Samsung The Sero – specificaties
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.
We sluiten het jaar af met een review van wat ongetwijfeld het meest opmerkelijke Samsung tv-toestel is. The Sero mikt voluit op jonger publiek, verknocht aan TikTok en Instagram, die hun video’s voor een belangrijk deel in portretmode bekijken. Kan The Sero ons verleiden?
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.
Wat | Ultra HD LED-LCD-tv |
---|---|
schermformaat | 43 inch (109 cm), vlak |
Aansluitingen | 3x HDMI (3x v2.0, eARC, ALLM), 2x USB, 2x antenne, Bluetooth |
Extra's | HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Quantum 4K Processor |
Afmetingen | 565 x 1200 x 327 mm (incl. voet) |
Gewicht | 33,3 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 115 (G) / HDR 135 watt (G) |
Adviesprijs | 999 euro |
Een ongewone televisie, dat vraagt om een ongewoon design. The Sero (QE43LS05T) is niet bedoeld om op het tv-meubel te staan! Neen, hij neemt gewoon een plekje in de kamer in, op de vloer. Het scherm leunt naar achter, een brede poot zorgt voor de nodige steun. Er zit flink wat gewicht onderin de behuizing. Dat is uiteraard nodig, want bij het zwenken van het scherm wil je dat alles stevig blijft staan.
Het hele toestel is afgewerkt in navy blue plastic. Dat ziet er goed uit, maar niet bijzonder luxueus. Er zijn ook geen andere kleuren beschikbaar, dat viel ons een beetje tegen (marineblauw is niet onze favoriete kleur), zeker voor een toestel dat toch een hippe insteek heeft. De voorzijde onderaan is met stof bekleed, daarachter schuilen de luidsprekers.
Het is al bij al een best leuk ontwerp. De bedoeling is ook dat je The Sero kan verplaatsen, maar door zijn gewicht is dat zeker geen evidentie. Denk je dat dat een waarschijnlijk scenario is, schaf dan de optionele wieltjes aan. Zo hoef je enkel het stopcontact uit te trekken en kan je The Sero rustig rondrijden in huis.
The Sero (QE43LS05T) heeft een zeer specifiek publiek én gebruik voor ogen (smartphone gebruikers), en dat merk je wel bij de aansluitingen. Drie maal HDMI 2.0, en als HDMI 2.1-features krijg je enkel eARC en ALLM. Verder zijn er alleen nog twee USB-aansluitingen en twee antenne-aansluitingen.
Geen hoofdtelefoonuitgang, daarvoor moet je Bluetooth gebruiken. Maar opvallend, ook geen ethernetaansluiting. WiFi is er uiteraard wel. Alle aansluitingen schuilen achter een deksel aan de achterzijde onderaan. Je kan kabels langs de steun laten weglopen om het kabelmanagement wat netjes te houden.
The Sero gebruikt, net zoals andere Samsung tv’s, het Tizen Smart Hub systeem. De installatie zou dus wel vlot verlopen, maar daar wachtte ons toch een verrassing. The Sero moet immers volledig geïnstalleerd worden via de Samsung Smart Things app op je smartphone. Dat is een logische keuze, het toestel dient immers specifiek voor gebruik met een smartphone. In de eerste stap liep het echter mis. De app vond de tv wel, maar weigerde te verbinden met de tv. Geen probleem dachten we, we installeren wel op de klassieke manier met de remote. Dat is echter geen optie. Het kan echt enkel via de smartphone. Ook een ethernetkabel aansluiten is geen oplossing, want… geen ethernetaansluiting beschikbaar. En WiFi kan je uiteraard enkel configureren via de Smart Things app. Uiteindelijk hebben we het toestel een factory reset gegeven, waarna we toch de installatie konden uitvoeren.
Bij deze, een tip voor Samsung: voorzie de mogelijkheid om toch op de klassieke manier met de remote te installeren.
De Tizen Smart Hub kennen we al, dus laten we onmiddellijk kijken naar de speciale functies van The Sero (QE43LS05T). Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub. The Sero draait met een druk op de knop (op de remote of in de Smart Things app) van verticale (portret) mode naar horizontale (landschap) mode. Het is een klassieke 16:9 televisie in de horizontale stand, en een doel voor je portret- video’s in de verticale stand.
Je kan configureren wat de tv toont als hij gewoon in portretmode staat. Dat kan via Smart Things of via het icoontje links naast het Home icoon in het startmenu (zie foto hierboven). Je stelt daarmee een soort screensaver in, ofwel met eigen foto’s of met sfeerbeelden of video’s van Samsung. Erg leuk, en zeer decoratief. De laatste optie die je daar vindt is de ‘Soundwall’, dat zijn visualisaties voor je muziek. Je gebruikt ze door muziek af te spelen via Bluetooth of via Smart View.
Maar we zijn uiteraard vooral nieuwsgierig naar het gebruik van The Sero voor video. De portretmode gebruik je door het scherm zelf te roteren, bijvoorbeeld met de remote, en vervolgens portret-content af te spelen. Samsung claimt dat The Sero ook zelf roteert op basis van de gedetecteerde content, maar dat was in onze testen heel zelden het geval. Bijna altijd moesten we manueel ingrijpen. Dat is uiteraard geen groot probleem.
Van waar haal je portret-content? De meest voor de hand liggende opties zijn TikTok, Instagram en Snapchat. Maar al die apps staan niet op je tv, en moet je dus via Mirroring op de tv bekijken. Mirroring veroorzaakt een licht kwaliteitsverlies, dus ideaal is het niet, maar de impact is gering. Dat verliep vlekkeloos met de Samsung Galaxy S21 die we meegeleverd kregen (via Smart View). Je smartphone scherm en de tv hebben niet dezelfde beeldverhouding. Je kan daarom in de instellingen van de app selecteren of je het smartphone scherm wil beperken tot 16:9 formaat zodat het schermvullend is op de tv (en je dus kleine zwarte balken boven en onder de content hebt op je smartphone). Of je kan kiezen voor een volledig smartphone scherm, maar dan heb je wat zwarte balken op de tv. De eerste optie lijkt ons bijna altijd de beste.
Minder geluk hadden we met onze Google Pixel 4a, die weigerde te mirroren naar The Sero, ook vanuit de Smart Things app was dat niet mogelijk. Dat is vermoedelijk een beperking van de Pixel, maar het legt wel bloot dat je voor de zekerheid best over een Samsung Smart Phone beschikt. Gebruik je iOS, geen probleem, The Sero heeft Airplay2 aan boord, dus je iPhone kan je perfect mirroren naar The Sero.
YouTube en Netflix kan je casten naar The Sero, dat werkt dus zonder kwaliteitsverlies (en werkte ook feilloos op onze Pixel). Je kan de YouTube-app op The Sero zelf overigens gebruiken in portret-mode. Video in portret, het is ons altijd verteld dat dat ketterij is, maar eerlijk waar, er zijn prachtige video’s te vinden die illustreren dat er wel degelijk knappe dingen mee te maken zijn. Deze ‘Impact’ van Bluearth Production bijvoorbeeld.
De tv kreeg de standaard Samsung afstandsbediening mee, dus niet de nieuwe versie met fotovoltaïsch paneel op de achterzijde. De witte remote levert een beperkt aantal toetsen, maar die werken prima samen met de Smart Hub interface. Bovendien vermoeden we dat je veel gebruik zal maken van je smartphone.
Rechts bovenaan voorzag Samsung een toets om het scherm te roteren, dat is naast de volumetoets de belangrijkste reden om de remote bij de hand te houden.
The Sero heeft een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks (die hij dus ook niet via eARC doorgeeft). Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig. Via TV Plus stream je een aantal extra kanalen binnen via het internet. Ze zijn geïntegreerd in de Live tv omgeving. Om het echt nuttig te maken hoopt Samsung het huidige zenderaanbod in TV Plus uit te breiden, mogelijk zelfs met lokale content. Ambient Mode krijg je uiteraard ook en er is een iets beperktere versie van ‘PC on TV’ waarbij de videochat-optie via Google Duo lijkt te ontbreken. MultiView is helaas niet beschikbaar op The Sero.
The Sero (QE43LS05T) gebruikt de Samsung Quantum Processor 4K, dus goede beeldverwerking is verzekerd. Goede deinterlacing, scherpe upscaling, prima ruisonderdrukking, die zaken kennen we allemaal. Toch zien we vergeleken bij de andere modellen die we dit jaar testten een paar verschillen. Zo detecteert hij iets trager wanneer er horizontale of verticale overlays/tickers op het scherm komen. Zo’n lopende tekst is dan enkele seconden wat gescheurd, of stottert, waarna de processor plots wel de juiste cadans vindt en de tekst duidelijk is. Zoals op alle Samsung modellen zit de ruisonderdrukking achter een eenvoudige aan/uit instelling. Die ruisonderdrukking kan in sommige gevallen het beeld wat zachter maken, maar is essentieel als je kleurbanden wil wegwerken. In onze donkere Game Of Thrones scène waren de kleurbanden echter opvallend minder storend, vermoedelijk omwille van het beperkte contrast. Dus waren we eerder geneigd om die instelling uit te laten. Maar omdat de doorsnee content via TikTok/Instagram eerder matig van kwaliteit is raden we toch aan om die instelling geactiveerd te laten. Je kan dan altijd ‘scherpte’ een kleine duw geven, tot 5 bijvoorbeeld. En hoe verleidelijk het misschien is om de Contrastverbetering te activeren, we raden het af. De laag stand maakt het beeld fletser, de hoog stand drukt te veel zwartdetail weg.
The Sero is uitgerust met een 50/60 Hz paneel, dus verwacht je best niet te veel bewegingsscherpte. Er is een duidelijk zichtbare dubbele, wazige rand bij snel bewegende voorwerpen, ook als je ‘Beeldscherpte instellingen’ op ‘Auto’ zet. Met ‘LED clear Motion’ is er een optie om Black Frame Insertion te activeren (wat is BFI), en dat maakt randen aanzienlijk minder wazig, maar de dubbele rand wordt daardoor nog duidelijker zichtbaar. Bovendien zie je dan ook een 60Hz-flikker, dus al bij al laat je dat beter uit staan. De motion interpolation houdt redelijk goed stand, maar in snel bewegende beelden blijft er altijd een duidelijke stotter, zelfs als je ‘Trilvermindering’ op 10 zet. ‘Auto’ lijkt ons voor deze groep instellingen nog de beste keuze.
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Expertinstellingen | Beeldscherpte Instellingen |
Beeldmodus: Film mode Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Helderheid: 50 Contrast: 40 Scherpte: 5 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 Contrastverbetering: Uit Filmmodus: Auto Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 Schaduwdetail: 0 RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Auto of Aangepast:
Trilvermindering: 68_10 Ruisreductie: Auto of Off |
The Sero kreeg een IPS-paneel, en dat betekent een matig contrast met een goede kijkhoek. Dat is een zeer redelijke keuze voor dit toestel. Het primaire doel is entertainment van je smartphone bekijken, niet high-end filmplezier leveren. Kijk je met vrienden, dan zit bovendien niet iedereen recht voor het scherm, en heeft de ruime IPS-kijkhoek dus wel wat meerwaarde.
Dat gezegd zijnde, met een ANSI-contrast van 850:1 ga je geen diepzwart ervaren. De tv gebruikt global dimming, en op een meer vergevingsgezind patroon halen we nog 935:1 maar meer kan je niet krijgen. Het scherm heeft een redelijke uniformiteit, goed in heldere beelden, maar een klein beetje helder in de hoeken bij donkere beelden. Bovendien heeft het scherm wat last van ‘glare’, maar dat is vooral zichtbaar vanuit een hoek.
De ‘Film’ beeldmode is degelijk gekalibreerd. De grijsschaal is een tikje te koel, dat zal niet storen. De gammawaarde is correct, maar toont relatief lichte schaduwnuances. Dat vermijdt echter niet dat The Sero een beetje zwartdetail verliest. Gecombineerd met het matige contrast leidt dat tot erg matige resultaten in donkere scènes. De kleurweergave is wel prima, en heldere beelden komen dan ook prima tot hun recht. Net wat je wilt voor al je TikTok en Instagram plezier.
Deze tv mikt echt niet op HDR-kijkplezier, maar hij ondersteunt het natuurlijk wel. Zoals alle Samsungs biedt hij HLG, HDR10 en HDR10+. Maar met een maximale helderheid van 386 nits is hij niet echt uitgerust om HDR-beelden tot hun recht te laten komen. Daar komt nog eens bij dat hij op een 2% venster dimt tot 208 nits. Kleine lichtaccenten boeten dus nog in aan helderheid. De quantum dot achtergrondverlichting zorgt weliswaar voor 90% DCI-P3 kleurbereik (66% Rec.2020), dus wat kleurweergave betreft heeft hij wel de nodige troeven.
We bedachten ons, waarom heeft Samsung The Sero geen 500 nits piek gegeven? Daarmee zou het beeld er al een pak beter uitzien? Maar dat zou niets veranderen aan het matige contrast. En zonder degelijke local dimming zouden HDR-beelden dus altijd wat fletser dan gehoopt lijken.
We zien in de HDR Film beeldmode min of meer dezelfde trend als in SDR. Het scherm drukt een klein beetje schaduwdetail weg, maar accentueert wat er wel zichtbaar is vrij sterk. Door de erg lage maximale piekhelderheid moet het scherm sterkt tonemappen, en verliezen HDR-beelden redelijk wat impact. Dat effect wordt sterker wanneer de content gemastered met hoge piekwaardes zoals 4.000 nits. De Sero poogt wel degelijk om witdetail te bewaren, maar moet de beelden dan wel flink wat donkerder maken dan bedoeld. De kleurweergave is ok, maar kan zeker beter.
Het IPS-paneel van de QE43LS05T heeft een goede kijkhoek. Het beeld wordt vanuit een hoek wel donkerder, maar bewaart goed kleur en contrast. In donkere kamer zie je wel flink wat glare vanuit een hoek, maar dat lijkt ons sowieso niet het meest typische gebruik van dit scherm.
The Sero is maar een matige keuze als je een gamer bent. De input-lag van 26,4ms is niet slecht, maar is tegenwoordig ook niet echt goed te noemen. Het 50/60Hz scherm ondersteunt uiteraard geen HFR (120fps), en ook VRR is niet ondersteund. De enige feature die je krijgt is ALLM.
Een van de aangenaamste verrassingen van The Sero is zijn prima geluidskwaliteit. De 4.1 60 Watt geluidsinstallatie levert meer dan stevige klank en flink wat bas op de koop toe. Dat is niet alleen erg goed nieuws voor je tv-plezier maar ook voor je muziek. Je mag The Sero gerust ook gebruiken als Bluetooth-speaker, de leuke muziekvisualisaties krijg je er dan gratis bij.
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Voor projectortesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
Samsung The Sero (QE43LS05T) is niet zo maar een tv, en dat moeten we in het achterhoofd houden. Maar zijn unieke eigenschappen zijn geen reden om de basis te negeren. Voor HDR is hij maar matig uitgerust, met beperkte piekhelderheid en contrast. En ondanks zijn hippe karakter is dit niet de beste keuze voor hardcore-gamers, zonder HDMI 2.1 en met een matige input-lag. Tot slot, en dat vinden we nog het lastigste, is de compatibiliteit met niet-Samsung smartphones niet ideaal. Dat is vermoedelijk niet geheel of altijd de schuld van Samsung, maar je houdt er best wel rekening mee.
Anderzijds haal je werkelijk een unieke tv in huis. Het leuke en handige design fleurt je woonkamer op, ook als je geen tv kijkt. Met de optionele wieltjes rijd je hem ook gemakkelijk rond. De beeldkwaliteit is prima, met goede beeldverwerking en degelijke kalibratie. Het IPS-scherm garandeert een ruime kijkhoek. Het scherm roteren gaat vlot, en geloof ons, je kijkt plots helemaal anders naar TikTok, Instagram of Snapchat. Dankzij de goede audio-uitrusting dubbelt The Sero ook als Bluetooth-speaker, mét leuke visualisaties.
The Sero is echt niet voor iedereen, je moet vallen voor het design, of echt verknocht zijn aan verticale videocontent. Met de prijs kunnen we leven.
Samsung The Sero (QE43LS05T) is niet zo maar een tv, en dat moeten we in het achterhoofd houden. Maar zijn unieke eigenschappen zijn geen reden om de basis te negeren. Voor HDR is hij maar matig uitgerust, met beperkte piekhelderheid en contrast. En ondanks zijn hippe karakter is dit niet de beste keuze voor hardcore-gamers, zonder HDMI 2.1 en met een matige input-lag. Tot slot, en dat vinden we nog het lastigste, is de compatibiliteit met niet-Samsung smartphones niet ideaal. Dat is vermoedelijk niet geheel of altijd de schuld van Samsung, maar je houdt er best wel rekening mee.
Anderzijds haal je werkelijk een unieke tv in huis. Het leuke en handige design fleurt je woonkamer op, ook als je geen tv kijkt. Met de optionele wieltjes rijd je hem ook gemakkelijk rond. De beeldkwaliteit is prima, met goede beeldverwerking en degelijke kalibratie. Het IPS-scherm garandeert een ruime kijkhoek. Het scherm roteren gaat vlot, en geloof ons, je kijkt plots helemaal anders naar TikTok, Instagram of Snapchat. Dankzij de goede audio-uitrusting dubbelt The Sero ook als Bluetooth-speaker, mét leuke visualisaties.
The Sero is echt niet voor iedereen, je moet vallen voor het design, of echt verknocht zijn aan verticale videocontent. Met de prijs kunnen we leven.
Reacties (2)