Review: Samsung UE55JS9000 (JS9000-serie) SUHD tv

28 april 2015 + 10 minuten 9 Reacties
Samsung-JS9000-review-feature

In deze review kijken we naar de Samsung UE55JS9000, een 55-inch SUHD tv met Ultra HD-resolutie, quantum dots, 3D-weergave en Tizen-software.

Eén van de nieuwe termen die we dit jaar tegenkomen is SUHD, een term die verzonnen is door Samsung en op de topmodellen lcd led-tv’s van het bedrijf te vinden is. In deze review kijken we naar één van deze topmodellen; de UE55JS9000 (JS9000-serie), met onder meer quantum dots, HDR-weergave, de hoge 4K Ultra HD-resolutie en natuurlijk het nieuwe Tizen smart tv-platform.

Samsung JS9000 – specificaties

De Samsung JS9000-serie is één van de premium series die Samsung dit jaar naar Nederland brengt. Alleen de JS9500-serie is nog een stapje hoger, maar deze tv’s komen alleen in formaten van 65-inch en groter. De modellen in de JS9000-serie zijn iets kleiner en dus ook iets betaalbaarder, maar komen nog steeds rijkelijk uitgerust met de nieuwste features en functies.

De modellen in de JS9000-serie beschikken onder meer over de hoge 4K Ultra HD-resolutie, een quantum dot-filter dat voor een groter kleurbereik moet zorgen, ondersteuning voor HDR-materiaal, het nieuwe Tizen smart tv-platform, een octacore-procssor, de One Connect-box en natuurlijk de Smart Premium Remote afstandsbediening. Qua beeldtechnieken beschikken de tv’s over een 2200 PQI, Precision Black en Peak Illuminator Pro. Het scherm van de JS9000-modellen is, net als bij veel van de nieuwe Samsung tv’s, gebogen.

In deze review kijken we naar de 55-inch UE55JS9000. Dit model heeft een adviesprijs van 3.799 euro meegekregen. Daarnaast bestaat de JS9000-serie uit de 48-inch UE48JS9000 met een adviesprijs van 3.199 euro en de 65-inch UE65JS9000 met een adviesprijs van 5.999 euro. De conclusies in deze review gelden voor alle modellen uit deze serie. Een compleet overzicht van alle modellen, specificaties en prijzen vind je in de Samsung 2015 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K-materiaal en van Samsung hebben we een kort demofilmpje met HDR-materiaal ontvangen.

Samsung JS9000 – design

Het mag duidelijk zijn dat de Samsung UE55JS9000 over een gebogen scherm beschikt. Samsung heeft ervoor gekozen het overgrote deel van de 2015 line-up van een gebogen scherm te voorzien en hoewel we dat niet helemaal begrijpen zal er vast en zeker een markt voor zijn. Het gebogen scherm is en blijft een persoonlijke voorkeur, met name als we kijken vanuit een esthetisch oogpunt. Je moet het mooi vinden. Invloed op de beeldkwaliteit heeft het echter ook, iets waar we later op terugkomen.

De Samsung JS9000-modellen zijn zeer opvallende tv’s, met name dankzij het zilverkleurige design. De complete lijst heeft een zilveren (of geborsteld aluminium) afwerking meegekregen en de brede Y-voet ziet er zo goed als hetzelfde uit. Het is echter allemaal plastic, wat toch jammer is voor een tv uit deze prijsklasse. Zeker de voet had toch wel wat meer gewicht mogen hebben. Deze nieuwe voet zorgt er overigens voor dat je de tv niet kunt draaien, iets waar rekening mee gehouden moet worden. Wij geven zelf de voorkeur aan een wat donkerdere afwerking van de lijst want met deze zilveren kleur komen alle reflecties van buitenaf of van lichten in de kamer op je af. Daarbij zijn vingerafdrukken zeer snel zichtbaar. Onderaan het scherm bevindt zich overigens niet een extra rand met hier uitsparingen voor speakers (naar voren gericht) en een status-led.

Net zoals bij de topmodellen van vorig jaar zijn de aansluitingen niet meer achterop de tv te vinden. Alleen de stroomtoevoer (met een veel te korte kabel helaas) en de One Connect-box moeten nog achterop de tv aangesloten worden. De One Connect-box is dé plek voor de overige aansluitingen. Hierop vinden we onder meer drie usb-poorten (waarvan één usb 3.0-poort), vier hdmi 2.0-ingangen, een optische audio-uitgang, een smartcard-reader en een ethernetpoort terug. Overigens hoeft deze laatstgenoemde poort niet per se gebruikt te worden aangezien WiFi ingebouwd is. Over deze One Connect-box, welke handig is voor het flexibel aansluiten van je componenten, moeten we echter meteen één minpunt kwijt. Het apparaat maakt nogal een lawaai, iets dat direct na installatie opviel. Het is dus aan te raden deze box zo goed mogelijk weg te werken in een kast(je).

De JS9000-modellen worden geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de vernieuwde Smart Remote-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een cursor-functie toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar mocht dit een probleem zijn kun je de premium ogende en aanvoelende Smart Remote-afstandsbediening gebruiken. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening en een bewegingssensor (pointer). Met deze pointer zijn elementen op het scherm eenvoudig en snel te selecteren. Door zijn gebogen vorm en de structuur (met inkepingen) aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Ook de knoppen voelen solide en hoogwaardig aan. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet. Helaas is het momenteel alleen mogelijk de app op een apparaat van Samsung te installeren, iets dat wij niet hebben.

Samsung JS9000 – gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak is er niet bijzonder veel veranderd ten opzichte van vorig jaar, al is natuurlijk het Tizen-platform nieuw. Maar, de algemene menu’s voor instellingen en installatie zijn grotendeels onveranderd gebleven. Wel heeft Samsung het menu wat simpeler vormgegeven, zonder al teveel kleur en met strakke, witte symbolen. Dit komt net wat moderner en simpeler over, en komt dus het gebruiksgemak iets ten goede.

De menu’s van de tv zijn eenvoudig te navigeren, reageren redelijk snel op input en bij de meeste opties staat kort uitgelegd wat ze inhouden zodat je ook weet wat je doet als je met de instellingen gaat spelen. Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua instellingen, maar hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Als je de JS9000-modellen voor het eerst aanzet wordt je redelijk snel door de belangrijkste instellingen geloodst, waaronder het zoeken van zenders, het instellen van je WiFi-netwerk en het aanmaken van een Samsung-account om volledig gebruik te maken van het Tizen smart tv-platform. Dit smart tv-platform, waar we later dieper op ingaan, werkt mede dankzij een octacore-processor vrij soepel. Het schakelen tussen apps levert nauwelijks vertraging op en het scrollen door app-lijsten en menu’s gaat redelijk snel. Wel moet gezegd worden dat het net wat te lang duurt voordat de tv op de afstandsbediening reageert na het inschakelen.

Samsung JS9000 – features

Smart tv-platform (Smart Hub)

Op het gebied van smart tv-software is er dit jaar een hoop veranderd bij Samsung. De Koreaanse fabrikant maakt nu namelijk gebruiken van het Tizen-besturingssysteem. Deze software is volgens Samsung de toekomst en moet ook op apparaten als smartphones, tablets en zelfs printers verschijnen.

Het smart tv-platform ziet er dit jaar drastisch anders uit en hoewel we fan waren van de software van vorig jaar moet gezegd worden dat het dit jaar beter is. Het hele platform is een stuk eenvoudiger, met minder geavanceerde pagina’s of opties, duidelijke elementen en een eenvoudigere bediening.

Wanneer je tv kijkt of een filmpje (buiten het smart tv-platform in bijvoorbeeld Netflix) kijkt krijg je door de pointer-knop aan te raken op de Smart Remote vier keuzes voorgeschoteld. Bovenin het scherm krijg je een icoontje te zien waarmee je toegang krijgt tot een groot aantal snelle instellingen, waaronder instellingen voor het beeld en de audio, en ook verschijnt er een cijferblok te zien waarmee je snel een bepaalde zender kunt opzoeken. Links vinden we een icoontje voor het snel veranderen van het volume terug, rechts verschijnt een icoontje waarmee je toegang krijgt tot de zenders en de gids. Onderin verschijnt het icoontje van de Smart Hub.

De Smart Hub is het onderdeel dat ook drastisch geminimaliseerd is. Je komt niet meer op een echte hub (lees: pagina) uit met alle smart tv-mogelijkheden. In plaats daarvan zie je onderin het scherm, in een soort waaier/balk, de meest recent gebruikte apps en inputs en een klein blokje met aanbevolen apps. Klik op het kleine blokje en je krijgt een grotere waaier te zien met apps die Samsung aanraadt. Ook is vanuit deze waaier toegang tot de app-bibliotheek. In deze bibliotheek vind je een compleet nieuw overzicht van alle beschikbare apps, gesorteerd op categorie. De meest populaire en bekende apps zijn hier te vinden maar Samsung lijkt nog niet op hetzelfde niveau als vorig jaar te zitten. Zo hebben we bijvoorbeeld Pathé Thuis, Nu.nl en Videoland niet kunnen vinden.

Zoals je leest en ziet is het smart tv-platform een stuk eenvoudiger geworden, zonder extra pagina’s die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. De Tizen-software heeft een lage leercurve en je krijgt dus snel door waar je moet zijn voor bepaalde functies. Als je overigens direct een overzicht van alle inputs wilt krijgen is daar de source-knop op de afstandsbediening voor. Hiermee krijg je bovenin het scherm een waaier met de beschikbare inputs. De Tizen-software is redelijk snel en het schakelen tussen apps verloopt soepel. Helaas is het app-aanbod nog niet dat wat we van Samsung gewend zijn maar we verwachten dat daar gedurende dit jaar snel verandering in komt.

Smart Interaction

Een tv wordt allang niet meer alleen bediend middels een afstandsbediening. Samsung loopt op dit gebied voorop en implementeert verschillende andere mogelijkheden. Zo kun je de tv middels spraak en bewegingen bedienen en is er een app ontwikkeld waardoor de tv middels een smartphone of tablet te bedienen is.

Bewegingsherkenning voor handen en vingers is alleen beschikbaar op modellen met een camera en daarmee is de JS9000-serie niet uitgerust. Wel kan de pointer van de Smart Remote gebruikt worden en dat werkt vrij nauwkeurig. Door je duim op de pointer-knop te leggen kun je vrij snel elementen op het scherm selecteren maar soms, in verschillende toepassingen (waaronder de browser), duurt het even voordat de cursor zijn plek gevonden heeft. Ook werkt de cursor niet in apps van derden. Een populaire app als Netflix moet dus gewoon nog met de pijltjes-toetsen bediend worden.

In de Smart Remote-afstandsbediening zit ook een microfoon verwerkt waardoor je bepaalde spraakcommando’s kunt gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ‘Start Netflix’ of ‘Start Smart Hub’ te roepen en vervolgens wordt door de tv automatisch de betreffende functie geopend. De spraakbediening werkt redelijk nauwkeurig maar het is voor de beginner nogal lastig in te schatten wat wel en niet herkend wordt. Een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden ontbreekt helaas. Daarbij is meer een feature om te laten zien wat er mogelijk is, wat niet bar veel is. Wellucht het meest vervelende is dat de functie alleen via een on-screen menu geactiveerd kan worden en dus niet via de afstandsbediening. Het gebruik is omslachtig, onduidelijk en nodigt gewoon niet echt uit voor herhaling.

Webbrowser

Net als alle andere software binnen het smart tv-platform is ook de browser vernieuwd. Samsung heeft de nieuwe browser vrij simpel gehouden maar toch zijn we minder tevreden dan vorig jaar. Met name de pointer/cursor heeft moeite in de browser, bij het invullen van het adres en het scrollen, waardoor de browser gewoonweg minder uitnodigt gebruikt te worden. Qua snelheid hebben we weinig klachten maar het is jammer dat deze browser geen verbetering is maar juist een verslechtering.

Samsung JS9000 – beeldkwaliteit

Het draait allemaal natuurlijk om voornamelijk één ding; de beeldkwaliteit. Samsung heeft de JS9000-modellen, waaronder dus ook de UE55JS9000, uitgerust met de nieuwste technieken en features, waaronder edge lit led-achtergrondverlichting met pseudo-local dimming, een 2200 PQI, Precision Black en Peak Illuminator Pro, Wide Color en een krachtige upscaler waarmee lage resolutie content verbeterd kan worden.

Belangrijkste instellingen

Bij elke tv die we testen proberen we met zo min mogelijk geavanceerde aanpassingen de optimale beeldkwaliteit te creëren.Voor de Samsung JS9000-modellen geldt dat vanuit de doos de Film-modus de beste beeldkwaliteit biedt (Samsung heeft deze modus in de loop van de tijd tot een redelijk hoog niveau weten te tillen), maar met wat kleine aanpassingen kun je er nog wat extra’s uithalen.

Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film Dynamisch contrast: Uit Kleurtint: Warm2 Film Zwart: Aan

Bij bovenstaande instellingen hebben we nog een paar toevoegingen. Zo is het verstandig om Smart LED (pseudo-local dimming) in te schakelen omdat hiermee de meeste clouding- en backlight-issues geminimaliseerd worden. Daarbij zorgt deze optie voor diepere zwartwaarden. Het verschil tussen de drie instellingen is minimaal maar wij hebben voor ‘Laag’ gekozen. Daarbij hebben we de optie Auto Motion Plus op ‘Aangepast’ gezet om vervolgens LED Clear Motion in te schakelen. Deze optie zorgt voor een iets soepelere en scherpere weergave van snel bewegende beelden en objecten, zonder hiermee negatieve effecten als bijvoorbeeld een homevideo-effect te introduceren. Het enige kleine nadeel is dat sommige mensen door deze optie een flicker-effect waarnemen en dat de helderheid iets achteruit gaat. Het blijft een compromis.

Quantum dots

Voordat we verder op de beeldkwaliteit ingaan moeten we vermelden dat dit model van Samsung een SUHD tv is en dat dit inhoudt dat Samsung quantum dots gebruikt. Simpel gezegd komt dit erop neer dat de tv een groter kleurbereik kan weergeven, iets dat bereikt kan worden door in het menu het kleurbereik op ‘eigen’ te zetten. Echter, de content moet ook een groter kleurbereik hebben om hiervan te profiteren en op dit moment is er nog geen content beschikbaar met een groter kleurspectrum dan rec709-standaard. Wanneer je het grotere kleurbereik toch gebruikt bij deze content zorgt dit voor een te verzadigde en onnatuurlijke weergave. Het is dus meer een voorbereiding op wat komen gaat.

Algemeen

In een review van een tv kijken we eerst altijd naar de algemene beeldeigenschappen, waaronder het backlight en de uniformiteit hiervan, de zwartwaarden, clouding-issues en mogelijke problemen met onder meer halo-effecten. Hoewel het niet perfect is hebben we over deze algemene eigenschappen van de JS9000-modellen weinig te klagen. Het scherm heeft minimaal last van clouding-issues maar deze verdwijnen nagenoeg compleet met de hierboven genoemde ‘Smart LED-optie’ ingeschakeld en rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is (niet geheel onlogisch gezien de edge lit-verlichting) een hele lichte waas zichtbaar.

Maar, ook dit laatste stoort niet in een mate dat het de kijkervaring beïnvloedt. Let wel dat deze minpunten in een hoek groter dan 30 graden duidelijker worden. De zwartwaarden van dit topmodel zijn indrukwekkend goed, beter dan menig topmodel lcd tv dat we de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen. Qua contrast zit het dus absoluut goed; ook in scenes met bijvoorbeeld veel schaduwen blijven subtiele en donkere details zeer goed zichtbaar.

SD-content

Hoewel je met een tv van dit kaliber niet eens aan SD-content zou moeten denken zou het kunnen voorkomen dat je alsnog een tv-uitzending of film tegenkomt met een lage resolutie. Dan is het echter goed om te weten dat de UE55JS9000 hier maar weinig moeite mee heeft. Samsung heeft het upscalen van lage resolutie content, zowel SD als HD, goed onder de knie, dat laat het bedrijf al jaren zien. De JS9000-modellen weten zonder noemenswaardige negatieve neveneffecten volledig gebruik te maken van het grote aantal pixels. Hier en daar is licht sprake van ruis en artefacten maar ook dit beïnvloedt de kijkervaring nauwelijks. Het is een beetje inherent aan content van mindere kwaliteit. Met de LED Clear Motion-optie ingeschakeld worden ook snelle bewegingen prima opgevangen maar bij SD-content zorgt de automatische ‘Helder’-optie voor een iets rustigere weergave.

HD-content

De Blu-ray films die we nu in de winkel vinden zijn, net als veel content op diensten als Netflix en via digitale tv-zenders, in HD-kwaliteit en op dit gebied laat de UE55JS9000 absoluut zien een topmodel te zijn. De tv biedt een haarscherp plaatje dankzij een prima scaler en laat een zeer breed maar tegelijkertijd natuurlijk en realistisch kleurspectrum zien. Zwartwaarden zijn indrukwekkend diep en ook de grijsgradaties laten zien dat we met een topmodel te maken hebben. In donkere delen van het scherm (of de scene) is en blijft zeer veel detail zichtbaar, wat je alleen maar meer in een film of serie trekt. Bij de weergave van HD-content raden we aan de LED Clear Motion-optie aan te laten aangezien je zonder deze optie, met name bij content waarin snelle bewegingen voorkomen (bijvoorbeeld sport of actie), soms last kunt hebben van ietwat stotterende beelden.

4K-weergave

De Samsung UE55JS9000 is natuurlijk een 4K Ultra HD tv, of zoals Samsung het noemt, een SUHD tv. Dit bekent dat je een groot aantal pixels tot je beschikking hebt en hier pas volledig en optimaal gebruik van maakt wanneer je native 4K-content bekijkt. Helaas is het aanbod hiervan nog niet groot en wachten we nog steeds op de eerste Ultra HD Blu-ray discs. Maar, wanneer je een abonnement op Netflix hebt en goed zoekt naar mooie 4K-content op YouTube, kun je al optimaal genieten van dit scherm. Wij hebben onder meer DareDevil en House of Cards in 4K-resolutie op de UE55JS9000 bekeken.

Hoewel de content op Netflix gecomprimeerd is middels de HEVC-codec is de kwaliteit buitengewoon indrukwekkend. Vooral de scherpte spat van het scherm, met een natuurlijk en dynamische kleurweergave, diep zwart en een overtuigende weergave van details. Hier en daar kun je last hebben van artefacten door de compressie maar ook hier valt snel doorheen te kijken. Daarbij is de verwerking van snelle bewegingen, van de camera of van objecten in beeld, zowel in HD als 4K nagenoeg perfect geregeld.

HDR-ondersteuning

De Samsung JS9000-modellen beschikken over ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range). Simpel gezegd betekent dit dat de tv’s een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten hebben. Echter, ook hier geldt de regel die we bij het kopje quantum dots genoemd hebben; de content moet wel in HDR beschikbaar zijn. Nu is HDR momenteel nog een lastig verhaal omdat er verschillende standaarden zijn en niet helemaal duidelijk is welke standaard nu exact compatibel is met de JS9000-modellen van Samsung. Daarbij heeft de UE55JS9000 geen bijzonder hoog contrast of een bijzonder hoge helderheid om HDR-materiaal in volle glorie weer te geven. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je als consument nog nauwelijks aan HDR-materiaal kunt komen. Maar, wij hebben een korte demovideo van Samsung gekregen en dit zag er zeer fraai uit. De tv wist bijzonder intense wittinten weer te geven zonder in te leveren op het gebied van diepe zwartwaarden. Daarbij spatten de kleuren (met meer gradaties) van het scherm, zonder onnatuurlijk over te komen.

3D-weergave

Helaas worden er geen 3D-brillen met de JS9000-modellen geleverd, deze moeten dus los aangeschaft worden, en dat terwijl er gewoon 3D-ondersteuning aanwezig is. Dit vinden we toch wel een belangrijk minpuntje, zeker kijkend naar de prijs die je voor deze topmodellen moet betalen. Daar hadden twee brilletjes gewoon bij moeten zitten, of we nu wel of niet klaar zijn met 3D.

We hebben de 3D-weergave dus helaas niet kunnen testen maar we verwachten dat Samsung op dit vlak weinig meer geïnvesteerd heeft. De kans is dus groot dat de 3D-ervaring overeenkomt met de modellen van vorig jaar en dat was al prima. De ontwikkeling bleek toen al stil te staan. De bekende nadelen van actief 3D blijven echter nog altijd aanwezig. Zo zijn de brilletjes prijzig, kun je kans hebben op flicker-effecten en blijft crosstalk in kleine mate aanwezig.

Gaming

Wanneer je veel games speelt waarbij de reactiesnelheid van groot belang is dan is de UE55JS9000 één van de beste opties van dit moment. Dit model kent namelijk een input-lag van 24 ms in de game-modus en is daarmee gewoon een zeer goed presterend model. De lage input-lag zorgt ervoor dat de acties die je uitvoert met een controller sneller op tv weergegeven worden en je dus beter/sneller kunt reageren in spellen waar dit van groot belang is.

Reflecties en kijkhoeken

Wanneer we naar de kijkhoeken kijken dan wordt eigenlijk direct duidelijk dat we met een gebogen scherm te maken hebben. Wanneer je meer dan zo’n 30 graden uit het midden gaat zitten gaat de beeldkwaliteit snel achteruit. Dit heeft een lagere helderheid en levenloze (laag contrast) beelden tot gevolg. Ook valt vanuit een hoek op dat er iets sprake is van backlight-bleeding en clouding. Het is dus geen tv waar je met de hele familie omheen gaat zitten, iets dat we ook in eerdere reviews van gebogen tv’s aangekaart hebben. Voor reflecties is dit model iets minder gevoelig want Samsung heeft hiervoor een nieuw filter ontwikkeld. Maar, door de kromming van het scherm vallen meer objecten in de huiskamer, of juist de objecten buiten (als de tv bij het raam hangt), op.

Samsung JS9000 – audiokwaliteit

Op het gebied van audioweergave stellen de JS9000-modellen gelukkig niet teleur. Samsung heeft er voor gekozen de speakers onder het scherm te plaatsen en dus naar voren te laten wijzen. In de ‘lijst’ zitten twee 20 Watt speakers, vergezeld door dual 20 Watt subwoofers aan de achterzijde. Deze combinatie zorgt voor een redelijk rijk, dynamisch en vol geluid, een stuk beter dan het geluid van de gemiddelde flatscreen (of gebogen) tv. De UE55JS9000 weet een redelijk breed geluidsveld te creëren, met voldoende scheiding tussen links en rechts, voldoende warmte en helderheid in dialogen en zelfs aardig wat lage tonen. Bij hoge volumes houdt de tv zich nog prima staande, zonder dat het geluid begint te vervormen. Voor muziek klinkt het systeem ietwat te wollig maar muziek luisteren via je tv doen we meestal niet vaak. Zoals altijd raden we wel aan een goed audiosysteem bij een tv van dit kaliber aan te schaffen. Dan haal je toch meer uit je home cinema-ervaring.

Samsung JS9000 – conclusie

Is de Samsung UE55JS9000 voor bijna 3.800 euro de perfecte tv? Het is immers een nogal fors prijskaartje. Dat prijskaartje is dan ook één van de minpunten, niet iedereen heeft immers een dergelijk budget. Maar, verdere minpunten hebben eigenlijk geen betrekking op de belangrijkste eigenschappen van beeld en audio. De One Connect-box maakt in onze optiek teveel lawaai en de 3D-brillen hadden natuurlijk gewoon meegeleverd moeten worden voor dit geld. Maar, verder valt er vrij weinig te klagen. De JS9000-modellen bieden erg veel waar voor je geld, met name op het gebied van gebruiksvriendelijke smart tv-software (met de hoop dat het app aanbod snel groeit), een indrukwekkende beeldkwaliteit en een prima audioweergave. Voor een premium prijs ben je daarbij dankzij de quantum dots voorbereid op content met een groter kleurbereik en dankzij HDR-ondersteuning op content met een groter dynamisch bereik. Deze laatste twee features moeten zichzelf echter nog wel bewijzen zodra we hier als consument voldoende toegang tot hebben. Alles bij elkaar genomen is de JS9000 absoluut een topmodel lcd led tv waar je als consument die op zoek is naar een optimale beeld- en audioweergave met voldoende smart tv-opties niet snel spijt van zult krijgen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Simplistisch en gebruiksvriendelijk Tizen-platform
  • Goede audioweergave
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit; HD en 4K

Minpunten
  • One Connect-box maakt teveel lawaai

  • Prijzig
  • Geen 3D-brillen meegeleverd

Reacties (9)