Review: Samsung QE65Q67R (Q67R- en Q60R-serie) Ultra HD QLED tv

22 mei 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Samsung Q67R

In deze review bekijken we de Samsung QE65Q67R, een 65-inch QLED lcd led tv uit de Q67R-serie die voorzien is van HDR10+ en de Smart Hub.

De QLED reeks van Samsung is bijzonder uitgebreid, en overspant het aanbod van de absolute top tot de middenklasse. De specificaties verschillen vaak maar op enkele strategische plaatsen. We reviewen de QE65Q67R, het model dat zich net boven het basis QLED model bevindt. De Q67R-serie is hetzelfde als de Q60R-serie. Het verschil zit hem puur in de kleur en de luxere afstandsbediening.

Samsung QE65Q67R – specificaties

  • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2.0, ARC, ALLM, Freesync, 2K HFR), 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, 1x CI+-slot, Quantum processor 4K, Smart Controller, stemcontrole, Ambient Mode
  • Afmetingen: 1.456 x 917 x 323 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 26,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 118 / 0,5 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs: 1.899 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung QE65Q67R – design

De Q67R mag dan wel een middenklasser zijn, het design straalt nog steeds wat luxe uit. Het toestel heeft een vrij slank profiel (6 cm) dat er dankzij de licht gewelfde rug slanker uitziet dan het is.

De mooi afgewerkte rug is net zoals de andere QLED modellen voorzien van een horizontaal streeppatroon. Het kader is ongeveer een centimeter breed, en heeft matgrijze, geborsteld metaalkleurige afwerking.

De Q67R staat op twee elegante voeten, die zijn afgewerkt in eenzelfde kleur als het kader. Ze ogen erg slank en compact, maar nemen in de diepte toch meer plaats in dan de centrale voetplaat van de Q90R (32 cm vs 29 cm).

Aansluitingen

Geen One Connect Box op dit model, de aansluitingen staan allemaal op het toestel. Ze staan wel allemaal aan de zijkant, wat voor een mooi afgewerkte rug zorgt, en een strakke wandmontage vergemakkelijkt.

Het toestel is uitgerust met vier HDMI aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Ze ondersteunen ALLM (Auto Low Latency Mode), VRR (Freesync), ARC en HFR (2K 120p). Daarnaast zijn er twee USB-aansluitingen, een digitaal optische audio-uitgang, de bedrade netwerkaansluiting en drie antenneaansluitingen. Er is WiFi voorzien en Bluetooth is beschikbaar voor wie een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken.

Samsung QE65Q67R – gebruiksgemak

De installatie verloopt vlot en snel. Je kunt die uitvoeren met de afstandsbediening, of je kiest er voor om de Samsung SmartThings-app op je smartphone te gebruiken. Die laatste optie is iets handiger om je Samsung account te registreren (al is dat niet vereist). Je kunt de SmartThings-app later ook als remote gebruiken.

De menu’s voor alle instellingen en de Smart Hub werken erg vlot, dat is naast het grote gebruiksgemak een sterke troef voor Samsung. Wie in de menu’s kijkt, merkt dat de meeste beeld- en geluidsinstellingen schuilen in de ‘expert-instellingen’ van het respectievelijke menu. Voor sommige instellingen moet je ook in het ‘Algemeen’ menu zijn, een belangrijk voorbeeld hiervan zijn alle game-mode instellingen.

Afstandsbediening

De remote van de Q67R is dezelfde als die op de high-end Samsung Q90R. Daarmee onderscheidt dit toestel zich van de lagere Q60R én de hogere Q70R en Q80R.

De slanke, luxueuze remote is uitgevoerd in licht metaal, en voelt erg aangenaam. De toetsen zijn makkelijk te bedienen en je vindt ze zelfs op de tast. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub zodat je het gebrek aan toetsen zelden als een gemis ervaart.  Onderaan de remote vind je drie sneltoetsen voor Netflix, Prime Video en Rakuten TV.

Je kunt de One Remote Controller gebruiken als universele remote voor je randapparaten. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen en scroll naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je doorloopt een erg eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar.

Samsung QE65Q67R – features

Smart tv-platform

De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Smart functies

Bij de apps is een van de belangrijkste toevoegingen de Apple TV app, en ondersteuning voor Airplay 2. Beide functies zijn sinds kort beschikbaar (firmware 1065).

De QE65Q67R (Q67R-serie) is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.

Vorig jaar werd de ondersteuning voor de oudere formaten Divx en xVid verwijderd uit de mediaspeler. Ook DTS-soundtracks speelt de Samsung niet af. Dat is jammer, want op die twee gebreken na is de mediaspeler van Samsung erg volledig (HEVC, HDR, én ondertitels). De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon voor stemcommando’s en zoekopdrachten. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken, maar dat had slechts matig succes. Om te vermijden dat Bixby ongewild geactiveerd wrdt als je tv kijkt, klik je op de microfoon, en selecteer ‘Explore Bixby’. In het volgende scherm selecteer je rechts bovenaan de instellingen, kies ‘Voice Wake up’ en zet dit af.

Ambient Mode

Met Ambient Mode wil Samsung je televisie een camoufleren in de woonkamer. Dat is net erg nuttig voor deze grote schermformaten die anders een groot zwart vlak in de woonkamer zijn als je geen tv kijkt. Ambient Mode kreeg dit jaar een flinke uitbreiding.

Zo zijn er meer verschillende patronen die je kunt tonen, en kan je de kleuren van een aantal patronen afstemmen op je woonkamer. Gebruik de tv als een fantastisch fotokader, infokader of kunstinstallatie, mogelijkheden genoeg. De SmartThings app is een handige manier om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.

Samsung QE65Q67R – Beeldkwaliteit

De QE65Q67R (Q67R-serie) maakt uiteraard gebruik van een VA-paneel met quantum dot technologie, maar een gebruikt een Edge LED achtergrondverlichting in plaats van de Full Array achtergrondverlichting die we in alle hogere modellen terug vinden.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Film Mode Expertinstellingen Expertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 26
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 0
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Laag*
Auto Motion Plus: *
Contrastverbetering: Uit
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 26. Die helderheid is prima en je kunt nog veel hoger gaan, al activeer je dan best de lichtsensor, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
  • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook kleurbanden goed weg, maar kan verlies van detail veroorzaken.
  • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 8-10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Samsungs Quantum Processor 4K vind je in de volledige QLED line-up. Deze processor levert uitstekende resultaten voor alle typische taken. Ruisonderdrukking scoort goed, zowel voor willekeurige ruis als voor blokvorming (compressieruis). Beide eigenschappen schuilen achter de instellingen ‘Clean Digital View’. Diezelfde instelling activeert ook de verwijdering van kleurbanden in zachte gradiënten. De ‘Auto’ stand levert prima resultaten, maar we merken wel dat hij in die stand te veel detail weghaalt, zeker in donkere scènes. Onderstaand beeld uit Game Of Thrones (seizoen 8, episode 1) illustreert dat duidelijk.

Links staat ‘Clean Digital View’ in Auto, rechts in ‘Laag’. Je merkt duidelijk dat het detail op het standbeeld links in beeld en op de arm en borstplaat van Jon Snow (who still knows nothing) rechts in beeld, sterk uitgegomd is. Laat de ‘Auto’ stand dus voor zeer oude bronnen en beperk je, indien gewenst, tot de ‘Laag’ stand.

De ‘Scherpte’ instelling kan je licht optrekken tot maximaal 5-10. Bij hogere waardes voegt de processor te veel vals detail toe.

De bewegingsscherpte ligt in lijn met de verwachtingen binnen deze categorie. Je verliest een minimum aan detail in snel bewegende beelden, en bewegende voorwerpen hebben een licht wazige contour. Voor het beste detail en vloeiende beelden zet je ‘Auto Motion Plus’ in de ‘Auto’ stand. Je ziet dan hier en daar wel een beeldfout als een voorwerp beweegt tegen een complexe achtergrond. Kies ‘Aangepast’, met ‘Wazigheidsvermindering’ op 8-10, en ‘Trilvermindering’ op 6-8 als een degelijke alternatief. Vermijd ‘Led Clear Motion’, het flikkerende beeld is een te hoge prijs voor wat extra detail.

Het VA-paneel van de Q67R heeft een uitstekende zwartwaarde. Het ANSI-contrast klokt af op 5.246:1, een bijzonder goed resultaat. Je mag ondanks het ontbreken van local dimming een sterk beeld verwachten. Bij verduistering merk je wel dat de zwartwaarde uiteraard niet perfect is. Maar anderzijds wordt het beeld ook niet geplaagd door veranderende helderheid. Alle zwartdetail is mooi zichtbaar.

De ‘Film’ mode is goed gekalibreerd. Naast uitstekend contrast en veel zwartdetail te bieden, blijkt ook de grijsschaal vrij neutraal. Ze is enkel over heel de lijn iets te koel (lichte blauwe overtoon), maar dat zal nooit storen.  Kleurweergave en huidstinten zijn prima.

HDR

Zoals alle Samsung tv’s ondersteunt de Q67R-serie HDR10, HDR10+ en HLG. We blijven hopen dat Samsung op een dag toch overstag gaat voor Dolby Vision.

Wat onmiddellijk opvalt is de betrekkelijk lage piekhelderheid. We meten een maximum van ongeveer 445 nits, zowel op een 10% venster als op een volledig wit scherm. Dat valt net onder onze grens van 500 nits, maar van een QLED scherm hadden we meer verwacht. Zeker als we zien dat een NU8000 vorig jaar gemakkelijk 800 nits haalde. Het kleurbereik is identiek aan dat van de Q90R-serie, 88% DCI-P3 en 65% Rec 2020. Vermits dit toestel geen Ultra Viewing Angle film gebruikt, lijkt de daling ten opzichte van vorig jaar dus nog een andere oorzaak te hebben. Nogmaals, het verschil is vrij klein, en vooral zeer extreme groene en rode tinten zijn iets zwakker.

Dit toestel is wel vrij goed gekalibreerd, met een goede kleurweergave. Het toestel toont alle witdetail. Anderzijds start het afrollen van de helderheidscurve vrij snel, alles boven de 100 nits is donkerder dan het moet zijn. We zien geen overmatige helderheid zoals op de Q90R. Dat laatste is echter enkel het geval bij metadata van 1000 nits. Bij metadata hoger dan 1000 nits maakt de Samsung de donkere tinten wel helderder en rolt de helderheidscurve zelfs nog sneller af. Dat is een slechte keuze want dat betekent dat de beelden aan impact verliezen (je maakt immers donker delen helderder en heldere delen donkerder). Er is dus voldoende potentieel aanwezig voor een leuke HDR-ervaring, maar met een betere kalibratie zou je er nog meer uithalen.

Reflecties en kijkhoeken

De nieuwe Ultra Viewing Angle technologie vind je niet terug op dit model, dus moet de Q67R-serie het stellen met de vrij beperkte kijkhoek van een typisch VA-paneel. Je verliest erg snel aan contrast, al van bij een relatief kleine kijkhoek en er is een lichte kleurverschuiving. De QE65Q67R gaat vrij goed overweg met reflecties, maar voor het beste resultaat vermijd je toch best direct invallend licht.

Gaming

In de film beeldmode meten we een lag van 86,4 ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 15,6 ms en dat is een topresultaat. De spelmode activeer je in de instellingen, onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus’. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmode aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen, al gaat de lag dan wel richting 40ms (nog steeds goed).

Ook de andere gamefuncties die we terug vonden op de Q90R zijn terug te vinden op dit model. Samsung biedt ondersteuning voor VRR (Variabel Refresh Rate), onder de noemer Freesycnc (zoals de gelijknamige technologie van AMD). Wanneer je ‘Games verbeteren’ activeert, verheldert de tv zwartdetail in beperkte mate zodat je beter in de schaduwen ziet, en past hij het geluid aan.

Samsung QE65Q67R – Audiokwaliteit

Waar je wel duidelijk inlevert: de audioprestaties. De tv kan krachtig uit de hoek komen, maar je hoort dan al snel dat de processing de basweergave en de hoogste tonen dichtknijpt om te vermijden dat de luidsprekers in oversturing gaan. Voor dagelijks gebruik, geen probleem en vrij typische prestaties voor dit segment: heldere stemmen, vrij zwakke bassen. Voor serieus film- en muziekgeweld ben je aangewezen op een externe oplossing.

De tv kan, met behulp van de Intelligent mode, de klank aanpassen aan de ruimte. Dat vereist een zeer korte test (uit te voeren in het menu van intelligent mode: ‘Capaciteit van tv controleren’). Het resultaat is hoorbaar, maar zal ongetwijfeld afhangen van je opstelling. Probeer het zeker uit, je kunt het indien gewenst ook eenvoudig uitzetten.

De QE65Q67R (Q67R-serie) kan Dolby Atmos doorgeven aan een soundbar of AV-receiver via de HDMI-ARC aansluiting, op voorwaarde dat je de Atmos track in Dolby Digital Plus zit.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Samsung QE65Q67R – Conclusie

Wie onderaan in de QLED line-up winkelt, moet onvermijdelijk een deel van de verbeteringen zoals een Full Array achtergrondverlichting laten liggen. Het meest opvallend is de relatief beperkte lichtopbrengst vergeleken bij modellen van vorig jaar, en de HDR-kalibratie die de beelden een deel van hun impact ontneemt. Het VA-paneel heeft een beperkte kijkhoek, en de audioprestaties zijn eerder matig. De prijs zou absoluut correct zijn met een iets hogere lichtopbrengst, maar nu komen er wel concurrenten in beeld die goedkoper zijn (de Panasonic TX-65GXW804 of TX-65GX830 bijvoorbeeld), en zeker als je modellen uit vorig jaar (zoals de Samsung 65NU8000) ook meeneemt in de vergelijking.

Wat je wel krijgt is de nieuwe Quantum Processor 4K, gecombineerd met een VA-paneel met uitstekend contrast en goede kleurweergave. De bewegingsscherpte is nog prima, en dankzij een uitgebreide set gaming functies is dit scherm een aanrader voor gamers. Alhoewel hij voor HDR wat potentieel laat liggen is het resultaat nog best goed. En zeker voor SDR-content is het beeld erg mooi. De gebruiksvriendelijke Smart Hub zorgt voor een fijne smart tv omgeving, en Ambient Mode geeft je tv een functie als hij uit staat.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende contrast
  • Goede kleurweergave
  • Degelijke bewegingsscherpte
  • Gebruiksvriendelijke Smart Hub

Minpunten
  • Geen Dolby Vision

  • Ietwat lage piekhelderheid voor HDR
  • Beperkte kijkhoek
  • Matige audioprestaties

Reacties (1)