Review: Sony KD-43XF7000 (XF70-serie) Ultra HD Lcd-tv

15 juni 2018 + 10 minuten 4 Reacties
Sony-KD-43XF7000-toestel

Niet elke Ultra HD tv moet meerdere duizenden euro’s kosten. De Sony KD-43XF7000 mikt op een betaalbare prijs en degelijke prestaties, al moet je uiteraard hier en daar een compromis sluiten. We kregen de 43-inch versie over de vloer en geven je een overzicht van zijn goede, en minder goede punten.

Sony KD-43XF7000 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
  • Schermformaat: 43 inch (108 cm), vlak
  • Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 1x antenne
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n) ingebouwd, Linux Smart tv, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C CI+-slot
  • Afmetingen: 970 x 630 x 278 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 10,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 64 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 850 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Sony  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-43XF7000 – design

In deze categorie is het design eenvoudig en functioneel. Het Edge Led scherm is relatief slank, maar zeker niet opvallend. Het dikkere deel van de rug neemt ongeveer twee derde van de achterzijde in beslag. Het zwarte kader rond het scherm is ongeveer een centimeter breed. De afwerking is degelijk, maar niet luxueus.

Dit model is uitgerust met een externe voeding, een stevig blok waar je wat plaats voor moet voorzien. De voeten zijn achteraan voorzien van wat ruimte om de kabels in weg te leiden.

Aansluitingen

Naast drie HDMI-aansluitingen en drie USB-aansluitingen heb je nog een composiet video aansluiting, bedraad en draadloos netwerk, optisch digitaal audio uit en een hoofdtelefoonaansluiting.

Bluetooth ontbreekt, en bij de plaatsing van de aansluitingen zijn een paar bedenkelijke beslissingen gemaakt. Zo staat een HDMI-aansluiting en de hoofdtelefoonaansluiting achteraan én naar de wand gericht. Daardoor zijn ze moeilijk bereikbaar bij wandmontage. Bovendien staan alle andere aansluitingen aan de zijkant of achteraan naar onder gericht, we hadden die extra HDMI dan ook liever naar onder georiënteerd gezien en de hoofdtelefoonaansluiting aan de zijkant. De antenne-aansluitingen is dan weer aan de zijkant geplaatst, en ze staat vrij dicht tegen de rand, waardoor het mogelijk moeilijk is om de kabel netjes weg te werken.

Sony KD-43XF7000 – gebruiksgemak

De KD-43XF7000 (XF70-serie) maakt geen gebruik van Android TV, maar van een eenvoudig smart tv systeem gebaseerd op Linux. De installatie verloopt erg vlot en is eenvoudig. Je kiest de taal, land, en na het aanvinken van de nodige wettelijke toestemmingen, en instellen van de kanalen is de tv klaar voor gebruik.

Afstandsbediening

De remote lijkt in eerste instantie op die van andere Sony toestellen, maar dat is enkel zo in grote lijnen. Omwille van de vereenvoudigde smart tv omgeving kreeg hij een licht aangepaste layout met een aantal kleine voordelen. Hij is voorzien van specifieke toetsen voor YouTube en Netflix. De afspeeltoetsen onderaan zijn iets groter en kregen iets meer ruimte wat uiteraard het bedieningsgemak verbeterd.

De toetsen drukken nogal los in, wat de remote wat goedkoop doet aanvoelen, maar hij werkt wel degelijk prima.

Sony KD-43XF7000 – features

Smart tv-platform

Het smart tv platform van de XF70-serie modellen is vrij beperkt. Het Home scherm geeft je toegang tot de apps, de programmalijst en EPG, eventuele opnames, de mediaspeler en de instellingen. Als voordeel moeten we aanstippen dat hij erg vlot werkt.

Smart functies

De lijst met geïnstalleerde toepassingen is erg klein, maar biedt wel de belangrijkste streamingdiensten Neflix, YouTube en Amazon Prime Video, die overigens alle drie HDR-video afspelen.

Apps voor uitgesteld kijken lijken ons in elk geval te ontbreken. De ‘Vewd’ app store biedt nog een hele reeks extra toepassingen, maar daar vonden we weinig interessants tussen. De enige opvallende toepassing was Plex, een tip voor wie de televisie graag als mediacenter gebruikt.

De mediaspeler levert goede resultaten. Hij speelt alle belangrijkste videoformaten en ondertitels. De audiospeler kan overweg met mp3, wma, FLAC en wav. Hij leest de tags van zowel mp3 als wma-bestanden. Wie zich afvraagt waar de ondersteuning voor mp4 (AAC codec en .m4a container) gebleven is, moeten we helaas teleurstellen. Het moderne broertje van mp3 kent deze Sony niet.

Sony KD-43XF7000 – Beeldkwaliteit

De XF70-serie maakt gebruik van een edge led achtergrondverlichting. Het gebruikt een IPS-paneel, dus je mag een goede kijkhoek verwachten, maar een bescheiden contrast.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Scéne Bioscoop 1. Of kies de Scene ‘Auto’ en pas de beeldmode ‘gebruiker’ aan.

Algemeen Basis Basis Geavanc. Instell.
Scène: Bioscoop
Helderheid: 5*
Contrast: 90
Zwartniveau: 50
Kleur: 50
Lichtsensor: uit*
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Uit
Digitaal ruis verminderen: Uit MotionFlow: True Cinema/Standaard*
Film Mode: Auto
Geav. Contrastoptimalisatie: Laag
Zwart aanpassen: Uit
Gamma: -2
Live Colour: Uit

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop scène staat vrij donker, ze is echt bedoeld voor verduistering. Kijk je bij omgevingslicht dan mag de helderheid echt wel naar 20 tot zelfs 40 als je veel licht hebt.
  • Contrastoptimalisatie: Laat die op Laag staan, zet je hem uit dan verwatert het contrast helemaal.
  • Realiteits Creation: verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
  • Motionflow: Uit voor puristen, maar wie iets meer vloeiend beeld wil, schakelt naar Standaard.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Er zit dan wel geen fancy beeldprocessor in deze televisie, de resultaten zijn nog steeds erg behoorlijk. Het opvallendste gemis is een mode om SDR naar HDR om te zetten en de ‘vloeiende gradaties’ instelling die kleurbanden wegwerkt. Deinterlacing, en detectie van film-en videoframerates is goed, en de ruisonderdrukking is prima voor willekeurige ruis. Bij blokvorming door overmatige compressie is de XF70-serie wat minder goed in staat om die echt weg te werken. Daar merk je het verschil met de hogere modellen duidelijker. Scaling is prima, en met behulp van Reality creation geef je het beeld wat extra scherpte. Wees er zoals steeds voorzichtig mee, als je deze instelling te hoog zet, krijg je storende effecten zoals vals detail of overmatig geaccentueerde contouren.

De bewegingsscherpte is minder goed, maar dat is te verwachten in deze prijscategorie. Motionflow biedt enkel een verbetering bij stotterende beelden, maar veel extra detail krijg je er niet door. We raden aan om de Standaard mode geactiveerd te laten tenzij je er echt een hekel aan hebt. Vloeiend kan ook, maar dan zie je af en toe wel een artefact. In de gebruikers mode kan je afzonderlijk helderheid en soepelheid instellen. Laat vooral helderheid op de laagste stand. Zodra je dat zelfs maar een stap omhoog zet, zie je erg duidelijke dubbele randen, een afrader.

Het IPS-paneel van de KD-43XF7000 kan nog een degelijk contrast van 1.100:1 voorleggen. Wie ‘geavanc. Contrastverbetering’ op laag geactiveerd houdt, ziet dat zelfs nog stijgen naar 4.216:1 en dat verschil merk je uiteraard vooral in donkere scènes. Zonder die instelling zien donkere beelden er veel te flets uit, en verliezen ze alle impact. Toch blijft deze Sony best te genieten bij wat omgevingslicht, want in echte verduistering zie je te duidelijk de zwarte banden boven en onder de film mee oplichten.

Het scherm is vrij goed gekalibreerd. Het helderheidsverloop is prima, met een gammawaarde die uitkomt op 2,27 wat een goed compromis is voor film en normaal kijkvoer in de meeste omstandigheden. De kleurtemperatuur is gemiddeld correct, maar de grijsschaal vertoont in de helderste tinten een licht overschot aan groen. De fout is zeer licht zichtbaar, maar omdat er geen onverwachte sprongen zijn is het niet hinderlijk, en het overschot groen is makkelijk weg te kalibreren. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn prima. Het scherm presteert uitstekend met heldere content, maar is voor een doorsnee gezin ook absoluut in staat om een mooie filmprestatie neer te zetten.

HDR

Deze Sony ondersteunt HDR10, en HLG. Opvallend is dat hij nog flink wat helderheid kan voorleggen, dat is in deze prijscategorie soms wel anders. De piekluminantie klokt af op een stevige 465 nits, en de Sony kan dat prima vasthouden zowel in 10% venster als op een volledig wit scherm. Het kleurbereik scoort minder goed, en zit met 73% DCI-P3 en 52% Rec.2020 ruim onder wat we graag zien.

De HDR-weergave is degelijk en de EOTF rolt vanaf 100 nits erg zachtjes af om alle detail tot 2.500 of met wat moeite zelfs 4.000 nits weer te geven. De beelden hadden iets meer helderheid gekregen door het afrollen wat later te starten, bijvoorbeeld vanaf 300 nits. Hou er in elk geval rekening mee dat je geen knallende kleuren ziet, en dat een IPS-paneel door zijn beperking in contrast niet erg goed is in de extreem contrastrijke scènes die mogelijk zijn binnen HDR-content.  In heldere beelden zijn de prestaties prima.

We merken wel dat je best manueel nakijkt of de televisie wel degelijk in HDR-mode gegaan is. Door de Scène op Auto te houden moet dat normaal gezien het geval zijn. Maar wie de Scène Bioscoop kiest, zal manueel moeten schakelen naar HDR-video. Bij streamingdiensten was het soms zelfs het geval dat de HDR-mode geselecteerd was, maar moesten we toch even naar een andere beeldmode en terug schakelen om correcte HDR-weergave te krijgen. Dat wordt hopelijk opgelost met een software update.

Reflecties en kijkhoeken

IPS-schermen kunnen een goede kijkhoek voorleggen, dus er is voldoende mogelijkheid om niet perfect recht voor de televisie te zitten. Reflecties blijven binnen de perken. Het scherm heeft wel wat last van ‘IPS-glow’ en dat is vooral zichtbaar in donkere kijkomgevingen. Dat vermijd je omwille van het beperkte contrast sowieso beter.

Gaming

In de gewone beeldmodes (standaard en bioscoop) meten we een lag van 119 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 18,9 ms wat een uitstekend resultaat is.

Sony KD-43XF7000 – Audiokwaliteit

In deze prijscategorie is de audiokwaliteit over het algemeen aanvaardbaar, maar zelden indrukwekkend. De Sony is geen uitzondering. Prima resultaten voor gewoon dagelijks kijkvoer met degelijke dialogen. Maar voor echte muziekweergave of donderende filmsoundtracks kies je beter voor externe oplossingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Sony KD-43XF7000 – Conclusie

Het beperkte Smart TV systeem van de KD-43XF7000 is misschien niet voor iedereen een minpunt , maar het is iets om rekening mee te houden, ook al krijg je de drie belangrijkste streamingdiensten geleverd. Uiteraard mag je in dit prijssegment geen spetterende HDR-prestaties verwachten, en zeker op vlak van kleurbereik zal dit model geen potten breken. Het IPS-scherm levert een degelijk contrast maar beperkte kijkhoek.

Maar deze Sony pakt evengoed uit met wat opvallende pluspunten. Zo is hij erg helder voor zijn categorie, wat dan toch weer een pluspunt is voor zijn HDR-prestaties. Het smart tv-systeem werkt erg vlot, je zal zelden de indruk hebben dat je zit te wachten op je tv. In klassieke content is de kleurweergave prima, en het toestel is een gedegen keuze als je op zoek bent naar een typische gezinstelevisie die allerlei soorten content degelijk presenteert. De lage input-lag is voor gamers een uitstekend gegeven. Zijn prijskaartje is prima, het toestel is ook beschikbaar in 49, 55 en 65 inch, waar we vooral de 55 inch uitstekend geprijsd vinden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Kleurweergave
  • Hoge helderheid (SDR én HDR)
  • Degelijk contrast
  • Lage input-lag

Minpunten
  • Beperkte Smart TV opties

  • Beperkt kleurbereik voor HDR
  • Beperkt contrast voor HDR

Reacties (4)