Review: Sony UBP-X800 Ultra HD Blu-ray speler

27 mei 2017 + 10 minuten 27 Reacties
Sony-UBP-X800-review-5

In deze review kijken we naar de Sony UBP-X800, een premium Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor HDR en de mogelijkheid al je bestanden en discs af te spelen.

Sony heeft al een hele tijd 4K Ultra HD tv’s in het assortiment, maar een Ultra HD Blu-ray speler ontbrak nog. Daar komt dit jaar verandering in want de Japanse fabrikant heeft in januari de UBP-X800 aangekondigd. Inmiddels ligt dit model in de Nederlandse winkels en wij hebben de speler de afgelopen weken aan een uitgebreide test onderworpen.

Sony UBP-X800 – specificaties

De Sony UBP-X800 is de eerste 4K Ultra HD Blu-ray speler van de Japanse fabrikant en is volgens het bedrijf zelf ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment. Dit om natuurlijk het meeste uit weergave van 4K Ultra HD Blu-ray te halen. De speler kan overweg met cd’s, dvd’s, ca-cd’s, dvd audio, Blu-ray discs en Ultra HD Blu-ray discs. Ook kan de speler HDR-content weergeven maar Sony heeft er niet voor gekozen de speler te voorzien van ondersteuning voor Dolby Vision.

Natuurlijk is er ook ondersteuning voor hoge resolutie audio en een groot aantal bestandsformaten aan boord. Zo kunnen er High-Resolution bestanden tot 192kHz/24-bit en DSD tot 11,2MHz afgespeeld worden. DSEE HX moet de samplingfrequentie en de bitdiepte van wat mindere bestanden verbeteren. Dit leidt volgens Sony tot een natuurlijker geluid en een breder dynamisch bereik, wat in de buurt komt van hoge resolutie audiokwaliteit. Op het gebied van surround worden Dolby Atmos en DTS:X ondersteund.

De UBP-X800 komt met twee hdmi-poorten zodat je audio en video kunt scheiden, iets dat met name handig is wanneer je receiver geen ondersteuning voor Ultra HD en/of HDR biedt. Op de achterzijde zien we ook nog een digitale coaxiale uitgang en een ethernetpoort terug, terwijl op de voorzijde een usb-poort geplaatst is. De speler heeft een harde Frame en Beam-behuizing die mechanische trillingen volgens het bedrijf minimaliseert. Via WiFi kun je toegang krijgen tot diverse apps en je eigen servers, terwijl Bluetooth het mogelijk maakt om via een draadloze koptelefoon naar audio te luisteren. Het geluid kan tegelijkertijd ook via de tv afgespeeld worden, voor de andere televisiekijkers. Het is ook mogelijk om via Bluetooth de speakers aan de speler te koppelen.

De Sony UBP-X800 is inmiddels te koop in Nederland voor een prijs van 399 euro. Op het moment van schrijven krijg je voor dit bedrag ook drie Ultra HD Blu-ray films meegeleverd. Een overzicht van alle specificaties en features van de UBP-X800 vind je in de Sony 2017 Blu-ray speler line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de LG OLED65E6V oled tv en de Denon AVR-X6300H av-receiver.

Sony UBP-X800 – design

Het design van de UBP-X800 zal sommigen wellicht bekend voorkomen. Het apparaat is namelijk gebaseerd op de UHP-H1 Blu-ray speler van vorig jaar. Eigenlijk kunnen we deze lijn doortrekken naar veel onderdelen van deze speler; de UHP-H1 met een uitbreiding van onder meer 4K Ultra HD.

De UBP-X800 is qua uiterlijk een vrij normale en strak vormgegeven speler, al is hij wat groter, zwaarder en robuuster dan de goedkopere concurrentie. Het apparaat is voorzien van een strak design, met een zwarte band aan de voorzijde waarin zich de lade bevindt. Er is geen display aanwezig op het frontpaneel en dat is zeker opvallend.

Het apparaat beschikt over een aluminium behuizing met een grijskleurige bovenzijde en onderzijde. Ook het onzichtbare is deels van de UHP-H1 overgenomen. En hoewel onzichtbaar, is het zeker van belang. Sony wilde namelijk een stevig en stabiel apparaat maken dat audio en video zo optimaal mogelijk kan weergeven. Dit houdt onder meer in dat het chassis en de disc-lade verstevigd zijn, en zelfs de schroeven zijn op een speciale manier geplaatst om de audioweergave niet te beïnvloeden. Hoogwaardige componenten en een premium design moeten samen zorgen voor de beste weergave van audio en video.

Echter, de UBP-X800 komt niet helemaal overeen met zijn voorganger. De speler weegt namelijk met 3,8 kilogram een stuk meer, ook meer dan de concurrentie. Het apparaat is daarbij 430mm breed en zoals gezegd is het display aan de voorzijde afwezig. Wel zien we voorop, achter een beschermklepje, een usb-poort terug.

Sony UBP-X800 – gebruiksgemak

Een belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak is de afstandsbediening. De accessoire die Sony met de UBP-X800 levert is klein, van plastic en niet bijzonder premium. Wat dat betreft past hij niet echt bij zijn speler, maar de remote doet wel perfect wat hij moet doen. De knoppen zijn goed bereikbaar, de remote ligt lekker in de hand en de bediening verloopt vlekkeloos. Voor de Netflix-fans is een speciale Netflix-knop aanwezig.

Sony heeft de menustructuur van de afgelopen jaren nagenoeg onveranderd gelaten en dat komt het gebruiksgemak ten goede. Wanneer je de speler voor het eerst opstart wordt je gelijk gevraagd verbinding te maken met het internet en vervolgens kom je in het homescreen terecht waar je apps kunt installeren en de input kunt wijzigen. De menustructuur voor de instellingen spreekt voor zich en je kunt eenvoudig door alle opties bladeren zonder verdwaald te raken.

Het homescreen is niet super verfijnd, bijzonder of fraai, maar dat is ook niet echt iets dat we zoeken op een Blu-ray speler. Het moet vooral gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zijn, en dat doet Sony goed. Via het homescreen heb je toegang tot al je media, bijvoorbeeld in het netwerk, via apps en via een disc in de lade. Qua apps is de keuze niet enorm, maar de belangrijkste diensten zijn aanwezig. Zo heb je toegang tot Netflix (in 4K), Videoland, Youtube en Spotify. De Opera Appstore heeft nog wat meer in de aanbieding, maar weinig waar je echt warm voor zult draaien.

Gelukkig voor Android-gebruikers beschikt de speler ook over Screen Mirroring (Miracast). Hierdoor kun je foto’s, video’s of andere content van je smartphone op tv weergeven. Daarnaast kun je de SongPal-app gebruiken om de speler te koppelen met compatibele (draadloze) speakers die je in huis hebt staan. En, als de afstandsbediening niet gevonden kan worden, kun je de speler ook bedienen middels de app voor je smartphone of tablet.

Op het gebied van gebruiksgemak is er nog wat anders dat opvalt; de UBP-X800 kan omgaan met nagenoeg alle belangrijke bestandsformaten en discs voor audio en video. Zelfs sa-cd, dvd audio en 3D Blu-ray worden ondersteund. Heb je veel muziek en video’s op usb of je eigen server staan? Dan is de kans zeer groot dat de speler alle bestanden vlekkeloos afspeelt, ook in hoge resolutie.

De UBP-X800 is een vrij stille speler en daarnaast ook nog eens behoorlijk rap. De Oppo UDP-203 is wat sneller maar binnen 40 seconden na het plaatsen van de disc kun je van een film genieten. Ook het bladeren door de interface en een eigen server gaat vlot.

Sony UBP-X800 – beeldkwaliteit

De Panasonic DMP-UB700 (450 euro), DMP-UB900 (600 euro) en Oppo UDP-203 (849 euro) zijn op dit moment de belangrijkste concurrenten voor de Sony UBP-X800, en als Sony aan de verwachtingen kan voldoen dan biedt het bedrijf één van de goedkopere spelers met een premium audio-en videoweergave aan. Gelukkig kunnen we meteen al melden dat de UBP-X800 niet teleurstelt. Niet alleen omdat je nagenoeg al je bestanden en discs zonder een enkel probleem af kunt spelen, ook omdat de weergave zeer goed is. Let hierbij wel op dat je de speler geen beeldverwerking laat uitvoeren; zet de meeste opties uit en laat het beeld en de audio zo ‘schoon’ mogelijk naar de receiver en tv versturen.

Om te beginnen met Ultra HD Blu-ray discs van onder meer The Revenant, Everest en Life of Pi. Met dit materiaal, dat via 4:4:4 subsampling op je tv getoond wordt, laat de UBP-X800 zijn ware aard zien. Wat met name opvalt is de zeer strakke en natuurlijke kleurweergave, vol subtiele overgangen, een verscheidenheid aan tinten en overtuigende details. Met name bij Everest zien we een grote verscheidenheid aan wittinten in de bergen en zit de lucht tijdens het opkomen van de zon vol dynamiek en kleur, zonder verzadigd over te komen. Ook de detailweergave is bijzonder goed; met subtiele kleine en scherpe details die het plaatje net wat meer diepte meegeven. Tijdens de nachtscene in Life of Pi zien we een donkere zee met strakke en duidelijk zichtbare details, tegenover een heldere maan die van het beeld spat. Het opvangen van motion (snel bewegende beelden) verloopt redelijk vloeiend, en redelijk omdat we bij de Oppo net wat meer souplesse op dit vlak terugzagen. De Sony presteert echter boven gemiddeld goed en weet veel detail te behouden tijdens bijvoorbeeld een panbeweging over de bergen.

Als we de HDR-optie meenemen dan wordt alleen maar meer duidelijk dat we met een premium speler te maken hebben. De UBP-X800 weet een zeer groot dynamisch bereik neer te zetten, wat ook weer goed zichtbaar is bij de scene in Life of Pi waar de felle maan tegenover de diepblauwe zee staat. De donkere kleuren blijven hun diepe tinten behouden en blijven vol detail, terwijl een gedetailleerde maar felle maan de lucht verlicht. In de wijde shots van Everest spatten de wittinten van de bergen van het scherm, terwijl donkere details in kleding goed zichtbaar blijven. Daarbij zien we bij Everest bijvoorbeeld een fel oranje ondergaande zon op de achtergrond, waarin subtiele contouren van de bergen aan de horizon nog te zien zijn. En dat terwijl de donkere delen van de voorgrond een combinatie van diep zwart en gedetailleerde schaduwen zijn.  Ook de kleurweergave is zeer goed; met een grote verscheidenheid aan natuurlijke huidtinten die een gezicht net dat beetje meer emotie geven, en een lucht met op het oog honderden orange, witte, blauwe en gele tinten. Het is nooit ‘too much’ maar juist geraffineerd en subtiel maar realistisch aangezet.

Natuurlijk hebben we ook 2K Blu-rays mee laten doen aan de test, en daarvoor hebben we onder andere Gravity weer eens uit de kast getrokken. Ook met dit soort discs laat de UBP-X800 geen grote steken vallen, al vinden we de upscaling-functie niet dat premium gevoel geven dat de native 4K-weergave wel gaf. Het ontbreekt hier en daar aan net dat beetje souplesse in detailweergave. We krijgen wel een schoon, evenwichtig en dynamisch plaatje voorgeschoteld, met natuurlijke en overtuigende kleuren die een 2K-beeld iets meer tot leven wekken. De speler voorziet het gezicht van Leonardo in The Revenant van strakke en subtiele lijnen, natuurlijke huidtinten en indrukwekkende diepte waardoor de emotie echt overkomt. Ook op het gebied van motion presteert de speler goed; tijdens de scene waarin we de aarde een paar keer voorbij zien vliegen blijft de detailweergave behouden en worden kleuren strak weergegeven. Daarnaast zijn de grijsgradaties en zwartwaarden indrukwekkend, waardoor ook in donkere delen van het scherm details zichtbaar blijven en je net wat meer gevoel van diepte krijgt.

Sony UBP-X800 – audiokwaliteit

Maar, met een zeer goede videoweergave zijn we er nog niet. Daar hoort natuurlijk een premium audioweergave bij. Puur kijkend naar wat er op papier staat zijn ook de verwachtingen hiervoor hoog, en ook op dit vlak stelt de speler niet teleur. De beeldweergave wordt vergezeld van een zeer indrukwekkende audioweergave, al heb je alleen digitale aansluitingen tot je beschikking en is het dus met name de receiver/versterker die het werk op dit vlak doet.

Met de audiotrack bij de hierboven genoemde films (in ons geval in Dolby Atmos wanneer beschikbaar) wordt voorzien in emotie in dialogen en subtiele audiodetails. Heldere details, warme stemmen en de weergave van elk subtiel detail maken dat de audio tot leven komt. Daarbij worden surround-effecten nauwkeurig in de ruimte geplaatst waardoor je je in de actie waant en het geluidsbeeld is voldoende breed met veel overtuigende details. De hele audioweergave van het systeem is goed georganiseerd, met een duidelijke plek in de ruimte voor elk audio-object.

De UBP-X800 is natuurlijk ook een muziekspeler, een echte allrounder dus. We hebben de hoge resolutie albums van The Beatles en Muse (Resistance) weer verzameld en via de AVR-X6300H en B&W CM9 speakers afgespeeld. Ook hier moet weer gezegd worden dat het de emotie in de zang is die ons het meeste raakt. De nauwkeurigheid, souplesse en helderheid geven het geheel een extra dimensie. In combinatie met een breed geluidsveld en een zeer strakke plaatsing van instrumenten en zang in de ruimte krijgt je het idee alsof de band voor je neus staat te spelen. En voor de audiofielen onder ons is de ondersteuning voor sa-cd en dvd-audio natuurlijk een groot pluspunt, al hadden zij waarschijnlijk wel graag de analoge audio-uitgangen teruggezien die bijvoorbeeld de DMP-UB900 wel heeft.

Sony UBP-X800 – conclusie

Sony maakt het ons met de UBP-X800 niet makkelijker, met name om de beste Ultra HD Blu-ray spelers te noemen. De Japanse fabrikant bevindt zich met dit model ongeveer op hetzelfde – hoge – niveau als de Panasonic-spelers, en weet zich op het gebied van audioweergave en bouwkwaliteit zelfs wat hoger te plaatsen. Wil je het beste van het beste qua beeldkwaliteit (en Dolby Vision) dan is de Oppo UDP-203 nog altijd heer en meester, maar daar betaal je dan ook het dubbele voor. De Sony is een echte allrounder waarop je daadwerkelijk al je bestanden en discs af kunt spelen, en bovendien toegang hebt tot content via streamingdiensten en binnen je eigen netwerk. Tel daar een gebruiksvriendelijke interface, multiroom-mogelijkheden en handige bluetooth-opties bij op en je hebt een complete premium Ultra HD Blu-ray speler. De UBP-X800 is met een prijs van 400 euro ook de goedkoopste speler van de vier en daarom in onze optiek een absolute aanrader, mits het ontbreken van Dolby Vision geen dealbreaker voor je is.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Hoogwaardige beeld- en audioweergave
  • Gebruiksvriendelijk
  • Allround speler voor al je media

Minpunten
  • Afstandsbediening is weinig premium

  • Geen Dolby Vision

Reacties (27)