Review: Philips 55POS9002 oled-tv

19 juli 2017 + 10 minuten 39 Reacties
Philips-55POS9002-oled-tv

De Philips 55POS9002 is de opvolger van de 55POS901F. Hij is uitgerust met Philips’ eigen beeldverwerkingschip, de P5. Zijn introductieprijs is alvast een pak lager dan die van zijn voorganger. Dus stellen we ons de vraag wat er veranderd is.

Philips 55POS9002 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (6.0 Marshmallow), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
 • Afmetingen: 1.230 x 769 x 228 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 17,21 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 150 / 0,3 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Philips tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55POS9002 – design

Het design van de 55POS9002 illustreert nog steeds Philips’ stijl, maar oogt toch iets eenvoudiger dan dat van zijn voorganger. De soundbar onderaan is verdwenen. De elegante vleugelvoeten zijn vervangen door een eenvoudige, centrale lintvoet. Daardoor past het toestel ook op je meubel wanneer dat iets krapper bemeten is.

Het scherm is voorzien van een donker metalen boordje, en centraal in het midden blijft er uiteraard het verlichtte Philips logo.

Advertentie

Aan de achterzijde is enkel de rug van het scherm nog metaalkleurig. Het dikkere deel dat de Ambilight leds, aansluitingen en elektronica bevat is in eenvoudig zware plastiek uitgevoerd. Een deel van de goedkopere prijs lijkt ons dus zeker op conto van het eenvoudigere design te komen.

Aansluitingen

De aansluitingen en de opstelling zijn identiek aan die van de 7502-reeks. Achteraan zitten twee HDMI-aansluitingen, de antenneaansluitingen, een optisch digitale uitgang, component video en stereo cinch ingang en de bedrade netwerkaansluiting. Aan de zijkant twee extra HDMI-aansluitingen (deze zijn voorzien van HDCP 2.2 voor Ultra HD-bronnen), twee maal USB (1x v3.0) en de hoofdtelefoonaansluiting.

De aansluitingen achteraan wijzen naar beneden zodat je voor een strakke wandmontage kan kiezen. Het toestel beschikt ook over een draadloze netwerkaansluiting en Bluetooth (voor draadloze keyboards).

Philips 55POS9002 – gebruiksgemak

De 2017 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 6 (Marshmallow). Grote verschillen met Android TV, versie 5 (Lollipop) zijn er niet. Bij de installatie kan je gebruik maken van een Android smartphone of tablet, waarmee je de installatie net iets sneller laat verlopen.

Afstandsbediening

De bijgeleverde afstandsbediening is de klassieke Philips remote voor hun topmodellen. Een stevige zapper die goed in de hand ligt, met een goede layout van de toetsen. De d-pad op deze remote kan normaal gezien dienst doen als touchpad, maar dat lijkt standaard uitgeschakeld te zijn. Dat is een goede beslissing van Philips, deze touchpad creëert enkel verwarring.

Aan de achterzijde van de remote zit een toetsenbord, dat is handig om zoekopdrachten in te typen, maar een betere keuze is om die in te spreken. Daarvoor moet je wel de afstandsbedieningen koppelen aan de televisie. Drie seconden drukken op de ‘Pair’ toets (rechts bovenaan op de remote) en de koppeling wordt automatisch gemaakt. Vanaf dan kan je de microfoon en het toetsenbord gebruiken.

Merkwaardig was wel dat alle standaard remote-commando’s zoals volume, home of instellingen niet via Bluetooth werkten, maar steeds via infrarood. Daarvoor moet je dus nog steeds richten op het toestel. Dat is een bewuste keuze van Philips, al is de achterliggende reden niet duidelijk. Er werd wel geopperd dat dit mogelijk is omdat IR betrouwbaarder is dan Bluetooth.

Philips 55POS9002 – features

Smart tv-platform

We riskeren in deze sectie ondertussen te klinken als een kapotte plaat. Ook deze televisie gebruikt de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is de standaard chipset voor Android televisies. Ze volstaat voor een vlotte en aangename ervaring, maar topprestaties hoef je niet te verwachten.

Smart functies

Geen veranderingen in de interface ten opzichte van de 7502, dus nemen we grotendeels onze review daarvan over. De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps en games en de ingangen. Wie Android TV implementeert krijgt een beperkte vrijheid om de interface aan te passen.

Zo heeft Philips geen rij iconen voorzien voor de verschillende ingangen. Wie een externe ingang wil selecteren, gebruikt daarvoor de toets op de afstandsbediening.  Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Advertentie

Philips heeft ook een eigen Home toets, die staat centraal bovenaan de d-pad. Daarmee roep je een menu op aan de rechterzijde van het scherm. Langs deze weg heb je ook toegang tot de externe ingangen, de mediaspeler, maar vooral ook de live tv-functies zoals opnames en tv-gids voor wie de interne tv-tuners gebruikt. Opgelet, de 55POS901F had een dubbele tuner en CI+-slot, deze nieuwe versie beschikt daar niet over. Dat is dus nog een punt waarop bezuinigd is.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags, worden correct afgespeeld.

Ambilight

Ook deze oled-tv is uitgerust met Ambilight. De driezijdige versie baadt de wand achter de televisie in een warme gloed van kleuren. Je beschikt over verschillende opties: volg de video waarbij het beeld groter lijkt of volg de audio, waarbij je een feestelijk en ritmisch kleurspektakel krijgt. Of kies voor het lounge-licht, waarmee je de kamer een rood, groen of blauw kleurtintje geeft. Heb je ook Hue-lampen in huis dan kan je die koppelen aan je Ambilight om nog meer sfeer te brengen.

Philips 55POS9002 – beeldkwaliteit

Net zoals alle andere concurrenten gebruikt Philips een oled-paneel van LG Display. Perfect zwart, rijke kleuren en een diep contrast, daar mag je zeker van zijn. Onze ervaring met de voorganger was positief, dus waar heeft Philips eventueel nog verbeteringen aangebracht?

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldBeeld GeavanceerdBeeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films
Kleur: 50
Kontrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50
Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/HDR Upscaling: Uit/Aan*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Maximum*
Contrast: Perfect Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Films instelling levert de beste start. De ISF-preset is een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
 • HDR Upscaling: geeft een zeer licht HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd omdat je zo toch iets meer van de mogelijkheden van het scherm geniet.
 • HDR Premium: dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er een beperkt risico dat je wat highlights weg clipt (alles boven 1000 nits). Persoonlijke smaak mag je hier leiden, wij prefereren de maximum settings.
 • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten.
 • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
 • Motionstijl: uit voor puristen, maar de ‘films’-stand gaf heel wat extra detail, vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Met de P5 heeft Philips zijn eerste eigen beeldverwerkingschip in huis. Die moet stevige verbeteringen leveren op vlak van contrast, detail, kleur, bewegingsscherpte en analyse van de bron. Maar net zoals onze test van de 7502-reeks aantoonde, lijkt ook in dit geval de P5 nog wat steken te laten vallen bij detectie van film- en videoframerates in interlaced bronnen. Om moiré-effecten te vermijden kies je dus best voor progressieve ingangssignalen (zet de bron op 1080p of 720p, ipb 1080i).

Willekeurige ruis verdwijnt netjes, en ook MPEG-compressieruis (blokvorming) wordt over het algemeen wat verhuld, zij het dan niet volledig weggewerkt. We vonden het best om beide ruisonderdrukkingen op de minimum-stand te laten. Dat is des te belangrijker als je wat extra detail wenst, want het uitgesproken contrast kan ruis soms duidelijker zichtbaar maken. De upscaling is uitstekend, en met de Ultra Resolution instelling scherp je het detail licht aan zonder artefacten te veroorzaken. Daarvoor moet je wel de scherpte-instelling minstens op 1 zetten, maar we raden niet aan om ze hoger dan 2 te zetten.

De bewegingsscherpte is perfect in lijn met de andere oled-tv’s die we al reviewden. Dat betekent dat je erg veel detail ziet, maar net iets minder dan op de beste lcd-schermen. Wil je vloeiende pan-beelden, kies dan voor de Motionstijl ‘standaard’ of ‘vloeiend’. Die laatste kan voor sommigen wat te veel artefacten leveren. Wil je enkel zo veel mogelijk detail, zonder storende motion interpolation effecten, kies dan voor ‘Films’.

Philips levert deze oled-tv met uitstekende kalibratie. De films-beeldmode is zo goed als foutloos. Enkel in de helderste tinten van de grijsschaal ontbreekt er wat groen, waardoor die een zeer lichte magenta tint krijgt. In de praktijk viel ons dit zelden op. De kleurweergave is zonder meer uitmuntend, alle tinten worden bijna perfect weergegeven en huidskleuren zijn foutloos. Gecombineerd met het perfecte zwart en extreme contrast dat een oled-scherm levert maakt dat de beelden zeer indrukwekkend en realistisch. Een ervaring die we aan den lijve ondervonden toen we na twee uur tv kijken vaststelden dat we nog geen letter op papier hadden gezet. De enige kleine verbetering die we nog zien blijft het zwartdetail. Zoals doorgaans alle oled-tv’s doen verbergt de Philips een minimum aan zwartdetail. Laat je daardoor niet afschrikken, de beelden blijven uitstekend.

HDR

Philips ondersteunt HDR10 en HLG op dit toestel. Het kleurbereik is uitstekend en dekt 97% van DCI-P3 en 71% van Rec.2020. Dat zijn de typische waardes voor oled-panelen. De kleurweergave is zeer goed in HDR, enkel in de meest gesatureerde kleuren geeft de Philips ze iets te donker weer. De piekluminantie zit in de ‘Films HDR’ beeldmode rond de 640 nits, en een volledig wit scherm haalt nog 135 nits, ook een zeer typisch resultaat voor oled.

Advertentie

De kalibratie is zeer goed, en de tone-mapping respecteert de helderheid van het beeld tot ongeveer 60%, waarna de curve zachtjes afrolt om highlight detail te bewaren. Wie een iets helderder beeld wenst en er niets om geeft dat details boven de 1000 nits geclipped worden (sowieso vrij zeldzaam), kan HDR Perfect op maximum zetten. Je kunt dat naar smaak aanpassen, er is fundamenteel geen foute keuze.

SDR-content een HDR-effect geven doe je met ‘HDR-upscaling’. We vinden het effect vrij beperkt, maar het is zeker een interessante keuze als je veel bij sterk omgevingslicht kijkt.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan zijn. Het scherm gaat vrij goed om met reflecties, maar toont nog steeds een zachte rode tint als er reflecties zichtbaar zijn op donkere schermdelen. Dat zal zelden of nooit storen.

Gaming

In de film-mode meten we een input-lag van 55,8 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect is. In de game-mode zakt de lag naar 33,7 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we deze twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55POS9002 – audiokwaliteit

In tegenstelling tot zijn voorganger is de Philips 55POS9002 oled-tv niet voorzien van een kleine soundbar. Maar met 30 Watt muziekvermogen en een grote triple ring speaker achteraan in het chassis moet er toch ook degelijke klank zijn. Helaas, op onze testsample leek de woofer defect. De klank was in elk geval erg dun, en leek geen enkele bas te hebben. Een tweede sample presteerde iets beter, maar bleef eerlijk gezegd beneden de verwachtingen. De klank is bij momenten erg scherp en schraal, en de bas is bijzonder bescheiden, zeker bij onze extreme test met Metallica’s ‘The Struggle Within’. De ‘Muziek’ preset presteert wat beter, en je kunt de klank zelf tunen door bass en treble wat aan te passen. Maar zelfs met heel wat aanpassingen blijft het resultaat beperkt. Wie klank wenst die past bij de mooie beeldresultaten zal op zoek moeten naar een externe oplossing.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Philips 55POS9002 – conclusie

Deze tweede oled-tv van Philips is iets minder rijk uitgerust dan zijn voorganger. Zijn achilleshiel: de klankprestaties. Verder blijven de traditionele zwakke punten van oled aanwezig: licht verborgen zwartdetail en geen top helderheid vergeleken bij lcd. Maar op vlak van beeldkwaliteit moet je absoluut niets prijsgeven, integendeel zelfs. De uitstekende beeldverwerking van de P5 levert prachtige resultaten. De Philips 55POS9002 toont zich een uitstekende televisie zowel voor SDR als HDR content, dankzij uitstekende kalibratie. De krachtige en levensechte kleurweergave is een plezier voor het oog. Gekoppeld aan zijn, naar oled-normen, relatief lage prijs, is hij zeker aan te bevelen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Ambilight

Minpunten
 • Erg matige geluidskwaliteit

 • Geen top helderheid
 • Remote met beperkte Bluetooth ondersteuning


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (15)

Wim

Wim
19 juli 2017 om 11:25

Hartelijk dank voor uw uitgebreide review.Uw aandachtspunten komen duidelijk naar voren.
Toch blijf ik met de volgende twee vragen zitten.

Kunt u mij vertellen of het paneel van deze televisie uit de LG 2016 reeks komt?
In uw review van de Philips 55pos901f werd de bewegingsscherpte beter beoordeeld dan de oled
modellen van LG.Is dit met de Philips 55pos9002 ook het geval of juist niet?

Inloggen
Toby

Toby
19 juli 2017 om 14:16

Beste Wim, dit is inderdaad een LG paneel van 2016. Deze hebben nog een 3D polarisatie filter, maar de tv ondersteund geen 3G. Je hebt wel de nadelen, zoals een lagere helderheid met de filter. LG laat de filter weg bij het 2017 paneel. Voor de rest is er niks mis met een LG paneel van 2016, echter is de LG tv van 2016 een stuk goedkoper. Deze kost nu € 2299, maar de LG is al te krijgen voor € 1799. Dus voor € 500 opslag krijg je Ambilight.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
19 juli 2017 om 14:26

Deze gebruikt een 2016 panel. De aanwezigheid van het 3D-filter heeft nauwelijks impact op de luminantie (een paar procent volgens LG en Philips).
De bewegingsscherpte van Philips is inderdaad iets beter dan die van LG (dat heeft vooral te maken met het motion compensation algoritme, vermits er op panel-vlak geen verschil is).
Ik prefereer ook licht de beeldverwerking van de nieuwe Philips P5 boven die van de 2016 oleds van LG, maar tegen de 2017 oleds van LG is het verschil kleiner.

Inloggen
Otto

Otto
19 juli 2017 om 17:03

Op meerdere plekken op internet (waaronder https://nl.hardware.info/reviews/7286/3/lg-w7-wallpaper-oled-review-sublieme-beeldkwaliteit-nieuw-oled-panel) wordt melding gemaakt dat de Philips wel een 2017 panel heeft met max 750 nits. Is dit gemeten voor de review?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
19 juli 2017 om 17:12

In maart dachten wij ook dat alle fabrikanten 2017 panelen gingen gebruiken. Dat blijkt echter niet zo te zijn. LG geeft duidelijk voorrang aan zijn eigen modellen voor de 2017-panelen.
In de review lees je dat we een piekluminantie van 640 nits meten. Fabrikanten geven de maximale luminantie dikwijls ook in een koelere kleurtemperatuur ipv D65, omdat je onder die omstandigheden een hogere waarde haalt.

Inloggen
Franklin

Franklin
19 juli 2017 om 22:29

Ik had een Oled TV van LG Electronics maar alhoewel de naam al anders vermoed komt het OLED panel bij LG Display vandaan. Na navraag gedaan te hebben behoort dit onderdeel wel tot de LG groep maar heeft niks te maken met LG Electronics. Net zoals anderen koopt LG electronics dit paneel in bij LG Display. En dat blijkt ook wel als je een storing met het paneel hebt. LG electronics geeft aan dat het bij LG display vandaan komt en ze geen invloed kunnen uitoefenen van verbeteringen. Ik geef nu de voorkeur aan een Philips TV met een LG display panel, want daar weet men wel waar ze over praten en geven ze mij duidelijk aan hoe en waar de TV het beste geplaatst kan worden. Philips toch nog steeds een stukje Nederlandse trots in mijn huiskamer!!

Inloggen
JohnOrlando

JohnOrlando
23 juli 2017 om 01:06

Philips tv’s worden gemaakt door TPLink. Daar is helemaal niets Nederlands aan.

Inloggen


23 juli 2017 om 14:07

Je bedoelt TP Vision? Dat is een Chinees bedrijf, een samenwerking tussen Philips en TPV.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
24 juli 2017 om 12:56

Voor de duidelijkheid: TP Vision is het bedrijf dat de exclusieve licentie heeft in Europa om tv’s te maken met het Philips logo. TP Vision is ontstaan als een joint venture tussen Philips en het Chinese TPV, maar ondertussen is Philips er uit gestapt en is TP Vision voor 100% eigendom van TPV. TP Vision heeft wel een heel groot deel van de televisie afdeling van Philips meegenomen. In Gent (België) zit zo nog een belangrijke afdeling waar de topmodellen ontworpen worden. Dus ja, Philips tv’s hebben niet veel Nederlands meer. Maar ze worden nog grotendeels door dezelfde mensen ontworpen.
Philips audio is overigens ook niet meer van Philips. Die afdeling werd overgekocht door Gibson. Ook zij hebben een licentie om het materiaal te produceren met het Philips logo.

Inloggen
Mic

Mic
21 december 2017 om 18:20

Standaard series 1 tot 5 word door tplink gemaakt en serie 6 en hoger door LG. Philips maakt al lang geen tv’s meer.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 december 2017 om 18:44

Lees mijn antwoord hierboven nog eens opnieuw, alle Philips tv’s in Europa worden gemaakt door TP Vision (https://www.tpvision.com/). TPlink (bekend van zijn netwerkmateriaal) heeft daar niets mee te maken. Ook LG maakt de Philips tv’s niet. Ze leveren wel panelen, net zoals AUO, Samsung, en BOE, die leveren allemaal panelen aan TP Vision. Dat is overigens een praktijk bij ALLE fabrikanten. Ook Sony en Panasonic kopen hun panelen bij die fabrikanten. Zelfs Samsung koopt panelen bij LG.
Maar een televisie is veel meer dan enkel het paneel. Smart Tv, beeldverwerking, het tunen en aansturen van het paneel, dat zijn de dingen die het verschil maken. Dus ja, Sony, Panasonic, Loewe, B&O en ook deze Philips maken gebruik van een LG OLED-paneel. En toch kan er dus verschil op het resultaat zitten.

Inloggen
Kantelberg

Kantelberg
05 december 2019 om 18:58

Mooi toestel
Alleen ingebrand beeld heel vervelend
Is niet weg te krijgen

Inloggen
Gerard

Gerard
05 december 2020 om 17:03

Hier hetzelfde. Na 34 maanden gebruik. Dure grap. En bluetooth werkt niet meer. Vindt geen apparaten.

Inloggen
dinandus

dinandus
20 juli 2017 om 09:31

Goed om zoveel positiefs over deze tweede oled van Philips te lezen.
Alleen jammer dat het weer 2016 schermen betreft, de 2017 kunnen nog weer iets meer op HDR weergave presteren. Zelfde verhaal als de 901 serie, zou helemaal een topper kunnen worden als omdat het benodigde filter aanwezig is, alsnog de mogelijkheid om 3D weer te geven software matig erbij zouden plaatsen.
Persoonlijk wacht ik nog even tot op de IFA in deptember, als er toch misschien nog een 65er Oled van hun mocht gaan verschijnen.

Inloggen
Stickz

Stickz
20 juli 2017 om 11:04

Top review! Zat hier al even verlegen om, omdat wij serieus overwogen dit toestel aan te schaffen.

Vragen van mijn zijde:
– Zijn er presets in te stellen per HDMI kanaal, of zijn de verschillende inputs via een ARC (gebruik zelf die nieuwe HEOS bar) afzonderlijk te voorzien van een mode?
Om het nog wat te verduidelijken; kan ik voor TV, games en film een preset creëren, zodat ik niet steeds alles hoef te switchen in het menu?

– Qua reactietijden lees je veel verschillende meningen. Ik speel voornamelijk FPS (BF1/Destiny) en RPG (Uncharted/Witcher e.d.) op mijn PS4 PRO. Wat is jullie mening/ervaring qua reactietijd e.d. voor een prettige gameervaring?

Ik hoor het graag, en nogmaals bedankt voor deze heldere review die ons over de streep heeft getrokken deze OLED aan te schaffen.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
24 juli 2017 om 12:48

De presets (zoals film of standaard) zijn van toepassing op alle bronnen. (dus als je op alle bronnen de film-preset gebruikt, en je past die ergens aan, dan is dat op alle bronnen aangepast)/ De ‘Persoonlijk’ preset kan je aanpassen per bron. (dus je kunt een verschillende persoonlijk preset hebben op HDMI1 en HDMI2).
Als je verschillende presets wenst op dezelfde ingang, dan kan dat alleen door te schakelen via de menu’s.
Ik ben zelf geen hardcore gamer, maar alles onder de 30 – 40ms volstaat voor de meeste mensen. Als je echt het verschil merkt tussen 20 ms en 40 ms lag, dan game je vermoedelijk op erg hoog niveau. Uiteraard is lag belangrijker voor FPS dan voor RPG.

Inloggen
Frans

Frans
20 juli 2017 om 23:06

Geen dolby visioen dus op dit toestel

Inloggen
Remco

Remco
08 augustus 2017 om 22:01

Aangezien ik serieus bezig ben dit toestel te overwegen heb ik toch een vraag over een tweetal (negatieve) comments die ik nog al eens tegen kom op andere reviews.

-Ambilight op dit toestel en de voorganger (de 55pPOS901F) schijnt een veel minder sfeervolle gloed te hebben dan de oude televisies. Het schijnt zelfs zo fel te zijn en een soort balk te vertonen op het plafond etc. De term verstralers heb ik zelfs al eens voorbij horen komen. Is het in jullie test ook zo erg als hinderlijk ervaren en dus veel slechter als de oude ambilight ?

-zeer spiegelend scherm. Dit is iets dat mij afschrikt want zelf ben ik daar ook geen grote fan van.

Ik ben benieuwd wat jullie indruk daar in is geweest…….

Inloggen
Stickz

Stickz
08 augustus 2017 om 22:35

Remco, ik ben zelf in het bezit van dit toestel. De ambilight is gewoon sfeervol rondom het toestel. De verhalen over de balk, die zijn waar. Hier overwegen we zelfs om het toestel retour te doen vanwege de balk. We zijn daar echter nog niet 100% over uit, omdat de rest goed bevalt (Behalve de afstandsbediening, maar dat is waarschijnlijk domme pech en daar is Philips nu mee bezig). De ambilight is wel goed aanwezig, ik hoop persoonlijk dat ze de instelbaarheid van de ambilight met een software-update wat beter maken.

De spiegeling heb ik persoonlijk weinig last van. Wij hebben een behoorlijk lichte kamer, maar de spiegeling heeft mij nog niet in de weg gezeten. Dat ze er zijn, dat is een ding wat zeker is, maar dat hebben alle OLED panelen.

Inloggen
Remco

Remco
08 augustus 2017 om 23:42

Bedankt voor je reactie ! , toch zonde van de ambilight als ik het zo lees. Iets dat eigenlijk niet echt opvalt als je in de winkel de televisie ziet maar dat zal komen omdat hij daar meestal wat ingebouwd staat. Ik vermoed dat de voorganger precies hetzelfde probleem heeft.

Inloggen
Remco

Remco
10 augustus 2017 om 17:16

Ow ja hoe bevalt het geluid trouwens ? daar hoor je ook vrij slechte verhalen over maar hier en daar ook mensen die zeggen het is gewoon goed.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 augustus 2017 om 14:26

Het geluid is helaas het belangrijkste minpunt op dit toestel. Ik heb zelfs een tweede sample laten komen om mijn ervaring te bevestigen. De review is aangepast. Wie goed geluid wenst, is aangewezen op een externe oplossing.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 augustus 2017 om 14:24

Het toestel heeft een paar weken in mijn thuisopstelling gestaan, en ik heb er nooit last gehad van de Ambilight. Of deze versie nu feller is dan voorgaande versies kan ik niet bevestigen. Maar hou er wel rekening mee dat het effect van Ambilight erg afhankelijk is van je opstelling. Als het toestel op een kast staat, op 40 cm van de wand, dan zal het effect veel zachter en diffuser zijn dan bvb bij wandmontage. Mijn tests staan ook steeds laag opgesteld (zoals het hoort overigens, ongeveer 50 cm hoog meubel). Staat je toestel redelijk hoog, dan zit het dichter bij het plafond, en zal mogelijk het licht op het plafond duidelijker opvallen. Ik heb er persoonlijk nooit last van gehad. eHt toestel staat hier niet meer, maar ik zie in de handleiding dat je de helderheid kan instellen, dus dat is ook een oplossing. Of je kan kiezen voor Ambilight-presets die wat zachter zijn. (kijk in de manual op p52).

Spiegelend scherm: Vermits er maar een fabrikant van OLED-panelen is zal dit alle OLED-tv’s treffen. Maar hoedanook, neen het scherm spiegelt zeker niet meer dan wat we tegenwoordig als gebruikelijk ervaren.

Inloggen
Randy

Randy
09 augustus 2017 om 09:51

Betekent geen Dolby Vision dat er geen mogelijkheid is de Dolby Vision content op Netflix te kijken op deze TV (bv via de smartTV android app)?

Inloggen
dinand

dinand
09 augustus 2017 om 15:03

Correct, omdat er geen Dolby Vison ondersteuning vanuit de tv ondersteunt wordt.
Misschien in de toekomst, de huidige modellen helaas nog niet.

Of Topic: op de IFA wordt ook de 65 inch Oled van Philips gepresenteerd: 65POS9602

Inloggen
Arjan

Arjan
15 augustus 2017 om 13:33

Gemiste kans, deze review. Sorry, maar ik snap werkelijk niets van de eindbeoordeling. Ik heb het scherm in huis gehad en direct terug gestuurd. Hoofdredenen:

1) de ambilight is wanstaltig slecht geïmplementeerd en werpt een scherp begrensde balk licht op het plafond en wanden. De LEDs staan veel te haaks op het scherm en er is geen enkele vorm van diffusie aangebracht. Door de reflecterende achterkant van het OLED paneel is de balk licht op het plafond zelfs dubbel: een directe en een minder felle maar bredere reflectie. De schermen worden (getuige de reviews bij Coolblue en Tweakers) momenteel massaal teruggestuurd naar de leveranciers.

2) de audio klinkt als een camping-tv in een lege badkamer. Zelfs een regulier programma op TV kijken (journaal etc) is gewoon een kwelling voor de oren. Wanstaltig slechte audio voor een TV van 2300 euro. Termen als ‘triple ring’ zijn leuk, maar zijn gewoon door een paarse broek uitgevonden maar zeggen inhoudelijk echt totaal niets.

3) de chromecast implementatie werkt nagenoeg niet of pas na minutenlang wachten (ik kreeg vaak de screensaver te zien bij het wachten) en wordt bij herhaling onderbroken voor buffering (tv hing aan UTP, niet aan wifi). Als ik er een Chromecast Ultra (ook aan UTP) in stak dan werkte het wel, hetgeen bewijst dat de problemen in de TV liggen en niet extern.

4) de launcher en GUI zijn buggy as hell. Zo toonde mijn input menu twee “HDMI 2” poorten, elk voorzien van een ander label. Beide opties leidde inderdaad naar de input aan HDMI 2. Ook na een factory reset was de dubbele input niet verdwenen.

5) het scherm heeft geen enkele manier om 4:3 content op te rekken naar 16:9. Oude content op bv Netflix is dus alleen via een verticale brievenbus te bekijken. Absurd, scaling opties moeten gewoon aanwezig zijn (zoals de LG OLED55E6 wel kan).

6) de afstandsbediening werkt via IR, terwijl het keyboard aan de onderkant wel via RF werkt. TP-Vision schermt met het argument dat IR betrouwbaarder zou zijn. Dat is gek, want de remote van LG werkt uitsluitend op RF en ik heb in 9 maanden nog geen problemen daarmee gehad.

7) het design van het scherm wordt verziekt door het onder het scherm gekwakte Philips logo en de IR sensor. Gevalletje “functionaliteit boven design”.

Inloggen
Randy

Randy
15 augustus 2017 om 13:51

Benieuwd naar de reactie van de reviewer want na meerdere klantreacties gelezen te hebben komt dit allemaal wel erg vaak terug. Hoe kan het dat de reviewer dit dan toch zo positief beoordeelt? Vergoeding vanuit TP Link?

Inloggen


15 augustus 2017 om 16:43

De redacteur die de tv getest heeft is even met vakantie, maar laat ik voorop stellen dat Eric één van de beste tv-testers van Nederland is en dat als hij problemen tegenkomt dit absoluut vermeldt. Dat gezegd hebbende; sommige problemen die jullie melden, vermeldt hij ook. Zie bijvoorbeeld de audioweergave en de afstandsbediening. Ik ga er dus vanuit dat hij de overige problemen niet ervaren heeft. Echter, sommige kleine dingen (4:3 op 16:9 bijvoorbeeld) worden zelden tot nooit getest. Qua reactie van Eric is het even afwachten tot hij terug is. Qua eindoordeel; let wel dat hier de beeldkwaliteit zwaar meetelt, net als de prijs.

Overigens vind ik het jammer dat je direct ‘vergoeding’ erbij haalt. Dat slaat natuurlijk nergens op, zeker als je de website een beetje kent. Als we dat gaan doen zitten we over een paar maanden zonder werk en zou ik er bovendien allang mee gestopt zijn. Het is niet de eerste keer dat veel klanten ergens last van hebben maar wij dit in een review (sample vanuit de fabrikant) niet ervaren hebben. Dat is vervelend, maar niet iets waar wij iets aan kunnen doen. Natuurlijk gaan we dit wel navragen en zelf bekijken.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 augustus 2017 om 15:23

1) Het toestel heeft een paar weken in mijn thuisopstelling gestaan, en ik heb er nooit last gehad van de Ambilight. Tenzij ik me vergis heeft overigens geen enkele Philips Ambilight nog een diffuser over die leds. Of deze versie nu feller is dan voorgaande versies kan ik niet bevestigen. Maar hou er wel rekening mee dat het effect van Ambilight erg afhankelijk is van je opstelling. Als het toestel op een kast staat, op 40 cm van de wand, dan zal het effect veel zachter en diffuser zijn dan bvb bij wandmontage. Mijn tests staan ook steeds laag opgesteld (zoals het hoort overigens, ongeveer 50 cm hoog meubel). Staat je toestel redelijk hoog, dan zit het dichter bij het plafond, en zal mogelijk het licht op het plafond duidelijker opvallen. Ik heb daar persoonlijk nooit last van gehad.
Tot slot, ik heb het niet uitgeprobeerd maar als je Ambilight te fel vindt, dan zie ik in de handleiding dat je de helderheid kan instellen, dus dat is een mogelijke oplossing. Of je kunt kiezen voor Ambilight-presets die wat zachter zijn. (kijk in de manual op p52).
2) Ja, de audio is inderdaad beneden de verwachtingen. Ik heb specifiek voor dit toestel een tweede sample gevraagd om mijn ervaring te bevestigen. De review zegt dit ook duidelijk. Het staat vooraan in de conclusie, en het is als eerste opgelijst in de minpunten.
3) Chromecast: helaas, ik test niet op elke Android tv de Chromecast implementatie, en ook in dagelijks gebruik komt dat zelden voor. Hierop kan ik dus niet antwoorden.
4) Een term zoals ‘buggy as hell’ GUI of launcher is mijns inziens sterk overdreven. Zoals bij alle Android-tv’s loop het uitzonderlijk eens mis, maar vooral, het blijft een minder vlotte ervaring dan LG’s WebOS of Samsung’s Smart Hub. Opnieuw, het toestel staat hier niet meer, maar is het niet mogelijk dat eerste vermelding in je lijst met aansluitingen, de huidige in gebruik zijnde HDMI-poort is gelabeld op basis van het aangesloten toestel? In dat geval is het eerder een feature, al geef ik grif toe dat dat niet erg overzichtelijk is. Hoedanook, dergelijke dingen zijn een vermelding waard, maar impacteren de eindscore nauwelijks.
5) Scaling opties moeten er inderdaad zijn. En normaal gezien is dat ook zo: Volgens de handleiding (p49) kies je in de instellingen, ->beeldformaat en kies vervolgens ‘Scherm vullen’. Als dat niet werkt, zijn er twee mogelijkheden: ofwel is het een bug (rapporteren aan Philips), ofwel is de content gecodeerd met de zwarte balken in het videobestand. In dat geval kan je er mogelijk weinig aan doen (al lijkt het me dat de geavanceerde beeldformaat instellingen je toelaten om dit manueel uit te rekken). Ik test dit nooit, omdat mijn eerste stap altijd is om de beeldweergave in te stellen op de instelling die scaling zonder vervorming garandeert, omdat je anders je geen beeldkwaliteit zoals scherpte en detail kunt beoordelen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zou ik er onmiddellijk punten voor aftrekken.
Opgelet: de meeste cinefielen eisen juist het omgekeerde van wat jij wilt. Het beeld moet exact zijn zoals de filmmaker het creëerde. Dus zeker niet uitrekken om beeldvullend te zijn (uitrekken stoort me persoonlijk ook enorm, maar het is uiteraard een vrije keuze).
6) Zoals duidelijk vermeld in de review (en in de minpunten), ja, de remote werkt slechts gedeeltelijk met BT. Ik kan dat ook alleen maar betreuren.
7) Design is 100% persoonlijk, dus tenzij het design functionele problemen veroorzaakt (zoals stabiliteit of scherpe randen), is dat in een review van geen belang.
De eindbeoordeling van een toestel staat of valt grotendeels met de beeldkwaliteit (die erg goed is). Daarnaast zijn geluidskwaliteit, gebruiksgemak, aansluitingen en features bepalend. Geluidskwaliteit weegt iets minder door omdat je dat kan opvangen met andere oplossingen (dat vermijden we natuurlijk liever, maar het is mogelijk). Features die je niet bevallen (Ambilight) kan je uitschakelen. Beeldkwaliteit, gebruiksgemak en features zijn niet te vervangen en zijn daarom veel doorslaggevender. Tot slot wegen we op basis van de prijs, maar wel binnen zijn marktsegment. Door zijn gebrekkig geluid, en de matige Android-implementatie is de score van een potentiële 9,5 naar 8,5 gezakt. De officiële prijs is aantrekkelijk (vergeleken bij andere oled-tv’s) en dat heeft er voor gezorgd dat ik hem niet naar 8 getrokken heb.

Inloggen
Arjan

Arjan
22 augustus 2017 om 22:08

Eric: de tv stond hier op een laag dressoir zon 25 cm van de muur. Ik wil je met liefde een foto sturen van het verschrikkelijke ambilight in deze opstelling, je mag hem van mij ook publiceren.

De Aurea had wel degelijk een diffuser paneel op de leds aan de achterkant én uiteraard aan de voorkant. Ook de oudere toestellen met ambilight hadden dit.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
28 augustus 2017 om 13:53

Ik wil je gerust geloven als je het zelf te helder vondt, ik gaf enkel wat punten waarop je eventueel kon letten. Als je de helderheid in de ambilight menu’s aanpast, dat brengt geen oplossing?

De Aurea, ja dat is een toestel uit 2012 als ik me niet vergis. Toen was de situatie nog anders. Ik bedoelde: geen enkele van de huidige modellen heeft nog diffusers, en de kans is reëel dat dat vorig jaar ook al zo was.

Inloggen
Wouter

Wouter
10 september 2017 om 09:12

Wij zijn van de maand in bezit gekomen van Philips 55pos9002/12 wat overigs goed bevalt.
Maar! Na het langdurige gebruik van de TV kruigen wij meerderen keren in beeld,
Uw OLED-TV is al meerdere uren ingeschakeld zonder sporen van restbeelden op het scherm te hebben gewist. Hierdoor kan er een restbeeld op het scherm achter blijven,
wat later kan zorgen voor onduidelijke beelden.
Het is aan te raden om de TV onmiddellijk in stand-by te zetten om de restbeelden van uw
TV-scherm te wissen. Wie heeft daar een antwoord, verklaring voor.

Wouter

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
11 september 2017 om 08:20

Weergave van een stilstaand beeld gedurende een langere tijd kan inbranden veroorzaken. Dit fenomeen is normaal voor OLED-schermen.

uit de handleiding op p 49: Ga naar het beeldmenu, geavanceerd, restbeelden verwijderen.

Daarmee start je dit proces zelf op. Normaal gezien doen oled-tv’s dit zelf op gezette tijden, wanneer je de tv in standby zet. Schakel dus niet de stroom uit of trek de stekker niet uit. Als je dit bericht regelmatig ziet, dan zou ik eens contact nemen met Philips, want dan lijkt het alsof het proces niet automatisch start.

Inloggen
Jos

Jos
15 september 2017 om 23:30

Wij krijgen ook constant de melding rondom de restbeelden. De tv staat dan alles behalve op stilstaand beeld. Sterker nog, na 4 uur kijken, schakelt de tv gewoon uit! Dat is toch te gek voor woorden voor een tv voor dit geld?! Wij gaan Philips bellen en deze tv gaat terug!

Inloggen
ton

ton
17 september 2017 om 21:36

ik ben ook in het bezit van deze tv
bij mij is het probleem dat deze vanzelf aangaat nadat ik hem uitgezet heb
dat na 4uur uit gaan kan je via het menu zelf in of uit zetten

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
18 september 2017 om 09:37

Het uitschakelen van de televisie is een ingebouwde eco-functie. Als je gedurende vier uur geen enkele toets aanraakt, schakelt hij zichzelf uit. Dat is overigens op alle televisies zo. Je kunt dit aanpassen in de menus: instellingen, -> eco-instellingen, -> timer voor uitschakelen.

Inloggen
deejeedave

deejeedave
18 september 2017 om 23:56

Al een tijdje aan het kijken naar een nieuwe TV als opvolger van Philips 32PFL9604H (toen topmodel, met goed werkend Ambilight). Onmiddellijk fan geweest van dit model, maar reviews hier zijn niet positief (als je kijkt op Duitse websites, mensen zijn lovend over dit model), en je koopt toch TV van +2000EURO ?
Nu zie ik een spectaculaire drop van het ander topmodel 55POS901F, zo betere prijs dan dit model. Reden van “oud” model, of wilt Philips de concurrentie tss die 2 modellen op zelfde prijs brengen? Is 55POS901F dat de beste koop ? (minder kritiek). Dank. DV

Inloggen
Remco

Remco
19 september 2017 om 06:35

Ik heb inderdaad dezelfde vraag, twijfel tussen de 9002 en 901f. Ik vraag me af of een iets beter geluid en wellicht afwerking van de 901f een meerprijs van 500 euro rechtvaardigd. Dit terwijl het in de basis hetzelfde scherm is.

Inloggen
Ton

Ton
12 januari 2020 om 22:38

Vraagje,

Ik heb de philips Oled tv 55pos9002/12 en ben op zoek naar een goede soundbar.
Ik lees dat de bose 700 soundbar problemen geeft bij het installeren.

Wat is een goede soundbar voor deze TV? Was zelf aan het kijken voor een Sonos playbase..

Inloggen