Review: Q Acoustics 3000i-serie luidsprekers voor surround

24 juni 2018 + 10 minuten 1 Reacties
Q Acoustics 3000i review

De Q Acoustics 3000-familie vonden we al veel kwaliteit bieden voor een redelijk bedrag. Nu is er de 3000i-serie, met een nauwelijks merkbare naamsverandering en een zeer gelijkaardige propositie. Toch zijn er redenen genoeg om voor de nieuwere versie van deze elegante designspeakers van Q Acoustics te kiezen.

Q Acoustics 3000i serie luidsprekers

Eerder op het jaar werden we uitgenodigd voor een lanceringsevent van Q Acoustics. Niet in Engeland, waar dit merk zijn thuisbasis heeft bij de Armour Home-holding (ook bekend van QED-kabels), maar in Duitsland bij de lokale distributeur. Daar kregen we de nieuwe 3000i voorgesteld, een familie van elegante en betaalbare luidsprekers die heel sterk op de 3000-reeks lijken maar toch niet als opvolgers zijn bedoeld. Vooralsnog blijven de 3000-speakers en de 3000i-luidsprekers naast elkaar bestaan.

De 3000i-familie bestaat uit meerdere 2-wegsluidsprekers, incluis een centerspeaker en een zeer slanke subwoofer. Ze zijn ook heel elegant en modern van uiterlijk. Net wat je nodig hebt als je in de woonkamer een surroundopstelling wil neerzetten zonder ruzie te krijgen met de partner. In deze test bekijken we een 5.1-opstelling, bestaande uit een set 3050i-speakers van 798 euro/paar, een set 3020i’s van 299 euro per paar, een 3060S-subwoofer van 399 euro en een 3090Ci van 199 euro. Met andere woorden, een 5.1-set van net geen 1.700 euro. Toegegeven, dat is niet niets, maar het is ook niet echt veel voor een volwaardige surroundset. Door de vele luidsprekers die je nodig hebt om zelfs een minimale 5.1-surroundervaring te krijgen, kijk je altijd wel aan tegen een zekere uitgave aan. Maar je krijgt er wel veel voor terug.

Streling voor het oog

In deze prijscategorie zijn er zeker alternatieven voor de 3000i-reeks, maar weinigen zijn zo fraai afgewerkt. De verschillende speakermodellen delen uiteraard hetzelfde design, waardoor je eindigt met een surroundopstelling die in zijn geheel er gewoon heel netjes uitziet. Dat verrast ons niet. Q Acoustics is een merk dat vanaf zijn oprichting doorhad dat speakers ook een plaats moeten krijgen in moderne woonkamers waar misschien wel hippe betaalbare meubels van Ikea of Made.com staan. Dat inzicht legde het bedrijf geen windeieren, want in het Verenigd Koninkrijk is Q Acoustics zeer succesvol geworden met speakers die relatief compact zijn en ‘zacht’ ogen.

Ook de 3000i-speakers blijven trouw aan die designfilosofie gericht op interieurharmonie. Zo geven de sterk afgeronde hoeken aan de zijkanten ze een heel moderne uitstraling, ongeacht welke kleur je kiest. Je kunt kiezen uit vier versies, die allemaal gelijk geprijsd zijn (bij de 3000-reeks was dat anders). Hoewel alle vier afwerkingen mooier ogen dan voorheen, is de knapste overduidelijk de totaal nieuwe English Walnut. Walnut bij de 3000-reeks betekende een minder overtuigend houtpatroon aan de zijkanten en een zwarte voorkant, maar bij de 3000i is gekozen voor een fineer die heel de speaker bedekt. Bovendien is er een vrij realistisch reliëf aangebracht, waardoor de English Walnut-uitvoering heel wat luxueuzer aanvoelt dan je zou verwachten op dit prijspunt. Het is niet helemaal perfect (aan de rand tussen voor- en zijkant zie je van heel dichtbij een fijne witte lijn waar de fineerlagen elkaar afwisselen, bijvoorbeeld), maar toch wel verdomd goed voor zijn prijs. Er zijn zeker duurdere speakers die minder verzorgd ogen. Een andere blikvanger is de ring rond de woofers en tweeter in glanzend metaal, wat voor een streepje extra klasse zorgt.

De afgeronde vormen van de speakers zijn niet puur gekozen om de 3000i-familie interieurvriendelijker te maken. Er zijn akoestische redenen voor, onder meer om staande golven in de kast te beperken. De 3000i-speakers zijn bovendien geconstrueerd op basis van de kennis opgedaan bij het ontwerpen van de high-end Concept 500-speakers, zegt Q Acoustics. We verstaan dat bij deze betaalbare lijn ook weer de Duitse ingenieur Karl-Heinz Fink betrokken was, de man die aan steeds meer audiomerken knowhow levert rond luidsprekerkastontwerpen. Zijn standpunt is dat een solide, resonantievrije kast een cruciale impact heeft op de geluidskwaliteit – een mening waar we ons helemaal in kunnen vinden.

Los van de nieuwe finishes en details ogen de 3050i en 3020i niet veel anders dan de vorige reeks. Dat is wel anders bij de subwoofer. Deze 3060S-subwoofer is een ongewoon ding. Zijn voorganger, de 3070S, was dat ook, maar dan toch anders. Het bevatte twee boven op elkaar geplaatste 6 ½-inch drivers om een behoorlijk diep laag te produceren, terwijl de 3060S ‘slechts’ één 200-mm driver bevat die naar de zijkant wijst. De 3060S is ook bijzonder compact voor een subwoofer, met een rechtopstaande behuizing die zich goed leent voor plaatsing achter een sofa.

Installeren

De 3000i-speakers uitpakken en installeren is niet bijzonder uitdagend. Enkel bij de 3050i heb je wat extra werk, omdat je aan de grote vloerstaander een enkele voet moet bevestigen. Hierdoor blijft deze grote, slanke speaker stabieler staan. Zeker niet onbelangrijk als je kinderen in huis hebt. De voet ontsiert de ranke lijnen wat, maar omdat het enkel achteraan de speaker is aangebracht valt het wel mee. Bij de walnootversie die wij op test hebben al helemaal, bij de witte uitvoering is het misschien meer een oogzeer. Al zorgt Q Acoustics nu bij de witte 3050i’s voor een grijze (in plaats van een zwarte) voet die minder vloekt met de kastkleur.

De 3000i-speakers zijn meestal voorzien voor spikes, maar enkel bij de 3050i en Q 3060S zijn ze meegeleverd. Voor de beste prestaties breng je de spikes best aan. Heb je een houten vloer die je liever niet beschadigt, dan kun je de scherpe punten omhullen met rubberen doppen die in de doos steken.

Alle 3000i-speakers hebben dezelfde praktische terminals waar je even vlot een gestripte luidsprekerkabel als een banaanstekker insteekt. Gedaan met de bi-wiringoptie die je bij de 3000-reeks vond, maar op dit prijspunt leek dat ons toch een overbodigheid.

We merkten al op dat de 3060S een zeer compact design heeft. Als je de sub installeert, ontdek je ook dat hij zeer slim in elkaar zit. Alle aansluitingen en een aantal controls zitten in een nis die je normaal niet ziet. Q Acoustics voorziet immers een metalen plaat die dankzij magneetjes deze holte perfect afdekt. Enkel twee verzonken draaiknoppen (volume en cut-off frequentie) blijven toegankelijk. Helemaal briljant is hoe Q Acoustics kabelmanagement aanpakt. Er is een discrete opening in de bodem van de nis waar je de stroomkabel en de kabel naar je receiver doorsteekt, zodat je ze helemaal weg kunt werken. Ook fijn: de 3060S is beschikbaar in dezelfde afwerkingen als de speakers. Bij andere merken moet je meestal tevreden zijn met een zwarte en heel misschien een witte sub. Dat is alweer die aandacht voor de interieurvrede die Q Acoustics kenmerkt.

Als je rekening houdt met het formaat van de 3060S, dan kun je niet echt veel kritiek hebben over de laagweergave. Maar de Q Acoustics-sub is wel een component dat je zou kunnen vervangen door een potigere subwoofer. Je verliest dan al de voordelen van het kleine formaat van de 3060S, maar de extra ondersteuning en verfijning die je wint zal je hele set naar een hoger niveau tillen.

Topsurround

Om de 3000i-set aan te sturen, hebben we achtereenvolgens twee receivers gebruikt. Eerst onze vaste testreceiver, de Denon AVR-X6300H, daarna ontvingen we de gloednieuwe AVR-X2500H, die qua prijspositionering goed bij de 3000i past. De review van deze nieuwe Denon-receiver lees je binnenkort hier, nu gebruiken we X2500H vooral als ondersteuning voor de test van de Q Acoustics. Als bron zetten we een Oppo UDP-203-speler in. Bij beide receivers kalibreren we de speakers via de MultiEQ-app van Audyssey. Van deze optionele app voor Denon- en Marantz-receivers zijn we een enorme fan, omdat je na de metingen nog zelf frequentiecurves kunt aanpassen.

Nog over onze opstelling: Q Acoustics zet zelf een 5.1-opstelling in de kijker die bijna hetzelfde is al wat wij testen. Het enige verschil is dat in het ‘officiële’ pakket twee 3010i’s worden geleverd in plaats van de iets grotere 3020i’s die wij gebruiken als achterste kanalen. Op zich zijn de kleinere 3010i’s daar zeker voor geschikt, het voordeel van 3020i’s is dat ze toch wat voller klinken én makkelijker aan te sturen zijn (88 dB gevoeligheid in plaats van 86 dB). Bij een goedkopere receiver kan dat een punt zijn. We merken nog op dat de gemiddelde impedantie van de 3000i-speakers rond 6 Ohm ligt, met een minimum van 4 Ohm. Voor de meeste AV-receivers is dat niet een probleem.

Bij het bekijken van de arenagevecht tussen de Hulk en Thor in het even geestige als spectaculaire ‘Thor: Ragnarok’ komen we snel tot de dezelfde conclusie als bij de test van de 3000-luidsprekers eerder dit jaar: dit klinkt helemaal goed. De 3000i-opstelling mag je zelfs behoorlijk indrukwekkend noemen, zeker als je rekening houdt met zijn prijskaartje. Moeten we een zwakker element aanwijzen, dan is het de centerspeaker. Zelfs nadat we manueel de center wat meer volume geven, blijft de stemweergave wat understated en minder vol dan we graag hebben. Dit is wellicht omdat de Q 3090 Ci niet bijzonder groot is, terwijl een centerspeaker toch wel wat volume kan gebruiken. Het is een belangrijke speaker die veel moet weergeven in het laag – en dat is lastig met een kleine kast. Maar de keerzijde is wel dat deze grote centerspeakers zelden in een gewone woonkameropstelling passen. De compacte Q 3090 Ci kun je wél nog kwijtraken voor een tv met een bescheiden voet.

Terug naar ‘Ragnarok’. Terwijl de twee Avengers elkaar bont en blauw (of moet dat groen zijn?) slagen en door de arena vliegen, beweegt de actie qua positionering mooi door de kamer. Kudos hier voor de 3050i en – vooral – de 3020i, want ze klinken veel groter dan ze zijn en zijn relatief snel. Ook tijdens de ontsnapping van de vuilnisplaneet Sakaar wordt de strijd tussen de ruimteschepen die dartelen tussen de gebouwen door prima overgebracht. Voor een bombastisch festijn zoals deze zijn de 3000i-luidsprekers helemaal geschikt. Muzikaal staan ze ook sterk, wat de finale waarbij Thor zich op de tonen van Led Zeppelins ‘Immigrant Song’ in de strijd om het behoud van Asgard gooit zoveel genietbaarder maakt. En wat als het iets verfijnder wordt? De Ultra HD-Blu-ray van ‘Kingsman: The Golden Circle’ lag al een tijdje in de testruimte klaar om uitgepakt te worden. Dit leek ons een mooie gelegenheid om de schijf uit de plastic te halen en in de Oppo te rammen. Ok, ‘verfijnd’ is inderdaad in dit geval misschien niet helemaal toepasselijk, aangezien de tweede Kingsman vanaf de eerst moment helemaal bol staat met absurd geweld, gekke camerastanden en veel muziek. Het finalegevecht tussen de twee Kingsmen en de verraderlijke Statesman – spoileralert! – in een jaren 50 restaurant is perfect om een surroundopstelling op de pijnbank te leggen. Het zit vol manische actie die rondom je beweegt, terwijl er een even manische versie van ‘Word Up’ speelt. De 3000i-opstelling laat zich niet onbetuigd, en brengt de hectische actie in deze prijsklasse wel heel goed over. Het geluidsbeeld komt heel homogeen over, misschien niet ultraprecies maar wel heel omhullend. Mooi!

Conclusie

Ze zien er niet enorm anders uit dan de 3000’s die eerder verschenen, maar de subtiele aanpassingen zijn wel geslaagd. De nieuwe walnoot-uitvoering is helemaal een verbetering en voegt heel wat klasse en stijl toe aan deze betaalbare luidsprekers. De upgrade is niet helemaal beperkt tot het visuele. De 3050i en 3020i blijven twee zeer goede speakers die nu iets verfijnder in het hoog zijn. De nieuwe Q 3060S is nog meer een klein wonder. Het is een bijzonder compacte subwoofer die iets minder indrukwekkend is dan zijn voorganger, maar wel nog beter te verstoppen valt in je woonkamer.

Wat de Q Acoustics 3000i-luidsprekers vooral bewijzen is dat je geen enorme kapitalen hoeft uit te geven om een zeer overtuigende surroundervaring in huis te halen. Op dit prijspunt is de nieuwe 3000i-reeks een referentie.

9.0

Beoordeling

Minpunten
  • Centerspeaker is wat zwakker Handige subwoofer, maar een grotere sub zal de set meer laten blinken Geen oplossing voor hoogtekanalen __END__ Luidsprekerdesign dat even slank als effectief is 3020i en 3050i presteren op topniveau Zeer en uitgekiende compacte sub 3050i is prima voor muziekweergave in stereo Prijs/kwaliteit

Reacties (1)