Review: Sony UBP-X800M2 Ultra HD Blu-rayspeler

16 oktober 2019 + 10 minuten 6 Reacties
Sony-UBPX800M2-toestel

De Sony UBP-X800M2 is een licht verbeterde versie van de UBP-X800 (2017) en brengt op de eerste plaats ondersteuning voor Dolby Vision, en een verbeterde mediaspeler. Met de allures van een echte allesspeler lijkt deze Sony een uitstekende keuze, maar is dat ook zo?

Sony UBP-X800M2 – specificaties

  • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
  • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal coaxiaal audio uit, 1x netwerkaansluiting, 1x USB
  • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, SACD, DVD-Audio, CD-Audio, CD-R/RW
  • Extra’s: HDR10, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Internettoepassingen, Bluetooth (4.1 Audio uit)
  • Afmetingen: 430 x 50 x 265 mm
  • Gewicht: 3,8 kg
  • Verbruik: 15 / 0,35 Watt
  • Adviesprijs: 350 euro

Sony UBP-X800M2 – design

De UBP-X800M2 zit in hetzelfde chassis als de UBP-X800, dat is gezien de naam geen verrassing. Je krijgt dan ook een redelijk grote speler (vergeleken althans met de meeste concurrenten) met een stijlvolle uitstraling. Het chassis en de behuizing zijn volledig uit metaal, en dat geeft hem flink wat gewicht. Het maakt hem erg stevig, we zouden er zonder vrees iets boven op zetten, en bovendien erg stil. De speler produceert nauwelijks geluid en is in typisch gebruik onhoorbaar.

De behuizing is afgewerkt in zwart met een lichte korrelstructuur, en een glossy zwarte plastic boord rondom. Vooraan rechts is hij voorzien van twee toetsen: power en eject. Er is geen display, en een kleine groene led is de enige indicatie dat de speler aan staat. We hadden op dit model wel liever een klein display met wat info gezien. Omdat de groene led zo klein is, vergeet je ook gemakkelijk dat de speler aan staat.

Aansluitingen

Zoals bijna alle Ultra HD Blu-ray-spelers is de UBP-X800M2 voorzien van een dubbele HDMI-aansluitingen. De eerste uitgang levert zowel beeld als geluid (HDMI 2.0), de andere levert enkel audio (HDMI 1.4). Is je AV-receiver of soundbar niet in staat om Ultra HD HDR beeld door te geven, dan sluit je de speler met een aparte kabel voor beeld aan op je tv, en met een andere kabel op je AV-receiver of soundbar voor audio.

Veel andere aansluitingen zijn niet voorzien. Een coaxiaal digitale audio-uitgang is de oplossing voor nog oudere audio-oplossingen, al hadden we hier liever een optisch digitale audio-aansluiting gezien, die komt iets meer voor. Een echt minpunt is het niet, we raden hoe dan ook het gebruik van HDMI aan, dat is immers de enige manier om de meest moderne formaten door te geven (Dolby Atmos, DTS-X). Vooraan vinden we een USB-aansluiting, en de speler is voorzien van bedraad en draadloos netwerk.

Nog een laatste optie om de audio te beluisteren is via Bluetooth. Zo kan je bijvoorbeeld een Bluetooth hoofdtelefoon of soundbar aansluiten. De speler ondersteunt via deze weg naast het verplichte SBC ook de AAC codec en Sony’s eigen LDAC. Beide leveren een betere geluidskwaliteit indien je Bluetooth audio-oplossing ze ook ondersteunt.

Sony UBP-X800M2 – gebruiksgemak

Het Home menu is een voorbeeld van eenvoud. Centraal staan vier iconen, een voor de schijfspeler, een voor de USB-speler, een voor de mediaservers op je netwerk en een voor de instellingen. Onderaan krijg je nog een icoon voor Netflix en YouTube.

Je navigeert erg snel door deze eenvoudige opstelling. Ook in de andere delen van de speler is de ervaring vlot en soepel. Het menu met instellingen is bijzonder uitgebreid, maar de uitleg die je bij elke instelling krijgt is erg beperkt. De handleiding kan noodzakelijk zijn als je echt alles manueel wenst in te stellen. Gelukkig voorziet Sony voor de meeste instellingen een ‘Auto’ optie die de belangrijkste keuzes voor je maakt.

Activeer bij ‘24p output’ ook de optie ‘Network Content’ zodat ook Netflix aan 24 frames per seconde binnenkomt voor de typische film-look. De andere belangrijke instelling is ‘Dolby Vision’, daarover verder meer.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is prima. De lange, smalle vorm past perfect in je hand. De d-pad staat centraal onder je duim, met daaronder de Home toets en de afspeeltoetsen. De toetsen vergen niet te veel druk, en door de verschillende vormen vind je zelfs op de tast de juiste toets, zodra je wat vertrouwd bent met de layout.

Een andere audiotrack of ondertitel kiezen is snel gebeurd met de specifieke toetsen. Er zijn ook toetsen om het volume en ingangen van de tv te bedienen. Via de ‘Display’ toets roep je informatie op over de afgespeelde video. Naast info over het bronbestand toont hij ook wat er uitgestuurd wordt via HDMI.

Sony UBP-X800M2 – features

De speler biedt YouTube en Netflix aan, en dat is het enige internetaanbod dat je op deze speler vindt. Erg beperkt dus. Beide diensten streamen 4K HDR; dus in dat opzicht zijn ze wel volledig. Wil je Dolby Vision (via Netflix), dan moet je de Dolby Vision instelling in de spelermenu’s activeren. De speler schakelt dan wel elke keer dat je een andere serie of film selecteert van beeldmode, dus ja ook als je aan het bladeren bent, en dat wordt al snel erg lastig. Alhoewel we het goed vinden dat een speler ook streaming diensten biedt, gebruik je in dit geval toch beter de apps op je televisietoestel. Het is overigens niet het enige probleem met Sony’s implementatie van Dolby Vision.

De mediaspeler kan overweg met alle belangrijke formaten, inclusief HDR, Ultra HD en ondertitels. Ook voor audio is de speler uitstekend uitgerust, en kan je naast alle populaire formaten ook FLAC, ALAC en voor audiofielen zelfs DSD aanbieden.

Wie een uitgebreide bibliotheek schijven heeft in een variëteit formaten zal de Sony zeker op prijs stellen. Naast dvd, Blu-ray (Ultra HD en 3D), en cd speelt de UBP-X800M2 zelfs DVD-Audio en SACD-schijven. Daarmee kunnen we de speler als universeel bestempelen.

Alle audioformaten kunnen via HDMI als bitstream naar buiten gebracht worden (daarvoor moet je Secundaire Audio uitschakelen in de audio menu’s) of gedecodeerd als PCM. Dolby Atmos en DTS-X worden uitgestuurd als je de speler in Bitstream zet. Hercoderen naar een andere audiocodec is niet mogelijk, maar tenzij je een echt oude versterker gebruikt is dat geen probleem.

Sony UBP-X800M2 – Beeldkwaliteit

De beeldprestaties van de UBP-X800M2 zijn uitstekend. Hij herkent alle film- en videoframerates en zorgt voor uitstekende deinterlacing. Gekartelde randen of moiré-effecten zijn dan ook heel uitzonderlijk. De speler biedt verschillende beeldpresets, waaronder een preset voor kijken in een donkere of heldere omgeving. Schakel via de Options toets de beeldmode naar ‘Direct’, zo ben je zeker dat de speler het beeld onaangeroerd doorstuurt.

Wil je om een of andere reden toch wat sleutelen aan het beeld, dan kan je de Custom modes kiezen. Daar krijg je de optie om verschillende ruisonderdrukkingen te gebruiken (FNR (Fine Noise), BNR (Block Noise) en MNR (Mosquito Noise). Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld toch een aparte beeldpreset wenst voor dvd (die meer ruis bevatten).  Een alternatief is de ‘Auto’ beeldpreset, die kiest de instellingen voor ruisonderdrukking op basis van de bron en content.

HDR

Deze speler ondersteunt naast HDR10 ook Dolby Vision en HLG. HDR10+ ondersteuning ontbreekt, net zoals op de Sony televisies. Dat is een duidelijk minpunt, want al blijft Dolby Vision content momenteel belangrijker, is er wel degelijk meer HDR10+ content op komst. De Sony, die zich universeel mag noemen op vlak van schijfondersteuning, laat hiermee een steek vallen voor HDR.

De HDR-weergave is prima, maar biedt niet de mogelijkheden om de tonemapping aan te passen zoals dat bijvoorbeeld wel kan op de Panasonic spelers. Het beeldmenu biedt nog steeds een contrast en helderheid instelling, maar daar blijf je beter af. Het ware beter mocht Sony een enkele instelling bieden die de tonemapping licht aanpast.

Sluit je de UBP-X800M2 aan op een niet-HDR tv, dan voert hij zelf de conversie uit van HDR naar SDR. Die conversie is wel instelbaar in vijf stappen. Lagere instellingen maken het beeld helderder, ten koste van wat witdetail, hogere instellingen doen het omgekeerde.

De Dolby Vision implementatie is dan weer een pluspunt, maar laat wel te wensen over. In tegenstelling tot andere spelers herkent deze Sony niet automatisch dat je Dolby Vision content aanrijkt. Dat moet je manueel instellen via het beeldmenu. Op zich een klein probleem denk je dan, maar wel met een lastig bijverschijnsel. Zodra je de Dolby Vision instelling activeert, propt de speler ook alle andere HDR-content in een Dolby Vision jasje. En dat is niet zonder gevolgen. Zo clipt hij witdetail boven 1.000 nits weg. Vermits de speler die beslissing maakt kan de tv daar verder niets aan doen, ongeacht hoe goed zijn tonemapping zou zijn of hoe helder hij zou zijn.

Daarnaast zagen we dat er ook fouten in de conversie kunnen sluipen. Op bovenstaand HDR-testpatroon zie je dat duidelijk in de blauwe rechthoeken. Die tonen, wanneer Dolby Vision uitstaat, vier concentrische rechthoeken (de vierde is op deze foto nauwelijks zichtbaar), wat aangeeft dat je blauw detail tot 2.000 nits ziet. Met Dolby Vision geactiveerd, zie je duidelijk dat er niet meer geclipped wordt en is de binnenste rechthoek zelfs zichtbaar. Dat is duidelijk incorrect. Iets gelijkaardig is merkbaar op de magenta rechthoek, maar dat effect is op de foto minder zichtbaar.

Kortom, je doet er best aan om Dolby Vision enkel te activeren als je effectief naar Dolby Vision content kijkt. Niet alleen is dat erg vervelend, het is ook niet altijd mogelijk om op voorhand te weten dat een schijf of Netflix-item in Dolby Vision beschikbaar is. Voor Netflix zal je dat enkel te weten komen als je effectief Dolby Vision aanschakelt. Bij schijven moet je in de informatie achteraan de verpakking zoeken of de schijf Dolby Vision bevat. En helaas, dat is niet altijd vermeld.

Sony UBP-X800M2 – Conclusie

De UBP-X800M2 was een goede gelegenheid voor Sony om zijn topmodel in lijn te brengen met wat we van een topspeler verwachten. Startend van de X800 is de toevoeging van Dolby Vision en HLG zeker een goede zaak. Maar dat je Dolby Vision manueel moet selecteren maakt het gebruik bijzonder onhandig. Wie Dolby Vision geactiveerd laat voor alle HDR-content riskeert hier en daar ook een beeldfout te zien. Daarnaast is het ontbreken van HDR10+ een gemiste kans om een echt universele speler af te leveren. Het smart tv aanbod is beperkt tot YouTube en Netflix.

De Sony levert wel uitstekende beeldkwaliteit, en is een goede keuze als je op zoek bent naar een universele speler die ook al je audiofiele schijven aan kan. Hij is bovendien erg robuust, doet zijn werk in alle stilte, levert een prima mediaspeler en werkt erg vlot. Wie in alle rust zijn schijven wilt beluisteren kan een Bluetooth hoofdtelefoon rechtstreeks op de speler aansluiten. De Sony is ook perfect geprijsd ten opzichte van zijn directe concurrenten. De Panasonic DP-UB820 is een betere, maar lichtjes duurdere keuze voor videofielen, maar ondersteunt geen SACD noch DVD-Audio.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldkwaliteit
  • Dubbele HDMI-uitgang
  • Uitstekende mediaspeler
  • Universele speler (DVD-audio én SACD)
  • Prima bouwkwaliteit (stille operatie)

Minpunten
  • Geen HDR10+ ondersteuning

  • Lastige Dolby Vision implementatie
  • Geen Amazon Video en beperkt smart tv aanbod

Reacties (6)