Review: Philips SW750M en SW700M Spotify multiroom-speakers

09 november 2014 + 10 minuten 0 Reacties
Philips-SW750M-review-feature

Een uitgebreide review van de Philips SW750M en SW700M, twee compacte en draadloze speakers met Spotify Connect voor het streamen van muziek.

Een steeds groter deel van de muziek die we beluisteren komt uit de cloud, van muziekstreamingdiensten. In Nederland heb je toegang tot een aantal diensten, waarvan Spotify momenteel de populairste is. Steeds meer fabrikanten spelen hier op in en komen met speakers die voorzien zijn van Spotify-streaming. Philips heeft hiervoor onlangs de SW750M en SW700M speakers op de markt gebracht. In deze review kijken we naar beide compacte modellen.

Philips SW700M en SW750M – specificaties

De Philips SW750M en SW700M zijn dedicated Spotify speakers. Dit houdt in dat ze alleen geschikt zijn voor het streamen van muziek die bij Spotify vandaan komt en een abonnement op de dienst is dan ook vereist om muziek te kunnen beluisteren. De luidsprekers moeten met het stopcontact verbonden worden maar kunnen overal in huis geplaatst worden om muziek te streamen, samen of als stand-alone speaker.

De SW750M en SW700M zijn voorzien van Spotify Connect. Dit houdt in dat de luidsprekers communiceren met de Spotify-app op je smartphone of tablet zodat de juiste muziek afgespeeld wordt maar de muziek wordt direct van de servers van Spotify gehaald. Je smartphone of tablet is puur voor de bediening en kan tijdens het luisteren van muziek ook voor andere zaken gebruikt worden, bijvoorbeeld het voeren van een telefoongesprek, zonder dat dit invloed heeft op de muziekweergave.

Met één druk op de knop kun je overal in huis dezelfde muziek laten klinken. Ze werken namelijk met een aparte app van Philips waarmee je meerdere speakers groepeert tot één set en waarmee je de audioweergave minimaal kunt beïnvloeden. Je stelt dat één keer in en de volgende keer selecteer je weer die speakergroep in de Spotify-app. Om het apparaat te bedienen, heb je voortaan dus alleen nog maar je Spotify-app nodig.

De serie Spotify multiroom-speakers van Philips is uitgerust met technologie van Frontier Silicon, aanbieder van technologie-oplossingen voor netwerkaudio. De serie Spotify multiroom-speakers van Philips bestaat uit twee modellen. De SW700M heeft twee drivers van 2,5 inch met compleet bereik en twee uitgebreide baspoorten. De SW750M heeft twee tweeters en twee drivers van 3 inch met compleet bereik. De SW700M heeft een adviesprijs van 99,99 euro, de SW750M kost 149,99 euro.

Philips SW700M en SW750M – design

Op het gebied van design heeft Philips beide luidsprekers vrij eenvoudig en simplistisch gehouden. Beide modellen komen qua design exact overeen, natuurlijk afgezien van de grootte. De voorzijde is voorzien van een stoffen bedekking, welke tot over de zijkanten loopt.

De bovenzijde is voorzien van een zilverkleurige afwerking en daar zien we ook de enige afspeelknoppen terug; play/pauze, het volume en het gaan naar het vorige of volgende nummer. De achterzijde is compleet zwart en daar zien we de aansluiting voor de stroomtoevoer en twee knoppen voor respectievelijk de set-up en de wps-connectie terug. Beide speakers staan op een minimale zwarte voet.

Philips SW700M en SW750M – installatie

Je kunt de Philips SW750M en SW700M zoals gezegd overal in huis plaatsen, als er maar een stopcontact in de buurt is en het WiFi-netwerk op die plek goed beschikbaar is. Voordat je de speakers met het netwerk verbindt is het dus verstandig een plek in huis te kiezen. Daarna moet je een app van Philips (SpeakerSet) installeren op je smartphone om de luidsprekers met het netwerk (en uiteindelijk elkaar) te verbinden.

De Philips SpeakerSet app zorgt ervoor dat je de speakers eenvoudig en snel met je WiFi-netwerk kunt verbinden. Hiervoor moet de speaker vanzelfsprekend met het stopcontact verbonden zijn en je smartphone met hetzelfde WiFi-netwerk als waarmee de speaker moet verbinden verbonden zijn. Vervolgens checkt de app welke speakers beschikbaar zijn en wordt je door een aantal simpele stappen geloodst zodat de speaker zelf verbinding maakt met het netwerk en je er vanaf dan nooit meer naar om hoeft te kijken. Je kunt overigens ook de wps-functie gebruiken om een speaker snel met de router te koppelen, mits dit ondersteund wordt.

Philips SW700M en SW750M – gebruik

Voordat we naar de Spotify-app overstappen om muziek te gaan streamen zijn er nog wat functies van de SpeakerSet-app die benoemd moeten worden. Die app moet op je smartphone blijven staan want hiermee kun je speakers met elkaar koppelen om zo door het hele huis dezelfde muziek weer te geven. Ook kun je losse groepen aanmaken en speakers loskoppelen als je muziek in één ruimte wilt weergeven. Het homescreen van de app geeft, na installatie van de speakers, een overzicht van welke speakers verbonden zijn met het netwerk en wat de signaalsterkte is. Met een icon aan de rechterzijde kun je een speaker koppelen met een andere speaker (House Party-modus).

Bovenin de app bevindt zich nog een volume-icon waarmee het algemene volume en het volume per speaker bepaald kan worden. Wanneer je op een specifieke speaker tikt in het homescreen krijg je informatie over onder meer de softwareversie die op die speaker te vinden is, de signaalsterkte, het netwerk en de audioinstellingen. Je kunt middels de app per speaker de Bass en Treble bepalen, minimale instellingen maar handig omdat de akoestiek van elke ruimte verschilt en de plaatsing van de speaker bijvoorbeeld voor net wat teveel bass kan zorgen. Vanuit het venster van een specifieke speaker kun je ook de software updaten of een reset uitvoeren.

Wanneer je klaar bent met de instellingen en muziek wilt streamen kun je direct naar de Spotify-app dankzij een grote banner onderin de SpeakerSet-app. Selecteer vervolgens in de Spotify-app de muziek die je wilt beluisteren en met het Connect-icoontje aan de rechter onderzijde kun je de speaker(s) of de groep met speakers selecteren die je met de SpeakerSet-app geïnstalleerd hebt. Een kind kan de was doen dus.

Het probleem van deze speakers zit hem dan ook niet in het gebruiksgemak, dat is perfect geregeld. Het probleem zit hem, in ieder geval bij onze opstelling, in het matige ontvangst van het WiFi-signaal. Je zou verwachten dat speakers die compleet afhankelijk zijn van het WiFi-signaal een meer dan goede WiFi-antenne hebben meegekregen maar helaas is dit niet het geval. Zelfs op 3,5 meter van de router, op een plek die niet beperkt wordt door muren of wat dan ook, is het signaal zelden goed en kan de Spotify-app dus geen speaker vinden om muziek op weer te geven. Natuurlijk is het WiFi-netwerk bij iedereen anders maar feit blijft dat alle andere apparaten die we hebben staan, op zelfs grotere afstand, wel perfect bereik hebben. Dit zijn onder meer een pc, een iPad, een iPhone en een laptop. Ook de receiver met Spotify Connect, welke zich bevindt op een afstand van 4 meter van de router, heeft geen enkel probleem met het ontvangst.

Het is geen wetenschappelijk verantwoordde test maar dit moet gewoon beter kunnen en je mag gewoon beter verwachten. Het is frustrerend om elke keer maar te moeten wachten op het verschijnen van een speaker in de Spotify-app, als deze al verschijnt. In de meeste gevallen wilde het even uit het stopcontact halen van de speaker wel helpen maar daar zitten we natuurlijk ook niet op te wachten. Het ontvangst laat gewoon te wensen over en laat dit nu het belangrijkste onderdeel van de speaker zijn. Wel moet gezegd worden dat wanneer de speakers eenmaal zichtbaar zijn in de app en ze gekoppeld worden met Spotify, dat de stream dan wel in 95 procent van de gevallen in stand gehouden wordt.

Philips SW700M en SW750M – kwaliteit

Over de audiokwaliteit kan ik vrij kort zijn; je krijgt waar je voor betaalt. De prijs- kwaliteitverhouding is prima en dus kunnen we niet klagen over de audiokwaliteit die de speakers voortbrengen. Het is duidelijk waar het verschil tussen beide speakers te vinden is, zoals onder het kopje van de specificaties omschreven. De SWM750M is de grotere van de twee en biedt ook duidelijk een groter bereik. De bass (lage tonen) zijn overtuigender maar ook het gehele bereik is wat groter waardoor details in muziek wat meer de kans krijgen. Na wat kleine afstellingen qua treble en bass biedt deze speaker een redelijk geluid, al ontbreekt het wat aan dynamiek. Met name op lagere volumes, bijvoorbeeld voor in de slaapkamer of en studeerkamer, is het echter meer dan voldoende en krijg je een brede en heldere audioweergave.

De kleinere speaker, de SW700M, heeft een kleiner bereik en komt qua lage tonen minder goed uit de verf, zeker als de ruimte wat groter is. Dit verschil is echter niet bijzonder groot, belangrijker is dat deze speaker meer het idee geeft dat het geluid uit een tunnel komt. Dat is wellicht wat overdreven gezegd maar het is duidelijk dat de audioweergave beperkt wordt. Naar mate het volume hoger gezet wordt krijg je daarbij het idee dat de speaker het snel zwaar krijgt. Het is een leuke speaker maar voor nagenoeg elke ruimte zou ik toch het grotere model aanraden.

Philips SW700M en SW750M – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is eigenlijk elk onderdeel van de Philips SW750M en SW700M multiroom-speakers prima te noemen. Echter, één van de belangrijkste onderdelen, het WiFi-ontvangst, laat toch echt te wensen over. Aangezien elke WiFi-opstelling verschilt qua apparatuur, sterkte en signaal kunnen we hier niet teveel gewicht aanhangen maar het is wel een punt van kritiek dat absoluut vermeld moet worden. Afgezien van dat bieden beide speakers een prima audioweergave voor een aantrekkelijke prijs, met een gebruiksvriendelijke app en een elegant maar simpel design. Mocht je deze speakers overwegen dan raad ik sowieso aan de SW750M te nemen, zelfs voor de wat kleinere ruimten. Op een laag volume weet deze speaker, voor 50 euro extra, een duidelijk betere audiokwaliteit voort te brengen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Eenvoudig te installeren
  • Eenvoudig in gebruik

Minpunten
  • WiFi-ontvangst laat te wensen over

  • Audiokwaliteit niet bijzonder

Reacties (0)