Review: Sharp LC-70LE835E 3D LCD TV

19 maart 2012 9 Minuten 3 Reacties
Sharp-LC-70LE835E-2

Sharp heeft voor 2012 een aantal nieuwe TV's gelanceerd waarvan het eerste model, de LC-70LE835E, reeds in Nederland te koop is. Dit jaar legt Sharp de focus vooral op grote modellen en minder op de onderscheidende features. Toch zijn de TV's rijkelijk uitgerust met onder meer 3D weergave, Sharp's Smart TV platform en Full LED achtergrondverlichting.

Sharp 70LE835E – specificaties

Dit model heeft, zoals de naam al zegt, een afmeting van maar liefst 70 inch en dat is ook gelijk een van de meest opvallende kenmerken. Wellicht te groot voor de gemiddelde huiskamer maar absoluut een toegevoegde waarde wanneer je de ultieme home cinema ervaring wilt. Bij deze ultieme home cinema ervaring hoort natuurlijk ook een goede beeldtechniek. Sharp heeft gekozen voor Full LED achtergrondverlichting waarbij de LED’s direct achter het scherm zitten. Helaas zijn de modellen niet voorzien van local dimming voor nog diepere zwartwaarden. Ook zien we de Quattron techniek weer terug. Hiermee voegt Sharp een extra gele pixel toe voor een groter kleurbereik.

De 70LE835 beschikt verder onder meer over de actieve 3D techniek met de actieve 3D brillen, een 200Hz refresh rate, het Aquos Net Smart TV platform met een draadloze Wifi adapter, DLNA certificering voor het streamen van bestanden die op je PC of laptop staan, een USB aansluiting voor het aansluiten van een USB stick en een Timeshift functie om programma’s te pauzeren wanneer bijvoorbeeld de deurbel gaat. Een andere mooie feature is dat de TV energiezuinig is, aangeduid met het A+ energielabel.

Qua aansluitingen beschikt de TV over vier HDMI 1.4a ingangen met ARC en 3D ondersteuning, een SCART aansluiting, een optische audio-ingang, een CI+ module, een SD card reader, een USB poort en een ethernet aansluiting.

De LC-70LE835E heeft wel een stevige adviesprijs van 3.999,00 euro maar dan heb je ook wel een echt grote TV.

Sharp 70LE835E – design

Qua design is de 70LE835E niks bijzonders. De TV is niet een van de dunsten, heeft geen aparte glazen of chrome afwerking en beschikt ook nog steeds over een normaal frame dat niet teruggebracht is tot enkele millimeters. Voor de meeste mensen wellicht niet heel boeiend, maar voor sommigen moet het in de moderne huiskamer passen. De TV beschikt over een overwegend zwarte voorzijde met een grijze rand aan de onderzijde en een platte zwarte voet. Sharp heeft ervoor gekozen de belangrijkste inputs naar de zijkant of onderzijde te laten wijzen waardoor het ophangen aan de muur ook geen probleem is.

De afstandsbediening ziet er helaas nog wat oubollig uit en voelt wat goedkoop aan. Van een TV waarvoor je een bedrag van 4.000 euro neer moet leggen zou je toch wat meer mogen verwachten. Toch zitten alle belangrijke functies erop en werkt de afstandsbediening naar behoren.

Sharp 70LE835E – gebruiksgemak

De navigatie op de Sharp 70LE835E gaat zonder problemen. Het ziet er allemaal een stuk minder gelikt uit dan op een Samsung, LG of Panasonic TV maar het is absoluut duidelijk en overzichtelijk. Voor de beginnende gebruiker zijn er een aantal instellingen die het beeld eenvoudig naar eigen wens aanpassen en voor de geavanceerde gebruiker zijn er menu’s waarmee je dieper in de instellingen kunt duiken.

Sharp 70LE835E – features

De 70LE835E beschikt over een aantal interessante features, waaronder het Aquos Net+ Smart TV platform. Dit platform wordt inmiddels gedeeld door Philips, Loewe en Sharp dus je zou zeggen dat er redelijk wat beschikbaar is qua apps. Toch valt dit nog vies tegen, vooral in vergelijking met Samsung. Om het Smart TV platform echt te laten slagen zullen deze fabrikanten wat meer energie moeten steken in de ontwikkeling van interessante en regionale applicaties. De meest interessante apps die er nu op staan zijn Uitzending Gemist en YouTube. Verder is het design van Net+ ook niet zo bijzonder en aantrekkelijk. Ook de webbrowser laat veel te wensen over, zoals het gemis Flash ondersteuning en het verkeerd weergeven van sommige websites. Kortom, hier kan nog veel verbeterd worden.

Een andere interessante feature is de Timeshift functie. Hiermee kun je TV programma’s live pauzeren en een paar minuten later verder kijken. Om er gebruik van te maken moet je wel een USB stick aansluiten waarop het materiaal bewaard kan worden. Een leuke functie maar tegenwoordig beschikken de meeste mensen toch wel over een digitale decoder waarmee je hetzelfde en meer kunt.

Sharp 70LE835E – beeldkwaliteit

Bij een 70 inch TV is zo goed als de hele muur bedekt met een scherm dus dan wil je ook dat daar kwaliteit op verschijnt. De 70LE835E heeft in ieder geval voldoende features en technieken die dit waar kunnen maken. Toch is dat niet helemaal wat er uiteindelijk uitkomt. Laat ik voorop stellen dat je op een TV van dit formaat en in deze prijsklasse gewoon Full HD materiaal zou moeten weergeven en dus ook een digitale TV decoder met een HDTV abonnement moet hebben.

Ik zeg dit omdat de SD weergave (SD materiaal van DVD of analoge/digitale TV programma’s in SD resolutie) niet optimaal is. Of het komt door het grote scherm of door de verwerking in de TV is me niet helemaal duidelijk maar wel is het duidelijk dat dit te wensen overlaat. Ik kan me voorstellen dat een SD beeld nu over een nog groter oppervlak uitgerekt wordt en dus oneffenheden en ruis nog beter te zien zijn. Dat is dan misschien ook wel gelijk het grootste nadeel van een TV van dit formaat. Bij het SD materiaal is het beeld wat vaag, is ruis redelijk goed zichtbaar en komt zelfs ook motion blur voor. Een manier om dit redelijk op te lossen is het gebruik van een goede upscaler, bijvoorbeeld in je receiver of in je Blu-ray speler. Ik heb het SD signaal voor digitale TV door een Onkyo receiver laten lopen en dit gaf wel degelijk een beter beeld. Maar, kort gezegd is het natuurlijk niet de bedoeling dat bij dit model een receiver moet aanschaffen. De SD kwaliteit valt dus wat tegen en de TV komt dus pas echt tot zijn recht met HD materiaal.

In tegenstelling tot de SD kwaliteit is de HD kwaliteit zeer indrukwekkend. Het contrast is, mede door de extra gele pixel wellicht, zeer hoog en de kleuren spatten van het scherm. De zwart waarden zijn niet zo diep als bij de topmodellen van Samsung en Panasonic maar wel boven gemiddeld. Details worden kraakhelder weergegeven, ook in de donkerste delen van het scherm. Dit is opvallend aangezien de TV niet over local dimming beschikt. Maar, mij hoor je niet klagen. Bij HD materiaal heeft de TV ook geen enkele moeite met snelle camerabewegingen in actie scenes. Dit wordt vloeiend en zonder haperingen of motion blur weergegeven.

De reflecties vallen mee in vergelijking met andere TVs op de markt. Het is geen probleem mits je de TV niet recht tegenover een raam of een grote lamp zet. Ook de kijkhoeken zijn aardig. Je kunt links en rechts van de TV zitten zonder al te veel contrast en helderheid te verliezen.

3D weergave

Ik heb het al vaker aangegeven, maar hoe groter de TV des te indrukwekkender de 3D ervaring. Dit is ook precies wat dit model onderscheidt van de rest. Het 70 inch formaat biedt een daadwerkelijk indrukwekkende 3D ervaring doordat het beeld je gehele gezichtsveld beslaat. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je in een kijkdoos kijkt of naar een frame aan de muur aan het staren bent. Dit is dus absoluut een groot voordeel van de 70LE835E.

Een klein nadeel is dat Sharp de crosstalk problemen nog niet heeft weten weg te werken. Bij de wat drukkere of snellere scenes kan het snel opvallen dat het beeld voor je rechteroog met het beeld voor je linkeroog overlapt, of andersom. Het is geen afknapper aangezien het niet continue gebeurt en het wellicht niet iedereen zelfs zal opvallen maar het is wel duidelijk dat dit punt nog verbeterd kan worden. Verder is de 3D kijkervaring redelijk comfortabel, al is het beeld net iet te donker in vergelijking met betere 3D TV’s.

Sharp 70LE835E – audiokwaliteit

De geluidskwaliteit is niet bijzonder en is in vergelijking met andere modellen in deze prijsklasse zelfs ondermaats. Daarvoor hoef je de TV dus niet te kopen, maar zoals altijd raad ik aan een apart home cinema systeem aan te schaffen als je toch een TV van dit kaliber koopt.

Sharp 70LE835E – conclusie

De Sharp 70LE835E heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een zeer indrukwekkende TV met een prachtplaatje in HD en 3D, maar aan de andere kant is het een matige TV wat betreft het Smart TV platform en de SD beeldkwaliteit. Het hoge prijskaartje van 3.999 euro maakt de keuze nog lastiger. Naar mijn idee is deze TV een serieuze optie voor mensen die vol willen gaan voor een indrukwekkende HD (en 3D) ervaring, een groot budget hebben en zich niet blindstaren op extra functies zoals het Smart TV platform.

8.5

Beoordeling

Minpunten
  • Matige kwaliteit SD weergave Minimaal uitgerust Smart TV platform Zeer duur geprijsd __END__ Prachtig plaatje in HD modus Groot formaat (beter voor 3D) Prachtig plaatje in 3D modus

Reacties (3)