Wat als je de audiokwaliteit van de Philips OLED984 kon combineren met de beeldprestaties van de OLED804? De Philips 55OLED934 mikt perfect op de mensen die iets meer aandacht aan geluid willen besteden, maar die ook een oog op hun budget willen houden.
Philips 55OLED934/12 – specificaties
- Wat: Ultra HD oled-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (v2.0, 2ARC, ALLM), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 1x SUB pre-out, 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (9.0 Pie), USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 3rd gen P5 processor, driezijdige Ambilight
- Afmetingen: 1.228 x 770 x 252 mm (incl. voet)
- Gewicht: 25,5 kg (incl. voet)
- Verbruik: 144 / 0,3 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 2.499 euro
Een compleet overzicht van alle OLED modellen die Philips in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Philips tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Philips 55OLED934/12 – design
Een televisie met een soundbar combineren, het resulteert steeds in een opmerkelijk resultaat. Dat is des te meer zo als je vertrekt van het superslanke profiel van een OLED-scherm. Het scherm heeft een mooie geborsteld metalen rug die naadloos rond het scherm plooit en zo een fijn kader creëert. Achteraan zitten de aansluitingen, elektronica en de Ambilight-leds in de zwart plastiek behuizing.
De blikvanger van het ontwerp van de OLED934 is uiteraard de Bowers & Wilkins soundbar. Die is vrij kort, heeft een parallellogram-profiel en is bedekt met Kvadrat-luidsprekerstof. Een duidelijke trendbreuk dus met de anders zo minimalistische uitziende OLED-tv’s. Deze heeft een soundbar en dat mag gezien worden.
De OLED934 wordt overigens geleverd met een extra hals specifiek voor wandmontage. Die steekt nog steeds een deel naar achter het toestel uit, maar minder ver dan de nek voor de staande opstelling. Een echt superstrakke wandmontage is dus niet mogelijk.
Aansluitingen
De vier HDMI-aansluitingen van deze Philips OLED934 zijn allemaal v2.0 versies, met ondersteuning voor ARC en ALLM. Ze zijn ook allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Drie van de vier HDMI-aansluitingen, de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan aan de zijkant van het toestel.
De resterende aansluitingen achteraan wijzen naar de onderzijde. Wie zijn soundbar nog wat extra oomph wil geven kan een subwoofer aansluiten op de subwoofer pre-out.
Philips 55OLED934/12 – gebruiksgemak en smart tv
De Android chipset van de OLED934 is gebaseerd op de MT5887, maar die gebruikt dezelfde quad-core ARM Cortex-A53 met 2,5 GB RAM als vorig jaar. Hij is nu uitgerust met de Mali G51 GPU. De nieuwe GPU zorgt samen met de nieuwe Android versie voor een vlottere ervaring, maar de nieuwste Sony modellen werken net iets vlotter.
De interface van Android 9 (Pie) organiseert alle content in kanalen die horizontale rijen innemen op het scherm. Deze kanalen kan je zelf aanpassen of verwijderen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden Android TV 9 verwijzen we je naar ons Android TV 9 overzichtsartikel.
We vinden bij de 55OLED934 dezelfde remote als op andere Philips OLED-modellen. Hij is erg licht en de layout oogt wat druk. De donkere opschriften zijn op de zilverkleurige achtergrond niet altijd makkelijk leesbaar, maar het is beter dan de witte opschriften die we op de OLED804 vonden. Een remote met wat meer premium-uitstraling zou zeker niet misstaan bij dit toestel.
Hij oogt naar onze smaak wat goedkoop, maar in het dagelijks gebruik valt deze remote prima mee. Hij past goed in de hand, en de laag profiel-toetsen zijn gemakkelijk in te drukken. De afspeeltoetsen staan vlak bij je de duim, en er is een sneltoets voor Netflix, Rakuten TV en de Philips TV-apps. De Android Home-toets (centraal onder de d-pad) mocht wel iets duidelijker aangegeven zijn. De remote heeft achteraan een toetsenbord, en gebruikt Bluetooth voor de spraakopdrachten, maar werkt verder volledig via infrarood. Goed richten blijft dus vereist.
Via de snelmenu toets links bovenaan krijg je een alternatieve manier op het scherm om ingangen te kiezen, de zenderlijst op te roepen, of naar de veelgebruikte instellingen te gaan.
De 55OLED934 is uitgerust met een dual tuner en single CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken kan enkel als een van beide zenders niet versleuteld is (Free to Air). Via de Amazon app kan je HDR10+ content bekijken, via Netflix Dolby Vision, en via YouTube HLG en HDR10.
Philips 55OLED934/12 – Beeldverwerking
De OLED934 is uitgerust met de derde generatie P5 beeldprocessor van Philips. De resultaten laten zich dan ook perfect vergelijken met die van de OLED804 of OLED984. Goede detectie van film- en videoframerates en uitstekende deinterlacing maken gekartelde lijnranden of moiré-effecten erg zeldzaam (vaak nog belangrijk voor wie met een settopbox tv kijkt).
De derde generatie P5 processor kreeg een verbeterde ruisonderdrukking, die prima werk maakt van willekeurige ruis. Compressieruis (blokvorming) is iets lastiger, maar wordt ook goed aangepakt. Laat deze twee instellingen in de ‘Laag’ stand staan, een goed compromis dat weinig impact heeft op detail. Scherpte stel je in op 1 en activeer Ultra Resolution voor wat extra detail, ook dat is verbeterd in de nieuwe processor. Waar Philips wel nog wat werk heeft: kleurbanden wegwerken. In lage kwaliteit donker content waar duidelijke banding effecten zichtbaar zijn moet je ‘MPEG ruisonderdrukking’ naar de ‘midden’ stand schakelen. Dat levert goede, maar zeker geen perfecte resultaten. ‘Hoog’ levert nog betere resultaten maar dan verberg je een aanzienlijke hoeveelheid detail.
Snel bewegende beelden behouden op een OLED-scherm heel veel detail. Houd Motionstijl in de ‘Films’ stand voor films, en schakel minstens naar Helder voor andere content. Zo verlies je zo min mogelijk detail. Wil je vloeiende pan-beelden, schakel dan naar Standaard of Vloeiend, al blijft die laatste keuze wel wat kleine zichtbare beeldartefacten creëren in complexe scènes.
Perfect Natural Reality is een knappe beeldtechniek die alle SDR-content een mooie HDR-look geeft. Het is niets voor de puristen, maar probeer het zeker even uit. De nieuwe P5-chip geeft nog iets meer kleur en contrast, en respecteert beter de originele tint van het beeld, zeker ook voor huidskleuren. Wie er nog eens over wil lezen kan dat in onze review van de 55OLED803.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Beeld | Beeld Geavanceerd | Beeld Geavanceerd |
Beeldmodus: Films
Kleur: 50 |
Kleur/Kleurverbetering: Uit Kleur/Kleurengamma: Normaal Kleur/Kleurtemperatuur: Warm Contrast/Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum Contrast/HDR Perfect: Minimum Contrast/Perfect Contrast: Uit Contrast/Videocontrast: 100 Contrast/lichtsensor: Uit Contrast/Gamma: 0 |
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum Motion/ Motionstijl: Films/Standaard |
Philips 55OLED934/12 – Beeldkwaliteit
De OLED934 reeks is uitgerust met het nieuwe 2019 LG OLED-paneel. Het paneel heeft een licht veranderde layout, maar presteert op vlak van helderheid en kleurbereik identiek aan de vorige generatie. De nieuwe generatie heeft volgens Philips wel een betere fill-rate (verhouding tussen totaal pixeloppervlak en werkelijk lichtgevend oppervlak), en dat zou de kans op burn-in verlagen. (lees meer over het risico op burn-in).
Het scherm van de OLED934 heeft een goede uniformiteit, al zagen we in het donkerste testbeelden de randen rechts en onderaan iets helderder en waren er minimale verticale strepen zichtbaar. Het blijft afhankelijk van paneel tot paneel, maar in de praktijk was er op ons scherm geen zichtbare impact.
De OLED934 is in de ‘Films’ beeldpreset fantastisch gekalibreerd. De fouten zijn klein genoeg om als studiomonitor te functioneren. De instelling heeft een gammawaarde van 2,2 en een redelijk hoge maximale helderheid. Ze mikt dus eerder op een doorsnee woonkamer met wat verlichting.
Kijk je regelmatig bij verduistering, activeer je best de lichtsensor en trek je ‘Gamma’ op naar +1/+2. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst. Philips heeft de weergave van zwartdetail verbeterd zodat er nauwelijks nog schaduwnuance verborgen is. De kleurweergave is levendig en accuraat, met perfecte huidskleuren.
HDR
Philips heeft, net als Panasonic, besloten om universele HDR-ondersteuning te bieden. Dat betekent dat de OLED934 niet alleen overweg kan met HDR10 en HLG, maar ook met dynamische metadata formaten zoals HDR10+ én Dolby Vision.
Het scherm van de OLED934 scoort voor helderheid en kleurbereik in lijn met de andere Philips OLED-modellen. Dat betekent dat je een van de helderste OLED-modellen krijgt. In de ‘HDR film’ preset, met de contrastmode ‘geoptimaliseerd voor beeld’, is de maximale helderheid ongeveer 742 nits op een 10% venster en 920 nits op een 2% venster. Op een volledig wit veld ligt de piek op 164 nits. Het kleurbereik levert geen verrassing, 94% DCI-P3, en 69% Rec.2020.
De ‘HDR Films’ beeldpreset is uitstekend gekalibreerd. De kleurweergave is zeer goed. Philips negeert metadata in de video en je kiest zelf hoeveel witdetail je inruilt voor extra helderheid met behulp van de HDR Perfect instelling. De standaard instelling is ‘Minimum’ en die raden we ook aan. Daarmee zie je alle witdetail tot ruim boven 3.000 nits. In de maximale stand is het beeld helderder maar clip is wel alles boven 2.000 nits weg. Dat is nog steeds een redelijk goede keuze als je meer impact wilt.
Voor Dolby Vision-content kies je Dolby Vision Donker als je pure Dolby Vision wenst, en Dolby Vision Helder voor een uiteraard iets helderder beeld dat ook bepaalde verbeteringen van de P5 processor gebruikt (ruisonderdrukking, scherpte en bewegingsscherpte)
Philips 55OLED934 – Gaming, Reflecties, Kijkhoek
OLED levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat erg goed om met reflecties. In de film-mode meten we een lag van 73,3 ms, toch wat hoog, misschien ok voor casual gamers. In de game-mode zakt de lag naar 33,3 ms wat een prima resultaat is, maar wel iets minder scoort dan een aantal concurrenten.
Philips 55OLED934/12 – Geluidskwaliteit
De Bowers & Wilkins soundbar onder de OLED934 ziet er misschien iets minder imposant uit dan die van de OLED984, maar ze biedt 50 Watt uitgangsvermogen (tegenover de 60 Watt van de OLED984). Krachtig geluid staat dus nog steeds op het menu. Er is bovendien ook een functionele reden voor de opvallende parallellogram vormgeving. Naast een woofer en twee speakers voor de frontkanalen zijn er twee ‘upfiring’ drivers verborgen onder de luidsprekerstof. Die zorgen voor de hoogte-effecten bij Atmos soundtracks door geluid via het plafond de kamer in te kaatsen. De volledige soundbar is door B&W ontworpen en getuned.
En het resultaat is indrukwekkend. De klank is fijn en gedetailleerd, en blijft op alle volumes goed gecontroleerd klinken. Er is nauwelijks sprake van hoorbare oversturing, en je kunt flink wat volume uit de soundbar halen. Alhoewel de bassen iets minder klinken dan op zijn grotere broer (OLED984), laat de OLED934 zich ook daar niet onbetuigd. De drums uit Krupa van Apollo440 geven een flinke dreun. Enkel bij het echt wildere werk zoals Temple Of Love van Sisters of Mercy schiet de laagweergave iets te kort. Wie dat echt onoverkomelijk vindt, kan een subwoofer aansluiten.
Maar hoe zit het met die befaamde Atmos weergave op de OLED934? De menu’s mochten iets duidelijker. Wanneer er een Dolby Vision beeld binnenkomt wordt dat duidelijk gesignaleerd. Niet zo voor Dolby Atmos, en de geluidsinstellingen laten je raden of Dolby Atmos al dan niet actief is. Enkel wie de ‘Persoonlijk’ geluidsstijl kiest kan duidelijk instellen dat je Atmos weergave wenst. Voor films met Atmos kies je best AI-mode of Films. Waar we aanvankelijk wat twijfelden over de Atmos capaciteit van dit toestel, waren we na een langere luistersessie wel overtuigd. Ja, je kan erg goed de surround horen, de klank is zeer ruimtelijk, en er is een goede portie klank die van boven je komt, al hangt dat wat af van de soundtrack in kwestie. De Philips biedt ook geen ‘tuning’ mogelijkheden voor de kamer (zoals dat wel het geval was op de Panasonic GZ2000). Of je dat dus in alle kamers even goed zal horen is moeilijk te zeggen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
Philips 55OLED934/12 – Conclusie
De Philips 55OLED934 lijkt ons een uitstekende opvolger van de OLED903 waarmee de fabrikant vorig jaar zijn samenwerking met B&W in de verf zette. De 65OLED984 mag dan de absolute top zijn, de 55OLED934 brengt dat uitstekend geluid naar een meer betaalbaar niveau. In essentie krijg je een OLED804, en betaal je 500 euro extra voor de Bowers & Wilkins soundbar. Is het die meerprijs waard? We denken van wel, tenminste als audio voor jou wat meer belang heeft. De zwakke punten zijn helaas gebleven: een ietwat goedkoop aandoende remote, en een Android chipset die toch nog beter mag. Of je het design mooi vindt is uiteraard een persoonlijke keuze, het toestel springt in elk geval in het oog.
De 55OLED934 zet een erg mooie geluidsprestatie neer, met duidelijke dialogen, voldoende spierkracht voor een goede vleug muziek of een krachtige soundtrack en een prima Atmos-resultaat dankzij de upfiring speakers. In dat opzicht lijkt hij ons beter in zijn taak te slagen dan de Panasonic GZW2004. Het OLED-scherm en de P5 beeldprocessor zorgen voor uitmuntende beeldresultaten, en dankzij ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision ben je van de beste HDR-content verzekerd. Ambilight en Android TV ronden het aanbod netjes af.
Beoordeling
- Uitstekend B&W geluid met Atmos ervaring
- Derde generatie P5 beeldverwerking
- Perfect Natural Reality
- Kleurweergave
- Contrast, zwartwaarde en schaduwdetail
- Ambilight
Verbeterde Android chipset, maar iets te zwak voor topmodel
- Remote voelt wat goedkoop aan
Reacties (23)