Review: Samsung UE65HU7500 (HU7500-serie) UHD tv

21 mei 2014 + 10 minuten 67 Reacties
Samsung-HU7500-uhd-8

In deze review kijken we naar de 65-inch Samsung UE65HU7500, onderdeel van de HU7500-serie tv's met 4K Ultra HD-resolutie en Samsungs vernieuwde Smart tv-platform.

Samsung brengt dit jaar weer een groot aantal nieuwe tv’s naar Nederland, waaronder een complete line-up 4K Ultra HD tv’s, ook wel UHD tv’s genoemd door de Koreaanse fabrikant. De topmodellen vinden we in de HU8500- en HU7500-serie, met als belangrijkste verschil dat de HU8500-modellen beschikken over een gebogen scherm. In deze review kijken we naar de platte varianten in de HU7500-serie, de 65-inch UE65HU7500 om precies te zijn.

Samsung HU7500 – specificaties

De modellen in de Samsung HU7500-serie beschikken over nagenoeg alle nieuwe features, functies en technieken die Samsung in 2014 introduceert. Zo zijn de tv’s uitgerust met een 4K UHD-paneel dat een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels heeft, dé belangrijkste feature. Daarnaast komen de televisies met HDMI 2.0-poorten voor de ondersteuning van 4K-content met hoge frame rates, de HEVC-codec door het decoderen van 4K-materiaal dat via streamingdiensten als Netflix komt, het vernieuwde Smart tv-platform van Samsung, een quadcore Plus-processor, de mogelijkheid om je tv middels bewegingen of spraak te bedienen, ingebouwd Wifi, 3D-weergave en de Smart Evolution Kit (One Connect) waarmee je ook volgend jaar voorzien kunt worden van de nieuwste software en hardware.

De adviesprijzen bedragen 1.999 euro voor de 48-inch UE48HU7500, 2.799 euro voor de 55-inch UE55HU7500, 3.999 euro voor de 65-inch UE65HU7500 en 6.499 euro voor de 75-inch UE75HU7500. Wel moet gezegd worden dan verschillende winkels al een stuk lager gaan met de prijs en dat Samsung momenteel 500 euro retour geeft bij aankoop van deze modellen. Een compleet overzicht van alle modellen en specificaties vind je in de Samsung 2014 4K UHD tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K-materiaal.

Samsung HU7500 – design

Zoals gezegd is het belangrijkste verschil tussen de HU7500-serie en de HU8500-serie het gebogen display. De UE65HU7500 beschikt over een flatscreen display met een formaat van 65-inch en een zeer dunne lijst rondom het display. Doordat je maar weinig van de zwarte randen ziet is de tv een soort schilderij aan de muur, en dat komt ook de kijkervaring ten goede. De tv is maar 8 millimeter dik en wordt geleverd met een minimalistische zilveren voet die voorzien is van een geborsteld aluminium afwerking. Deze afwerking wordt ook voor de zijden van de tv gebruikt. Aan de onderzijde van het scherm is een klein Samsung-logo te vinden, met daar onder een wit/blauw ledje. De achterzijde van de tv is compleet van plastic gemaakt en hier zijn ook alle aansluitingen te vinden. De meest belangrijke aansluitingen, waaronder drie HDMI- en drie USB-poorten, wijzen naar de zijkant en zorgen dus niet voor problemen wanneer de tv aan de muur hangt. Er zijn echter ook een aantal aansluitingen die wel naar achteren wijzen, waaronder de SCART-aansluiting en de ethernetpoort.

De HU7500-modellen worden geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de Smart Touch-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een touchpad toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar mocht dit een probleem zijn kun je de premium ogende Smart Touch-afstandsbediening gebruiken. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening en een bewegingssensor. Door zijn druppelvorm en de structuur aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet.

Samsung HU7500 – gebruiksgemak

Samsung heeft qua menustructuur, lay-out en vormgeving niet bijzonder veel veranderd, maar what’s not broken doesn’t need to be fixed. De menu’s van de tv zijn eenvoudig te navigeren, reageren snel op input en bij de meeste opties staat kort uitgelegd wat ze inhouden zodat je ook weet wat je doet als je met de instellingen gaat spelen. Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua instellingen, maar hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Als je de HU7500 voor het eerst aanzet wordt je redelijk snel door de belangrijkste instellingen geloodst, waaronder het zoeken van zenders, het instellen van je WiFi-netwerk en het aanmaken van een Samsung-account om volledig gebruik te maken van het Smart tv-platform. Dit Smart tv-platform, waar we later dieper op ingaan, werkt mede dankzij de Quadcore Plus-processor indrukwekkend snel en soepel. Het schakelen tussen apps levert nauwelijks vertraging op en het scrollen door app-lijsten en menu’s gaat razend snel.

Samsung HU7500 – features

Smart tv-platform (Smart Hub)

Samsung heeft dit jaar het Smart tv-platform, ook wel bekend als de Smart Hub, een make-over gegeven. De Koreaanse fabrikant zet in 2014 in op gebruiksgemak en daarom zijn de verschillende onderdelen van het platform onderverdeeld in eigen homescreens. Zo is er een homescreen voor wat er op tv is, een homescreen met multimedia, een homescreen met films en series, en een homescreen met apps. In het homescreen voor multimedia kun je de tv koppelen aan andere apparaten uit je thuisnetwerk, media vanaf een usb-stick weergeven of verbinding leggen met een clouddienst als Dropbox of OneDrive. Zodra je het Smart tv-platform opstart kom je echter niet direct in deze homescreens maar zie je onderaan het scherm een rij met favoriete apps verschijnen en kun je met de icons die hierboven zweven het homescreen naar keuze selecteren. Het geheel is eenvoudig te navigeren waardoor je snel bij voor jou interessante content komt.

Een nieuwe feature voor 2014 is Multi-Screen. Hiermee kun je het grote scherm onderverdelen in twee, drie of vier delen waarin content van verschillende bronnen getoond wordt. Zo kun je bijvoorbeeld links tv-kijken en rechts surfen op het internet. De keuze van apps en toepassingen die hiervoor gebruikt kunnen worden is echter nog erg beperkt. Je kunt via de opties apps uit de app store selecteren maar die apps moeten wel ondersteuning bieden. Een populaire apps als Netflix biedt dit helaas niet. Maar, mocht je ook tv willen kijken en tegelijkertijd het laatste nieuws op HomecinemaMagazine.nl bij willen houden, dan kan het in ieder geval.

Samsung biedt nog steeds een groot aanbod aan apps die je op je tv kunt installeren, daarin is de afgelopen maanden weinig veranderd. Ten opzichte van de concurrentie biedt Samsung de apps met de beste kwaliteit en de grootste diversiteit, dus voor iedereen zit er wel wat leuks tussen. Voor diegenen die zoeken naar 4K-content kan de Netflix-app natuurlijk niet ontbreken. Zoals eerder in deze review aangegeven werkt het platform vrij soepel en snel, zonder lange wachttijden of vervelende lags. Op dit gebied heeft Samsung alles nog steeds goed voor elkaar.

Smart Interaction

Onder Smart Interaction wordt de manier waarop je met je tv kunt communiceren verstaan. Samsung heeft al een tijdje verschillende opties om je tv te bedienen, waaronder de bediening middels de afstandsbediening, middels bewegingen en middels spraak. Bewegingsherkenning voor handen en vingers is alleen beschikbaar wanneer je een camera op de tv aansluit, iets dat niet standaard meegeleverd wordt. Wel kun je met de Smart Touch afstandsbediening elementen op de tv aanwijzen, als een soort cursor. Deze bediening is in eerste instantie even wennen maar eenmaal gewend kun je zo comfortabel en snel door de verschillende menu’s bladeren en zelfs redelijk snel door websites bladeren. Je kunt in het menu de gevoeligheid afstemmen op je eigen voorkeuren en het touchpad van de afstandsbediening dient als muisknop om elementen aan te klikken. Overigens moet wel gezegd worden dat deze vorm van bediening niet binnen apps werkt. Een populaire app als Netflix moet dus gewoon nog met de pijltjes-toetsen bediend worden.

In de Smart Touch-afstandsbediening zit ook een microfoon verwerkt waardoor je bepaalde spraakcommando’s kunt gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ‘Start Netflix’ of ‘Start Smart Hub’ te roepen en vervolgens wordt door de tv automatisch de betreffende functie geopend. De spraakbediening werkt redelijk nauwkeurig en snel maar het is voor de beginner nogal lastig in te schatten wat wel en niet herkend wordt. Een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden ontbreekt helaas. Daarbij is meer een feature om te laten zien wat er mogelijk is, vooral wanneer er wat vrienden over de vloer zijn. Bij normaal tv-kijken betrapte ik mezelf nauwelijks op het gebruik van de spraakbediening, omdat het wat omslachtig voelt en omdat het gewoon niet altijd werkt zoals je wil dat het werkt. Ook werkt stembediening niet binnen apps.

Web browser

Een andere smart-feature die het benoemen waard is, is de web browser. Samsung heeft op dit vlak flinke sprongen gemaakt want de ingebouwde web browser werkt vrij soepel. Zeker wanneer je de Smart Touch-afstandsbediening gebruikt kun je redelijk comfortabel door websites bladeren en adressen intikken. Het enige wat nog te wensen overlaat is de snelheid van de browser. Het laden van pagina’s is in vergelijking met de andere apparaten waarop een browser beschikbaar is vrij traag. Dit maakt de browser echter niet onbruikbaar en als je even snel wat wilt opzoeken of laten zien, en je hebt geen tablet bij de hand, dan is het een prima optie.

Samsung HU7500 – beeldkwaliteit

Eén van de belangrijkste onderdelen van een tv blijft natuurlijk de beeldkwaliteit. Op dit gebied mag de HU7500-serie gezien de specificaties in ieder geval niet teleurstellen. De modellen in deze serie, waaronder de UE65HU7500, beschikken onder meer over led achtergrondverlichting met Micro Dimming Pro, een 1000Hz Motion Rate, een Quadmatic-engine, Wide Color Enhancer (Plus) en natuurlijk het 4K Ultra HD-display met de mogelijkheid om lage resolutie content op te schalen naar de UHD-resolutie.

Belangrijkste instellingen

Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de Film modus, welke vanuit de doos de beste beeldkwaliteit biedt. Dat is echter pas het startpunt want er zijn een hoop instellingen die je naar eigen wens aan kunt passen. We raden dan ook aan dat je aan de slag gaat met de instellingen, of een professional inhuurt die de tv kalibreert, om de weergave af te stellen aan de hand van je eigen voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat. Wil je zelf aan de slag dan verwijzen we naar onze tips artikelen in de home cinema informatiegids. Ondanks dat het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film Dynamisch contrast: Uit Kleurtint: Warm2

Algemeen

Voordat we dieper in de verschillende resoluties en weergaven duiken kijken we altijd naar de algemene kenmerken van het scherm. Samsung maakt gebruik van edge lit led-achtergrondverlichting op de 65HU7500 en dat betekent dat het paneel verlicht wordt van de zijkanten. Op sommige modellen wil dit nogal eens zorgen voor backlight-bleeding, wat wil zeggen dat je in de hoeken of aan de randen lichtere plekken ziet omdat daar de led’s verstopt zitten. Gelukkig heeft het paneel van de HU7500-serie modellen hier nauwelijks last van. Op compleet egale beelden, bijvoorbeeld helemaal zwart of rood, zie je met name aan de linkerzijde een iets lichtere waas in de hoeken maar bij normaal tv-kijken valt dit nauwelijks tot niet op. Het scherm is indrukwekkend uniform en van clouding (lichtere vlekken) in het beeld is dan ook geen sprake. Ook rondom lichtere objecten op een donkere achtergrond presteert de UE65H7500 zeer goed. Rondom deze objecten is nauwelijks sprake van een overloop. Je gaat direct van licht naar donker, iets dat we bij lcd led tv’s wel eens anders gezien hebben.

Is er dan helemaal niks negatiefs te melden? Ja, er is helaas wel een minpunt. Het model dat we getest hebben had namelijk last van ‘vertical banding’. Dit probleem is iets dat we vaker bij lcd led tv’s zien en waar we vaker over lezen, maar de mate waarin het probleem verschijnt verschilt echter per model. Vertical banding houdt in dat je op egale achtergronden, die grotendeels uit één kleur bestaan, verticale banden die net iets donkerder zijn dan de rest van het beeld over het scherm ziet lopen. Die banden zijn statisch, ze staan stil, maar vallen dus bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd, wanneer er snelle camerabewegingen over het groene gras gaan, op. Ook tijdens de laatste scene van Gravity, wanneer de capsule door de dampkring komt en door de bewolkte lucht schiet, was het zichtbaar. Het probleem van vertical banding is dus dat het per paneel verschilt en je dus niet kan zeggen dat alle 65HU7500-modellen er last van hebben. De ene tv kan het probleem hebben, de andere niet. Dit maakt het lastig en de conclusie is dan ook vaak dat de fabrikant van de betreffende tv het paneel vervangt of een nieuwe tv (hetzelfde model) aanbiedt. Samsung heeft na het terugnemen van de tv in ieder geval bevestigd dat er een backlight-probleem was dat dit veroorzaakte en zou de tv voor een consument direct vervangen. Goed om te weten, maar wel iets dat vermeld moet worden in mijn optiek. Een korte check van eenzelfde model liet gelukkig ook direct zien dat dit probleem echt specifiek voor het paneel in het reviewexemplaar geldt.

Update: we zijn inmiddels een aantal weken verder en dus is het tijd voor een update wat betreft het banding-probleem. Helaas zijn er toch veel bezitters van deze tv die hetzelfde probleem tegenkomen. Samsung belooft nog steeds dit probleem direct op te lossen maar uit reacties van bezitters kunnen we opmaken dat dit niet altijd vlot en soepel gaat. Ons advies is wel vol te houden en hiernaar te verwijzen. Dit is een probleem dat, wanneer zichtbaar, gewoon niet mag voorkomen. 

SD-content

Laten we beginnen met de laagste resolutie content; SD-materiaal. Er is in Nederland nog aardig wat SD-materiaal dat via de kabelproviders aangeboden wordt en helaas wordt op een scherm van 65-inch met een dergelijk hoge resolutie wel meteen duidelijk dat SD-content niet datgene is dat je er op moet kijken. SD-materiaal is al een zeer lage resolutie en wanneer dit opgeblazen wordt naar een groot 4K-paneel blijft er maar weinig van over. Hoe goed de upscaler ook is die in een tv zit (en deze is erg goed), daar is lastig tegen op te boksen. Het is dan ook niet een direct probleem van deze tv maar meer een logisch gevolg van de ontwikkeling van de tv-industrie die sneller gaat dan de contentproviders kunnen bijhouden. SD-materiaal ziet er soft uit en doet je bijna denken dat er iets mis is met je ogen, zo wazig kan het soms overkomen. Het is dan ook niet aan te raden veel SD-materiaal op deze tv te kijken maar soms kom je er niet onderuit en het wachten is dan ook op de verschillende omroepen om daadwerkelijk volledig op HD over te stappen. Overigens worden er niet veel problemen als artifacts of motion-blur geïntroduceerd wat wel een teken is dat de upscale-engine zijn werk prima doet. Er wordt dus alles uit SD-materiaal gehaald dat er inzit. Dat gezegd hebbende; als je een tv als de UE65H7500 koopt dan mogen we er toch van uitgaan dat HD-content en 4K-content datgene is waar je het merendeel van de tijd naar kijkt.

HD-content

Nu we SD-content gehad hebben kan ik al verraden dat het gelukkig alleen maar beter wordt. De UE65H7500 weet op alle vlakken namelijk absoluut te overtuigen. Zowel HD-content van de digitale tv-aanbieders als HD-content van Netflix en Blu-ray spat van het scherm. Samsung heeft een perfect functionerende upscale-engine ontwikkeld die HD-content net dat extra zetje geeft ten opzichte van een standaard Full HD tv. HD-materiaal wordt dan ook zeer scherp en overtuigend weergegeven. Daarbij is de kleurweergave, mits juist afgesteld, van hoog niveau, met natuurlijke kleuren, realistische huidtinten en vooral ook boven gemiddelde grijswaarden. Dit laatste zorgt ervoor dat subtiele details in donkere delen van het scherm zichtbaar blijven, bijvoorbeeld details op een donkere jas. Wel moet gezegd worden dat content van Netflix en andere streamingdiensten soms wat last heeft van artifacts die door compressie veroorzaakt worden, maar daar kom je niet onderuit.

Het contrast, het verschil tussen het witste wit en zwartste zwart, ligt op zeer hoog niveau maar zorgt niet voor een té dynamische en verzadigde weergave. Wanneer er in één beeld zowel hard wit als diep zwart verschijnt houdt de tv zich prima staande, zonder bij-effecten als clouding of halo-effecten, nadelen die op menig lcd led tv te vinden zijn. Daarnaast is dit de eerste lcd led tv waarvan ik zonder twijfelen kan zeggen dat de zwartwaarden zeer dicht in de buurt van die van de betere plasma tv’s komen. Alleen wanneer je dit model naast een topmodel als de Panasonic ZT60 zou zetten kun je wellicht nog verschil zien, maar dat verschil is niet groot meer. Samsung heeft vooral ook op dit gebied grote sprongen gemaakt en dat vertaalt zich in een indrukwekkend realistische weergave van HD-content. Momenteel is een Blu-ray schijfje nog het ultieme medium om de beste weergave te verzorgen. Als het bronmateriaal van hoog niveau is kom je dankzij de upscaler aardig dicht in de buurt van 4K-content en wordt qua algemene beeldkwaliteit nauwelijks tot niet onder gedaan voor de beste tv’s die je momenteel kunt kopen.

4K-weergave

Datgene waar dit model natuurlijk helemaal in uitblinkt is de weergave van 4K-materiaal, daar is het hoge resolutie paneel immers voor bedoelt. 4K-materiaal is er echter nog maar weinig, waarover later meer, maar datgene wat je kunt vinden is absoluut de moeite van het zoeken waard. De alinea’s van het HD-kopje kunnen hier eigenlijk geplakt worden, met de toevoeging dat de resolutie je dieper in de content trekt. Wanneer het materiaal dat je bekijkt native 4K is, dus in 4K-resolutie is opgenomen, krijgt de film (of demovideo) een extra dimensie. Alle subtiele details, van bladeren aan bomen tot pukkels in een gezicht, worden ineens zichtbaar en haarscherp weergegeven. De gedetailleerde en scherpe weergave is uitmuntend te noemen. Wanneer je 4K-materiaal van een dienst als Netflix kijkt valt het, met name bij donkere scenes, op dat er een compressie op ligt. Dit toont zich in de vorm van artifacts die zo nu en dan tevoorschijn komen, maar absoluut niet aan de kijkervaring afdoen.

Daarbij is de verwerking van snelle bewegingen, van de camera of van objecten in beeld, zowel in HD als 4K nagenoeg perfect geregeld. Zonder de motion-opties aan te zetten weet de tv snelle bewegingen nauwkeurig bij te houden, wat zorgt voor een strakke weergave zonder trillingen, haperingen of motion-blur. Er kan hier en daar, met name bij snelle sporten, een licht stotter-effect optreden maar dit kun je opvangen door in het Motion Plus-menu de optie ‘LED Clear Motion’ te activeren. Overigens moet wel gezegd worden dat 4K-content van Netflix, in de vorm van House of Cards, nogal problemen geeft met lip-synch. We hebben alle stappen geprobeerd maar kregen het niet voor elkaar de audio en het beeld gelijk te krijgen. Dit lijkt echter iets dat Netflix nog moet afstemmen, en niet direct een probleem van de tv.

3D-weergave

Net zoals alle andere 3D-modellen van Samsung maken de HU7500-modellen gebruik van de actieve 3D-techniek en worden er standaard twee actieve 3D-brillen meegeleverd. Deze brillen zijn bijzonder licht en zitten comfortabel, zelfs over een bril, maar hebben als nadeel dat er teveel licht door de zijkanten kan komen. Dit komt door het aparte design waar Samsung voor gekozen heeft. Met name wanneer je overdag naar 3D-materiaal kijkt kan dit irritant zijn. Voordeel is dat de lenzen niet te donker zijn en dus niet direct verlangen dat de helderheid van het beeld opgeschroefd moet worden.

Afgezien van het minpuntje van de brillen is de 3D-ervaring op de UE65H7500 comfortabel en indrukwekkend. De tv weet een realistisch plaatje met voldoende diepte neer te zetten, zonder al teveel in te leveren aan de beeldkwaliteit die we hierboven besproken hebben. Van crosstalk is nauwelijks sprake, de 3D-ervaring is dan ook nagenoeg perfect. Wel een minpuntje is dat er in de 3D-modus ruis aan het beeld toegevoegd wordt. Wanneer we Gravity in 2D en Gravity in 3D met elkaar vergeleken viel op dat in 3D-modus vooral egale oppervlakken als een gezicht of een witte lucht snel korrelig(er) werden. Ook de motion-handling in 3D is iets minder dan in 2D. Snelle bewegingen of bewegingen met veel detail in het beeld kunnen eerder stotterend overkomen. Dit was bijvoorbeeld het geval wanneer we vanuit het oogpunt van George Clooney de aarde bekijken. Het is minimaal, en er valt dus mee te leven, maar kan met een lage instelling van Motion Plus grotendeels opgevangen worden. De ruis werd echter na het inschakelen van de ruisfilters niet minder.

Gaming

Op het gebied van gaming is de HU7500 qua beeldkwaliteit absoluut een hoogvlieger, en met de game-modus aan wordt je voorzien van vloeiende beelden. Echter, de input-lag is blijkbaar iets waar Samsung zich niet echt mee bezighoudt. De UE65HU7500 is met een input-lag van 70ms niet echt geschikt voor diegenen die bijvoorbeeld shooters spelen waarbij de reactietijd van groot belang is. Afgezien van dat verzorgt de tv een indrukwekkend plaatje en een prima game-ervaring.

Reflecties en kijkhoeken

De hoge helderheid van de tv zorgt ervoor dat reflecties in een feller verlichte ruimte niet dermate opvallen dat je er last van hebt. Het comfortabel overdag kijken van content behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Ons model stond naast een raam en dit zorgde overdag niet voor een noemenswaardige mindere kwaliteit. Wat betreft de kijkhoeken kun je zonder problemen in een hoek van 35 graden naar content kijken zonder teveel aan beeldkwaliteit te moeten inleveren. In een grotere hoek gaan de helderheid en het contrast wel zichtbaar achteruit.

4K-content

We hebben de weergave van 4K-content hierboven al behandeld, maar toch wil ik de 4K-content, en dan vooral de beschikbaarheid ervan, nog even apart benoemen. Het is namelijk belangrijk om te weten dat er op dit moment nog nauwelijks materiaal in deze hoge resolutie beschikbaar is. 4K Ultra HD klinkt heel aantrekkelijk, en dat is het kijkend naar het model uit deze review ook, maar ik merkte voor mijzelf al snel frustraties over het feit dat er gewoon nauwelijks tot geen goede en vooral ook leuke content te vinden is. Via Samsung heb ik wat demovideo’s gekregen en via verschillende websites zijn wat korte demovideo’s te downloaden, maar echt een film of iets dat hier in de buurt komt hoef je nog niet te verwachten.

De enige uitzondering is op dit moment de serie House of Cards die via Netflix te streamen is. Hoewel hier dus een compressie op ligt is de kwaliteit, zoals hierboven omschreven, indrukwekkend goed. Via YouTube zijn ook heel wat 4K-clips te vinden maar de kwaliteit hiervan, met name door de compressie, haalt het niet bij datgene dat Netflix biedt en is dus eigenlijk zonde. Het liefst zien we natuurlijk zo min mogelijk compressie, al zal dat voor streamingdiensten geen optie zijn. Zal 4K Blu-ray hier dit jaar een oplossing voor gaan bieden? Ik hoop het.

Samsung HU7500 – audiokwaliteit

Het mag duidelijk zijn dat we onder de indruk zijn van de beeldkwaliteit van de Samsung HU7500-serie, maar ook de audioweergave stelt niet teleur. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om een prima audioweergave uit een zeer slanke behuizing te persen. Zelfs de lage tonen komen, voor een flatscreen tv, zeer aardig over. Daarbij zijn dialogen goed verstaanbaar en worden ze niet snel overstemd door audio-effecten, en kun je het audioveld redelijk breed trekken door de virtual surround-modus in te schakelen. Het niet aanschaffen van een extern luidspreker systeem voor een dergelijke tv hoor je me niet zeggen maar mocht je een keer de ingebouwde speakers van de televisie willen gebruiken stellen ze absoluut niet teleur.

Samsung HU7500 – conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat de Samsung HU7500-serie modellen tv’s zijn waar we zeer van onder de indruk waren. Zo is en blijft het Smart tv-platform van Samsung gebruiksvriendelijk en rijkelijk gevuld met apps, zijn de tv’s voorzien van een slank en strak design en is de overall beeldkwaliteit indrukwekkend goed. Met name bij de weergave van HD- en 4K-content blinkt de UE65HU7500 uit en mogen we spreken van één van de beste tv’s die je momenteel kunt kopen. Echter, het is niet allemaal perfect. Ons model, en ik benadruk dit nogmaals, had last van vertical banding. Daarbij moet ook gezegd worden dat hoewel 4K-content adembenemend mooi is, er nog maar weinig van te krijgen is. De vraag is of dit aanbod op korte termijn hard zal groeien. Andere kleine minpuntjes van dit model zijn de hoge input-lag en de 3D-brillen die teveel licht doorlaten aan de zijden.

Hoewel het vertical banding-issue dermate aanwezig was dat we dat we dat niet door de vingers kunnen en willen zien, nemen we dit niet mee in de uiteindelijke beoordeling. Simpelweg omdat dit een uitzondering is, het normaal gesproken direct opgelost wordt door de fabrikant en we gezien hebben dat dit probleem niet standaard op deze modellen zichtbaar is. Het is echter wel verstandig de tv die jij aanschaft hierop te controleren, welke tv je ook koopt. Dit model zou ik in ieder geval direct laten omwisselen voor eenzelfde model dat de 9 die we hem geven verdient, want verdienen doet deze tv het absoluut.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Modern, gebruiksvriendelijk Smart tv-platform
  • Strak en slank design
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit

Minpunten
  • Gebrek aan 4K-content is frustrerend

  • Ruis en kleine motion-issues in 3D-modus
  • Hoge input-lag

Reacties (67)