Review: Philips 65OLED903/12 OLED tv met Bowers & Wilkins soundbar

30 augustus 2018 + 10 minuten 9 Reacties
www.pieterfotografie.nl

De Philips 65OLED903/12 is het nieuwe topmodel in de 2018 OLED lineup. Philips heeft extra functionaliteit toegevoegd aan hun P5 beeldprocessor, en ging voor geluid aankloppen bij gerenommeerd audio-fabrikant B&W. Dat klinkt als een ideale combinatie voor een thuisbioscoop. Dit model is verkrijgbaar in een 55 en 65 inch schermformaat.

Philips 65OLED903/12 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x HDCP2.2), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
 • Afmetingen: 1.449 x 892 x 280 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 31,4 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 194 / 0,3 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 3.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Philips  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 65OLED903/12 – design

Wie de OLED803 en de OLED903 naast elkaar zet, ziet dat de toestellen hetzelfde sobere design delen. Het dunne OLED-paneel heeft een metalen rug en metalen randje. De elektronica en Ambilight leds zitten in een zwart plastiek behuizing aan de achterzijde die slechts een beperkt deel van het oppervlak afdekt. Het toestel staat op twee erg kleine, maar erg stabiele voeten. Het zijn niet meer dan chroomkleurig afgewerkte staafjes, waarvan een met een discreet Philips logo, het ander met een B&W logo.

Net zoals de OLED973 is de OLED903-reeks voorzien van een soundbar, maar die zit niet meer in de voet. De soundbar is heel wat kleiner, sluit naadloos aan bij het scherm, en wordt enkel verraden door de Kvadrat luidsprekerstof vooraan. Aan de achterzijde vinden we een nieuwe, opvallende luidsprekermodule.

Advertentie

Het belangrijkste nieuws is dat Philips voor deze geluidsoplossing ging aankloppen bij Bowers & Wilkins. Ze keken naar de bestaande luidsprekers en ontwikkelden een verbeterde versie die rekening houdt met de belangrijkste beperkingen van een tv: relatief kleine speakers, sub- optimale plaatsing, en gevoeligheid voor resonantie.

Aansluitingen

De 65OLED903/12 is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Je gebruikt best HDMI 1 en 2 voor HDR-bronnen, enkel die leveren de vereiste bandbreedte voor de beste HDR-kwaliteit. Er zijn twee usb-aansluitingen voorzien, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth die helaas enkel bruikbaar is voor draadloze keyboards (en de remote) maar niet voor audio. Er is wel een hoofdtelefoonuitgang.

Twee van de vier HDMI-aansluitingen, de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar onder zodat wandmontage geen probleem is.

Philips 65OLED903/12 – gebruiksgemak

Op vlak van gebruiksgemak en features nemen we onze review van de OLED803 over, de toestellen zijn op dit vlak identiek. De 2018 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 7 (Nougat).

Afstandsbediening

Philips levert twee afstandsbedieningen mee met 65OLED903/12. Die zijn identiek aan de versies die bij de 973 zaten. De klassieke remote met toetsenbord aan de achterzijde is iets breder dan we gewoon zijn, waardoor hij ook voelbaar groter is, en ligt iets minder goed in de hand. De toetsen hebben ook een vrij harde aanslag. Een iets zachtere aanslag zou het comfort verbeteren. Deze remote werkt uitsluitend met infrarood, ook voor het toetsenbord aan de achterzijde, dus goed richten blijft noodzakelijk. Door IR-zenders in de lange zijde te stoppen is het toetsenbord relatief makkelijk bruikbaar, maar het blijft minder handig dan Bluetooth.

De tweede remote is dezelfde als werd geleverd bij de OLED973. Een kleine smalle staaf, die ook met IR werkt maar als belangrijkste functie een ingebouwde microfoon heeft (die via Bluetooth werkt). Momenteel kan je eenvoudige zoekopdrachten inspreken, maar in de loop van dit jaar komt de Google Assistant (in eerste instantie met ondersteuning voor Engels, Duits, Frans en Italiaans, maar later dit jaar ook in het Nederlands) naar Android TV, en dan zullen er meer mogelijkheden komen voor de microfoon. Zo kan je rechtstreeks zoeken in andere toepassingen, en bijvoorbeeld je Hue lampen aansturen via stemcommando’s.

We blijven wel erg sceptisch over deze remote. De enige toetsen zijn volume +/-, Home, Back, een aanraakgevoelig deel dat als d-pad functioneert (het zilveren stuk boven de Back-toets), de microfoon toets, en een aan/uit toets. Lang drukken op de Home toets brengt je naar het tv-menu, en lang drukken op de OK-toets (de touchpad) brengt een opties menu op. Toch vereisen veel acties intensief gebruik van de d-pad. En dat allemaal met een aanraakgevoelige toets die regelmatig dienst weigert, en waar je soms per ongeluk een klik in plaats van een veeg-actie doet, waardoor je een ongewenste actie selecteert. We zijn nooit fan geweest van dit soort touchpads net omdat ze op een remote zelden echt betrouwbaar werken. Deze is helaas geen uitzondering. Kortom, laat de klassieke remote zeker ook op tafel liggen.

Een goed alternatief is de Philips TV remote app voor je smartphone. Die geeft je toegang tot bijna alle tv-functies, je start er apps rechtstreeks mee op en hij beschikt over een microfoon functie en toetsenbord.

Philips 65OLED903/12 – features

Smart tv-platform

Ook hier geen verschillen met de 803-reeks. Deze televisie neemt plaats in de lange rij toestellen uitgerust met de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is een standaard chipset voor Android televisies. Over het algemeen volstaat die voor een vrij vlotte ervaring, maar we blijven het jammer vinden dat er in een topmodel zoals dit niet voor een krachtigere chipset gekozen wordt. Dat zou de ervaring naar een meer premium gevoel tillen. Nu wil de set wel eens haperen, al is dat uitzonderlijk, en dat zagen we uiteraard liever niet.

Via Amazon en YouTube kan je nog steeds geen HDR-video tonen, daarvoor blijft het wachten op een software update. Bij Netflix konden we wel HDR-content bekijken.

Advertentie

Smart functies

De interface van Android TV (Nougat) is nog steeds onveranderd. Het Home scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies. Onderaan een rij met instellingen.

De Android Home toets staat rechts onder de D-pad. Philips gebruikt ook nog steeds een alternatief menu dat je activeert met de toets boven de d-pad. Dat is de snelste weg om een andere ingang te kiezen, de mediaspeler te starten, of andere functies voor live-tv zoals de zendergids, of opnames te bekijken.

De 65OLED903 is uitgerust met een enkele tuner en CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is onmogelijk.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld. Download Kodi uit de app-store, en je te televisie wordt een echte mediabibliotheek.

Ambilight

Geen Philips tv is volledig zonder Ambilight. De driezijdige versie schijnt kleuren op de wand achter de televisie die overeenkomen met het beeld op het scherm. Zo lijkt het beeld nog groter. Hou er wel rekening mee dat je dus wat vrije ruimte moet laten rond het scherm om er maximaal van te genieten. Philips biedt verschillende modes, van zeer energetisch (game) tot eerder rustig (relaxed). Om je dansfeestjes wat pit te geven kan Ambilight ook audio volgen in plaats van video, of je kunt hem instellen als lounge-licht. Koppelen met je Hue-lampen hoort ook tot de mogelijkheden.

Philips 65OLED903/12 – Beeldkwaliteit

De OLED903 reeks gebruikt (net zoals de 803-reeks) het 2018 LG OLED-paneel. Laat je niet afleiden door het lagere modelnummer (vs de eerder op de markt gekomen 973 en 873). De 903 is wel degelijk het nieuwste topmodel.

Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldBeeld GeavanceerdBeeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films

Kleur: 50
Contrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Medium*
Contrast: Dynamisch Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
 • HDR Perfect Natural Reality: geeft een zeer goed HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd in de minimum stand, maar experimenteer met wat je zelf prefereert.
 • HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er risico dat je wat highlights weg clipt. (alles boven 1000 nits) Persoonlijke smaak mag je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
 • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
 • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
 • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand blijft geadviseerd voor extra detail, en het wegwerken van judder. Vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

In het topmodel mag uiteraard het paradepaardje van Philips, de eigen P5 beeldprocessor, niet ontbreken. Deze versie is voorzien van nieuwe functionaliteit, dus hij verschilt wel degelijk licht van vorige versies, maar de goede prestaties zijn gebleven. Zo zien we nog steeds uitstekende deinterlacing en detectie van film- en videoframerates, waardoor gekartelde lijnen of moiré-effect een zeldzaam verschijnsel is.

Advertentie

Willekeurige ruis wordt uitstekend verborgen. De blokvorming die je ziet in sterk gecomprimeerde video’s kan de P5 ook verwijderen, al is hij op dat vlak niet perfect. We laten de twee types ruisonderdrukking in de Minimum stand staan, vooral omdat dat noodzakelijk is als je ook wat extra scherpte in je beeld wenst. Zonder ruisonderdrukking zal de televisie immers ook alle ruis als detail accentueren en dat resulteert natuurlijk in erg lelijk beeld. Wie de extra scherpte en detail wilt, zet daarvoor scherpte op 1 of 2 en activeert Ultra Resolution voor wat extra detail.

OLED-tv’s scoren uitstekend bij bewegingsscherpte, maar laten nog steeds dat laatste beetje detail liggen dat de beste lcd’s wel kunnen tonen. Laat daarom minstens ‘Helder’ geactiveerd als Motionstijl, en voor filmweergave kies je ‘Films’ om judder te vermijden. Het motion compensation algoritme van Philips is uitstekend, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert net iets te veel zichtbare artefacten.

De Philips 65OLED903/12 heeft een prima kalibratie in de Films preset. De maximale helderheid is vrij hoog, dus overweeg het gebruik van de lichtsensor. Kijk je meestal bij gedempt licht, dan mag je de contrast-instelling in het basis beeldmenu van 70 naar 30 laten zakken. De grijsschaal is mooi neutraal, en levert een correct kleurtemperatuur. De gammawaarde is een tikje te laag, waardoor middentonen iets te helder zijn, maar er wel heel veel zwartdetail zichtbaar is. Dit is goed voor kijken bij de meest omstandigheden. Verkies je toch meer de bioscoop-ervaring van een verduisterde ruimte, zet de gamma-waarde dan op ‘+1’ of zelfs ‘+2’ als je bij volledige verduistering kijkt. De kleurweergave is uitstekend met mooie, natuurlijke huidstinten.

Perfect Natural Reality

De grootste vernieuwing is net zoals op de 803-reeks de toevoeging van Perfect Natural Reality in de P5 processor. Je leest er alles over in onze review van de 55OLED803. Het algoritme geeft een bijzonder knappe HDR-tint aan al je SDR-beelden, met verbeterd witdetail, contrast, en kleur.

Alhoewel echt filmpuristen fervent tegenstander zijn van welk soort beeldbewerking dan ook, vinden we toch heel wat meerwaarde in deze techniek. Niet alleen maakt hij de beelden werkelijk aanzienlijk mooier, er zijn ook betrekkelijk weinig nadelen. Bij donkere beelden haalt hij iets meer zwartdetail naar boven, maar wordt het beeld soms te hard (contrastrijk) door het accentueren van lichtpunten. Occasioneel zie je ook een lichte verandering in sommige huidskleuren. Al die dingen kan je gemakkelijk onder controle houden door de hoogste stand te vermijden. We kozen zelf vaak voor medium, maar zelfs minimum geeft zichtbare verbetering, terwijl het risico op negatieve bijwerking nog kleiner wordt.

HDR

Ook deze topper moet het zonder Dolby Vision stellen. Philips zit in het HDR10+ kamp. Het blijft afwachten hoe deze standaarden hun plaats zullen vinden in het ecosysteem, maar voorlopig liggen de kaarten toch iets beter voor Dolby Vision (groot en groeiend content-aanbod). Uiteraard zijn HDR10 en HLG ook ondersteund.

Het nieuwe OLED-paneel bevestigt een iets hogere piekhelderheid. In onze standaard test haalden we 781 nits, en op een 2% venster piekte de Philips naar 985 nits, bijna de magische grens van 1.000 nits, helderheden die hij geschat rond de 30 seconden vast houdt, waarna het scherm gradueel dimt over een zeer lange periode tot ongeveer 150 nits. Op een volledig wit veld haalden we een piek van 156 nits. Het kleurbereik haalt 98% DCI-P3, en 71% Rec.2020, nog steeds bij de beste prestaties van alle televisies, en ruim voldoende om een mooi en rijk HDR-beeld te tonen.  De HDR-prestaties van deze Philips zijn in lijn met wat we op andere OLED-tv’s zien.

Bij de kalibratie is de HDR Films beeldmode de beste keuze. We zien dat HDR-Perfect nog steeds op minimum staat, en we raden ook aan om dat zo te laten. Ongeacht de instelling maakt de Philips alle helderheidsstappen tot aan 400 nits wat te helder. Laat je HDR perfect af staan, dan bewaart hij alle witdetail tot ongeveer 4000 nits, maar geeft alles tussen 400 en 4000 nits wat te donker weer. HDR Perfect zorgt er voor dat de EOTF curve iets zachter afrolt naar de maximale waarde, maar trekt ook de helderheid van de waardes onder 400 nits verder op (tot 20% te helder) en clipt witdetail boven 2000 nits en in de max stand zelfs boven 1000 nits.

Dat kan een mogelijke keuze zijn bij veel omgevingslicht. Veel films worden ook op 1000 nits gemastered, dus verlies je weinig. We hadden wel graag gezien dat Philips de helderheid onder de 400 nits iets minder omhoog drukt. We adviseren om HDR perfect op Minimum te laten. Je kan ook de auto stand van HDR Perfect gebruiken, de Philips maakt dan zelf de nodige berekening om een vorm van dynamische metadata te imiteren, zoals we dat al eerder bij LG zagen. Liefst van al zagen we dat Philips een bijna perfect gekalibreerde HDR-mode leverde, ook al zal het verschil niet groot zijn. Maar wie een echte bioscoop wilt, zal dat zeker apprecieren. We kijken dan naar de Panasonic OLED als voorbeeld.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat erg goed om met reflecties.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 56,0 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 38,8 ms wat een prima resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 65OLED903/12 – Audiokwaliteit

Het belangrijkste verschil met de 803-reeks zit hem in de geluidskwaliteit. Bowers & Wilkins voorzag de OLED903-serie van superieure luidsprekers die in een stijvere behuizing zitten (tegen resonantie) en die gebruik maken van betere drivers (titanium voor de hoge frequenties en glasvezel voor de middentonen), en betere  motoren. Allemaal met het oog op een zuiverder, accurater geluid, met krachtige bassen, maar binnen de beperkte grootte die beschikbaar is. Hieronder de oude modules in het wit, de nieuwe Bowers & Wilkins modules in het zwart.

Het resultaat is absoluut uitstekend, en dat is niet alleen vergeleken bij de matige prestaties van de veel grotere soundbar op de OLED973. De B&W luidsprekers doen exact wat ze beloven. De klank is heel wat zuiverder, en er zit behoorlijk wat meer vermogen verborgen in deze onopvallende soundbar. De bassen hebben aanzienlijk aan volume gewonnen, maar beter nog, zelfs als je de volumeknop open draait gaan ze veel minder of nauwelijks in vervorming.

Ook de dynamiek wordt veel minder sterk ingeperkt zodat je een veel leukere, en krachtigere klank houdt ook als het wat harder gaat. Dialogen zijn perfect duidelijk en zelfs heel wat van onze muziekcollectie bleek absoluut perfect te smaken op deze televisie. We kunnen dan ook spreken van een geslaagde samenwerking.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Philips 65OLED903/12 – Conclusie

De Philips 65OLED903/12 is een echte topper voor de filmliefhebber. De lijst met minpunten is bijzonder beperkt. We zijn geen fan van die tweede, kleine staafremote, vooral jammer omdat je die nodig hebt voor stemcommando’s (en later voor Google Assistant). We hadden ook graag een krachtigere chipset gezien om de Android-ervaring naar een meer premium niveau te tillen. Dolby Vision ontbreekt, en ondanks de aanwezigheid van HDR10+ blijven we dat jammer vinden. De prijs is pittig, het gaat per slot van rekening om een topmodel, maar de meerprijs ten opzichte van de 803 is nauwelijks 300 euro.

Die zaken vergeet je echter in een mum van tijd als je geniet van de uitstekende beeldkwaliteit, met dank aan het OLED-paneel en de fantastische beeldverwerking van de P5 beeldprocessor. Dankzij Perfect Natural Reality geniet je nu indien gewenst ook met je oudere content van HDR-stijl beelden. De OLED903-reeks kreeg een flinke boost in geluidskwaliteit (overigens het enige verschil met de 803-reeks) dankzij het werk van Bowers & Wilkins. De onopvallende soundbar levert indrukwekkende filmklanken. Ambilight en Android ronden het aanbod af. Kortom, een knappe combinatie voor de thuisbioscoop liefhebber.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Goede B&W geluidsoplossing
 • P5 Beeldverwerking met Perfect Natural Reality
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Ambilight

Minpunten
 • Android chipset iets te zwak voor topmodel

 • Tweede, kleinere remote is onhandig
 • Geen Dolby Vision

Dit artikel is beschikbaar op de website van onze channelpartner www.PlatteTV.nl. Bij PlatteTV weten ze alles over home cinema producten en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Elke dag installeren hun eigen monteurs TV schermen van elk type en formaat. Hun specialisten geven je graag deskundig advies om de beste oplossing te vinden voor jouw wensen. Je kunt zelfs je oude televisie inruilen voor inruilkorting.

Reacties (9)