SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 – Algemeen overzicht
- Design: De Bravia 8ii heeft alle allures van een topmodel. Het prachtig afgewerkt en stijlvol ontwerp pakt uit met een superslank profiel, donkere metalen rand en mooie vlakke rug met vierkantmotief. De twee stevige metalen voeten monteer je links en rechts aan het uiteinde. Er zijn twee posities beschikbaar, de laagste laat ruim plaats voor een soundbar.

- Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1 48Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR), 2x USB, 1x optisch digitaal uit gecombineerd met S-center in, 3x antenne, 1x Ethernet, WiFi 6, Bluetooth, Airplay2, Google Cast.

- Gaming: De input-lag bedraagt 17,5ms in 4K60 en 8,5ms in 2K120, gemeten in de Game-beeldmode. Dat zijn geen topresultaten maar volstaan wel voor een vlotte game-ervaring. Hij ondersteunt NVIDIA G-Sync compatible, maar geen AMD FreeSync. Helaas beperkt Sony zich tot twee HDMI 2.1-poorten en maximaal 2K120 terwijl heel wat minileds en andere top OLEDs al 2K165 leveren. Zo lijkt hij voor gamers toch achterstand op te lopen tegenover concurrenten. Tijdens het testen zette de tv RGB-signalen (zoals van een PC) fout op het scherm (vreemde kleuren over heel het scherm). De vraag wat de oorzaak kan zijn ligt bij Sony.
- Smart tv: Google TV is het smart tv-systeem dat je op alle Sony TV’s terugvindt. De krachtige processor zorgt voor een snelle en vlotte navigatie. Google TV zelf biedt waarschijnlijk alles wat je kan wensen. Van een bijzonder breed app-aanbod, zowel lokaal als internationaal, tot Google Cast en Apple Airplay2. Extra streaming content krijg je via de Sony Picture Core app. Die bevat films uit de Sony Pictures Studio. Je krijgt 10 credits om topfilms te huren, en twee jaar toegang tot een regelmatig bijgewerkte selectie van 100 films.
- Afstandsbediening: Sony levert de tv met twee afstandsbedieningen. De meer klassieke versie is niet onze favoriet, die mag in de schuif. De andere, meer moderne versie kennen we al van vorige jaren, al lijkt er dit jaar wel op bespaard. Zo gebruikt ze terug twee klassieke AAA-batterijen in plaats van een oplaadbare batterij, en de verlichting van de toetsen is verdwenen. Over de layout en het gebruiksgemak geen kwaad woord. De toetsen hebben een duidelijke en lichte aanslag. Er is een aparte toets voor live TV en ingangen. Drie verschillende toetsen brengen je naar verschillende plaatsen in de menu’s. De belangrijkste is de instellingen-toets bovenaan rechts. Die activeert het snelmenu waar je eenvoudig beeld- en geluidpresets aanpast. Er zijn zes sneltoetsen voor streaming-apps, waaronder Sony’s eigen streamingdienst, Sony Pictures Core.

De Sony K-65XR8M2 (Bravia 8 ii) heeft een adviesprijs van 3.699 euro.
SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 - Beeldverwerking
Met de XR-Processor levert het toestel uitstekende prestaties op vlak van beeldverwerking. De fouten die we vorig jaar zagen zijn gecorrigeerd. Reality Creation ging op eerder geteste modellen wat te sterk te werk bij dvd-materiaal. Je kan de instelling nu rustig op ‘auto’ laten staan, ongeacht de resolutie van het beeldmateriaal. Daarmee creëert de tv een klein beetje extra scherpte zonder vals detail. Op de XR80 was de ‘Vloeiende gradaties’-instelling verdwenen, die is op deze XR8M2 terug. In de laagste stand elimineert die erg goed allerlei kleurstroken in zachte gradiënten, voor heel zware gevallen zoals de Game of Thrones scène kan je eventueel de middelste stand overwegen mits je wat minimaal verlies van detail accepteert. Deinterlacing van live tv 108i-beeld is prima en de upscaling is uitstekend. De processor elimineert indien nodig ook erg goed ruis, zelfs compressieruis (blokvorming) veegt hij netjes uit.

Enkel bij motion interpolation laat hij een steekje vallen. Je kan MotionFlow apart instellen voor film (24fps) en camera (50-60fps zoals sport). Maar zelfs in de hoogste stand kunnen snelle camerabeweging nog flink wat judder achterlaten in de beelden. Complexe achtergronden kunnen dan ook wat beeldfouten tonen. De bewegingsscherpte van het OLED-paneel is zeer goed. De extreem snelle reactietijd van de pixels maakt dat enkel het fijnste detail wat verloren gaat, en er geen vage randen of sleepsporen zichtbaar zijn.
SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 - Beeldkwaliteit
Sony maakt in de Bravia 8 ii gebruik van het nieuwste QD-OLED-paneel dat we ook in de Samsung S95F aantreffen. Ons model had uitstekende uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden zonder enige spoor van Dirty Screen Effect. In tegenstelling tot de S95F heeft dit scherm echter een glossy afwerking in plaats van een matte. Het weert reflecties redelijk, maar je doet er toch best aan om sterk invallend licht te vermijden. Zoals alle QD-OLED-schermen verliest het contrast omdat het zwarte scherm een magenta schijn krijgt zodra er licht op invalt. De kijkhoek is voorbeeldig, op dat vlak is QD-OLED niet te verslaan.

Sony levert geen Filmmaker Mode, maar de Professional beeldmode levert hetzelfde resultaat. Hij is wel erg donker ingesteld, en dus voornamelijk bedoeld voor kijken bij verduistering. Je zet Peak Luminance (SDR) best op Laag of zelfs Medium om dat te verhelpen. De Cinema of IMAX Calibrated beeldmode zijn ook prima alternatieven als je minimale beeldverwerking accepteert. De lichtsensor (onder Ambient Light Optimisation) kan zowel helderheid, gammacurve als kleurtemperatuur aanpassen.
De Professional mode is iets minder goed gekalibreerd dan we van Sony gewend zijn. De grijsschaal heeft wat te veel blauw, waardoor de kleurtemperatuur iets koeler is. Dat lijkt ondertussen typisch bij Sony. De gammawaarde zit correct op 2,4. Voor kijken bij meer omgevingslicht zet je de gamma-instelling beter op 0 (ipv -2) om donkere tinten iets helderder te maken. De kleurweergave is ondanks die koele grijsschaal vrij goed, de meeste fouten blijven onder de zichtbare drempel. Bij huidskleuren zijn enkel de lichtste tinten wat te koel. Ook blauw en cyaantinten zijn iets te koel.
De Bravia 8ii scoorde prima voor schaduwdetail. Er is veel nuance zichtbaar en de zwarttinten slibben nergens dicht. Goed om weten is dat de Sony voor Netflix, Prime Video en de het eigen Sony Pictures Core een specifieke Calibrated beeldmode heeft.
SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 - HDR
De LG G5 en de Samsung S95F scheerden hoge toppen op vlak van helderheid. Vermits de Sony 65XR8M2 hetzelfde paneel gebruikt als de Samsung S95F kijken we uit naar indrukwekkende prestaties. Maar dat blijkt al snel ietwat teleur te stellen. Op het 10%-venster halen we 1634 nits, op het volledig wit scherm slechts 249 nits. Dat is merkelijk beter dan de lager geklasseerde XR80, en vergelijkbaar met de twee jaar oude voorganger, de A95L (1340 en 275 nits). Tegenover de LG G5 en Samsung S95F is dat eerder zwak. Die modellen gaan vlot boven de 2000 nits op 10% en wat belangrijker is, op het volledig wit veld halen ze respectievelijk 356 en 391 nits. Concreet betekent dat dat de ABL (Average Brightness Limiter) op de XR8M2 nog steeds zichtbaar zal ingrijpen en het beeld dimt als je een overwegend helder beeld op het scherm zet (skiën, schaatsen, ijshockey als enkele voorbeelden).
Het kleurbereik is indrukwekkend groot, zoals we gewoon zijn van QD-OLED. Het paneel tikt net geen 100% P3 aan (99,99%) en levert 85% van het Rec.2020 kleurbereik. Omdat het geen witte subpixel gebruikt, kunnen de primaire kleuren heel helder weergegeven worden terwijl ze toch volledig verzadigd blijven. Dat blijft een klein voordeel voor deze technologie. Sony ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision.
De Professional mode in HDR10 levert zeer goede resultaten. Het QD-OLED-paneel levert bijzonder intense kleuren, ook in zeer heldere tinten, dat is een sterk punt van de technologie. De Sony heeft ook prima tonemapping, met de HDR Tonemapping op ‘Gradation Preferred’ stand. In nagenoeg al onze zeer heldere content bleven de witnuances goed bewaard. Enkel in heel sterk witte beelden ging wat nuance verloren. Ook zeer helder gemasterde content (10K nits) leverde wat witdetail in, maar dat soort content behoort eerder tot de testwereld dan tot echt kijkvoer. Wie bij veel daglicht kijkt, kan eventueel de ‘Brightness preferred’ instelling proberen. De Bravia 8ii toonde in HDR ook bijzonder veel en mooi schaduwdetail zoals in de House of the Dragon strandscène, op dat vlak is de tv zelfs voorbeeldig te noemen. De Professional Mode is net als in SDR iets te koel in de grijsschaal, maar levert prima kleurweergave, met minimale afwijkingen in rode en magenta tinten.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een PiLagTesterPro en Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Jeti Spectraval 1501 Hi-Res spectroradiometer, een Portrait Displays C6 HDR2000 colorimeter, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury VRROOM. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 – Geluidskwaliteit
Sony gebruikt Acoustic Surface op zijn OLED-modellen. Daarbij brengen actuatoren het scherm zelf aan het trillen voor hoge en middentonen. De 50 watt audioconfiguratie bestaat uit twee woofermodules in de rug van 10 watt elk en twee actuatoren van 15 watt. Dat de audio recht van het scherm komt maakt een verschil voor de beleving en genereert een duidelijk stereobeeld. De klank was vrij goed gebalanceerd, met een hoorbare portie bas en ruim voldoende volume. Zeker voor onze muziekfragmenten leverde dat prima resultaten.

De Sony ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X al was de surroundbeleving was eerder beperkt. Een krachtige filmsoundtrack klonk aantrekkelijk maar zette je niet echt midden in het geluid. De prima stereoscheiding maakt wel wat goed. Bij erg hoge volumes hoor je de processor ingrijpen, al blijft dat binnen de grenzen van wat we ok vinden. Met een korte kalibratieprocedure pas je de klank aan voor de akoestiek van de kamer.
SONY BRAVIA 8ii K-65XRM2 – Conclusie
De Sony K-65XR8M2 (Bravia 8 ii) laat ons achter met een ietwat verbaasde blik. Ondanks zijn nieuw QD-OLED-paneel scoort het toestel op vlak van helderheid niet beter dan zijn twee jaar oude voorganger, en dus significant lager dan de Samsung S95F met hetzelfde paneel. Vooral op het volledig wit veld loopt hij sterk achter waardoor zeer heldere beelden nog steeds duidelijk gedimd worden. We hopen op een snel antwoord van Sony over de foute weergave van RGB-signalen. Met slechts twee HDMI 2.1-poorten en maximale refreshrate van 120Hz loopt hij ook voor gaming wat achter op topmodellen. Ondanks die opmerkingen heeft de Sony heel wat goede punten. Van een slank ontwerp dat toch bijzonder leuke audio produceert, tot uitstekende beeldverwerking en mooie beeldkwaliteit. Zeer goed schaduwdetail en knappe HDR-beelden zullen voor elke filmliefhebber een plezier zijn. En dankzij Google TV en de fijne afstandsbediening is ook het gebruik prima. De reden waarom we toch nog een half punt extra wegsnijden is de prijs. Die is erg fors, zeker voor een toestel dat de concurrenten moet laten voorgaan.
Reacties (1)