Review: Samsung UE65TU8000W – niet zonder compromissen

16 september 2020 + 10 minuten 4 Reacties
Samsung TU8000

Een budgetvriendelijke 65 inch tv met een degelijke uitrusting en goede beeldkwaliteit. Dat ziet er uit als een lastige opgave, maar de Samsung UE65TU8000 lijkt ons wel een goede kandidaat. Welke compromissen sluit je om groot beeld voor een redelijke prijs in huis te halen?

Samsung UE65TU8000W – specificaties

  • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
  • Schermformaat: 65 inch (163 cm), vlak
  • Aansluitingen: 3x HDMI (3x v2.0, eARC, ALLM), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x antenne, ethernet, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 5.5, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C, CI+-slot, Crystal Processor 4K
  • Afmetingen: 1.449 x907 x 282 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 20,9 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 116 / 0,5 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs: 1.099 euro

 Een compleet overzicht van alle Samsung-modellen met hun specificaties, vind je hier. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.

Samsung UE65TU8000W – Design

Voor een toestel met een bescheiden prijs ziet de TU8000 er nog meer dan behoorlijk uit. Het 1 cm brede zwarte kader rond dit model valt eigenlijk nauwelijks op. Zeker op dit 65 inch model vergeet je dat erg snel.

Waar we wel wat meer besparing zien zijn de twee voeten. Die zijn uit zwart plastic, en alhoewel ze de tv een goede basis geven, zien ze er wel wat goedkoop uit. Echt wiebelen doet de tv niet, maar het feit dat de tv geen metalen voeten gebruikt maakt ons wel wat behoedzaam.

De achterzijde is mooi afgewerkt. De gewelfde rug heeft een horizontaal streeppatroon en de horizontale inkepingen kan je gebruiken om de kabels weg te leiden. Maar echt kabelbeheer op de voeten lijkt er ons niet te zijn.

Samsung UE65TU8000W – Aansluitingen

Deze Samsung beschikt over drie HDMI-aansluitingen, allemaal v2.0 met de nodige bandbreedte om Ultra HD HDR te ontvangen. HDMI 2.1-aansluitingen vind je niet op dit model, maar wel eARC en ALLM. Meer informatie over alle HDMI 2.1-functies, en of je ze nodig hebt vind je hier.

Verder zijn er twee USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch ingang, een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en één antenne-aansluiting. Een deel van de aansluitingen, waaronder één HDMI, wijzen naar achter. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar de TU8000 beschikt wel over Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.

Samsung UE65TU8000W – Gebruiksgemak en smart tv

Zoals alle Samsung tv’s kan je de TU8000 installeren met behulp van de SmartThings app, of op de klassieke manier met behulp van de remote. Beide zijn bijzonder handig, maar de smartphone installatie maakt het uiteraard makkelijker om je WiFi wachtwoord in te typen.

Alhoewel de Smart Hub interface identiek is aan die op de hogere modellen, merken we wel een klein verschil in reactiesnelheid. De meeste acties zijn iets trager, maar of je dat echt hinderlijk zal vinden betwijfelen we. Het gebruiksgemak blijft verder uitstekend, de interface navigeert vlot, en is erg overzichtelijk.

Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’.

De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen, en heeft een zeer uitgebreid aanbod apps. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Afstandsbediening

De compacte zwarte remote is slank, licht gebogen en ligt zo perfect in je hand. Hij is bijna identiek aan die op de hogere modellen. Enkel de sneltoetsen onderaan voor Netflix, Amazon prime en Rakuten TV ontbreken.

Veel toetsen zijn er niet, maar samen met de Smart Hub is dat zelden een probleem. Enkel wanneer je regelmatig zendernummers wil intoetsen is het ontbreken van de nummertoetsen wel lastig. Daarvoor moet je dan het “on screen” nummerblok gebruiken. Je kunt de afstandsbediening configureren om er aangesloten apparaten mee te bedienen. Selecteer het lint met alle bronnen, en kies helemaal rechts “Instellen universele afstandsbediening”.

Functies

Geen universele tv-tuner zoals we die op de meeste toestellen terug vinden. De TU8000 beschikt over een enkelvoudige DVB-T/C tuner en één CI+-slot. Satellietontvangst is dus uitgesloten, maar ook opnemen naar een USB harde schijf is niet mogelijk. YouTube of Netflix casten naar de tv blijft wel mogelijk, en er is Airplay2 ondersteuning voor iOS-gebruikers. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Ook op de Ambient Mode is wat beknibbeld. Zo kan je enkel kiezen uit een reeks kunstwerken, achtergrondkleuren, fotokader of de nieuwe functie ‘Muziekmuur’. Daarvoor verbind je je smartphone via Bluetooth met de tv. Zodra je muziek speelt toont de tv dan een leuke animatie op basis van de muziek.

Samsung UE65TU8000W – Beeldverwerking

De Crystal Processor 4K levert de rekenkracht die nodig is voor alle beeldverwerking. Alhoewel deze tv’s dus uitgerust zijn met een andere processor dan de QLED-modellen, zijn de resultaten nog steeds bijzonder goed. De deinterlacing is prima, en hij herkent film- en videoframerates doorgaans erg snel. Occasioneel twijfelde de processor iets langer, waardoor moiré-effect heel even zichtbaar kan zijn, of waardoor lopende tekst onderaan het scherm soms wat karteleffect heeft.  Het ruisfilter  (onder de ‘Beeldscherpte instellingen’) levert in de ‘Auto’ stand prima resultaten, zowel voor willekeurige ruis als blokvorming. Het werkt ook in beperkte mate kleurbanden weg. Helaas kost het filter ook wat detail, en vermits je het filter niet kunt instellen (het is ‘auto’ of ‘uit’), kan je ook niet kiezen voor een zachtere behandeling. Wie geneigd is om ‘Contrastverbetering’ te activeren laat dat toch beter uit staan. In de laagste stand worden vooral heldere accenten opgetild, waardoor je mogelijk wat witdetail verliest, maar waardoor ook heldere beelden wat fletser worden. In de ‘Hoog’ stand verlies je dan ook nog extra zwartdetail.

Deze 55 incher moet het stellen met een 50Hz-paneel. Dat betekent een matige bewegingsscherpte, en in snelle beelden gaat er heel wat detail verloren. ‘LED Clear Motion’ Black Frame Insertion (wat is BFI) activeren brengt wat detail terug, maar veroorzaakt dan weer een duidelijk ghosting-effect waarbij er steeds een dubbele rand zichtbaar is achter bewegende voorwerpen. Het kost bovendien flink wat helderheid. Om panbeelden in film wat vloeiender te maken kan je wel opteren om Trilvermindering te activeren, al hangt dat uiteraard af van persoonlijke smaak. Het werkt erg goed, zonder overmatig storende beeldeffecten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door.

Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Film
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 41
Contrast: 45
Scherpte: 0-5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
Aangepast:

Trilvermindering: 4-10
LED Clear Motion: Off

Ruisreductie: Auto of Off

Samsung UE65TU8000W – Beeldkwaliteit

Deze Samsung is uitgerust met een PLS-paneel, Samsungs eigen IPS-variant. Dat betekent dus een bescheiden contrast en een redelijke kijkhoek. Het PLS-paneel levert een ANSI-contrast van ongeveer 870:1. De Edge LED achtergrondverlichting kan dat niet verder verbeteren, er is geen local dimming.

Dat contrast is dus redelijk bescheiden, en dat merk je zeker wanneer je in het donker kijkt. In donkere scènes slaagt het scherm er niet in om diep zwart te realiseren, en de achtergrondverlichting schijnt licht door in de zwarte banden boven en onder een film. Kleine lichtaccenten worden bovendien gedimd door de tv, heel goed merkbaar in de Gravity testscène. Vermoedelijk om het contrast niet nog verder onder druk te zetten.

Wanneer we de uniformiteit nakijken blijkt inderdaad dat de achtergrondverlichting aan de onderzijde links en rechts wat doorschijnt, net zoals links bovenaan. Ook in de hoeken is er lichte schijn merkbaar. In heldere beelden is de uniformiteit wel goed.

We zetten de tv in de ‘Film’ beeldmode, die laat erg goede resultaten optekenen. Samsung heeft sinds kort ook de ‘Filmmaker mode’ beschikbaar gemaakt. Die verschilt echter enkel van de film mode omdat de ‘Beeldscherpte instellingen’ uitgeschakeld zijn. Het beeld is voldoende helder, en toont alle schaduwdetail. De grijsschaal is neutraal en de kleurweergave is uitstekend. Vermijd kijken bij verduistering. Bij wat omgevingslicht is het resultaat leuker omdat het matige contrast dan minder hard opvalt.

Samsung UE65TU8000W – HDR

Deze Samsung ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+, maar geen Dolby Vision. Een lastiger probleem is dat de tv absoluut te zwak scoort voor HDR-weergave. De piekluminantie blijft steken op 297 nits zowel op een 10% venster als volledig wit scherm, maar ook hier merken we dat kleinere witpartijen gedimd worden.

De Samsung toont wel alle witdetail, maar moet daarvoor omwille van zijn lage piekhelderheid uiteraard heel sterk tonemappen, wat onvermijdelijk tot relatief donkere beelden leidt in HDR. Het opvallendst is echter dat de televisie enkel een SDR-kleurbereik levert. Met 53% Rec2020 en 74% DCI-P3 is er geen sprake van een breder kleurbereik.

Al die factoren hebben uiteraard een gevolg. Ja, de Samsung ondersteunt HDR, maar wat je ziet lijkt eigenlijk meer op een SDR-beeld. Voor intense lichtaccenten, heldere beelden of felle kleuren is hij niet uitgerust.

Samsung UE65TU8000W – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is breder dan die van een VA-scherm, maar het scherm heeft wat last van IPS gloed. Daardoor lijkt het scherm vanuit een wat scherpere hoek een fletse gloed te hebbe?

In de Film beeldmode is de input-lag 82,5 ms, een degelijk resultaat. In game mode zakt die naar 9,9 ms, en dat is uiteraard uitstekend. Gamers kunnen verder ook gebruik maken van ALLM, maar er is geen VRR (het is een 50Hz-model). In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken.

Samsung UE65TU8000W – Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit op deze klasse modellen is degelijk voor dagelijks gebruik met voldoende volume en een vleugje bas, maar kan niet echt uitpakken met sterke filmsoundtracks of goede muziek. Vertrouw daarvoor op een soundbar, er is 8cm plaats onder het scherm.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung UE65TU8000W – Conclusie

Het mag duidelijk zijn, je moet compromissen maken voor deze prijs. Meest in het oog springend is de povere HDR-weergave, daarvoor is de maximale helderheid en het ontbreken van een breder kleurbereik verantwoordelijk. Het scherm kan ook maar een matig contrast leveren. De lichte uniformiteitsproblemen zijn vooral zichtbaar in donkere scènes. In deze prijscategorie is ook HDMI 2.1 gesneuveld, al levert de tv wel eARC en ALLM.

De UE65TU8000W levert zeer goede prestaties voor SDR. De kleurweergave is prima, en met heldere, kleurrijke beelden is het resultaat zeker te smaken. Laat wat licht aan in de kamer, zo valt het matige contrast minder op. De tv heeft een zeer lage input-lag, en is daarom een redelijke keuze als je geen HDR-gaming op het oog hebt. De Tizen Smart Hub levert niet alleen prima gebruiksgemak maar ook een uitgebreid aanbod apps. De prijs is zeker scherp te noemen, meer nog als je hem met promotie kan scoren.

8.0
Samsung-UE65TU8000W-opener

Beoordeling
Samsung UE65TU8000W

Pluspunten
  • Prima beeldverwerking
  •  Zeer goede SDR-kleurweergave
  •  Lage input-lag
  •  Smart Hub
Minpunten
  •  Zeer matig contrast
  •  Onvoldoende helderheid en kleurbereik voor HDR
  •  Lichte uniformiteitsproblemen
  •  Geen HDMI 2.1

Beoordeling Samsung UE65TU8000W

De UE65TU8000W levert zeer goede prestaties voor SDR. De kleurweergave is prima, en met heldere, kleurrijke beelden is het resultaat zeker te smaken. Laat wat licht aan in de kamer, zo valt het matige contrast minder op. De tv heeft een zeer lage input-lag, en is daarom een redelijke keuze als je geen HDR-gaming op het oog hebt. De Tizen Smart Hub levert niet alleen prima gebruiksgemak maar ook een uitgebreid aanbod apps. De prijs is zeker scherp te noemen, meer nog als je hem met promotie kan scoren.

Prijsvergelijker Samsung UE65TU8000W

Reacties (4)