en Twenty.

Afgezien van het aantal drivers en het bredere design komt de VRA2 overeen met de BRA2. De soundbar is ook deze keer gemaakt door Canton, één van de meest vooraanstaande luidsprekerfabrikanten. De speaker is voorzien van 300 Watt vermogen, ingebouwde woofers zodat je geen grote kast meer kwijt hoeft in de kamer, 2.1-kanaals virtueel surround sound en bluetooth voor het streamen van muziek. Daarbij komt de soundbar met drie hdmi-ingangen (HDMI 2.0, 4K-ondersteund, geen HDR), een hdmi ARC-uitgang, een optische ingang, een digitaal coaxiaal ingang en een analoge cinch-ingang. De speaker ondersteunt Dolby Digital, DTS, en PCM 24 bits / 96khz audio. Je bedient de soundbar met de bijgeleverde eenvoudige afstandsbediening. Je kunt echter ook de afstandsbediening van je tv gebruiken om het systeem te bedienen. Wil je alle apparatuur incl. de soundbar bedienen via een app, dan is er de optioneel beschikbare Spectral Smart Control voor IOS en Android.

De prijs van de VRA2 bedraagt 2.599 euro. Dit is echter nog zonder meubel, maar je hebt dus zoveel verschillende opties en mogelijkheden dat je het qua prijs zo gek kunt maken als je wilt. Eén van de meest verkochte modellen is de SCALA SC2600, beschikbaar vanaf 5.999 euro. De SCALA 2601 is een hoger model met meer ruimte voor je apparatuur. Deze versie kost je minimaal 6.399 euro.

Design

We kunnen natuurlijk kijken naar het design van de soundbar zelf, maar dat is in dit geval niet van groot belang. De soundbar wordt namelijk in één van de compatibele meubelen van Spectral verwerkt, bijvoorbeeld het meubel in de Scala-serie. De klep van het meubel is met stof bedenkt waardoor de audiokwaliteit optimaal blijft en je dus ‘onzichtbaar’ geluid hebt. De speaker is alleen zichtbaar wanneer je de klep opent, waarschijnlijk om een disc in de lade van je Blu-rayspeler te stoppen. Het display van de soundbar is door de stof heen zichtbaar waardoor je het geheel comfortabel kunt bedienen.

Overigens moet wel gezegd worden dat deze soundbar een stuk breder is dan de BRA2 en dus geen ruimte aan de zijkanten overlaat voor bijvoorbeeld dvd’s te plaatsen. Ook is de ruimte boven de soundbar, afhankelijk van het meubel dat je kiest, wat krapper waardoor je rekening moet houden met de hoogte van je bestaande apparatuur. Er zijn echter ook meubels met meer ruimte te koop.

Meubels

Je kunt de VRA2 laten integreren in drie meubelseries van Spectral; de Ameno, Scala en Twenty. Elk meubel heeft zijn eigen integratie. Zo is de BRA2 in het Scala-meubel achter een stoffen klep te vinden en in de Twenty- en Ameno-serie kun je de soundbar bijvoorbeeld in een apart deel van het wandmeubel verstoppen en met een stoffen cover bedekken. Bij iedere keuze is het belangrijk om te vermelden dat de speaker speciaal afgesteld is op deze meubels en daardoor ook de optimale audiokwaliteit zal bieden.

We kunnen niet elk meubel uitlichten, zeker niet omdat bij veel meubels je ook nog eens uit verschillende materialen, afwerkingen en combinaties kunt kiezen. Wij hebben in deze review in ieder geval gebruikt gemaakt van het Scala-meubel. Dit meubel kan ook weer in verschillende combinaties gekocht worden maar we hebben de variant met stoffen bekleding (waarachter zich de soundbar bevindt) en een witte afwerking. Het deel waarin de soundbar geplaatst is, is voorzien van een speciaal inbouwframe, wat breder is dan bij de BRA2 waardoor de soundbar de gehele breedte van de kast inneemt. Boven de soundbar is nog wel ruimte voor apparatuur als spelers en settopboxen. Het is een alles-in-één installatie, en al helemaal wanneer je ook nog eens een tv-standaard op de kast laat zetten waardoor je tv-hoek echt één geheel wordt en compleet ingericht is.

De kwaliteit van het meubel is zoals we van Spectral gewend zijn; high-end en compleet naar eigen wens aan te passen. We gaven het eerder al eens aan; Spectral is de Apple van de av-meubels en dat zie je in alles terug. In de aansluitingen, de materialen, de mechanismen, de duurzaamheid en zelfs de ondersteuning. De Spectral meubels zijn van extreem goede en hoge kwaliteit. Het zijn geen goedkope meubels maar dat zie je dan ook af aan elk element van de meubels, van het gebruikte materiaal en de weggewerkte verbindingen tot het mechanisme van de klep en de persoonlijke installatie. De manier waarop je de klep van de kast opentrekt en dichtduwt ga je nooit bij een IKEA kast vinden, het voelt gewoon net wat vloeiender en luxer aan.

Ook de pootjes die verstelbaar en van hoge kwaliteit zijn, de glazen onderdelen die krasvast zijn, de (optionele) subtiele spiegel over de bovenzijde en de naadloze afwerking zijn allemaal onderdelen die bijdragen aan een premium look and feel, een premium product. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat veel van de onderdelen handmatig in elkaar gezet of gefabriceerd worden.

Gebruik

Met een soundbar die in een meubel geïntegreerd zit heb je natuurlijk al een stap gezet in gebruiksgemak, maar daar houdt het niet bij op. De soundbar is qua installatie en gebruik ook nog eens zeer eenvoudig. De twee delen van de soundbar worden door Spectral al in het meubel geplaatst en aangesloten op elkaar, dus is het puur een kwestie van de soundbar koppelen met je bestaande apparatuur en je tv. Alle benodigde kabels worden meegeleverd, waaronder zelfs twee hdmi-kabels en drie audiokabels. Het enige dat je moet doen is deze tussen de verschillende componenten plaatsen.

De VRA2 komt met een eenvoudige afstandsbediening waarmee je direct toegang krijgt tot alle features van de speaker. Zo kun je eenvoudig tussen de aangesloten apparaten schakelen, kun je zelf met de bass- en treble-instellingen aan de slag, kun je met één druk op de knop een bluetooth-verbinding leggen tussen bijvoorbeeld je smartphone en de speaker, en kun je natuurlijk het volume aanpassen. Mocht je echter de afstandsbediening van de tv willen gebruiken dan biedt de VRA2 de mogelijkheid om infraroodcommando’s van de afstandsbediening van je tv te leren. Dit eenvoudige proces laat je binnen een paar minuten de soundbar bedienen met de remote van je televisie.

De soundbar beschikt verder over een aantal basisfuncties waarmee de audioweergave verder geoptimaliseerd kan worden. Zo heb je de keuze uit drie EQ-instellingen, gebaseerd op de positie van de soundbar, kun je Dolby Dynamic Range voor bijvoorbeeld het bekijken van films in de late uurtjes activeren, en is er een lipsync-funtie voor wanneer audio en beeld niet gelijk lopen. De VRA2 beschikt over een vrij stevige bass, maar mocht je toch nog een extra subwoofer willen aansluiten dan kan dit via de SUB OUT-aansluiting. Veel hoef je niet aan te passen of in te stellen; de soundbar doet wat hij moet doen, eigenlijk direct vanuit de doos (of in het meubel).

Kwaliteit

De VRA2 ziet er in een meubel strak uit, past waarschijnlijk perfect bij je interieur en is eenvoudig in te stellen. Maar, het draait natuurlijk ook om de audiokwaliteit. Hoe klinkt zo’n (ingebouwd) monster van een soundbar? Die vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden; je betaalt aardig wat voor het design maar je betaalt zeker ook voor de geluidskwaliteit. De VRA2 weet te imponeren en blaast nagenoeg elke soundbar die we getest hebben weg.

De VRA2 is in elk opzicht een premium soundbar, zowel qua muziekweergave als filmweergave. Het is dat je weet dat er een soundbar in het meubel verstopt zit, maar omdat het meubel geen negatieve invloed heeft op de audioweergave is het een perfecte integratie. De speaker weet een gemiddelde ruimte overtuigend van een kamer vullend en dynamisch geluid te voorzien.

Mede dankzij de lengte (of eigenlijk breedte) van de soundbar krijg je een overtuigende scheiding tussen links en rechts voorgeschoteld. Zeker met muziek zorgt dit voor een brede soundstage die vol dynamiek zit. Zang klinkt warm en strak, en subtiele details in muziek zijn duidelijk hoorbaar. Het is een zeer schone en tegelijkertijd nauwkeurige weergave, van zowel klassieke muziek als popmuziek. Als we het volume wat opvoeren en muziek met aardig wat bass opzetten weet de VRA2 zich ook prima staande te houden. Er zit voldoende laag in om net dat beetje ‘punch’ af te leveren en bijvoorbeeld het album The Resistance van Muse met emotie en kracht neer te zetten. Niet geheel onbelangrijk is dat het meubel bij dit alles geen krimp geeft.

We hebben natuurlijk te maken met een soundbar en dat betekent dat surroundgeluid virtueel is. Er staan immers geen speakers achterin de ruimte. Echter, door wederom de breedte van speaker wordt er in de virtual surroundmodus, een iets dieper en levendiger geluidsveld gecreëerd waarmee je je dichterbij de actie waant. Nee, je zit er niet helemaal in maar dat is en blijft het nadeel van een soundbar; een compromis. Maar, de VRA2 compenseert hiervoor met kracht, souplesse, levendigheid en een natuurgetrouwe weergave. Ook de dialoogweergave is rijk, warm en zit vol emotie. De soundstage wordt in de virtual surroundmodus iets meer richting de kijker getrokken, waardoor je als kijker weer iets meer in de film getrokken wordt.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is het duidelijk dat we met één van de beste soundbars van dit moment in één van de mooiste designmeubels voor av-installaties te maken hebben. De VRA2 kost in combinatie met een meubel aardig wat geld, maar het biedt je wel een stijlvolle oplossing die je geheel aan je interieur kunt aanpassen en waarmee je een indrukwekkende geluidskwaliteit in huis haalt. Het maakt niet uit of je nu graag muziek luistert of films bekijkt; op beide vlakken biedt de VRA2 meer dan waar voor zijn geld. Als je het budget hebt is dit één van de meest chique en best klinkende oplossingen voor zowel het oog als het oor.

Reacties (2)